• tisdag 02 september 2014
Elitettan. Spelar de på topp mot Halmia? -... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Kent Westman

Hockeykoll

Kent Westman bloggar om hockey, lokalt, nationellt och internationellt
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar >br>


TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Saker att ta med sig till nästa säsong

Den här månaden, eller det här året hittills ska jag nog ändå säga har mest handlat om sjukdomar, stress, för mycket jobb och vård av sjukt barn för min del - därför har det varit lite tungt att uppdatera bloggen tyvärr. Hur framtiden ser ut låter jag vara osagt, men min förhoppning är att det ska börja rulla på som vanligt igen inom kort!

Men sedan jag skrev senast - Almtuna vann mot Borås, tappade matchen i den tredje perioden mot Västerås (tydligen var domarna riktigt usla) och därefter vann man mot Tingsryd i gratismatchen igår, en match jag missade pga. barnkalas!

Jag tycker det är så synd att Almtuna hittat formen allt för sent - hade man påbörjat seriespelet den 14 december (omgång 31) så hade Almtuna varit ett topp tre lag vilket kanske är en mer rättvis bild av lagets kapacitet säsongen 2011/2012. Vi var många som åtminstone trodde på playoff den här säsongen men nu är det ju tyvärr helt kört - synd man tappade ledningen mot Västerås, hade man vunnit där så hade det funnits en liten liten chans att kravla sig upp till playoff. 

Vad man ska ta med sig till nästa säsong:
Nåja, det har varit en motig säsong på flera olika sätt för Almtuna och man får nog glädja sig att de små sakerna istället - Almtuna som organisation har nog lärt sig flera viktiga läxor som man kommer att ha användning för nästkommande säsong. Här kommer några:

- Lånekarusellen är nog ett avslutat kapitel - jag ser absolut att man skulle kunna låna några få spelare, men i den här omfattningen? Nej, det fungerar inte. Det hela har varit en chansning som inte gick hem i och med att allt för många var i princip oprövade på den allsvenska nivån. 

- En annan lärdom är väl att man faktiskt kan låta egna juniorer (t.ex. Robin Press, Victor Aronsson och Mattias Johansson) agera back up vid skador/sjukdomar istället för att kasta in en junior från t.ex. AIK. Frågan är hur man ser på de utlånade grabbarna i AIK:s J20 förresten? Hur som helst så måste man sätta upp en tydlig målsättning för J20-laget och ge de yngre förmågorna fler chanser att visa framfötterna i a-laget - inte bara på träningar, utan även under matcher.

- En annan viktig sak att komma ihåg är att det där med "hjärta" och klubbkänsla är otroligt viktigt på den här nivån - se bara skillnadnen på laget efter det att Joachim Gellerstedt och Jimmie Kraft återvände till AIS. Nu bidrog dom visserligen med mycket rutin och spets såklart så kedjorna blev jämnare, men deras vilja i matcherna och stolthet kopplat till klubbens märke syns i varje byte och sånt behövs för att man ska kunna lyckas i längden. När gladiatorerna hänger med huvudet och nöjer sig med en fast lön så svider det i hjärtat hos dem som håller klubben kär.

Förresten, med tanke på hur många som underpresterat under Bobo Simensens ledning undrar jag inte om det är värt att återigen satsa på Fredrik Abrahamsson? Därför om saker och ting ska vara rättvist så bör man t.ex. inte förlänga kontraktet med Robert Kimby som haft en dipp den här säsongen. Men en förlängning med Kimby är ett måste - han är minst lika viktig kugge i laget som t.ex. Fredrik Vestberg och Gella. Med förtroende växer Kimby - hur många chanser fick han i första innan han hamnade i tredje/fjärde där han absolut inte gör rätt för sig?

- Tycker också det är positivt att man hittat en målvakt att satsa vidare på - Alexander Hamberg är kapabel till att vara förstemålvakt i ett lag som ska tillhöra topp fem i tabellen. Jag har däremot knappt sett Adam Reideborn den här säsongen, men jag enligt rapporter har han ju gjort det riktigt bra så varför inte satsa vidare på det nuvarande målvaktsparet? Men att låna runt fyra målvakter till och från nästa säsong har jag väldigt svårt att se att man kommer att göra.

