• lördag 29 november 2014
Superettan. Svårt att se folk betala 2 300... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Pepparkakor till första advent!

Nu är jag tillbaka, mår bra och hoppas på att få inspiration nu lagom till första advent. Trots att jag har haft mycket tid för matlagning har inspirationen inte infunnit sig, men det kanske inte är så konstigt. Men nu laddar jag för att njuta av december månad. Julköttbullarna är färdiga och ligger i frysen. Och i kylen ligger pepparkaksdegen och gottar till sig.

Inte heller i år lyckades jag övertala barnen att vi skulle köpa pepparkakor. Nej, de tycker ju att det är en mysig tradition att baka – och det är det såklart. Jag gör en halv sats av degen eftersom det blir alldeles för mycket pepparkakor annars. Det går ju aldrig åt här hemma!

Pepparkakor

ca 150 stycken

150 g margarin

2,5 dl socker

0,5 dl ljus sirap

1 msk malen kanel

0,5 msk malen ingefära

0,5 msk malda kryddnejlikor

2 tsk malen kardemumma

0,5 msk bikarbonat

1 dl vatten

7,5 dl vetemjöl (ca 450 g)

Lägg alla ingredienserna i matberedaren. Fettet ska vara kylskåpskallt och skuret i bitar. Låt degen vila i kylskåp minst 1 dygn, insvept i plastfolie.

Tag fram en bit av degen i taget. Arbeta den smidig och kavla den tunt. Tag ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Grädda vid 225 grader mitt i ugnen 4-5 minuter.

 

Indisk linsgryta med kokosmjölk

Jag ligger lite lågt på bloggen några veckor. Jag är opererad och sjukskriven. Inget farligt, men jag återkommer när jag fått tillbaka ork och lust. Bara så ni vet.

Bjuder er på en god linsgryta med kokosmjölk, en av våra favoriter här hemma. Så gott att äta tillsammans med goda tillbehör som mango chutney, yoghurt, russin, jordnötter/cashewnötter osv. Och naan eller chapati – enkelt att baka själv!

Indisk linsgryta med kokosmjölk

ca 6 portioner (till oss räckte den faktiskt till två middagar)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 msk riven ingefära
1/2 msk rapsolja
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tetra krossade tomater (500 g)
2 msk tomatpuré
400 ml kokosmjölk, gärna lätt
2 grönsaksbuljongtärningar
1 kanelstång
3 dl röda linser
ca 3 dl vatten
salt, peppar

Till servering:
basmatiris
russin
mango chutney
naturell yoghurt

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i tärningar. Fräs lök, vitlök, morot och ingefära i olja i en kastrull. Låt kryddorna fräsa med en stund. Häll i tomater, tomatpuré, kokosmjölk, buljongtärningar, kanelstång och linser. Rör om. Låt koka upp och puttra under lock ca 30 minuter. Späd allteftersom med vatten till önskad konsistens. Jag tog nog ca 3 dl. Smaka av med salt och peppar. Servera med tillbehören och goda grönsaker.

 

Chapati
(10 st)

2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl naturell yoghurt eller fil


Blanda mjöl, bakpulver, salt och yoghurt/fil till en deg. Knåda den smidig. Dela degen i 10 bitar och kavla ut till tunna, tefatsstora kakor på mjölad bänk.

Grädda bröden i en torr, het stekpanna ca 1 min per sida. Lägg bröden efterhand på hög inlindad i en bakduk.

 

Italiensk köttgryta med bönor och oliver

Nu är det verkligen gryttider! Jag tycker det är så härligt att ha en gryta puttrande på spisen. Jag lagar gärna grytan dagen innan så blir den mycket godare! Och dessutom känns det väldigt bra att kunna värma en vällagad måltid istället för att det blir något halvdant när man är stressad…

Italiensk köttgryta med bönor och oliver

 

ca 6 portioner

ca 900 g grytbitar av nöt

1 msk margarin

1 gul lök, hackad

3-4 vitlöksklyftor, hackade

1 sötpotatis (ca 200g), tärnad

3 msk tomatpuré

2 lagerblad

2 dl rött vin

6 dl vatten

1 kalvbuljongtärning

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

1 tsk fänkålsfrö

salt, svartpeppar

½ paket bacon, strimlat

1 burk stora vita bönor

1 dl oliver, svarta eller gröna

1 dl vispgrädde

Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Tillsätt i grytan lök, vitlök och sötpotatis. Rör i tomatpurén, smula i lagerblad. Häll på vin, vatten och buljong samt kryddor. Låt det koka ca 2-2½ timme tills köttet känns mört. Salta och peppra.

