• tisdag 4 augusti 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Alla vi som bor här! Luthagsbloggen Luthagsbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Toscanska kotletter

Suck, inte kotletter! Nej, barnen jublar inte direkt när jag meddelar att det blir kotletter till middag. Vet inte varför de känner så, för det blir oftast jättegott och det erkänner de! Speciellt när man låter kotletterna koka länge eller gå i ugnen länge. Då blir de möra och goda! Den här gången blev det en toscansk variant, där kotletterna fick koka i en god tomatsås med sardeller och kapris. Jag serverade med pasta och riven parmesanost.

Toscanska kotletter 

3-4 portioner

 

4 fläskkotletter

1 gul lök

1 vitlök

olja eller margarin att fräsa/bryna i

1 förpackning krossade tomater med chili

2 dl vatten

2 msk kalvfond

2 sardeller, finhackade

1 msk kapris

en nypa socker

en liten skvätt balsamvinäger

färsk timjan

salt,peppar

 

Bryn kotletterna och lägg över i en stekgryta.

Hacka lök och vitlök och fräs detta och lägg över i grytan. Häll 2 dl vatten i pannan och vispa ur den. Häll skyn och tomater i stekgrytan. Tillsätt fond, sardeller, kapris, socker, balsamvinäger och några kvistar färsk timjan. Låt koka upp och puttra under lock ca 2 timmar eller tills köttet är så mört du vill ha det. Det ska helst släppa från benet. Låt ev grytan koka utan lock på slutet om du vill att såsen ska koka ihop något. Smaka av med salt och peppar och servera med pasta och parmesanost.

 

Blomkålssoppa med vridna baguetter

I förra veckan hade vi moster A på besök. Vanligtvis känns det helt fel med soppa på sommaren, men som det är nu passar det ju alldeles utmärkt. Jag hade en blomkål i kylen och därför bestämde jag mig för en blomkålssoppa. Det var inte så längesedan jag gjorde det, och det blev en liknande, men enligt dottern blev denna mycket godare. Trevligt. Toppingen blev stekta kantareller, parmesan och färsk timjan. Gott! Till soppan bakade jag de goda vridna baguetterna som alltid uppskattas. Jag brukar variera det grova och denna gång blev det solrosfrön och rågkross.


Blomkålssoppa med kantareller, parmesan och timjan

4 portioner

 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 små potatisar

1 blomkålshuvud, ca 600g

1 msk margarin 

1 krm sambal oelek

8 dl vatten

2 buljongtärningar, grönsak

1 dl crème fraiche

Salt, peppar

Till servering:

Ett par nävar kantareller, förvällda och stekta i smör

Riven parmesanost

färsk timjan

Hacka gul lök, vitlök och potatis. Fräs i margarin i en stor kastrull. Skär blomkålshuvudet i bitar och låt fräsa med. Tillsätt sambal och häll på vattnet och buljongtärningar. Låt koka under lock tills potatis och blomkål är mjuka. Mixa soppan med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Servera med stekta kantareller, parmesan och timjan.

Vridna baguetter med solrosfrön och rågkross
3 st

25 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl solrosfrön
1 dl rågkross
ca 11 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av det fingervarma vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet, salt, honung, frön och rågkross. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget, till en kladdig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 2-3 timmar.

Häll upp degen på väl mjölat bakbord. Knåda inte utan dela degen försiktigt i tre lika stora delar. Forma avlånga baguetter och lägg dem vridna på bakplåtspappersklädd plåt. Snitta baguetterna med vass kniv. Jäs ca 20 minuter ytterligare.

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden ca 15 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Dotterns favoritbollar med dadlar, mandelmjöl och kokos

Dottern har bakat dessa goda bollar två gånger på bara några dagar. De tar slut i ett nafs! Jättegoda till kaffet!

 

Mumsiga bollar med dadlar, mandelmjöl och kokos

20-30 st beroende på önskad storlek

 

6 dadlar

2 1/2 dl havregryn 

1 dl mandelmjöl

3 msk kakao

2 msk krossade linfrön

1/2 dl rapsolja

1/2 dl kallt kaffe

2 msk honung

ca 1 1/2 dl kokos att rulla i

 

Kärna ur dadlarna. Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa till en jämn smet. Låt stå kallt en stund. Rulla sedan till bollar och rulla i kokos. Förvara kallt.

Grillad fläskytterfilé med potatisknyte och andra mumsiga tillbehör

Åh, nu vill jag grilla hela tiden. Så gott! Har mycket jag vill testa, även om det blir en hel del favoriter också. Vi grillade fläskytterfilé och till denna blev det även grillad baconlindad halloumi, potatisknyten av smördeg, mangocurrysås och en sallad med tomat, nektarin, lime och mynta. Ruskigt gott.

Här får du se hur jag gjorde tillbehören:

 

Potatisknyte av smördeg

8 st

ca 500 g färskpotatis

1/2 dl crème fraiche

2 msk crème cheese

1 dl riven västerbottensost eller annan ost du gillar

salt, peppar

1 rulle smördeg

 

Skrubba och koka färskpotatisen. Låt svalna innan du skär i tärningar. Blanda med resten av ingredienserna. Kavla ut smördegen lite extra och skär i rutor, det blev 8 st för mig.

Lägg en liten hög potatis på varje smördegsbit och vik ihop till ett knyte. Lägg knytena med skarven ner på ett bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen vid 225 grader, ca 10-15 minuter, tills fin färg.

 

Mangocurrysås:

1 1/2 dl turkisk yoghurt

1/2 dl majo, gärna hemgjord

2 msk mango chutney

1/2 tsk curry

salt, peppar

 

Blanda ingredienserna, smaka av och låt stå kallt inför servering.

 

Sallad med tomat, nektarin, lime och mynta:

2 tomater

2 nektariner

myntablad

olivolja

lime

salt, peppar

 

Skär tomat och nektarin i bitar och lägg på ett fat. Lägg på strimlade myntablad och ringla över olivolja och pressad lime. Salta och peppra och vänd runt försiktigt.

Grillad lax med nobissås och tomatsallad med mozzarella

My god! Så. Himla. Gott. Grillad lax med nobissås är en av sommarfavoriterna här hemma. Vi grillar laxen med skinnsidan ner på folie och har rökspån (heter det så?!) på glöden. Laxen får sådan god smak. Färskpotatis, vanligt kokt eller rostad, och nobissås blir pricken över i:et. En tomatsallad med mozzarella passar bra till. Idag hade jag ingen basilika, men däremot massor med oregano och mynta - så det fick det bli! Allt detta har jag moster T att tacka för. Tack!

Nobissås:
1 ägg
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 krm peppar
2 msk hackad gräslök
2 dl rapsolja
½ pressad vitlöksklyfta

Koka ägget i 3 minuter. Lägg ner det i sjudande vatten. Ta upp och gröp ur det med en tesked direkt ner i en matberedare. Lägg ner vinäger, dijonsenap, salt, peppar och gräslök. Mixa samman. Droppa ner olja långsamt i en tunnstråle medan maskinen går. Stanna och smaksätt med lite pressad vitlök, mixa hastigt igen. Förvara i kylen, den håller sig i ett par dagar.

Tomatsallad med mozzarella:

Tomater

mozzarella

färsk oregano, mynta eller basilika

olivolja

salt, peppar

Dela och skiva tomater. Riv mozzarella och varva detta med blad av örter på ett fat. Ringla över olivolja, salta och peppra.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se