• måndag 22 december 2014
Hur många uppdrag hinner han med? Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Marknadsnougat

Jag gillar att göra olika sorters julgodis, och gärna nya varianter, men oftast blir det alldeles för mycket. Vem ska äta upp allt liksom? Nåväl, jag försöker behärska mig, men familjens favoriter måste förstås göras! Makens favorit är marknadsnougat, eller mjuk nougat. Enkelt och snabbt godis med ingredienser man oftast har hemma.

Tänk att det bara är ett par dagar kvar nu! Härligt!

Marknadsnougat

65 g margarin
3 dl strösocker
knappt 1 dl vatten

3 1/4 dl vetemjöl
2 dl florsocker
1/2 dl kakao

Blanda vetemjöl, florsocker och kakao i en bunke. Sikta gärna ner ingredienserna då florsockret ofta är lite klumpigt.

Lägg margarin, strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp och koka någon minut. Ta från värmen. Rör i mjölblandningen i kastrullen, se till att det blandas ordentligt. Här gäller det att vara rätt snabb eftersom det stelnar fort. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper i en liten långpanna (eller en gratängform). Ställ kallt och skär i lämpliga bitar. Förvara kallt.

Härlig sallad med stor couscous, rödbetor och fetaost

Håller du på och julstökar för fullt? Det gör jag! Idag har jag kavlat tunnbröd tills jag blev alldeles matt. Plus en massa annat.

Idag får du tips på en god sallad med stor couscous, rödbetor och fetaost. Perfekt att ha på julbordet om du som jag letar lite fräscha alternativ till allt det andra.

Härlig sallad med stor couscous, rödbetor och fetaost

ca 8 personer på buffé

2 dl stor couscous (moghrabiah)

ca 500 g rödbetor

1 liten rödlök

4 torkade fikon

½ dl russin

1 liten påse bladspenat

150 g fetaost

ett par nävar valnötter

lite flingsalt

Dressing:

2 msk olivolja

1 msk ljus balsamvinäger

saft från 1 lime

1 msk honung

1 tsk dijonsenap

salt, peppar

Koka couscousen enligt förpackningens anvisning. Låt rinna av och svalna. Koka rödbetorna mjuka. Spola i kallt vatten och gnid av skalet. Skär i bitar. Skala och skiva löken. Skär fikonen i bitar.

Lägg spenat på ett stort fat. Lägg på couscous, rödbetor, rödlök, fikon och russin. Toppa med tärnad fetaost, ett par nävar valnötter (hade ej jag på bilden) och lite flingsalt.

Blanda ingredienserna till dressingen och ringla över salladen. Ät och njut!

 

Vita kokostoppar med lime

Jag är svag för vit choklad. Mums! Får jag välja julgodis blir det gärna något med det. Dessa vita kokostoppar med lime är enkla och snabba att göra. Och fantastiskt goda!

Vita kokostoppar med lime

200 g vit choklad

2 dl cornflakes

2 dl kokos

1 lime, rivet skal

Smält den vita chokladen försiktigt i mikron i en mikrosäker skål. Blanda ner cornflakes (krossa lite innan), kokos och limeskal. Klicka ut smeten i små formar och låt stelna. Förvara i kylen.

Grymt goda grahamslimpor

Jag vill julstöka nu! Tyvärr har det inte blivit så mycket än och nu är det bara en vecka kvar! Till helgen tänkte jag baka de obligatoriska siktkakorna och de mjuka tunnbröden. Julgodis ska vi förstås också göra, men det är bäst att göra lite närmare julafton.

I helgen bakade jag dessa goda grahamslimpor som blev mycket poppis här hemma.

Grahamslimpor med lingon

2 st

50 g jäst

3 dl vatten

2 dl yoghurt

2 tsk salt

½ dl sirap

½ dl olja

½ dl lingonsylt

2 dl havregryn

3 dl grahamsmjöl

ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vatten och yoghurt till fingervarmt. Häll lite över jästen och rör tills den lösts sig. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, olja och lingonsylt. Rör om. Tillsätt havregryn, grahamsmjöl och lite vetemjöl i taget tills en smidig deg. Låt jäsa en timme under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda. Forma två limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Snitta limporna på snedden med en vass kniv. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen, vid 225 grader, ca 25 minuter. Täck ev bröden mot slutet så att de inte får för mycket färg. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Fantastiskt fröknäcke

Nog för att jag bakar dessa fröknäcken året om, men det känns ändå som om det är trevligt att ha dem till jul. Tillsammans med en god ostbit eller oströra – på julbordet eller till glöggen. Mums! Knäcket är väldigt lättbakat och ett annat plus är att de är glutenfria! Om du gillar kummin är det jättegott att smaksätta med det – annars är de hur goda som helst ändå! En perfekt gåbort-present!

Fröknäcke

1 plåt

2 dl majsmjöl

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

2 nypor flingsalt

½ dl rapsolja

2 dl kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt olja och vatten och rör ihop till en deg. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, jag tycker att det går enkelt med en slickepott. Sporra ut degrutor med en pizzaskärare, så stora du vill ha dem. Då blir det enkelt att bryta isär knäcket.

Grädda knäcket mitt i ugnen, vid 150 grader, ca 55-60 minuter. Bryt isär och låt svalna på galler.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se