• tisdag 27 januari 2015
Rikspolischefen lovar att skydda medier Bloggen om UNT Bloggen om UNT
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Firande av maken och smarrig efterrätt

Helgen har tillbringats på hotell för att fira makens fyrtioårsdag. Mycket trevligt och fantastiskt god mat! Födelsedagsmiddagens efterrätt blev en key lime pie för mig. Väldigt god, men också väldigt mäktig.

Nu väntar en ny, hektisk vecka. Just nu är det mycket, både på jobbet och hemma. Undrar när det ska lugna ner sig. Gör det någonsin det? Hoppas! Ser i alla fall fram emot att få laga mat nästa helg då jag inte knappt har lagat mat de två senaste helgerna…

Morotssoppa med ajvar och chili

Torsdagssoppa som vanligt! Eller ibland blir det onsdagssoppa, men det spelar ju ingen roll. Dottern är särskilt förtjust i morotssoppa och den här blev jättegod.

Morotssoppa med sambal och ajvar

4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

500 g morötter

2 potatisar

8 dl vatten

1 tsk timjan

1 tsk basilika

2 tsk oregano

2 grönsaksbuljongtärningar

½-1 dl ajvar relish

2 krm sambal

1 dl crème fraiche

1 dl mjölk

salt, peppar

Hacka gul lök och vitlök. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och tärna potatisen. Koka upp vattnet och lägg ner grönsakerna. Tillsätt örtkryddor, buljongtärningar, ajvar och sambal. Låt soppan koka med lock ca 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Mixa soppan med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och mjölk och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Servera med gott bröd. 

Pulled beef med rostade rotfrukter, tzatsiki och hummus

Älskar att vara hemma och ha ordentligt med tid för matlagningen. Som i söndags. Då åkte en bit kött in i ugnen vid niotiden, och ungefär sju timmar senare kunde jag ta ut en underbart mör pulled beef. Jag brukar servera med tortillabröd och grönsaker, men den här gången var jag sugen på ugnsrostade rotfrukter och till det blev det tzatsiki, hummus och en grönsallad. Så himla gott!

Jag använde en skvätt glögg som jag hade kvar. Blev bra! Var rädd att det skulle smaka glögg, men det gjorde det inte…


Pulled beef med ugnsrostade rotfrukter, tzatsiki och hummus

4 portioner (köttet räcker till ett par fler)

ca 1,2 kg nötkött, t ex fransyska

1 hackad gul lök

2 hackade vitlöksklyftor

ca 2 dl tacosalsa, chilisås eller ketchup

1½ dl glögg eller rött vin

1 tsk chipotlepasta

1 tsk koriander

1 msk spiskummin

1½ tsk salt

Lägg köttet i en ugnssäker gryta. Blanda lök, vitlök, salsa, glögg/vin, chipotle, koriander, spiskummin och salt. Häll detta över köttet. Sätt på lite folie och sedan locket så att det blir ordentligt tätt. Sätt in grytan i ugnen, vid 125 grader, ca 7 timmar. Vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Dra isär köttet med två gafflar och blanda runt med den goda såsen. Servera med tillbehören.

 

Ugnsrostade rotfrukter:

ca 8 potatisar

2 morötter

2 palsternackor

1 bit kålrot

1 sötpotatis

2 msk olja

salt

Skala och skär potatis och andra rotfrukter i bitar/stavar (sötpotatisen kan ha något större bitar då den blir färdig snabbare). Lägg i en långpanna med bakplåtspapper, ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen vid 225 grader, ca 40 minuter, tills rotfrukterna fått fin färg och är färdiga.

Tzatsiki:

ca 10 cm gurka

salt

2-3 dl turkisk yoghurt

1 liten vitlöksklyfta

½ msk krämig vit balsamvinäger

salt

peppar

Riv gurkan grovt och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå en halvtimme. Pressa ur vätskan och lägg i en skål. Tillsätt yoghurt tills du fått en bra konsistens. Pressa i vitlök och smaksätt med balsamvinäger, salt och peppar. Låt stå ca 30 minuter i kylen.

Hummus:

En stor sats – går att spara i kylen och använda till annat

2 burkar kikärtor

1 stor pressad vitlöksklyfta

2 tsk spiskummin

½ tsk paprikapulver

1 krm cayennepeppar

1 citron, saften

3 msk olivolja

ev 1-2 msk tahini

ca 2-3 msk vatten

salt, peppar

Lägg ingredienserna utom vattnet i en skål eller matberedare. Späd med vattnet till önskad konsistens, jag tog lika mycket som olja. Smaka av med salt och peppar.

 

Kycklinggratäng med philadelphia och bacon

Redan slut på helgen… Den här helgen har präglats av kalas både fredag och lördag. I fredags på restaurang och i går var vi bortbjudna. Mycket trevligt! Idag har varit en lugn dag. Eller jag har tvättat och dammsugit och lagat mat – men ändå så himla skönt med en hemmadag.

Här kommer en favorit i repris, en kycklinggratäng som jag lagat massor med gånger. Servera med pasta, ris eller potatis i valfri form. Mums!

Kycklinggratäng med philadelphia och bacon

ca 6 portioner

1 kg kycklingfilé (eller så mycket du tror går åt)
1 pkt bacon
½ purjolök
1-2 vitlöksklyftor
1 ½ dl vitt vin alt matlagningsvin
3 dl grädde av valfri sort
½-1 förpackning philadelphiaost av valfri sort
1 dl riven lagrad ost

Bryn kycklingfilé i strimlor, bacon (stek gärna för sig och låt rinna av på papper), purjolök och vitlök. Lägg över i en ugnssäker form. Rör i stekpannan ihop en sås av vin, grädde och philadelpihaost. Häll över såsen i formen. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen, 225 grader, ca 30 minuter.

Krämig ugnsfisk på morotsbädd

Idag bjuder jag på en fiskrätt som jag ofta lagade för ganska många år sedan. Det var maken som kom att tänka på den och då kände jag att det var dags! Torskfilé på en bädd av morotsremsor och purjolök och med ett gott örtigt täcke. Jag serverade ris till, vilket var helt ok, men potatismos är mycket godare! Tyvärr kom jag på att jag skulle fota när vi nästan ätit upp, så förlåt för en ful bild...

Krämig ugnsfisk på morotsbädd

4 portioner (om man inte är alltför hungrig)

2 morötter

ca 15-20 cm purjolök

lite flytande margarin att fräsa i

salt, peppar

400 g torskfilé eller sej

salt

2 dl crème fraiche

2 tsk blandade örtkryddor (jag hade oregano, basilika och dragon)

salt, peppar

ca 1 dl riven ost

Skala morötterna och fortsätt sedan skala så att det blir tunna remsor av morötterna. Strimla purjolöken. Fräs morot och purjo i margarinet några minuter så att det blir mjukt. Salta och peppra. Lägg blandningen i en ugnssäker form.

Skär fisken i mindre bitar och fördela på morotsfräset. Salta. Rör ihop ingredienserna till täcket och bred över fisken. Strö över riven ost.

Gratinera fisken mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 20 minuter eller tills rätten fått fin färg. Servera med ris eller potatismos och kokta grönsaker. 

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se