• söndag 7 februari 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Dyster lördag för Skånela IF Handbollsbloggen Handbollsbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Indisk linssoppa

En av mina favoritsoppor är indisk linssoppa. Igår var det dags igen! Sonen bakade scones till, jättegott! Och i morgon är det redan fredag. Tänk att det är måndag och fredag mest hela tiden.

Indisk linssoppa med curry och garam masala

4-5 portioner

1 stor gul lök, hackad

2-3 vitlöksklyftor, hackade

2 potatisar, tärnade

1 msk olja

2 tsk paprikapulver

1 tsk curry

1 tsk garam masala

½ tsk kanel

1 liter vatten

500 g tomatkross

2½ dl röda linser

3 höns- eller grönsaksbuljongtärningar

ett par nävar fryst bladspenat

drygt ½ tsk salt

1 krm peppar

Fräs lök och potatis i olja ett par minuter, utan att de tar färg. Låt kryddorna fräsa med ett par minuter. Tillsätt vatten och tomatkross och låt det koka upp. Lägg i linser och buljongtärningar och låt soppan koka på svag värme 20-30 minuter. Blir soppan för tjock kan du späda med lite vatten. Tillsätt mot slutet spenat, salt och peppar. Servera med gott bröd.

Variant på club sandwich med lamm, getost och bacon

Tänk att det kan bli så fantastiskt gott med rester! Jag hade rester av lammfilé i frysen och kom på att det borde passa fint på en variant av en club sandwich med getost och bacon. Till detta serverade jag sötpotatispommes och en vitlökssås. Mums! Jag använde det italienska lantbrödet i botten, men naturligtvis kan du använda köpt bröd. Jag valde att inte toppa med en brödskiva, men det kan du göra om du vill, beroende på hur hungriga ni är… Och naturligtvis kan du tillaga köttet först om du inte råkar ha en finfin rest i kylen.

Variant på club sandwich med lamm, getost och bacon

4 portioner

 

Sötpotatispommes:

4 sötpotatisar

½ dl olivolja

2 msk vetemjöl

½ dl ströbröd

1 tsk salt

 

4-8 skivor lantbröd (köpt eller se recept nedan)

margarin att steka i

 

lammytterfilérest eller annan köttrest

1 pkt bacon

200 g getost

ca ½ dl mango chutney

sallad, valfri sort

tomatskivor

rödlök, strimlad

 

Vitlökssås:

1½ dl crème fraiche

½ dl majonnäs, gärna hemgjord – se recept nedan

½ pressad vitlöksklyfta

Salt, peppar

Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av. Låt stå i kylen inför servering.

Skala och skär potatisen i centimeterstora stavar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja. Pudra över vetemjöl och strö över ströbröd och vänd runt. Salta. Tillaga mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 20-30 minuter eller tills potatisen fått fin färg. Servera direkt.

Stek brödskivorna i margarin i en stekpanna. Halvera baconskivorna och stek i panna och låt rinna av på hushållspapper. Skär getosten i skivor. Lägg köttskivor på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg på en skiva bacon och getost. Gratinera mitt i ugnen, vid 225 grader, tills osten smält en aning. Lägg sallad och tomat på brödskivorna. Lägg på kött, bacon och ost. Ringla över mango chutney. Strö över rödlök.

Servera med sötpotatispommes och vitlökssåsen.

Italienskt lantbröd

2 st

25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet, salt och vetemjöl, lite i taget, tills degen är smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min (det går bra att jäsa längre med).

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela degen i två delar och forma 2 limpor. Skär en djup skåra i brödet. Låt jäsa ytterligare 1 timme, under bakduk.

