• torsdag 2 oktober 2014
Ännu ett födelsedagsbarn:) 9-barnsmamman 9-barnsmamman
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Wok med nudlar, grönsaker och rostbiff

Tänk att wok är så himla gott! Det går ju att variera också, så att man kan ta det man har hemma. Här strimlade jag ett gäng olika grönsaker som jag wokade och smaksatte innan jag vände ner strimlad färdig rostbiff som jag hade i frysen. Perfekt sätt att ta tillvara på rester. Rostbiffen lagade jag till såhär. Har man inget färdigt kött i frysen kan man strimla kyckling eller biff och woka innan man tillsätter grönsakerna.

Wok med nudlar, grönsaker och rostbiff

4 portioner

1 röd lök

1 bit purjolök

1 klyfta vitkål

1 bit rättika eller palsternacka

1 paprika

2 morötter

1 msk olja att woka i

1 vitlöksklyfta

2 tsk soja

2 tsk farinsocker

1 msk sweet chili

 

1 paket nudlar

köttrester av något slag, t ex rostbiff

eller

kyckling, biff

Strimla grönsakerna och woka i oljan på ganska hög värme. Rör om, grönsakerna ska fortfarande vara lite krispiga men inte få så mycket färg. Smaksätt med vitlök, soja, farinsocker och sweet chili. Tillsätt de strimlade köttresterna och vänd runt.

Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning. Blanda nudlarna med det wokade. Smaksätt med mer soja och sweet chili efter behag vid servering.

 

Lammrostbiff med hasselbackspotatis, portvinssås och getostaioli

Vilken skön helg det har varit. Igår var det en riktig mysdag och den avslutades förstås med en mysig middag. Barnen önskade svamptoast till förrätt och till varmrätt blev det lammrostbiff med hasselbackspotatis, portvinssås och getostaioli. Till detta stekta grönsaker (morot, smålökar och sugar snaps). Gottgottigottgott! Det som är så roligt är att barnen numer älskar den här sortens kött. De är inget för såser, inte dessa i alla fall, men de tycker det blir gott ändå!

Jag hade tänkt mig en fastare konsistens på getostaiolin. Nu använde jag en färskost med smak av getost, kanske var det haken… Men det blev i alla fall inget fel på smaken!

Lammrostbiff med hasselbackspotatis, portvinssås och getostaioli

4 portioner

Hasselbackspotatis:

2-3 medelstora potatisar/person

smält margarin

salt

ströbröd

Sätt på ugnen på 225 grader. Skala potatisarna, som bör vara jämnstora. Skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Det går lätt om man lägger dem i en träsked. Här fick jag inviga sonens hasselbacksform som han gjort i slöjden – finfint!

Lägg potatisarna med den skivade sidan uppåt på ett smort ugnssäkert fat eller i en långpanna. Pensla dem med fett och stek mitt i ugnen tills de har fått färg och är mjuka, ca 45 min. Pröva med provsticka. Pensla dem med fett ett par gånger under stekningen. Strö över lite salt och ströbröd mot slutet.

Lammrostbiff:

ca 800 g lammrostbiff

salt, peppar

Salta och peppra rostbiffen. Stek i margarin på båda sidor och lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt i en termometer och låt köttet gå klart i ugnen, vid 150 grader, tills en temperatur på ca 56-58 grader. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp i snygga skivor.

Portvinssås:

2 dl portvin

2 dl rött vin

3 dl vatten

¾ dl kalvfond

2 msk svartvinbärsgelé

ca 1 msk maizena redning

1 msk smör

Koka portvin, rött vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår. Vispa ner gelé och red med maizena till önskad konsistens. Vispa ner smöret. Smaka av.

Getostaioli:

ca 150 g getost

ca 1 dl hemgjord majonnäs, se nedan

ev lite pressad vitlök

salt, peppar

Smula getosten i en skål. Blanda med majon, ev pressad vitlök, salt och peppar. Låt stå kallt inför servering.


