• torsdag 24 juli 2014
Diktaturens fula tryne Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Spenat- och fetaostpaj med oliver

 

Hoppas att ni har det bra såhär i semestertider. Idag bjuder jag på en god fredagspaj. Det som är så bra med paj är att man kan ta det man har hemma och att det inte behövs så mycket till en hel måltid. Den här pajen innehåller spenat och fetaost och smakar toppen! Mums!

Spenat- och fetaostpaj med oliver

en pajform

 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

2 krm salt

150 g margarin

1-2 msk iskallt vatten

 

Fyllning:

250 g fryst bladspenat - tinad

½-1 purjolök, strimlad

1 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

200 g tärnad fetaost

1 dl gröna eller svarta oliver - halverade

3 ägg

3 dl mjölk

1 msk oregano

1 krm muskotnöt, riven

½ tsk salt

½ tsk peppar

Blanda ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, nagga och ställ i kylen minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet vid 200 grader, ca 10 minuter.

Krama ur vätskan från bladspenaten. Fräs spenat och purjolök i olivolja i en stekpanna. Tillsätt pressad vitlök och rör om. Fördela spenatblandningen i pajskalet. Lägg på tärnad fetaost och oliver.

Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Häll stanningen i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter eller tills den stannat och fått fin färg. Pajen kan serveras varm, ljummen eller kall – det som passar bäst.

 

Pastasallad med pesto, soltorkade tomater, oliver och kikärtor

 

Pastasallad kan jag äta ofta! Tur att den går att variera efter humör och vad man har hemma. Pesto är gott att ha i salladen. Den här varianten innehåller kikärtor och fungerar som ensamrätt, men passar också på buffé eller till grillat. Lägg gärna till halverade cocktailtomater eller andra grönsaker du gillar. Fetaost passar bra till. Och kanske en god sås.

Pastasallad med pesto, soltorkade tomater, oliver och kikärtor

3-4 portioner

200 g pasta, t ex farfalle

½ dl pesto

1 msk olivolja

ca 16 gröna eller svarta oliver

6-8 soltorkade tomater

1 förpackning kikärtor

1 påse ruccola

lite strimlad rödlök

salt och peppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Häll av pastan och blanda pastan med pesto och olja i en stor skål medan pastan är varm. Låt svalna. Tillsätt oliver, strimlade soltorkade tomater, kikärtor, ruccola och rödlök. Salta och peppra.

Sega havrerutor med nougat

 

Någon godbit kan väl vara gott till sommarfikat, eller hur? Det var längesedan jag bakade dessa smaskiga, sega havrerutor med nougat – hade glömt att de var SÅ goda! Mums!

Sega havrerutor med nougat

100 g margarin

4½ dl havregryn

1 msk vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 msk ljus sirap

100 g nougat

Smält margarinet. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap. Tillsätt magarinet och rör om.

Tryck ut smeten/degen i en form, ca 20*30 cm, gärna med bakplåtspapper. Grädda kakan strax under mitten i ugnen, vid 200 grader, ca 10 minuter.

Hyvla nougaten över den varma kakan och bred ut den i ett jämnt, tunt lager. Skär upp i önskvärda bitar när nougaten stelnat något. Låt kakan stå i kylen för att stelna lite till. Kakan går bra att frysa.

Filopiroger med tacofärs och tzatsiki

 

Jag hade lite tacofärsrester i kylen, och dessutom ett paket filodeg. Det fick bli filopiroger som jag serverade med tzatsiki och grönsallad med fetaost och oliver. Gott! Filodegen blir så frasig och god och uppskattas av alla här hemma. Trodde inte att pirogerna skulle räcka, men det blev till och med två över!

Filopiroger med tacofärs och tzatsiki

ca 9 st

1 paket filodeg

tacofärsrester (eller ca 400 g nötfärs och 1 påse tacokryddmix)

lite olja

½ ägg till pensling

sesamfrön

Filodegen torkar snabbt så lägg en fuktad handduk över de ark som du inte jobbar med. Ta fram ett ark i taget. I min förpackning fanns 9 ark. Vik arket dubbelt och pensla på lite olja. Lägg en hög tacofärs vid ena kortsidan. Vik in kanterna och rulla ihop till en rulle. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Gör likadant med resten av degarken. Pensla rullarna med ägg och strö på sesamfrön. Grädda rullarna mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 10 minuter eller tills rullarna fått fin färg. Servera med sallad och tzatsiki.

Tzatsiki

ca 10 cm gurka

salt

2-3 dl yoghurt

1 liten pressad vitlöksklyfta

½ msk krämig balsamvinäger

salt, peppar

Riv gurkan och lägg i en sil. Salta och låt dra ca 20-30 minuter. Krama ur vätskan och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av och låt stå i kylen en stund inför servering.

 

Rostad rotfruktssallad med avokado, keso och hummus

 

Längesedan jag gjorde rotfruktssallad nu. Så himla gott. Jag rostade champinjoner, paprika, palsternacka, rotselleri, rödbeta, morot och kålrot i ugnen och toppade med avokado, keso och bönhummus (som vanlig hummus fast med bönor – ser inte lika gott ut tyvärr…). Gottigott!

Nu råkade jag ha många olika rotfrukter hemma, men man tar såklart de man har och gillar!


Rostad rotfruktssallad

1 portion

En liten bit av vardera:

paprika

palsternacka

rotselleri

rödbeta

morot

kålrot

några färska champinjoner

2 tsk olivolja

½ avokado

lite strimlad rödlök

ev krämig balsamvinäger

en klick keso

en klick hummus

salt, peppar

Skär rotfrukterna och grönsakerna i bitar. Lägg i en form med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 30-40 minuter (beroende på bitarnas storlek). Låt svalna en stund.

Lägg rotfrukterna på en tallrik och toppa med avokado, lite strimlad rödlök och gärna krämig balsamvinäger. Lägg även på en klick keso och en klick hummus och avsluta med salt och peppar. Ät och njut!

En liten skål hummus

1 burk kikärtor, sköljda och avrunna

1 msk olivolja

1 msk vatten

1 liten pressad vitlöksklyfta

1 tsk mald spiskummin

saft av ½ citron

lite, lite cayennepeppar (ca en knivsudd)

1/3 tsk paprikapulver

Mixa kikärtorna tillsammans med olja och vatten. Tillsätt vitlök och spiskummin. Smaka av med citronsaft, cayennepeppar och paprikapulver. Tillsätt ev lite mer olja. Klart!

 

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Favorittv-kock:

Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.

Gillar inte: Blodpudding. Sill.

Tips till hemmakocken: Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill.



redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se