- Frågan är om man lärt sig någonting om scoutning då? Niklas Anger och Stefan Gråhns är t.ex. två spelare som levt allt för mycket på gamla meriter/rykte. Hur väl scoutar man spelarna som man tar in i klubben egentligen? Förhoppningsvis har man lärt sig en läxa även här - man kan inte gå allt för mycket på gamla meriter eller vad andra tycker. Man måste nog ut och se mer matcher och komma spelarna när på skinnet så att säga. Mycket handlar också om inställning och personlighet - passar det laget som helhet? Vad behöver man? Vad ska de nya tillföra egentligen?

Nu kanske det är lite orättvist att peka på just Anger och Gråhns eftersom de båda gjort betydligt bättre ifrån sig på det sena och landar på ett godkänt poängsnitt. Men generellt så är det där med scoutning otroligt viktigt, man kan inte leva på gamla meriter och dessa två har haft fantastiska dippar till och från under säsongen och visat på dålig attityd under matcherna som fått en tyckare som jag att bli galen!

- Tycker man också lärt sig och utvecklats enormt mycket på entertainment-biten under matcherna. Marcus Leto och Magnus Calland har gjort en vanligtvis trist tillställning på läktaren så mycket bättre. Ska bli riktigt spännande och se hur man tar den nyvunna erfarnheten vidare nästa säsong. Att man nu inte lyckas ha fullsatt på alla matcher som var ett fantastisk orealistiskt mål förövrigt är skit i samma - man har lyckats mer än väl ändå i mina ögon!

- Finns nog en massa andra saker också att ta upp, men orkar inte skriva mer nu=)

***
Ja, sett till de senaste 15-16 omgångarna är Almtuna som sagt ett topplag. Innebär det fina resultatet att Johan silfwerplatz äntligen kommit in i matchen? Om så, ska man verkligen då bege sig ut på tränarjakt till nästa säsong? Ja ni... Jag undrar jag - Almtunas kräftgång innan mitten av december måste berott på så många olika saker, men det fina resultatet då? Vem ska ha äran för det? Men mycket ändrades när Gella och Kraft kom tillbaka och man skickade hem AIK-grabbarna i samma veva... Detta måste jag klura på mer känner jag - det har varit en sån turbulent säsong att man inte riktigt kan bilda sig en klockren uppfattning.

***
Såg ni förresten att Almtuna J20 dippat nu på slutet och kommer att missa kvalplatsen till superelit? Riktigt riktigt surt... Undra hur många av klubbens talanger som är intresserade av spel i J20 elit nästa säsong? Nu ska man visserligen kanske ändra seriesystemet (har jag hört) så vem vet... Men jag skulle inte bli allt för förvånad om flera talanger lämnar.

***
Timrå då? Äntligen lyckades man vinna en match och spelet de senaste matcherna (om man nu bortser från produktionen framåt) har stundtals sett ganska bra ut. Mycket vilja och kämparglöd. Tror kvalet kommer att gå vägen just nu... Ska spana lite extra på Leksand på onsdag när de möter Almtuna - matchen sänds på S24.

***
Detta inlägg kan ni kommentera på hockeykoll på facebook!  

AIS: "Vi ser oss själva som ett topplag som är med och kvalar till SHL"

Stärkta av vinsten mot Timrå IK med 2-0 satte spelare och ledare sig ner tillsammans för att diskutera klubbens målsättning för säsongen 2014/2015. Efter långa och meningsfulla diskussioner kom man tillslut fram till en gemensam målsättning som förankrats väl i gruppen. Målsättningen, som ordagrant lyder "Vi ser oss själva som ett topplag som är med och kvalar till SHL" kommer säkerligen väcka en del uppståndelse i media då Almtuna, av de flesta, tippas hamna någonstans i mitten av tabellen.

- Vi ser oss själva som ett topplag och kommer jobba för det. I slutändan vill vi vara med och tävla i kvalet till SHL, säger Almtunas assisterande tränare Tobias Pehrsson då han kommenterar lagets målsättning för säsongen. - Vi hade ett långt möte med gruppdiskussioner med mera, och då framkom detta.

Hur gick diskussionerna?
- Oj, diskussioner om vad och hur vi tar oss till målet var långa och meningsfulla med många bra åsikter. Känns som vi alla har en gemensam samsyn. Det känns starkt förankrat och gruppen har själva varit involverade i arbetet, avslutar Pehrsson innan han måste rusa iväg på ännu ett lagmöte.

Almtunas sportchef Björn Danielsson håller med både tränare och spelares uppfattning om lagets förmågan att kunna nå toppen.

