• måndag 20 oktober 2014
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Rågkakor med lingon

Jag har varit så baksugen på sistone och förra helgen bakade jag två sorters bröd. I veckan bakade jag dessa rågkakor med lingon. De blev väldigt populära här hemma så jag får nog baka en ny laddning i helgen.

Ha en skön lördag! Här har vi ingenting planerat och det är så härligt att bara få ta dagen som den kommer!

Rågkakor med lingon

4 st

50 g jäst

50 g margarin

5 dl mjölk (eller yoghurt + vatten)

2 tsk salt

1 dl brödsirap

2 dl lingonsylt

3 dl grovt rågmjöl

5 dl rågsikt

ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölk (eller yoghurt+vatten som jag använde). Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll lite av degvätskan på jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, lingonsylt, rågmjöl och rågsikt. Arbeta in lite vetemjöl i taget tills degen känns smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i 4 lika stora bitar och kavla/tryck ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda bröden strax under mitten i ugnen, vid 200 grader, ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Paprikasoppa med palsternacka och morot

Veckorna rullar på i rekordfart och jag hinner knappt med. Idag bjuder jag på en god paprikasoppa som jag och maken gillade, men tyvärr inte barnen… Synd!

Paprikasoppa med rotfrukter

4 portioner

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

200 g palsternacka

200 g morot

1 msk flytande margarin

2 msk tomatpuré

1 burk grillad paprika

8 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 dl crème fraiche

salt, peppar

Till servering:

sweet chili

Hacka gul lök och vitlök. Skala och skär palsternacka och morot i tärningar. Fräs lök och rotfrukter i margarin ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut. Låt paprikan rinna av och skär i mindre bitar. Låt fräsa med en stund. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan puttra med lock ca 10-20 minuter (kontrollera att rotfrukterna är mjuka).

Mixa soppan med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Servera med sweet chili (om du gillar det!), ett gott bröd eller pannkaka efteråt.

Pastapytt med lax, broccoli och haricot verts

Fisk, fisk, fisk… Vi satt och funderade över vilka fiskrätter vi tycker om här hemma. Panerad fisk, fisksoppa, lax med dill- och gräslökssås, laxburgare, sej med äggsås… Och så kom dottern på denna pastapytt jag gjort en gång förut. Så gott det var! Dessutom är det verkligen en snabb rätt och det är ju bra hektiska vardagar!

Pastapytt med lax, broccoli och haricot verts

4 portioner

ca 280 g pasta, valfri sort

1 stånd färsk broccoli (250 g) eller fryst

ett par nävar haricot verts

2 schalottenlökar

en liten rödlök eller en bit purjolök

ca 500-600 g laxfilé

margarin att steka i

salt, peppar

ev rivet citronskal

Örtsås:

2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt

1 msk majonnäs

lite pressad vitlök

½-1 tsk dijonsenap

ev lite rivet citronskal

2-3 msk blandade frysta kryddor (dill, gräslök, basilika och persilja)

salt, peppar

Blanda först ihop örtsåsen och låt den stå kallt inför servering.

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Bryt broccolin i mindre buketter och låt koka med när det är 4-5 minuter kvar av koktiden. Lägg ner bönorna när det är ett par minuter kvar. Häll av i ett durkslag och häll pastan och grönsakerna på ett stort fat eller i en stor form.

Hacka löken och skär laxen i bitar (skär bort skinnet om det finns kvar). Stek lök och lax i margarin så att laxen får fin färg och blir färdig inuti. Salta och peppra. Smaksätt ev med rivet citronskal. Lägg laxen på pastan/grönsakerna och blanda försiktigt. Servera med den goda örtsåsen.

 

Kalasgod tacokycklingpaj

Åh, härliga helg! Idag har det visserligen varit grått och ruggigt ute, men vi har varit på kalas och det var mysigt. Tack för allt gott familjen N!

I fredags åt vi en så god paj. Har bloggat om den förut, men den är väl värd en repris. En kalasgod tacokycklingpaj. Servera med lite sweet chilisås, jordnötter och en god grönsallad med avokado. Mums!

Kalasgod tacokycklingpaj


Normal pajdeg:

3 dl vetemjöl

2 krm salt

150 g margarin

1 msk kallt vatten

Häll vetemjöl och salt i matberedaren. Tillsätt margarinet i kuber och mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills degen formar sig till en degboll. Låt ligga och vila i kylen i plastpåse ca 1 timme.

Tryck ut degen i en stor pajform, ca 24-26 cm i diameter. Förgrädda ca 10 minuter i 225 grader.

Nyttigare pajdeg:

1/2 dl havrekli
2 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
75 g kylskåpskallt margarin
3/4 dl smal kesella, 1% fett

Häll havrekli, mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt margarinet i kuber. Mixa till smulig massa och tillsätt kesellan. Kör tills degen formar sig till en degboll. Låt ligga och vila i kylen i plastpåse ca 1 timme.

Tryck ut degen i en stor pajform, ca 24-26 cm i diameter. Förgrädda ca 10 minuter i 225 grader.

Fyllning:

2 kycklingfiléer (soja+grillkrydda)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 bit vitkål, strimlad (ca 3 dl)
1 paprika, strimlad
1 msk smör
1 påse taco-kryddmix
3-4 dl lätt crème fraiche
salt, peppar
1-2 dl riven lagrad mager ost

Pensla kycklingen med soja och krydda med grillkrydda. Tillaga i ugnen, vid 225 grader ca 20-25 minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig. Skär i mindre bitar.

Fräs lök, vitlök, vitkål och paprika i smör. Tillsätt kycklingbitarna, kryddor och crème fraiche. Rör om och låt puttra en stund under lock. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna en stund.

Lägg kycklingröran i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen ca 20-25 minuter, tills osten fått fin färg. Se upp så att inte kanterna får för mycket färg.

Potatis- och purjolökssoppa

Soppdag! Här är en av favoriterna här hemma. Så enkel. Så god. Ibland gör jag den med någon mejeriprodukt, men idag blev det utan.

Och vet ni, i morgon är det fredag! Hurra!


Potatis- och purjolökssoppa

4 portioner

500 g potatis

1 purjolök (inte alltför stor)

1 msk margarin

ca 8 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

salt, peppar

Skala och skär potatisen i tunna skivor. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Fräs potatis och lök i margarinet i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärningar och örtkrydda. Låt koka upp och puttra under lock ca 30 minuter. Rör om då och då. Vispa sönder potatisen så att soppan liksom reder sig. Smaka av med salt och peppar.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Getost. Tacos. En god köttbit. Är defenitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se