• tisdag 3 maj 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Gatunamn Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Kalasgod tacokycklingpaj

Tack snälla för att det äntligen är helg! Det är så mycket nu att jag nästan inte vet vart jag ska ta vägen. Man försöker slå knut på sig själv och det tar på krafterna...

Ikväll har vi dock njutit av en kalasgod tacokycklingpaj. Mums. Jag gjorde en stor god sallad till och serverade även sweet chili och jordnötter till pajen.

Kalasgod tacokycklingpaj


Pajdeg:

3 dl vetemjöl

2 krm salt

150 g margarin

1 msk kallt vatten

Häll vetemjöl och salt i matberedaren. Tillsätt margarinet i kuber och mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills degen formar sig till en degboll. Låt ligga och vila i kylen i plastpåse ca 1 timme.

Tryck ut degen i en stor pajform, ca 24-26 cm i diameter. Förgrädda ca 10 minuter i 225 grader.

Fyllning:

2 kycklingfiléer (soja+grillkrydda)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 bit vitkål, strimlad (ca 3 dl)
1 paprika, strimlad
1 msk smör
1 påse taco-kryddmix
3-4 dl lätt crème fraiche
salt, peppar
1-2 dl riven lagrad ost

Pensla kycklingen med soja och krydda med grillkrydda. Tillaga i ugnen, vid 225 grader ca 20-25 minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig. Skär i mindre bitar.

Fräs lök, vitlök, vitkål och paprika i smör. Tillsätt kycklingbitarna, kryddor och crème fraiche. Rör om och låt puttra en stund under lock. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna en stund.

Lägg kycklingröran i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen ca 20-25 minuter, tills osten fått fin färg. Se upp så att inte kanterna får för mycket färg.

Majs- och paprikasoppa med röd curry och jordnötssmör

Brrr, perfekt soppväder idag. Hoppas verkligen på lite sol och värme i helgen. Det blev en soppa med paprika, majs, röd curry och jordnötssmör idag. Mums!

Majs- och paprikasoppa med röd curry och jordnötssmör

4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 medelstora potatisar

1 röd paprika

1 msk rapsolja

2-3 tsk röd currypasta

1 tomat

1 burk majs eller 300 g fryst

1 dl röda linser

1 liter vatten

2 hönsbuljongtärningar

2-3 msk jordnötssmör

salt, peppar

 

Hacka gul lök och vitlök. Skala och skär potatisen i bitar, likaså paprikan. Fräs det skurna i olja tillsammans med röd curry. Tillsätt hackad tomat, majs, linser, vatten och hönsbuljong. Låt soppan koka under lock ca 25-30 minuter. Mixa, men låt det gärna vara lite bitar kvar. Rör ner jordnötssmör och smaka av med salt och peppar.

Fyllda paprikor med rester och tzatsiki

Så himla bra det känns att ta tillvara. Rester slängs i stort sett aldrig här hemma. Det som inte går åt till matlådor kan frysas in och sedan användas i en ny rätt. Trolleri.

Här blev det ledsna paprikor som fylldes med två olika rester från frysen: pulled beef och tacofärs. Lite ost ovanpå och så in i ugnen. Mums. Stekte broccoli och champinjoner till. Mums! Gjorde även tzatsiki till. Och ris fanns för den som ville.

Fyllda paprikor med rester och tzatsiki

4 portioner

4 paprikor

köttrester (t ex Pulled beef, tacofärs, chili, köttfärssås...)

riven ost

Tzatsiki:

ca 10 cm gurka

salt

2-3 dl turkisk yoghurt

1 liten vitlöksklyfta

½ msk krämig vit balsamvinäger

salt

peppar

Riv gurkan grovt och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå en halvtimme. Pressa ur vätskan och lägg i en skål. Tillsätt yoghurt tills du fått en bra konsistens. Pressa i vitlök och smaksätt med balsamvinäger, salt och peppar. Låt stå ca 30 minuter i kylen.

Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga 15 min mitt i ugnen, vid 225 grader. Fyll sedan paprikorna med resterna, strö över riven ost och gratinera paprikorna ytterligare 15 min. Servera med tzatsiki, ris och grönsaker. 

Goda laxsnittar

I helgen har vi haft besök av min moster. Vi hade lite tilltugg innan middagen och bland annat var det dessa goda laxsnittar. Mums!

Laxsnittar

ca 12 st

2 tunnbröd 

100 g rökt lax

1 kokt ägg

1/4 rödlök

1-2 msk fryst dill

ca 1/4 ask cream cheese

salt, peppar

Hacka lax, ägg och rödlök. Blanda med dill och cream cheese till lämplig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Bred röran på tunnbröden och rulla ihop hårt. Lägg i kylen, gärna några timmar. Skär i lagom stora munsbitar. Njut!

Ugnsstekt lax med romsås

Ja, jag erkänner igen... Jag är så dålig på att laga fisk. Får man vara det fastän man är Hk-lärare? Jag som lär ut att det är bra att äta fisk 2-3 gånger i veckan. Det går liksom i perioder det där. Gjorde en lista förut på fiskrätter som alla gillar här hemma. Och så tänkte jag att vi kör runt på den. Men... Igår blev det dock ugnsstekt lax med romsås, förträffligt gott! Fast det är bara vi vuxna som gillar såsen, och dottern litegrann. Vi hade kokt potatis och kokta grönsaker (morot, kålrot, palsternacka och broccoli) till. Smakade fantastiskt!

Ugnsstekt lax med romsås

4 portioner

ca 600 g laxfilé

salt, peppar

Sås:

1/2 liten rödlök

1 burk röd kaviar

2 dl crème fraiche, valfri fetthalt

salt, peppar

Lägg laxfilén i en ugnssäker form. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen vid 225 grader, ca 20-25 minuter eller tills fisken är färdig.

Hacka rödlöken. Blanda ingredienserna till såsen i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt inför servering.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 38 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se