Tycker du att målsättningen svarar mot det lag du byggt ihop? Är Almtuna tillräckligt konkurrenskraftiga för att kunna utmana i toppen?

- Det tycker jag. Vi är nöjda med det lag vi har och tycker vi har en väldigt stark grupp som vi tror på.

Är det någon lagdel du skulle vilja lyfta fram som extra viktig och betydelsefull i jakten på SHL?

- Att vi spelar som ett lag och har tydliga roller tycker jag är vår största styrka. Sen har vi lagt till lite mer erfarenhet och lite mer skicklighet tycker jag.

Apropå erfarenhet. Hur pass bra är egentligen Johan Holmqvist? Är "honken" hockeyallsvenskans bästa målvakt?

- För mig är Honken den största vinnarskallen i hockeyallsvenskan. Han tävlar alltid. Honken är en fantastiskt bra målvakt. Även Alexander sahlin är riktigt bra och vi är väldigt nöjda med målvaktsparet,
avslutar Danielsson.

***
Ja, vad ska man säga om det här då? Spännande!

Den demokratiska processen har haft sin gång - många undrar nog vart man egentligen har säsongens Almtuna. Flera hockeytyckare och "experter" har som sagt tippat laget i mitten/nedre regionerna av tabellen kommande säsong. Men känslan säger att kontinuiteten och harmonin man har i laget kommer att spela större roll än vad man kan tro den här säsongen. 

Det nya och kaxiga (kanske man kan kalla dem nu?) Almtuna som präglas av ungdomlig entusiasm blandat med rutinerade och kloka rävar kanske har en chans att utmana i toppen ändå? Jag måste kolla igenom de övriga lagen närmre innan jag bildar mig en klockren uppfattning kring det hela. Men helt klart känns åtminstone den halvdöda hockeysäsongen helt plötsligt väldigt intressant och spännande igen - vågad målsättning som jag ändå är beredd att våga att tro på. Almtunas lagbygge känns stabilt och välbyggt - kanske saknas det klockrena målskyttar? Uhmm uhmm... Återkommer kring det hela framöver, men vad tycker ni om Almtunas målsättning? Är det realistiskt eller inte?

Vad tror ni om det hela?

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

Pavel Brendl avskriven

Säsongens första träningsmatch efter fyra ispass slutar med 3-2 förlust mot Brynäs. Resultatet i sig spelar ingen större roll i vanlig ordning så här pass tidigt på säsongen - det är nu man ska börja träna in ett fungerande grundspel och hitta tryggheten i lagets spelidé samtidigt som spelarna skall konkurrera om platserna i laget. Som bekant har Almtuna en väldigt bred trupp som kommer att bantas rejält inför seriestarten mot Karlskrona den 11 september.

Förra säsongen inledde Almtuna seriespelet med att inkassera fem poäng på de 10 första omgångarna, man mötte då bland annat just Karlskrona i omgång 8, där man förlorade med hela 6-1. Det hela förstörde i stort Almtunas säsong innan man mot slutet fick ordning på spelet. 

Jag tror att man inför kommande säsong kommer att vara bättre rustade och förberedda inför seriestarten, dels för att man har en bättre trupp där flera av spelarna redan har tydliga och välbekanta roller i lagbygget sedan tidigare och är införstådda med hur Almtuna vill spela hockey. Jag tror också man lärt sig av tidigare misstag/vet hur man skall agera kring lagets spelidé då kärnan av spelare i lagbygget i stort är det samma - hur gruppen fungerar, hur man ska agera för att vända en negativ trend är man dessutom välbekanta med.

Förra säsongen vid den här tiden så jobbade man mycket med lagets nya spelidé och försökte hitta ett fungerande grundspel efter det på detaljnivå både kollektivt och individuellt från grunden - tydligheten och förståelsen växte med tiden vilket inte minst märktes på lagets agerande på isen när man lyckades vända den negativa trenden. Jag åtminstone får för mig att det hela idag handlar mer om att fila på detaljer kring grundspelet/förståelsen kring lagets spelidé eftersom det i grunden redan sitter sedan tidigare. Om man tänker A till E, så befann man sig tidigare på A och avslutade någonstans på C. Nu är man där på låt säga C och behöver fila på detaljerna så man förhoppningsvis når upp till E så småningom. 