Hemgjord majonnäs

1 ägg

1-2 tsk dijonsenap

½ msk vitvinsvinäger

2 krm salt

knappt ett kryddmått peppar, svart eller vit

2½ dl rapsolja (men byt gärna ut ½ dl mot olivolja)

Ta gärna fram ägg och senap och låt det bli rumstempererat innan du fortsätter. Jag brukar knäcka ägget i bunken och klicka i senapen – därefter väntar jag ett tag. Tillsätt sedan vinäger, salt, peppar och olja. Sätt mixerstaven i botten på den höga bunken. Mixa några sekunder och dra mixerstaven långsamt uppåt. Voilà! En härligt, tjock majo!

 

En soppfavorit - mexikansk linssoppa med paprika och majs

Idag smakade det toppen med soppa. Så ruggigt och kallt ute. Brrr… Jag som inte vill byta ut Ballerinaskorna än! Veckan har gått fort som vanligt och i morgon är det redan fredag. Hurra!

Soppan är en av mina absoluta favoritsoppor: mexikansk linssoppa med paprika och majs. En hk-klassiker som brukar uppskattas av många! Mums!

Mexikansk linsoppa med paprika och majs

4 portioner


1 stor gul lök (eller 2 mindre) fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
4 potatisar, tärnade
1 msk olja
2 dl röda linser
1 1/2 liter vatten
3 hönsbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad oregano
1 röd paprika, tärnad
2 dl majs, avrunnen
salt

Fräs lök, vitlök och potatis i oljan i en stor kastrull. Tillsätt linser, vatten, buljongtärningar, tomatpuré och kryddor. Koka upp och puttra under lock på svag värme i minst 30 minuter. Rör om då och då, de röda linserna har en förmåga att fastna i botten. Lägg i paprikan då en kvart av tiden återstår och majs då soppan kokat klart. Smaka av med salt. Njut till en bit gott bröd, gärna nybakt.

God sås med äpple, lök och curry

Men oj, vad höst det blev helt plötsligt! Ikväll har jag frusit på fotbollsplan och spelat föräldramatch mot dotterns lag. Vi kämpade och kämpade, men det räckte inte till…

Från det ena till det andra… Jag måste bli duktigare på att servera fisk här hemma. Jag och maken gillar det, men det rynkas ofta på näsan av barnen. Panerad fisk är dock en rätt som alltid går hem och skulle resten av familjen få bestämma behövde vi ingen annan fiskrätt… Jag gör oftast en sås med crème fraiche (eller annan valfri mejeriprodukt), bostongurka, majonnäs och dill. Men nu kände jag för att variera mig en aning och gjorde istället en sås med äpple, lök och curry. Passade också finfint till den panerade, stekta sejfilén.

God sås med äpple, lök och curry

4 portioner

2 dl crème fraiche eller dylikt

2 msk majonnäs

1 litet hackat äpple

¼ hackad rödlök

½-1 tsk curry

salt, peppar

Blanda samman ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt inför servering. 

 

Mumsiga, enkla kladdkakemuffins

I dag kom barnen på att de ville baka och de kom överens (kors i taket!) om kladdkakemuffins. De blev ljuvligt goda till eftermiddagsfikat. Vi serverade dem som de var, men grädde eller glass smakar säkert gott till för den som önskar det.

Mumsiga, enkla kladdkakemuffins

ca 16 st

2 ägg

3 dl socker

1½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 krm salt

100 g margarin

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Rör ihop ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i ägg- och sockerblandningen. Smält margarinet i kastrull eller i mikron och rör ner i smeten. Rör tills smeten är slät. Fördela smeten i muffinsformar, ungefär till hälften. Grädda i nedre delen av ugnen ca 7-8 minuter. Låt svalna på galler.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Favorittv-kock:

Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.

Gillar inte: Blodpudding. Sill.

Tips till hemmakocken: Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill.



redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se