• fredag 3 juli 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Tydlighet är bra, men det är inte allt Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Fish n´ chips och sås med smak av dijon och curry

Men, vad gott det blev! Jag har alltid stekt min panerade sej i margarin. Gott tycker alla i familjen. Denna gång testade jag dock att steka i rikligt med olja – och jisses så gott det blev – det blev lite mer friterad känsla! Jag serverade med hemgjorda pommes och en god sås med dijon och curry. Fish n´chips typ! Smaskens!

God sås med dijon och curry

ca 2 dl yoghurt eller crème fraiche

3 msk bostongurka

1 msk majonnäs

½ tsk dijonsenap

1 tsk curry

salt, peppar

Blanda samman ingredienserna till såsen och låt stå kallt inför servering. 

Cannelloni med kassler och champinjoner

Cannelloni är så gott tycker jag, och ett bra sätt att variera pastan på. Här blev det en fyllning med kassler och svamp och så en ostsås ovanpå det. Som en ost- och skinksås, men trevligare!

Cannelloni med kassler och champinjoner

3-4 portioner

200 g färska lasagneplattor

ca 300 g kassler eller rökt skinka

1 klyfta vitlök

ca 10 cm purjolök eller en liten gul lök

6-8 champinjoner

1 msk margarin att fräsa i

1 tsk oregano

salt, peppar

Ostsås:

4 msk vetemjöl

7 dl mjölk

100 g ost, riven

salt, peppar

Skär kasslern i tärningar. Hacka vitlök, lök och champinjoner. Fräs allt i margarin i en stekpanna. Krydda med oregano, salt och peppar. Ställ åt sidan.

Vispa samman mjöl med hälften av mjölken. Koka upp under vispning. Späd med resten av mjölken och låt småputtra några minuter. Tillsätt hälften av den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Häll lite av ostsåsen i botten av en ugnssäker form. Fördela fyllningen på lasagneplattorna. Rulla ihop och lägg rullarna tätt i formen. Häll resten av ostsåsen över och strö över resten av osten, Gratinera hela härligheten vid 225 grader, ca 20-25 minuter. Kontrollera med en gaffel att pastan är färdig. Servera med en god sallad. 

Köttfärspaj med ajvar

Idag bjuder jag på en jättegod köttfärspaj med ajvar. Mums!

Köttfärspaj med ajvar

Pajdeg:


3½ dl vetemjöl

½ dl grahamsmjöl

2 tsk bakpulver

2 krm salt
1½ dl mjölk

½ dl flytande margarin

Fyllning:

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

margarin att fräsa i

400 g nötfärs

1 tsk salt

1 krm peppar

½ dl tomatpuré

1 dl ajvar relish

½ dl fryst persilja

½ dl chiliflakes

 

Täcke:

4 dl crème fraiche/yoghurt/cream cheese (jag använde en blandning)

salt, peppar

 

1-2 dl riven ost

Börja med pajdegen. Blanda mjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och margarin och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform.

Fräs gul lök och vitlök i margarinet i en stekpanna. Tillsätt färsen och stek den färdig. Salta och peppra. Blanda ner tomatpuré, ajvar, persilja och chiliflakes. Lägg över köttfärsröran i pajskalet.

Blanda ingredienserna till täcket och bred över köttfärsröran. Strö över riven ost.

Grädda pajen mitt i ugnen, vid 200 grader ca 20-25 minuter. Servera med en god sallad.

Goda drömmar

Såhär i semestertider blir det kanske också många fikastunder? Då kan det vara bra att ha lite småkakor på lut. Drömmar är populära kakor som brukar gå hem!

Drömmar

ca 50 st

 

100 g margarin eller smör

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 dl olja

1 tsk hjorthornssalt

ca 5 dl vetemjöl

 

Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Arbeta in resten av mjölet.

Rulla ut degen i 2 längder. Skär dem i bitar och forma till bollar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen, vid 150 grader, ca 20 minuter.

Lammfärsbiffar med tzatsiki

Glad midsommar på er alla! Är det grilltider trots att det inte är grillväder? För mig hänger grillning ihop med vädret, känns inte lika gott och trevligt när det är regnigt.

Dessa lammfärsbiffar kan antingen grillas eller stekas i panna. Jag smaksatte biffarna med ajvar, vitlök, mynta, persilja och spiskummin. Serverade med kokt färskpotatis (så gott!), rostade rotfrukter (kålrot, morot, rödbeta och palsternacka) och en tomatsallad med oregano och oliver (ringlade även över olivolja, salt och peppar). Just det, tzatsiki blev det också!

 

Lammfärsbiffar med tzatsiki

4 portioner

 

Biffar:

500 g lammfärs

1 ägg

1 tsk salt

1 krm peppar

½ dl ajvar relish

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk spiskummin

1-2 msk hackad mynta

½ dl hackad persilja (här hade jag fryst)

 

Blanda ingredienserna till biffarna. Forma 8-10 tjocka små biffar och grilla eller stek i margarin i stekpanna ca 8-10 minuter.

 

Tzatsiki:

10 cm gurka

salt

1 liten pressad vitlöksklyfta

½ msk krämig vit balsamvinäger

2-3 dl turkisk yoghurt

peppar

Riv gurkan grovt och låt rinna av i ett durkslag tillsammans med salt, ca 20-30 minuter. Krama ur vätskan och lägg i en skål. Tillsätt vitlök, balsamvinäger och yoghurt till lämplig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt inför servering.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se