Nya spelare i laget måste visserligen lära sig hur de skall förhålla sig till det hela dock vilket självklart blir en utmaning för tränartrion - men i det stora hela har man helt andra förutsättningar nu i jämförelse med föregående säsong vid den här tiden skulle jag nog ändå vilja påstå, så några större orosmoln ser jag inte just nu iaf. på den taktiskt rökfyllda himlen. Om någon av de nya spelarna läser det här så rekommenderar jag Tobias Pehrssons genomgång av Almtunas spelidé på bloggen som går att läsa här och här.

***
Emil Lundberg visade i gårdagens match att han kommer att vara en viktig tvåvägscenter för laget - förra säsongen spelade han som mest andracenter i Mora. Kommer han att vara lagets förstacenter kommande säsong där den nye lagkaptenen Victor Rollin Carlsson kommer att vara nummer två? Tobias Hage, som utvecklats enormt mycket tillsammans med VRC, lär få "nöja" sig med att spela tredje kommande säsong skulle jag tro samtidigt som Mattias Johansson lär få spela fjärde? 

***
I gårdagens match, enligt Almtunas hemsida, så spelade Michael Haga center i tredje. Just Haga, som är ett nyförvärv, har stor potential att bli en väldigt bra spelare - han har bra speluppfattning, är snabb och listig i sitt agerande på isen. När jag tidigare frågade Almtunas sportchef Björn Danielsson om Haga är värvad för att producera i en topp två line, så förklarade han att Haga är värvad för att få en fortsatt utveckling på sin karriär, han är träningsvillig, jobbar alltid hårt och kan även producera - vilken femma han ska spela i får visa sig efter försäsongen.

I matchen mot Brynäs utmärkte Haga sig tillräckligt mycket för att bli utsedd till matchens lirare tillsammans med Brynäs Felix Sandström. En annan spelare som fått mycket beröm efter matchen mot Brynäs är Oscar Milton som i slutet av förra säsongen visade hur mycket han har utvecklats genom utlåningen till Väsby division ett. Just Milton kommer bli intressant att följa kommande säsong - tycker han spelar ruskigt stabilt och känns stark och pålitlig i diverse olika matchsituationer. Vilka utvecklingssteg kan man förvänta sig här näst?

***
En annan spännande spelare att ha koll på inför nästa säsong är Sebastian Hartmann som var nära att gå i draften, enligt uppgift var det 3-4 NHL klubbar som hade ögonen på honom. Jag har en känsla av att man kommer att ångra sig när man sett hans utveckling under sommaren och försäsongsträningen - Hartmann ser otroligt ishockeytränad ut med bra motorik, balans, han är stabil och explosiv. Han har gjort sin läxa hela sommaren och det märks på isen, säger Almtunas assisterande tränare Tobias Pehrsson

Jag har stora förväntningar på den här pojkens framtid som hockeyspelare - förra säsongen blandade han och gav, vissa matcher väldigt framträdande, andra osynlig. Behöver jobba mer på att vara delaktig i spelet utan puck där han ibland kan stanna av en del. Läser spelet väldigt bra och behöver jobba mer på att omvandla sin tjurighet åt det positiva hållet.

***
Skellefteå-fostrade Sebastian Selin är ett nyförvärv som kom till klubben genom "den årliga" tryout-campen tillsammans med bland annat Markus Magnusson (J20) och Carl-Johan Meyer som gjorde en riktigt stabil insats på backsidan mot Brynäs - lugn och trygg samt positionssäker i defensiven. Men just Selin kan bli ett litet utropstecken i höst/vinter med sin snabbhet och skott. 53 poäng (24+29) på 44 matcher i grundserien för Sundsvall ifjol klingar självklart väldigt skönt i öronen. Men steget mellan division ett och hockeyallsvenskan är ändå stor och låt oss inte glömma att han förmodligen också kommer att få en mer undanskymd roll i Almtuna i jämförelse med Sundsvall. Selin måste verkligen ta sina chanser på försäsongen för att hänga med och konkurrera på allvar i truppen.

***
Alexander Sahlin kommer att fightas med Johan Holmqvist om att vara målvakt. Två riktigt bra målvakter kommer man att ställa upp med kommande säsong med andra ord. Kan tycka att Sahlin spelade till sig förtroendet att vara förstemålvakt förra säsongen men nu är ju "Honken" på plats vilket helt klart kommer att sätta käppar i hjulet för honom. Honken har visserligen nått ett visst bäst före datum, men på den hockeyallsvenska nivån kommer han ändå att hålla en mycket bra nivå skulle jag tro. Ska bli intressant och se hur saker och ting sätter sig en bit in på säsongen.

