• måndag 22 september 2014
19.00: Fotbollsbloggen Live del 39 – det m... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Mumsiga, enkla kladdkakemuffins

I dag kom barnen på att de ville baka och de kom överens (kors i taket!) om kladdkakemuffins. De blev ljuvligt goda till eftermiddagsfikat. Vi serverade dem som de var, men grädde eller glass smakar säkert gott till för den som önskar det.

Mumsiga, enkla kladdkakemuffins

ca 16 st

2 ägg

3 dl socker

1½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 krm salt

100 g margarin

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Rör ihop ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i ägg- och sockerblandningen. Smält margarinet i kastrull eller i mikron och rör ner i smeten. Rör tills smeten är slät. Fördela smeten i muffinsformar, ungefär till hälften. Grädda i nedre delen av ugnen ca 7-8 minuter. Låt svalna på galler.

Fetaost- och olivbröd

Till den goda fisksoppan jag skrev om häromdagen serverade jag härligt, nybakt bröd med fetaost och oliver. Mums!


Fetaost- och olivbröd

8 st

25 g jäst

2½ dl fingervarmt vatten

1 tsk salt

½ msk honung

1 msk olivolja

5-6 dl vetemjöl

 

ca 100 g fetaost, tärnad

ett par nävar svarta oliver, hackade

Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung och olivolja. Arbeta sedan in lite av vetemjölet i taget tills du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa med bakduk ca 1 timme.

Platta ut degen till en rektangel. Strö över fetaost och oliver och rulla ihop som en rulltårta. Skär i 8 lika stora delar. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.

Grädda bröden mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk – men de avnjutes med fördel medan de fortfarande är varma!

Krämig och god fisksoppa med sej, lax och räkor

 

En av mina favoriträtter är fisksoppa i olika varianter. I fredags lagade jag till den här goda soppan, en krämig och gräddig fisksoppa med sej, lax och räkor. Jag använde även  kräftost, vilket ger en god och mustig smak till soppan. Mums! Serverade med ett gott bröd med fetaost och oliver. Och ett glas vitt förstås…

Krämig fisksoppa med sej, lax och räkor

4 portioner

ca 10 cm purjolök, strimlad

1 liten gul lök, strimlad

2 vitlöksklyftor, hackade

½ röd chili, hackad, eller 1 krm sambal oelek

1 liten eller ½ fänkål, strimlad

2 morötter, slantade

3-4 potatisar, tärnade

1 msk margarin

1 liter vatten

3 fiskbuljongtärningar

2 dl vitt vin

1 tsk timjan

200 g kräftost

2 dl vispgrädde

salt, peppar

 

ca 200-300 g sejfilé

ca 300 g laxfilé

ca 500 g räkor med skal – skalade

 

Fräs lök, chili, fänkål, morot och potatis i margarin i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fiskbuljongtärningar, vitt vin och timjan. Låt koka under lock ca 30 minuter. Tillsätt kräftost och grädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt fisken skuren i tärningar och låt sjuda med i soppan ca 5 minuter. Servera räkorna som topping till soppan.

Krämig ajvarpasta med kyckling och squash

Men vilken helg och vilket väder! Idag har vi myst i solen när vi varit publik på sonens fotbollsmatch. De kämpade fint men tyvärr räckte det inte till någon vinst. I förmiddags tog vi en skön promenad till vallokalen. När vi kom hem svängde jag ihop jättegod lunch: krämig ajvarpasta med kyckling och squash. Vanligtvis brukar lunchen bestå av rester eller något enkelt som korv och makaroner. Men idag hade jag inga rester. Dock hade jag ett par grillade kycklingfiléer i frysen som passade perfekt i den goda pastarätten. Hela familjen tyckte det blev jättegott!

 

Krämig ajvarpasta med kyckling och squash

4 portioner

 

ca 350 g pasta, valfri sort

 

1 liten gul lök, hackad

1 liten röd paprika, tärnad

1 liten squash, tärnad

½ msk margarin

1 msk vetemjöl

1½ dl vatten

1 dl ajvar (mild hade jag)

1 dl vispgrädde

2 kycklingfiléer, tillagade

Salt, peppar

 

Koka pastan enligt förpackningens anvisning.

Fräs lök, paprika och squash i margarin i en stekpanna några minuter. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt vatten, ajvar och grädde och låt såsen koka ihop några minuter. Tillsätt kycklingen i bitar och låt puttra ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner såsen/röran i den nykokta pastan.

Torkade äppelringar

Åh, torkade äppelringar… Minns att jag alltid smaskade på det hos mormor och morfar. Det var så gott! I helgen torkade jag ett par plåtar med äppelringar och måste nog snart göra en laddning till eftersom det hade strykande åtgång!

Jag sköljde äpplena och kärnade ur dem. Skar sedan i skivor som jag lade på plåtar med bakplåtspapper. Jag hade in tre plåtar i ugnen samtidigt, vid 100 grader. En träslev fick hålla luckan på glänt, och så fick äpplena torka i några timmar. Bytte plats på plåtarna under tiden. Se upp så att inte de blir för knapriga, de ska vara lite sega tycker jag.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 36 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Favorittv-kock:

Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.

Gillar inte: Blodpudding. Sill.

Tips till hemmakocken: Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill.



redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se