• fredag 27 maj 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Många sparar trots allt Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Morotssoppa med sambal och ajvar

Sallad ena dagen, soppa andra dagen. Oj, så vädret svänger hela tiden. Idag hade vi friluftsdag och lite otur med vädret. Vandring i konstant regn. Tänk så annorlunda det hade varit om vi vandrat i början av veckan! Men eleverna var så duktiga!

Här bjuder jag på en morotssoppa vi gillar här hemma. Passar utmärkt en kulen och regnig dag som denna.

Morotssoppa med sambal och ajvar

4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

500 g morötter

2 potatisar

8 dl vatten

1 tsk timjan

1 tsk basilika

2 tsk oregano

2 grönsaksbuljongtärningar

½-1 dl ajvar relish

2 krm sambal

1 dl crème fraiche

1 dl mjölk

salt, peppar

Hacka gul lök och vitlök. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och tärna potatisen. Koka upp vattnet och lägg ner grönsakerna. Tillsätt örtkryddor, buljongtärningar, ajvar och sambal. Låt soppan koka med lock ca 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Mixa soppan med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och mjölk och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Servera med gott bröd.

Pastasallad med pesto, kyckling och fetaost

Pastasallad med pesto är väl fantastiskt gott! Vi åt det idag för första gången denna sommar. Vi hade glömt hur gott det var! Pastasallad är bra mat att förbereda kvällen innan så att det går snabbt att få mat på bordet eller när barnen ska börja äta innan man kommer hem.

Här kokade jag alltså pasta (280g för fyra personer) som jag blandade med några rejäla matskedar pesto. Detta lät jag sedan svalna innan jag blandade ner två grillade kycklingfiléer i bitar, fetaost, haricot verts, halverade körsbärstomater, gurka, paprika och majs. Rödlök fick man toppa med själv. Jag rörde ihop crème fraiche med sweet chili och serverade till.

Ingen snygg bild då jag glömde fota tallriken utan fick ta makens matlåda!

Filodegsrullar med spenat och fetaost

Åh, dessa filodegsrullar med spenat och fetaost smakar ljuvligt. Frasiga och goda! Jag har gjort dem två gånger den senaste tiden och båda gångerna har de haft strykande åtgång. Passar som tilltugg till ett glas bubbel eller på en buffé.

Filodegsrullar med spenat och fetaost

22-24 st

200 g fryst spenat, tinad och avrunnen

1 vitlöksklyfta

1 bit lök (purjo, gul eller röd)

1 msk olivolja

1 tsk torkad mynta

1 msk torkad oregano

200 g fetaost

salt, peppar

1 ägg

½ pkt filodeg

rapsolja och ägg till pensling

Hacka vitlök och lök. Fräs i olivolja i en stekpanna ett par minuter. Tillsätt den avrunna spenaten och låt fräsa med. Krydda med mynta och oregano och smula ner fetaosten. Rör om och smaka av med salt och peppar. Låt svalna en aning och rör ner ägget.

Dela ett paket filodeg på hälften (jag rullade först ut alla ark och delade på mitten - och lade sedan in resten i frysen). Dela ytterligare en gång på mitten, så får du ca 22-24 remsor. Lägg dem på hög medan du arbetar. Pensla arket med olja och lägg på lite fyllning. Vik över degen, vik in kanten och rulla ihop. Lägg rullarna med skarven ner på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla rullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 8-10 minuter. Låt svalna en stund innan de avnjutes!

Härlig sallad med Pulled pork och fetaost

Mums! Detta kan jag äta alla dagar i veckan! Är det inte helt underbart att man kan ställa in en gryta i ugnen på morgonen för att sedan 7-8 timmar senare servera det möraste köttet?! Jag gör ibland Pulled beef och ibland Pulled pork som i det här fallet. Jag gillar att äta som en sallad, här med blandade salladsblad, tomat, gurka, paprika, majs, rödlök, fetaost och kebabsås. Annars serverar man med tortillabröd, pitabröd, ris eller kanske på en pizza! Använd fantasin helt enkelt! Rester av Pulled pork brukar jag kunna använda i en pytt med ris och grönsaker.

Pulled pork

8-10 portioner (för oss blev det tre middagar)

ca 2 kg skinkstek eller fläskkarré 

1/2 dl olivolja

1 dl vatten

1/2 dl ketchup

1 msk rödvinsvinäger

2 msk råsocker

1 tsk chipotlepasta

2 vitlöksklyftor

1 msk spiskummin

1 msk kebabkrydda

2 tsk salt

1 tsk peppar

Kebabsås:

2 dl crème fraiche

1-2 msk majonnäs

1 liten pressad vitlöksklyfta

Ev lite kebabkrydda

salt, peppar

Blanda samman ingredienserna till såsen och låt stå kallt.

Lägg köttet i en ugnssäker gryta med lock. Blanda ihop resten av ingredienserna och häll/bred över köttet. Sätt en bit folie över grytan, på med locket så att det blir riktigt tätt. In i ugnen, vid 125 grader, ca 7-8 timmar. Vänd köttet efter halva tiden. Kontrollera då och då att det inte blir för torrt, tillsätt då lite vatten isåfall. Köttet är färdigt när det är så mört att det bara går att dra isär det med gafflar. Blanda det isärrivna köttet med såsen som blivit i grytan. Servera med önskade tillbehör!

Rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp

I söndags svängde barnen ihop en rabarberpaj till efterrätt. Själv svängde jag ihop vaniljvisp (eller sås eller kräm eller vad man nu vill kalla det.) Gott och enkelt. Jag testade en rårörd variant.

Helt vanlig smulpaj med rabarber
ca 6 portioner

ca 500 g rabarber
1½ dl socker
1 msk potatismjöl

Smuldeg:
150 g margarin
2½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
ca 4 msk socker

Skala ev rabarbern om den är grov. Skär i tunna skivor. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en ugnssäker form.

Smält margarinet i en kastrull. Rör ner vetemjöl, havregryn och socker. Fördela degen över rabarbern. Grädda pajen mitt i ugnen, vid 225 grader, tills smuldegen fått fin färg. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.

Hemgjord rårörd vaniljvisp

2 äggulor 

2 msk florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vispa grädden. Vänd samman äggblandningen med grädden och rör ihop till en tjock kräm. Låt stå kallt innan servering.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 38 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se