***
Pavel Brendl har ryktats till Almtuna och det har gått något rykte om att han tränar med laget vilket är felaktigt. I dagsläget är han inte aktuell, - Vi är nöjda med den trupp vi har just nu. Pavel är en duktig spelare men just nu kör vi på den trupp vi har och Pavel har inte tränat med laget, säger Almtunas sportchef Björn Danielsson.

***
Nu är semestern över för min del så nu börjar knegandet igen och därmed också på bloggandet!

På återseende.


Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

Kör hårt och lycka till!

När Almtuna lite kort sammanfattar årsmötet på sin hemsida så står det klart att det blir Roger Lodén som tar över ordförandeskapet efter att Janne Karlsson valt att lägga den beslutsfattande klubban på hyllan samtidigt som man byter ut större delen av styrelsen. Det framkommer också att klubben gör ett blygsamt, än dock positivt, årsresultat på 5616 kronor - en siffra som berättar hur fantastiskt tungt det måste vara att bedriva en vinstbringande hockeyverksamhet i Uppsala.

Roger Lodén, med sin styrelse och andra medarbetare i föreningen, kommer förmodligen även kommande säsongen ha mycket att jobba med för att lyckas ro i land ett positivt resultat när man gör bokslut. Förra säsongen lånade man ut många spelare i slutet av säsongen som gjorde att föreningen sparade ihop runt 1.5 miljoner kronor skulle jag tro - vad hade hänt om man inte gjort det?  Säsongen innan det avstod t.ex. fd. klubbchef Marcus Leto stora delar av sin lön för att klubben skulle överleva och för att inte tala om resultatet året innan det... Ja, trenden talar sitt tydliga språk - det är tuffa tider för Almtuna som dessutom hamnade sist i tabellen över publiksnitt i hockeyallsvenskan (1261 personer) vilket var en försämring med 243 personer i jämförelse med säsongen 2012/2013.

Så frågan är vad och hur ska man göra för att vända den negativa trenden?

Till och börja med känner jag mig trygg med den sportsliga delen - man har duktiga tränare som kommer att få jobba med ett schysst material inför kommande säsong, man är moderna i det man gör och bygger upp mycket på renodlad skolad kunskap blandat med stor erfarenhet. Därefter har Almtuna en duktig målvaktstränare och en engagerad och flitig sportchef som inger stort förtroende. Man har lyckats knyta goda kontakter med andra klubbar i regionen vilket gör att man har ett bra samspel och förhållningssätt till dessa vad gäller utveckling av egna spelare och talanger. Så den sportsliga biten är "check" i mina ögon - kvarstår är allt annat som skall ge sporten de rätta förutsättningarna för att lyckas och då handlar det mycket om pengar så klart.

När det stod klart att det kommer att bli förändringar i både styrelse och posten som ordförande satt jag som mest och hoppades att organisationen skulle kompletteras med människor med "rätt" bakgrund. Tidigare har jag efterlyst sportslig kompetens, men nu känns det snarare tvärtom eftersom den delen fungerar så bra. Det Almtuna behöver just nu är människor med erfarenhet av marknad, ekonomi och nätverk i kombination med hjärta för föreningen och dess utveckling i framtiden där en kommande arena står i centrum. Har man lyckats att hitta en vinnande uppställning nu tro? Jag har ingen större koll på namnen som klivit in, men jag har hört mig för en del och enbart fått positiva kommentarer vilket självklart känns bra. Av det som framkommer i UNT:s artikel så verkar man fått ihop en skara folk som besitter både erfarenhet av arenafrågor och marknad samtidigt som man stärkt organisationen ytterligare (sport-/marknadsgrupp) med olika namn som bland annat ska hjälpa marknadssidan och sporten på olika sätt. På det har man alltså tagit in en ordförande som har 20 års erfarenhet av bankvärlden. Känns som att man prioriterar och tänker rätt med tanke på senaste tidens ekonomiska svårigheter.

Känslan säger att detta är åtminstone en bra start! Jag gillar att man vidtar åtgärder och genomför förändringar, förändringar som förhoppningsvis resulterar i att man kan känna sig lite lugnare i mars nästa år när man går igenom siffrorna för verksamhetsåret. Förhoppningsvis är också Roger Lodén väl medveten om vad som kommer att krävas av honom samt hans medarbetare för att lyckas ro det hela i land. Att vara ordförande för Almtuna är nog ingen walk in the park om man säger som så - men med rätt engagemang och kunnande samtidigt som man får draghjälp av andra eldsjälar så har man åtminstone schyssta förutsättningar för att lyckas.

