• onsdag 24 augusti 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Får, får lamm? Om återhämtning och armhävn... Träning och hälsa Träning och hälsa
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Ingen sommar utan beer can chicken!

Sent omsider blev det en traditionsenlig beer can chicken, en grillfavorit här hemma. Sedan blev det inte av att blogga om kycklingen eftersom det blev så väldigt kallt och då kändes det fel. Men nu när vi har sommarväder igen kanske det passar med ett grillrecept igen. Kanske blir helgens middag?

Vi serverade med ris och ananassalsa, men det passar också med god potatis eller annat du gillar.

Beer can chicken

4 portioner

1 hel kyckling, gärna färsk

25 g smör

1 burk öl, 33 cl

Kryddrub:

1 tsk koriander

2 tsk salt

1/2 tsk peppar

1 tsk paprikapulver

1 tsk smoked paprikapulver

1/2 tsk kardemumma

1 tsk ingefära

2 tsk farinsocker

1 tsk spiskummin

Stoppa in smör under skinnet på kycklingen. Blanda samman kryddorna och massera in ruben i kycklingen. Drick upp halva ölen. Sätt kycklingen på ölburken i en ställning så att kycklingen inte tippar. Grilla på indirekt värme under lock ca 1-1 1/2 timme, beroende på hur varmt det är i grillen. Grilla tills temperaturen mäter 82 grader. Servera med valfria tillbehör.

Mumsiga bollar med dadlar, mandelmjöl och kokos

Dottern önskade att vi skulle göra dessa goda dadelbollar nu när vi hade färska dadlar hemma. Åh, så goda de är! Nästintill beroendeframkallande och så goda till kaffet. Eller teet om du föredrar det.

Mumsiga bollar med dadlar, mandelmjöl och kokos

20-30 st beroende på önskad storlek

6 dadlar

2 1/2 dl havregryn

1 dl mandelmjöl

3 msk kakao

2 msk krossade linfrön

1/2 dl rapsolja

1/2 dl kallt kaffe

2 msk honung

ca 1 1/2 dl kokos att rulla i

Kärna ur dadlarna. Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa till en jämn smet. Låt stå kallt en stund. Rulla sedan till bollar och rulla i kokos. Förvara kallt.

Kanelbullar

Snart fredag! Hurra! Det ska bli så skönt! Man blir trött av att börja jobba igen, men det är kul att vara igång och träffa alla härliga elever.

Förra helgen var det fotbollscup och jag bakade en hel massa kanelbullar. Passade på att även stoppa lite i frysen, det var väldigt poppis!

För att få fina, saftiga bullar är det viktigt att man inte tar för mycket mjöl (degen ska kännas lite kladdig) och att man inte gräddar bullarna för länge.

Kanelbullar
ca 36-40 st

150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
margarin
strösocker
kanel

Garnering:
1 ägg, uppvispat
pärlsocker

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och se till att degspadet blir 37º (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och kardemumma och rör om. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir slät och blank.

Täck den med bakduk och låt jäsa 30-40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar. Kavla ut varje degbit till en avlång, ca 1 cm tjock platta. Bred margarin över degplattorna och strö över kanel och socker. Vik ihop degplattan och skär i remsor. Snurra remsorna och vik ihop till en knut. Lägg bullarna på plåten med bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa ca 20-30 min under duk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen, vid 250 grader, 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Ugnsstekt lax med pestosås

I morgon börjar skolan igen och då är vardagen här på riktigt. Hoppas verkligen att matlagningsinspirationen infinner sig på riktigt också. Nu kommer det där svåra att planera maten när det är jobb, skola och träningar hit och dit. Maten kan i de flesta fall inte ta så lång tid att laga till vardags. Ibland hinner man knappt koka pasta, men har man en halvtimme på sig i alla fall passar det kanske med rätten jag bjuder på idag, nämligen ugnsstekt lax med kokt potatis och pestosås. Lax och potatis sköter sig själva medan såsen enkelt vispas ihop. Är det fest passar det med en skvätt vin i såsen... Mums!

Ugnsstekt lax med pestosås

4 portioner

ca 600 g laxfilé

salt, peppar

Sås:

2 msk vetemjöl

1 1/2 dl vatten

1 1/2 dl mjölk

1/2 fiskbuljongtärning

1/2 dl grädde

3 msk pesto

salt, peppar

Lägg laxen i en ugnssäker form. Salta och peppra. Tillaga fisken mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 20 min.

Vispa ihop vatten och mjöl i en liten kastrull. Koka upp under omrörning, späd med mjölk och smula ner buljongtärning. Låt puttra 5-10 på svag värme. Tillsätt grädde och pesto. Smaka av med salt och peppar.

Favoritbröd i repris

Dessa rågkakor är just nu favoriterna här hemma! Saftiga och goda. Bakade dem häromdagen och lär göra en ny laddning till helgen.

Rågkakor med lingon

4 st

50 g jäst

50 g margarin

5 dl mjölk (eller yoghurt + vatten)

2 tsk salt

1 dl brödsirap

2 dl lingonsylt

3 dl grovt rågmjöl

5 dl rågsikt

ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölk (eller yoghurt+vatten som jag använde). Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll lite av degvätskan på jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, lingonsylt, rågmjöl och rågsikt. Arbeta in lite vetemjöl i taget tills degen känns smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i 4 lika stora bitar och kavla/tryck ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda bröden strax under mitten i ugnen, vid 200 grader, ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 38 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se