Knaperstek baconet i en stekpanna och låt rinna av på hushållspapper. Häll i bönorna och oliverna och låt allt bli varmt.

Runda av grytan med en skvätt vispgrädde. Servera med ris, pasta eller potatis samt en god sallad.

 

Baconlindad kycklingfilé med gorgonzolasås

Härliga lördag, trots riktigt busväder! Idag har vi varit och sett sonen spela innebandy och nu ikväll är dottern på disco. Själv ser jag fram emot finalen av Atleterna.

Idag åt vi hemgjord pizza, men igår blev det underbart god mat som det var längesen jag lagade. Nämligen baconlindad kycklingfilé med gorgonzolasås och klyftpotatis. Mums!

Jag har fått ett litet problem och det är att min ena ugn har gått sönder. Jag har alltså en spis med två ugnar. Jag älskar den! Så himla smidigt och man kan använda båda samtidigt. Men, nu kan jag alltså bara använda den ena ugnen. Då måste jag börja tänka varmluft (det kanske alla gör nuförtiden…). Alltså kör jag dessa i ugnen samtidigt och använder varmluft – och sänker då till 200 grader, för det har jag lärt mig att man ska göra!

Baconlindad kycklingfilé med gorgonzolasås och klyftpotatis

4 portioner

4 kycklingfiléer

salt, peppar

1 paket bacon

Dela kycklingfilén på längden. Bryn filéerna i lite margarin, salta och peppra. Linda en baconskiva runt varje filé. Lägg i en ugnssäker form.

Gorgonzolasås:

2 dl crème fraiche

1 dl grädde

1 msk kalvfond

½ tsk soja

ca 100 g gorgonzola

salt, peppar

Blanda samman ingredienserna utom gorgonzolan i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och puttra ett par minuter. Tillsätt osten och låt den smälta. Klart!

Häll såsen över kycklingfiléerna och gratinera mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 30 minuter.

Klyftpotatis:

ca 1 kg potatis

1 msk olja

salt

Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg klyftorna på ett bakplåtspapper i en långpanna. Ringla över olja, salta och blanda om. Rosta potatisen i ugnen, vid 225 grader, ca 30-45 minuter, beroende på storleken på bitarna. Jag gillar att potatisen får ordentligt med färg.

Servera kycklingen med klyftpotatisen och en god sallad. Och kanske ett glas rött?!

 

Tacoköttfärslimpa med rostade rotfrukter och kall sås

Hela familjen älskar köttfärslimpa och oftast blir det på klassiskt vis med brunsås och lingonsylt/gelé. Men så hittade jag detta recept, en köttfärslimpa med tacosmak. Blev sugen på att testa och serverade med rostade rotfrukter och kall sås med kebabkrydda och vitlök. Jättegott!

 

Tacoköttfärslimpa med rostade rotfrukter och kall sås

4 portioner

 

500 g nötfärs

1 ägg

2 dl crème fraiche

1 påse taco kryddmix

några skivor ost

 

Rotfrukter:

ca 8 potatisar

2 morötter

2 palsternackor

1 bit kålrot

1 msk olja

salt

 

Sås:

2 dl crème fraiche

1 tsk kebabkrydda

lite pressad vitlök

salt, peppar

 

Blanda nötfärs, ägg, crème fraiche och tacokrydda och häll i en smord, avlång ugnsform. Ställ formen i en långpanna med bakplåtspapper. Skala och skär rotfrukterna i klyftor/stavar och lägg i långpannan bredvid limpformen. Ringla över olja och salta. Ställ in plåten vid 200 grader, ca 45 minuter. Lägg på osten på köttfärslimpan de sista 10-15 minuterna.

Ta ut köttfärslimpan och kör rotfrukterna eventuellt lite längre, öka gärna till varmluft nu. Ta ut rotfrukterna vid önskad färg.

Servera med en såsen, som med fördel kan blandas en stund innan och dra i kylen. Och en god sallad förstås!

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Getost. Tacos. En god köttbit. Är defenitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se