Jag tycker det är dags att vända på den negativa trenden och förvandla några magra år till ekonomisk framgång. Blir det den "nya" styrelsen, marknads-/sportgruppen med Roger Lodén som ordförande i spetsen som fixar biffen tro? Av det som framkommer i UNT:s artikel kring årsmötet så höjer man bland annat A-lagets budget till 13.5 miljoner kronor (förmodligen en siffra som inkluderar allt som allt - inte bara löner?) vilken i sig är skickar bra signaler att man faktiskt vill framåt samtidigt som man tror på verksamheten. Jag hoppas innerligt bara att man har täckning för uppsatt budget så man inte hamnar i kläm - det ska inte behöva gå så långt att man lånar ut halva laget eller avstår lön för att ro i land ett positivt resultat.

Men verkligheten är ju som den är; Almtuna är i en svår sits och det främst på det ekonomiska planet - publikintresset är skralt samtidigt som man måste stärka upp marknadssidan osv. etc. Men men, nu visar man åtminstone att man vill förändra och tänka lite annorlunda – man ser vilka behov det finns och tror sig ha hittat lösningar för att förebygga bristerna. Hur det hela slutar återstår att se nästa år vid den här tiden, men fram till dess kan man väl kanske sammanfatta det hela så här:


Hästjobb sa Bill!
Jovars sa Bull.

Förtroende och stöttning/kör hårt och lycka till säger Kent!

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

Dopingchock!

Försäsongens första dopingskandal har förmodligen drabbat UNT-sporten. Min bild har nämligen blivit photoshopad (den ser då åtminstone lite väl skum ut hehe) eftersom jag är helt oförmögen att både skicka in en ny bild av mig själv/komma in till redaktionen för att ta en ny - tror jag är 25-26 år gammal på den där bilden (är 34 nu tror jag) och väldans vad osynkad jag har blivit med tiden! Jag finner det hela självklart väldigt roligt och ska nog ta och photoshopa ihop en egen variant inom kort som förhoppningsvis kan ersätta befintlig!

Ja just, UNT har ju också bytt plattform! Tog mig ett tag att lista ut hur man ska kunna blogga igen, men nu är jag på banan igen. Nytt är väl egentligen att det kommer vara rubrikerna i inläggen som kommer att skyltas utåt för att locka läsare. I vanlig kvällspost-anda valde jag därför att skriva "dopingchock" som säkerligen inte ens är ett ord, men som kanske fick just DIG att läsa det här. Lyckades jag?

Om så, mycket roligt!

Nåväl, hockey VM är igång och det känns i vanlig ordning helt ointressant. Det är dock med spänning jag istället blickar framåt emot premiären av hockeyallsvenskan nästa säsong. Almtuna har lyckats ro i land en del spännande namn på senare tid och backsidan börjar att bli överfull. Vem ska bort? Jag vet hur det hela kommer att sluta!

Erik de la Rose ryker
Fredrik Sandgren, som alla dagar i veckan tar en plats i Almtuna, lär med all sannolikhet krita på ett nytt kontrakt inom kort och då har man helt plötsligt tio namn bakåt. Olle Alsing, som är ett stort framtidslöfte, lär få samma chans som alla andra på försäsongen, men kommer med all sannolikhet var en av dem som ligger närmast en utlåning till någon av division ett klubbarna som man sammarbetar med - han behöver mycket speltid i en framträdande roll för att utvecklas och likaså gäller Carl-Johan Meyer som behöver få lite rutin på A-lags nivå för att utvecklas i rätt riktning. Nu är ju inget skrivet i sten, men sannolikheten att det blir så som jag skrivit ovan är ändå ganska stor.

Kvar har vi då åtta backar där ytterligare en till måste bort - har väldigt svårt att se att man ska rulla runt på åtta backar. En till av kvarvarande spelare för utlåning? Nej, inte en chans. 

