• söndag 26 oktober 2014
Uniks starka försäsong Bandybloggen Bandybloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Baconlindad kycklingfilé med gorgonzolasås

Härliga lördag, trots riktigt busväder! Idag har vi varit och sett sonen spela innebandy och nu ikväll är dottern på disco. Själv ser jag fram emot finalen av Atleterna.

Idag åt vi hemgjord pizza, men igår blev det underbart god mat som det var längesen jag lagade. Nämligen baconlindad kycklingfilé med gorgonzolasås och klyftpotatis. Mums!

Jag har fått ett litet problem och det är att min ena ugn har gått sönder. Jag har alltså en spis med två ugnar. Jag älskar den! Så himla smidigt och man kan använda båda samtidigt. Men, nu kan jag alltså bara använda den ena ugnen. Då måste jag börja tänka varmluft (det kanske alla gör nuförtiden…). Alltså kör jag dessa i ugnen samtidigt och använder varmluft – och sänker då till 200 grader, för det har jag lärt mig att man ska göra!

Baconlindad kycklingfilé med gorgonzolasås och klyftpotatis

4 portioner

4 kycklingfiléer

salt, peppar

1 paket bacon

Dela kycklingfilén på längden. Bryn filéerna i lite margarin, salta och peppra. Linda en baconskiva runt varje filé. Lägg i en ugnssäker form.

Gorgonzolasås:

2 dl crème fraiche

1 dl grädde

1 msk kalvfond

½ tsk soja

ca 100 g gorgonzola

salt, peppar

Blanda samman ingredienserna utom gorgonzolan i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och puttra ett par minuter. Tillsätt osten och låt den smälta. Klart!

Häll såsen över kycklingfiléerna och gratinera mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 30 minuter.

Klyftpotatis:

ca 1 kg potatis

1 msk olja

salt

Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg klyftorna på ett bakplåtspapper i en långpanna. Ringla över olja, salta och blanda om. Rosta potatisen i ugnen, vid 225 grader, ca 30-45 minuter, beroende på storleken på bitarna. Jag gillar att potatisen får ordentligt med färg.

Servera kycklingen med klyftpotatisen och en god sallad. Och kanske ett glas rött?!

 

Tacoköttfärslimpa med rostade rotfrukter och kall sås

Hela familjen älskar köttfärslimpa och oftast blir det på klassiskt vis med brunsås och lingonsylt/gelé. Men så hittade jag detta recept, en köttfärslimpa med tacosmak. Blev sugen på att testa och serverade med rostade rotfrukter och kall sås med kebabkrydda och vitlök. Jättegott!

 

Tacoköttfärslimpa med rostade rotfrukter och kall sås

4 portioner

 

500 g nötfärs

1 ägg

2 dl crème fraiche

1 påse taco kryddmix

några skivor ost

 

Rotfrukter:

ca 8 potatisar

2 morötter

2 palsternackor

1 bit kålrot

1 msk olja

salt

 

Sås:

2 dl crème fraiche

1 tsk kebabkrydda

lite pressad vitlök

salt, peppar

 

Blanda nötfärs, ägg, crème fraiche och tacokrydda och häll i en smord, avlång ugnsform. Ställ formen i en långpanna med bakplåtspapper. Skala och skär rotfrukterna i klyftor/stavar och lägg i långpannan bredvid limpformen. Ringla över olja och salta. Ställ in plåten vid 200 grader, ca 45 minuter. Lägg på osten på köttfärslimpan de sista 10-15 minuterna.

Ta ut köttfärslimpan och kör rotfrukterna eventuellt lite längre, öka gärna till varmluft nu. Ta ut rotfrukterna vid önskad färg.

Servera med en såsen, som med fördel kan blandas en stund innan och dra i kylen. Och en god sallad förstås!

Pasta med tomat- och baconsås

Idag bjuder jag på en snabb och god pasta med tomat- och baconsås, serverad med parmesanost. Mums tyckte hela familjen!


Pasta med tomat- och baconsås

4 portioner

 

ca 320 g pasta, valfri sort (eller så mycket som du beräknar gå åt till 4 portioner)

1 pkt bacon

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

500 g krossade tomater

ca 2 dl crème fraiche

en nypa socker

½ tsk salt

2 krm peppar

Till servering:

Riven parmesanost

 

Koka pastan enligt förpackningens anvisning.

Strimla baconet och stek lagom knaprigt i en stekpanna. Låt baconet rinna av på hushållspapper.

Fräs lök och pressad vitlök i stekpannan utan att det får färg. Tillsätt bacon, krossade tomater, crème fraiche, socker, salt och peppar. Koka upp och låt puttra 5-10 minuter. Smaka av.

Blanda pasta och tomatsås och servera med riven parmesanost och broccoli/brysselkål eller andra grönsaker du gillar!

Rågkakor med lingon

Jag har varit så baksugen på sistone och förra helgen bakade jag två sorters bröd. I veckan bakade jag dessa rågkakor med lingon. De blev väldigt populära här hemma så jag får nog baka en ny laddning i helgen.

Ha en skön lördag! Här har vi ingenting planerat och det är så härligt att bara få ta dagen som den kommer!

Rågkakor med lingon

4 st

50 g jäst

50 g margarin

5 dl mjölk (eller yoghurt + vatten)

2 tsk salt

1 dl brödsirap

2 dl lingonsylt

3 dl grovt rågmjöl

5 dl rågsikt

ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölk (eller yoghurt+vatten som jag använde). Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll lite av degvätskan på jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, lingonsylt, rågmjöl och rågsikt. Arbeta in lite vetemjöl i taget tills degen känns smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i 4 lika stora bitar och kavla/tryck ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda bröden strax under mitten i ugnen, vid 200 grader, ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Getost. Tacos. En god köttbit. Är defenitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se