• tisdag 02 september 2014
Elitettan. Spelar de på topp mot Halmia? -... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Quesadillas med fetaost och ruccola

Igår hade vi familjen N på besök och jag bjöd på dessa goda tilltugg innan maten. Quesadillas med fetaost och ruccola. Mums!

 

Nu dags för en ny, hektisk, spännande vecka! Pust!

 

Quesadillas med fetaost och ruccola

ca 18 snibbar

 

150 g fetaost

ca ½-1 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche

lite honung

salt, peppar

ett par nävar ruccola

6 tortillabröd

olivolja att steka i

Mosa fetaosten tillsammans med yoghurt eller crème fraiche. Det ska bli en fast röra. Smaka av med honung, salt och peppar. Fördela röran på 3 av tortillabröden. Strö över ruccola och lägg på övriga bröd. Tryck till. Stek bröden på båda sidor i lite olivolja. Låt svalna en liten stund innan bröden skärs upp med vass kniv i snibbar. Ät och njut!

Lövbiffsgryta med paprika

De har längtat efter kött här hemma (hehe) och igår lagade jag en lövbiffsgryta med paprika. Den blev otroligt god och uppskattades av alla i familjen. Jag serverade med ris och kokta grönsaker (brysselkål och haricot verts).

 

Lövbiffsgryta med paprika

4 portioner

 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

ca 700 g lövbiff/innanlår av nöt

margarin att fräsa/steka i

2 tsk paprikapulver

2 tsk rökt paprikapulver

2 tsk timjan

1 dl ajvar relish

2 dl vatten

1 kalvbuljongtärning

2 dl crème fraiche

salt, peppar

 

Hacka gul lök, vitlök och paprika. Strimla lövbiffen. Fräs lök och paprika i margarin ett par minuter. Låt kryddorna fräsa med någon minut. Lägg över i en gryta. Bryn köttet på hög värme i omgångar i en stekpanna. Lägg över i grytan. Tillsätt ajvar, vatten och buljongtärning. Låt puttra ca 10 minuter med locket på glänt. Tillsätt crème fraiche och låt puttra ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. Voilà!

Indisk korma med kikärtor och kidneybönor

Brr, är det inte höst nu?! Riktigt ruskväder idag! Lite mysigt tycker jag nog i och för sig... Den här veckan är ingen vegovecka hos oss, men jag bjuder på recept från förra veckan. En av dagarna åt vi indisk korma med kikärtor och kidneybönor, som hela familjen gillade. Serverade med ris, mango chutney, yoghurt, russin, jordnötter och banan – och sallad till det.

 

Indisk korma med kikärtor och kidneybönor

4 portioner

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

1 msk riven ingefära

1 röd chili, hackad

1 msk rapsolja

1 krm cayennepeppar

1 tsk garam masala

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander

1 msk tomatpuré

½ tsk salt

5 msk kokos

1 dl skållad, skalad och mald mandel

1 burk kokosmjölk

2 dl vatten

1 burk kikärtor

1 burk kidneybönor

salt, peppar

 

Till servering:

ris

yoghurt, mango chutney, russin, jordnötter, banan

sallad

 

Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i rapsolja. Tillsätt kryddorna och tomatpuré och låt fräsa med någon minut. Tillsätt kokos, mandel, kokosmjölk och vatten. Låt puttra ihop ca 15-20 minuter. Tillsätt sköljda och avrunna bönor och låt det hela bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

Vegovecka hos oss!

Som jag nämnde i mitt förra inlägg har vi haft vegovecka här hemma. Jag blev så otroligt trött på allt kött hit och dit och kände att det var dags för en vecka vego. Jag lagar ju annars en hel del mat utan kött, men sällan flera dagar i rad. Jag sade inget till familjen utan körde på bara. Barnen har inte ens reflekterat över att det inte serveras något kött utan de har ätit glatt och tyckt det varit jättegott. Maken blev efter ett par dagar lite orolig och undrade om det var en vegovecka på G… Själv tycker jag det känns toppen – alla borde ha en vegovecka då och då. Jag gillar verkligen kött också, men det kan bli mycket ibland!

Här nedan kan ni se hur veckan sett ut. Falafeln var faktiskt köpt (och GOD – jag som inte är mycket för färdigmat), men det kan man såklart göra själv om man vill… Håll utkik så kommer några av de andra goda rätterna på bloggen framöver!

Fredagsmys med vegopizza

Vilken vecka! Full fart, minst sagt. Härligt att få pusta ut med familjen och fredagsmys. Idag blev det hemgjord pizza med paprika, rödlök, champinjoner, oliver och olika sorters ost. Mums! Barnens halva blev en margarita med ananas. Den här veckan kör vi nämligen vegovecka här hemma och det har varit toppen hittills! Supergod mat som hela familjen gillat (men maken har varit lite orolig, hehe…). Återkommer med några godingar på bloggen framöver.

 

Hemgjord pizza

En plåt

 

Deg:

¼ pkt jäst

2 ½ dl vatten

1 tsk salt

1 msk olja

1 dl havrekli eller grahamsmjöl

ca 4-5 dl vetemjöl

 

Tomatsås (räcker ev till 2 pizzor, beroende på hur mycket sås du vill ha):

1 liten gul lök, finhackad

1 tetra tomater, 500 g

½ tsk salt

1 krm peppar

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk basilika

1 tsk oregano

1 tsk timjan

½ tsk socker

2 msk tomatpuré

 

Fyllning:

1 röd paprika - hackad

1 rödlök - strimlad

8-10 färska champinjoner – stekta i margarin, saltade och pepprade

olika sorters oliver

ananas i bitar

olika sorters ost (mozzarella, fetaost, vanlig hårdost)

 

Börja med degen: Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja och salt. Tillsätt havrekli/grahamsmjöl och lite vetemjöl i taget tills degen är smidig. Jäs under bakduk 20-30 minuter.

Gör under tiden tomatsåsen. Koka upp ingredienserna till tomatsåsen och låt puttra under lock 10-30 minuter (ju längre desto godare!). Låt svalna en aning. Nuförtiden mixar jag såsen med en mixerstav eftersom jag tycker det blir godare utan bitar. Därefter använder jag hälften av tomatsåsen och fryser in resten till nästa pizzabak.

Kavla ut degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred på tomatsåsen. Lägg på riven mozzarella och därefter resten av fyllningen. Avsluta med riven ost.

Grädda pizzan mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 14-15 minuter. Ät med pizzasallad (görs med fördel kvällen innan).

 

Pizzasallad med morot

en stor sats

1 stor morot, grovriven

ca 1/2 vitkålshuvud (strimlat med osthyvel)

1/2 dl rapsolja

knappt 1 dl äppelcider- eller vitvinsvinäger

1 msk socker

1/2 tsk salt

peppar

 

Blanda morot och vitkål i en stor skål med lock (jag använder en som rymmer 2,5 eller 3 liter och fyller rätt full med morot och vitkål).

Koka upp olja, vinäger, socker, salt och peppar i en kastrull. Häll över salladen och blanda ordentligt. Smaka och tillsätt ev mer salt och peppar. Låt stå och gotta till sig i kylen, gärna ½ dygn innan servering. Salladen håller flera dagar i kylen.

 

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Favorittv-kock:

Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.

Gillar inte: Blodpudding. Sill.

Tips till hemmakocken: Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill.



redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se