• söndag 30 augusti 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Kort är bra Jonas tecknarblogg Jonas tecknarblogg
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Ugnsstekt lax med rostade rotfrukter och ajvaryoghurt

Åh, så typiskt att jag glömde fota dagens middag. Inte för att det var så väldigt vackert, utan för att det var så otroligt gott (och enkelt!) och därför att det är roligare med foto till inlägget. Men nu får ni klara er med bara text och låta fantasin jobba.

Ugnsstekt lax med rostade rotfrukter och ajvaryoghurt

4 portioner

 

8-10 potatisar

2-3 morötter

2 palsternackor

2 msk rapsolja

salt

 

ca 600 g laxfilé

salt, peppar

 

Ajvaryoghurt

1/2 dl ajvar relish 

2-3 dl turkisk yoghurt 

salt, peppar

 

Börja med rotfrukterna. Skala, skär i bitar/stavar och lägg i bakplåtspappersklädd långpanna. Ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 30-40 minuter, beroende på hur stora bitarna är. Ställ in laxen då det återstår ca 20 minuter (jag körde varmluft och sänkte då till 200 grader då laxen sattes in - man kan även lägga laxen bland rotfrukterna.

Rör ihop ajvaryoghurten, smaka av och ställ i kylen. 

Mums!

 

Potatissallad med västerbottensost och gräslök

Mera potatis - fast en potatissallad denna gång. Denna är en av våra favoriter som passar fint till all slags grillat. Kött, fisk, fågel... 

 

Färskpotatissallad med västerbottensost och gräslök

4 portioner

800 g färskpotatis

ca 125 g riven västerbottensost

2 msk vit balsamvinäger

2 msk olivolja

1 msk honung

ca 2 msk hackad gräslök

flingsalt

peppar

Skrubba och koka färskpotatisen. Skär i mindre bitar och strö över osten medan potatisen är varm. Låt osten smälta. Tillsätt övriga ingredienser och blanda försiktigt. Smaka av. Njut!

Krossad potatis

Så har då jag också provat detta goda potatistillbehör. Så gott till grillat! Men kan tänka mig att det även kommer att passa till goda kötträtter i höst och vinter. Då med vanlig potatis. Men här är det färskpotatis som kokats. Därefter trycker man till dem med ett glas eller stekspade och lägger dem på plåt med bakplåtspapper. Sedan smältes smör som kryddas med salt, peppar, gärna lite vitlök eller som här gräslök. Pensla rikligt på potatisarna. Och så in i ugnen, ca 20 minuter, vid 225 grader, tills potatisen fått fin färg. Mums!

Pastagratäng med lax och broccoli

Pust, så är denna första riktiga vecka snart till ända! Det tar på krafterna när vardagen sätter igång igen!

Ibland blir man bara så himla glad! Till exempel då en maträtt får tummen upp av hela familjen. Särskilt när det är en fiskrätt också, det kan knorras rejält här hemma när det vankas fisk... Men plötsligt så händer det! Denna pastagratäng med lax blev en klar favorit och väl värd att laga igen. Skoj!

 

Pastagratäng med lax

4 portioner

 

250 g valfri pasta

200 g broccoli

ev lite strimlad purjolök

ca 500 g laxfilé

3 ägg

2 dl créme fraiche

3 dl mjölk

salt, peppar

2 dl riven lagrad ost

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Lägg ner broccolin när det återstår ca 5 minuter och ev lök när det återstår 2 minuter av koktiden. Häll av i durkslag. Häll tillbaka i pastakastrullen.

Skär laxen i kuber. Vänd ner i pastakastrullen. Vispa ihop ägg, créme fraiche och mjölk. Krydda med salt och peppar. Vänd ner i pastan. Rör även ner 1 dl av osten. Häll blandningen i en ugnssäker form och strö över resten av osten.

Gratinera mitt i ugnen vid 175 grader, ca 25 minuter.

Kantarell- och köttfärspaj

Har du varit duktig och plockat massor med kantareller i sommar? Jag har verkligen inget sinne för sånt... Fast jag har i och för sig inte ansträngt mig så mycket. Däremot har jag en snäll svärfar som gav mig kantareller. Det är ju så gott. Svampstuvning älskar vi allihopa här hemma. Även denna köttfärspaj med kantareller är så himla god!

Kantarell- och köttfärspaj

Deg:

3 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl grahamsmjöl

2 krm salt

2 tsk bakpulver

1 1/2 dl mjölk

1/2 flytande margarin

Fyllning:

2 rödlökar

ett par nävar förvällda kantareller

margarin att fräsa i

500 g nötfärs

1-2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk salt

2 krm peppar

Täcke:

4-5 dl crème fraiche

1-2 msk majonnäs

salt, peppar

 

2 dl riven, lagrad ost

 

Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Tillsätt mjölk och margarin och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform.

Strimla lök och fräs i margarin tillsammans med kantareller. Fös upp lök och svamp mot sidorna och bryn köttfärsen i mitten. Blanda sedan samman och pressa ner vitlök, salta och peppra. Smaka av.

Lägg köttfärsröran i formen. Blanda ihop ingredienserna till täcket och bred över köttfärsen. Strö över riven ost.

Grädda pajen mitt i ugnen vid 200 grader, ca 20-25 grader. Servera med en god sallad.

 

 

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 37 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se