Grädda i 275 grader i 10 min. Stäng av ugnen och låt stå ytterligare 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Hemgjord majonnäs

1 ägg

1-2 tsk dijonsenap

½ msk vitvinsvinäger

2 krm salt

knappt ett kryddmått peppar, svart eller vit

2½ dl rapsolja (men byt gärna ut ½ dl mot olivolja)

Ta gärna fram ägg och senap och låt det bli rumstempererat innan du fortsätter. Jag brukar knäcka ägget i bunken och klicka i senapen – därefter väntar jag ett tag. Tillsätt sedan vinäger, salt, peppar och olja. Sätt mixerstaven i botten på den höga bunken. Mixa några sekunder och dra mixerstaven långsamt uppåt. Voilà! En härligt, tjock majo!

Pladuskor

Idag har varit en riktigt mysig dag med plock och fix här hemma. Barnen har fått nya rum och det är en hel del pyssel kring det förstås. Jag har haft en gryta puttrande på spisen hela eftermiddagen och det resulterade i en otroligt god chili. Mums. Dessutom har jag och dottern bakat. Det var hon som kom med förslaget att vi skulle baka Pladuskor, ett bröd som min mamma och mormor bakade förr och som jag fortsatt med. Nu var det dock ett bra tag sedan jag bakade dessa och därför blev jag glad att dottern önskade det. Det som är så bra är att man skedar upp degen och slipper därför knåda och dona. Enkelt och smidigt är skönt ibland!

Pladuskor

18-20 st

8 dl fingervarmt vatten
1 pkt jäst
1 msk salt
2 msk olja
1 msk kummin
1 dl sesamfrön, oskalade
6 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
filmjölk eller mjölk
sesamfrön

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, kummin, sesamfrön. Tillsätt båda mjölsorterna. Det blir en lös deg! Jäs ca 40 min under bakduk. 
Skeda upp degen på plåtar med bakplåtspapper, det blir ca 20 st pladuskor totalt. Jäs ca 20 minuter. Pensla med filmjölk/mjölk och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 10-12 min, de ska få fin färg.

Vardagsfavorit i repris

Jag kan inte påstå att matinpirationen ligger på topp just nu. Är så trött och är glad om det står mat på bordet helt enkelt. Min mammas korvrisotto/pytt är en rätt som är snabb och poppis här hemma och som man nästan gör i sömnen! Perfekt!

Korvrisotto
4-5 personer

2½ dl aborioris (t ex ICA´s)
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning

ca 400 gram falukorv (Hot Dogs kan funka det med…)
1 gul lök
1 msk margarin
5 dl fryst blandning av ärtor, majs, paprika
1 msk chilisås
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 tsk soja
salt, peppar

Koka riset med buljongtärningen. Skär korven i tärningar och fräs tillsammans med hackad gul lök i en stekpanna. Tillsätt grönsakerna och låt det bli varmt ordentligt. När riset är färdigkokt, tillsätt korv/grönsaksblandningen, chilisås, tomatpuré och kryddor. Rör om ordentligt så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar. Servera med grönsallad eller kokt blomkål, broccoli och brysselkål.

Köttragu med rotfrukter och basilika



Snart halvvägs in i veckan. Tycker att det är måndag och fredag mest hela tiden! 

Känns som om jag just nu fått dille på olika pastarätter. Krämiga och goda. Det här är en rätt som jag lagat ett flertal gånger här hemma. Jättegott tycker alla i familjen!

Basilikadoftande köttragu med rotfrukter
4 portioner

ca 400 g grytbitar av nötkött (t ex högrev, fransyska, ytterlår)
1 gul lök
ca 6 dl fintärnade rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri)
ca ½ dl olivolja
5 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
2 msk balsamvinäger
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
1 dl grädde
1 dl riven parmesanost
½ dl fryst basilika eller ett par nävar färsk basilika

Tärna köttet. Hacka löken och tärna rotfrukterna. Bryn köttet i omgångar i olivoljan i en gryta. Låt lök och rotfrukter fräsa med på slutet. Tillsätt vatten, buljongtärning, balsamvinäger, salt och peppar. Låt grytan småputtra ca 2 timmar med lock. Rör om då och då.

Kontrollera att köttet är mört. Tillsätt grädde, parmesanost och basilika. Smaka av med salt och peppar och servera med pasta och valfria grönsaker!

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 38 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se