Nyförvärven Patrik NorénFredrik Sonntag och Phillip Bruggisser är värvade för att spetsa till backsidan - räknar kallt, sett till kvalitet, att dom kommer att finnas med i startuppställningarna framöver - de två förstnämnda är jag bekant med sedan tidigare och både tar lätt en plats i Almtuna. Bruggisser, som spelar VM med Danmark just nu, kommer nog att få en hel del speltid han med och där är dessutom kontraktet skrivet på två år - har svårt att se att man inte "tror" på honom då - kommer platsa bland topp två backpar. Linus Rotbakken tillsammans med Per Svensson var förra säsongens bästa backar bakåt - finns inte en chans att dessa två namn kommer att petas bort.

Kvar har vi då Victor Aronsson och Erik de la Rose där Aronsson "sitter säkert" (ett användbart uttryck myntat i det hatfulla programet IDOL?) med tanke på att hans utveckling på senare tid och att han är ett stort framtidsnamn i Almtuna - han har dessutom gjort sig förtjänt av en given plats i laget. Men hur står det då till med Erik de la Rose?

Jag tycker att han tillhörde en av lagets sämre backar bakåt och det kommer att krävas enormt mycket av honom om han ska lyckas ta en plats i kommande säsong lagbygge. Nu är det ju som så att alla har samma chans på försäsongen - åtminstone om man nu ska lita blint på tränarnas filosofi, men mest sannolikt, med tanke på vilka man förlängt med (Aronsson t.ex. två nya säsonger) och och de kvalitetsmässiga förutsättningarna bakåt, så "hänger han löst" (hatar IDOL så mycket...). Då kvarstår frågan, är Erik de la Rose intresserad av att lånas ut till division ett/kämpa sig till en plats i laget? Finns inte en chans i världen.

Så vad kvarstår då? Jo, antingen så bryter man kontraktet med de la Rose eller så säljer man honom till någon annan klubb - speltid, så som förutsättningarna ser ut just nu, kan han förmodligen glömma. Så nästa spelarförändring i truppen på backsidan är nog att Erik de la Rose ryker samtidigt som man skriver ett nytt kontrakt med Fredrik Sandgren.

Jag är en riktig silly season-mördare.

***
Återkommer om forwards framöver

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

Lite om läget

I skuggan av lite mer dagsaktuella sporter i Uppsala så pågår det en inte allt för het silly season för Almtunas del i hockeyallsvenskan - vad är det egentligen man är ute efter och vilka spelare kan tänkas vara aktuella? Tänkte ge mig på en liten genomgång kopplat till tryout-campen man hade måndag - torsdag förra veckan och lite annat.

Tränarsidan
Almtuna har nu hittat en helhetslösning för Tobias Pehrsson som tålmodigt väntat på kontraktsförslag samtidigt som det har funnits intresse från SHL-klubbar. Enligt Almtunas sportchef Björn Danielsson så är förhoppningen att allt ska vara klart nu på fredag.

Målvaktssidan
Erik Hanses lämnade Almtuna för SAIK och här behöver man hitta en likvärdig ersättare. Eller? Jag tycker att Alexander Sahlin gjorde ett stabilt intryck förra säsongen som back up - frågan är dock om det är en kille man vill använda som förste man bakom stolparna nästa säsong? Mest troligt kommer man att värva någon talangfull och utvecklingsbar målvakt som kan ta upp kampen med Sahlin - ekonomin tillåter nog inga större utsväningar i Hanses-klassen.

Viktor Östlund, som höll nollan i sin debutmatch för Almtuna, känns som en liten outsider. Marcus Due-Boje var en av flera spelare som imponerade under tryout-campen enligt Björn Danielsson - kan eventuell vara aktuell?

Backsidan
Det Almtuna söker efter i första hand är en spelskicklig back samt två tuffingar enligt Danielsson. Att hitta en ersättare till Marcus Högström är näst intill omöjligt på den här nivån, men det man är på jakt efter är alltså någon som ska in och göra jobbet i förstafemman i första hand.

På tryout-campen gjorde bland annat Dennis Fröland (Västerviks IK), Carl-Johan Meyer (Brynäs) samt Marcus Magnusson (Luleå J18), Jonas Halvarsson (Tierp) ett stabilt intryck och skulle kunna hamna bland namnen man lär diskutera inom klubben. Om någon av dessa faktiskt blir aktuella återstår dock att se - men klart är att 1-3 spelare kan vara aktuell att erbjudas kontrakt av dem som deltog på campen (cirka 60 stycken spelare deltog totalt från bland annat SuperElit och Division ett) enligt Danielsson.

