• lördag 23 augusti 2014
USOPEN- kvalet har börjat Jossan on Tour Jossan on Tour
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Fredagsmys med vegopizza

Vilken vecka! Full fart, minst sagt. Härligt att få pusta ut med familjen och fredagsmys. Idag blev det hemgjord pizza med paprika, rödlök, champinjoner, oliver och olika sorters ost. Mums! Barnens halva blev en margarita med ananas. Den här veckan kör vi nämligen vegovecka här hemma och det har varit toppen hittills! Supergod mat som hela familjen gillat (men maken har varit lite orolig, hehe…). Återkommer med några godingar på bloggen framöver.

 

Hemgjord pizza

En plåt

 

Deg:

¼ pkt jäst

2 ½ dl vatten

1 tsk salt

1 msk olja

1 dl havrekli eller grahamsmjöl

ca 4-5 dl vetemjöl

 

Tomatsås (räcker ev till 2 pizzor, beroende på hur mycket sås du vill ha):

1 liten gul lök, finhackad

1 tetra tomater, 500 g

½ tsk salt

1 krm peppar

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk basilika

1 tsk oregano

1 tsk timjan

½ tsk socker

2 msk tomatpuré

 

Fyllning:

1 röd paprika - hackad

1 rödlök - strimlad

8-10 färska champinjoner – stekta i margarin, saltade och pepprade

olika sorters oliver

ananas i bitar

olika sorters ost (mozzarella, fetaost, vanlig hårdost)

 

Börja med degen: Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja och salt. Tillsätt havrekli/grahamsmjöl och lite vetemjöl i taget tills degen är smidig. Jäs under bakduk 20-30 minuter.

Gör under tiden tomatsåsen. Koka upp ingredienserna till tomatsåsen och låt puttra under lock 10-30 minuter (ju längre desto godare!). Låt svalna en aning. Nuförtiden mixar jag såsen med en mixerstav eftersom jag tycker det blir godare utan bitar. Därefter använder jag hälften av tomatsåsen och fryser in resten till nästa pizzabak.

Kavla ut degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred på tomatsåsen. Lägg på riven mozzarella och därefter resten av fyllningen. Avsluta med riven ost.

Grädda pizzan mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 14-15 minuter. Ät med pizzasallad (görs med fördel kvällen innan).

 

Pizzasallad med morot

en stor sats

1 stor morot, grovriven

ca 1/2 vitkålshuvud (strimlat med osthyvel)

1/2 dl rapsolja

knappt 1 dl äppelcider- eller vitvinsvinäger

1 msk socker

1/2 tsk salt

peppar

 

Blanda morot och vitkål i en stor skål med lock (jag använder en som rymmer 2,5 eller 3 liter och fyller rätt full med morot och vitkål).

Koka upp olja, vinäger, socker, salt och peppar i en kastrull. Häll över salladen och blanda ordentligt. Smaka och tillsätt ev mer salt och peppar. Låt stå och gotta till sig i kylen, gärna ½ dygn innan servering. Salladen håller flera dagar i kylen.

 

Lammfärsbiffar med myntayoghurt och haricot vertssallad

Yes! Sista grillmiddagen i förrgår! Nu vill jag inte grilla med, känner mig färdig med det! Vi grillade i alla fall lammfärsbiffar som jag serverade med rostad potatis, myntayoghurt och en haricot vertssallad med tomat, rödlök och fetaost. Mums!

 

Lammfärsbiffar med myntayoghurt och haricot vertssallad

4 portioner

Biffar:

500 g lammfärs

1 ägg

1 tsk salt

2 krm peppar

1 vitlöksklyfta

½ dl fryst persilja

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

 

Blanda ingredienserna och forma 10 små biffar. Grilla några minuter på varje sida, eller stek i stekpanna.

 

Myntayoghurt:

ca 2 dl yoghurt

1 näve myntablad, strimlade

1 vitlöksklyfta, pressad

salt, peppar

 

Blanda ingredienserna till yoghurten och låt stå i kylen inför servering.

 

Haricot vertssallad med tomat, rödlök och fetaost

ca 300 g haricot verts

½ rödlök

2 tomater

ca 100 g fetaost

blad från oregano och timjan

 

Dressing:

1 msk olivolja

½ msk vit balsamvinäger

1 tsk dijonsenap

1 tsk honung

salt, peppar

Koka bönorna enligt förpackningens anvisning. Blanda dressingen och häll över de varma bönorna. Låt svalna en stund. Vänd ner strimlad rödlök, tomater och fetaost i bitar och örter.

 

Tigerkaka - en mumsig klassiker!

Sugen på att baka något till söndagsfikat? Kanske passar en tigerkaka? Den här bakade jag för någon vecka sedan och den blev uppskattad. Saftig och god. Vanligtvis brukar jag ha en hel del olika sorters fika i frysen, redo att tas fram vid behov. Men nu i sommar har jag varit duktig och sett till att ta slut på det som funnits. Nu behöver jag baka något nytt, men vet inte riktigt vad. Det finns ju så mycket gott!

 

Tigerkaka

100 g margarin

1½ dl mjölk (jag hade ½ dl vaniljkesella + 1 dl mjölk)

3 dl strösocker

3 ägg

2 tsk vaniljsocker

4½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

 

2 msk kakao

1 msk vatten

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform (1½ l).

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör/mjölkblandningen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör försiktigt till en slät smet.

Häll hälften av smeten i den bröade formen. Tillsätt kakao och vatten i resterande smet och rör om. Ringla den mörka smeten ovanpå den ljusa. Dra lite försiktigt med en gaffel så att den mörka smeten blandas lite med den ljusa.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40-45 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är färdig. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.

Rostbiff med krämig potatissallad

Rostbiff är smidigt att laga iordning tycker jag. Den sköter sig själv i ugnen och kan tillagas dagen innan och ligga i kylen tills den ska skivas upp och serveras. Här serverade jag den med en god krämig potatissallad, som också den kan förberedas dagen innan. Bara att ta fram maten och servera tillsammans med en grönsallad. Hela familjen tyckte det blev jättegott! Rostbiffen räckte till två middagar för oss.

Rostbiff med krämig potatissallad

4 portioner (rostbiffen räcker till fler)

 

Rostbiff:

ca 1 kg fransyska eller rostbiff

1 tsk salt

1 tsk peppar

Klappa in kryddorna i steken. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick i en termometer. Tillaga köttet vid 125 grader, tills det når en temperatur på 58 grader, då är den perfekt rosa. Ta ut köttet och lägg det i en plastpåse och häll över stekskyn. Knyt ihop och lägg in i kylen när det svalnat.

Potatissallad:

ca 800 g färskpotatis

Sås:

ca 2 dl crème fraiche eller yoghurt

2 msk majonnäs

½ vitlöksklyfta, pressad

½ msk kapris, finhackad

2 finhackade sardeller

½ dl parmesanost

flingsalt, peppar

Koka färskpotatisen i saltat vatten. Låt potatisen svalna och gärna kalla helt. Skär i tärningar. Blanda samman ingredienserna till såsen och vänd ner såsen. Smaka av. Låt stå kallt inför servering.

Skär upp rostbiffen i tunna skivor och servera med potatissalladen och en grönsallad.

 

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Favorittv-kock:

Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.

Gillar inte: Blodpudding. Sill.

Tips till hemmakocken: Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill.



redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se