• lördag 30 juli 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Grillad biff med crashed potatoes och smörstekta kantareller

Häromdagen grillade vi varsin rejäl biff. Till det blev det en kall bea på crème fraiche. Gjorde även crashed potatoes, samt smörstekte kantareller till. Gott! 

Biffen penslade jag med olja, saltade och pepprade innan grillen. Svårt att grilla nötkött tycker jag. Vet hur jag steker i panna, men blir osäker vid grillen. Men det blev bra. Potatisen kokades först och fick svalna. Sedan tryckte vi till dem med en stekspade och penslade på smält smör. Testade att krydda med grillkrydda och det blev väl sådär. Vitlök, örter, salt och peppar passar bättre. Hur som helst ska potatisen in i ugnen, vid 225 grader, ca 20 minuter.

Bean blev riktigt god och gjordes såhär:

2 msk hackad gul lök

lite margarin eller smör att steka i

1 tsk vitvinsvinäger

2 dl crème fraiche

2 tsk dragon, torkad

2 msk hackad persilja

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

Fräs löken i lite smör, häll på vinägern och rör om. Låt svalna. Blanda ner löken i crème fraiche tillsammans med dragon, persilja, salt och peppar. Ställ kallt inför servering.

Sötpotatissallad med halloumi, mynta och granatäpple

Ännu mera sallad! Mums, denna är hur god som helst och kan egentligen ätas precis som den är. Idag åt vi den dock som tillbehör till köttfärsbiffar och tsatsiki. Jag ångrar efteråt att jag inte gjorde en dressing till salladen. Olivolja, citron, honung, dijon... Det hade passat bra till.

Sötpotatissallad med halloumi, mynta och granatäpple

70 g blandad sallad

2 sötpotatisar

rapsolja

1 paket halloumi 

1/2 granatäpple

några blad färsk mynta

ett par nävar valnötter

 

Skär sötpotatisen i skivor, halvera dessa. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över rapsolja och salta. Rosta mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 20-25 minuter eller tills sötpotatisen fått fin färg och är klar. Låt svalna. Skär halloumin i skivor och stek på ganska hög värme i olja tills den fått fin färg. Låt svalna en aning.

Grunda en skål med sallad. Lägg på sötpotatis och halloumi. Strö över granatäppelkärnor, mynta och valnötter. Ringla ev över en god dressing.

Sallad med vattenmelon, fetaost och mynta

Det är viktigt med goda tillbehör på grillmiddagen. Tillbehören är verkligen pricken över i:et. Jag kan medge att man ibland fastnar i samma spår. Häromdagen dammade vi dock av en gammal favorit, nämligen kombinationen vattenmelon och fetaost. Mynta är ju så gott också och passar så bra i denna sallad. Mums!

Sallad med vattenmelon, fetaost och mynta

1 ask körsbärstomater

1/4 vattenmelon

ca 100 g fetaost

ett par nävar goda kalamataoliver

lite olivolja

några blad färsk mynta

Halvera tomaterna och skär melonen i bitar. Lägg upp på ett fat. Bryt över fetaosten, lägg på oliver och ringla över olivolja. Avsluta med några blad färsk mynta. Mums!

Grilltoast med kall bea

Jag kan tänka mig att det grillas för fullt i stugorna nu när vi har sådan härlig sommar! Så även vi! Igår grillade vi fläskytterfilé och idag till lunch blev det en smörstekt toast med rester av både kött och sås, som var en kall bea. Så himla gott och ett bra sätt att ta tillvara på rester. Jag rörde ut bean med lite crème fraiche. Det behöver man förstås inte göra! här kommer receptet på bea!

Kall bea med en touch av chili

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

2 krm salt

1 krm vitpeppar

2 1/2 dl rapsolja

drygt 1 tsk torkad dragon

drygt 1 msk hackad persilja, går bra med fryst

2 msk finhackad schalottenlök, kan ev uteslutas

1 krm sambal oelek

lite chilipulver

Knäck ägget i en hög bunke och klicka i dijonsenapen. Vänta sedan ett tag innan du fortsätter. Det är viktigt att ingredienserna håller samma temperatur. Tillsätt vinäger, salt, peppar och olja. Mixa med mixerstav och dra den sakta uppåt. Då blir det en tjock majo. Smaksätt med dragon, persilja, schalottenlök, sambal och chilipulver. Ställ kallt inför servering.

Man tager vad man haver-sallad med hummus

Idag har det ju varit riktigt varmt och skönt, fler sådana dagar, men gärna lite färre moln, tack! Nu ser det ju ut som om det kommer att bli lite varmare igen och det blir härligt.

Till lunch fick det bli en titt i kylen och så plockade jag ihop en sallad som blev riktigt god. Jag grundade med några nävar salladsblad. Sedan lade jag på en halv skivad tomat, en liten skuren nektarin, lite majs, några oliver, ett par soltorkade tomater, en bit smulad fetaost, ett par falafel (fann två stackare i frysen) som jag smulade över och så en klick hummus (kvar från en middag häromdagen). Just det, några myntablad och lite salladsdressing. En god salladsdressing är bra att ha på lut i kylen. Det förhöjer salladen! Här kommer tips på god salladsdressing och godaste hummusen som passar till mycket!

Dressing med citron, honung och dijon:

4 msk olivolja

2 msk vit balsamvinäger

2 tsk citronsaft + lite rivet skal

3 msk honung

2 tsk dijonsenap

salt

peppar

Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av.

 

Hummus

en skål

1 förpackning kikärtor, sköljda och avrunna

1 liten vitlöksklyfta

saft från 1/2 citron (man kan riva i skalet också om man vill)

1 tsk spiskummin

1 krm paprikapulver

några nypor flingsalt

2 msk olivolja

2 msk tahini

ca 1/2 dl vatten

Kör alla ingredienser med mixerstav eller i en matberedare. Ta ev hälften av vattnet först, så att du får den konsistens du önskar. Smaka av.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 38 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se