Robin Press är också en spelare som kommit upp på tapeten under silly season. Men vart hamnar han i sådana fall med perspektiv på "en spelskicklig back och två tuffingar"? Som jag ser det skulle Press kunna vara den spelskicklige backen man är ute efter... om ett par år. Men just nu? Finns det plats? Almtuna är dock intresserade.

Forwardsidan
Man är på jakt efter en förste center i första hand. Ludvig Rensfeldt är ett namn man diskuterat och fört samtal med. Nu när han brutit upp med Malmö så är det inte alls omöjligt att han hamnar i Almtuna eftersom man säkerligen kan lova honom mycket speltid och en roll som förstecenter i kommande säsong lagbygge. 

Det som jag kan tycka talar för Almtuna (tydligen så har ungefär fem hockeyallsvenska klubbat visat intresse för Rensfeldt) är just att man kan ge honom mycket speltid, ge honom det han vill ha - rollen som förste center, att man har en av Sveriges bästa utbildningar. Dessutom har man en ung trupp med spelare i ungefär samma ålder - någonting som säkerligen kommer att underlätta en hel del.

En annan talangfull spelare som nämnts är Victor Ekarv - men liksom i fallet Robin Press, är han rätt man just nu? Kanske om ett par år? På tryout-campen har bland annat egna juniorer i överlag visat framfötterna - där bland Sebastian Borg som varit en av J20:s mest framstående spelare; i kvalet till Superelit spelade han t.ex. non-stop i powerplay. Frågan är dock om han är aktuell för nästa säsong? Ligger på gränsen helt klart. Det som talar emot att en spelare som t.ex. Niklas Rigelius får ta klivet upp i A-laget kommande säsong är att han påminner allt för mycket om Johan Berggrens spelartyp. Det är inte direkt det man förmodligen vill komplettera forwardssidan med skulle jag tro.

På tryout-campen stack Marcus Modigs och Björn Jonasson (Vimmerby), Marcus Waldehagen och Kim Nässling Eidenert (Arlanda Wings), Sebastian Selin (Sundsvall), Sebastian Benker (Nybro), Pontus Andersson (Väsby), ut på ett positivt sätt.

***
Jag tycker att Almtuna kommit igång bra med lagbygget inför nästa säsong. Man har bland annat förlängt kontraktet med Emil Ripstrand som verkligen visade att han är av det rätta virket då Almtuna J20 kvalspelade mot SuperElit. Dessvärre misslyckades laget då man slutligen föll mot Mora i den sista kvalrundan.

Vidare har man spetsat backsidan med Patrik Norén som tillhörde Timrå IK förra säsongen - har mycket potential och kan mycket väl blomma ut rejält i Almtuna. På forwardssidan har man spetsat till det ytterligare med Martin Janolhs som mycket sannolikt kommer att matchas tillsammans i en kedja med Simon Mattsson och eventuellt en förstecenter. Om Almtuna lyckas ro Ludvid Rensfeldt i hamn så är kommande säsongs uppsättning framåt bra mycket bättre än på länge skulle jag vilja påstå. 

Ett namn jag tror mycket på från tryout-campen är Sebastian Selin. Om det nu kommer att signas mellan 1-3 spelare så lär absolut Selin vara en av spelarna. Målvakten Marcus Due-Boje en annan, kanske också Dennis Fröland kan vara en av dem? Återstår att se.

Några frågetecken finns fortfarande framförallt på målvaktssidan och backsidan. Hur blir det t.ex. med Robin Press? Vilka är de två tyngre tuffingarna som ska in bakåt? Vem ska vara den spelskicklige backen som ska spetsa till lagbygget? Med tanke på att Almtuna siktat in sig på Ludvig Renstedt så säger det också en hel del om vilken typ av spelare man vill ha som förstecenter kommande säsong - talangfull, utvecklingsbar som vill framåt i karriären. Om man nu inte lyckas värva honom så lär man ha liknande spelare på "listan".

Men sammanfattningsvis. Laget, som visserligen är ungt, kryllar av ungdomlig entusiasm som vill framåt och utvecklas - jag tror att Almtuna kommer att kunna ge samtliga spelare rätt förutsättningar att lyckas på sikt med rätt tålamod från både ledare och spelare. Så visserligen har silly season startat lite tråkigt, men av det som kommit fram genom diverse olika kanaler, så känns läget och lagbygget ändå intressant nog för att eventuellt kunna konkurrera på lite mer allvar nästa säsong.

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se