• onsdag 30 juli 2014
Det här med danska Jossan on Tour Jossan on Tour
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Ebolasmittan måste stoppas

Ebolasmittan sprider sig. Organisationen Läkare utan gränser menar att situationen nu är utom kontroll. Viruset, som smittar via kroppsvätskor, har extremt hög dödlighet och som kräver den högsta klassen av smittskydd, skördar offer i Västafrika. Det talas om att regionen står inför den värsta ebolaepidemin någonsin.

Arbetet med att stoppa smittan försvåras i och med att rykten sprids. En före detta anställd på ett sjukhus i Sirra Leone, ett av de mest drabbade länderna, ska ha anklagat sjukhuset för att ebolaviruset är en täckmantel för kannibalritualer. Bristen på korrekt information gör att folk blir rädda, vilket gör det mycket svårt för sjukhuspersonal och andra att försöka minska smittans förödelse.

I år har över 600 människor dött av ebolaviruset. Även om det inte går att bota smittan, går det att minimera spridningen. Då måste korrekt information gå ut till medborgare i de drabbade områdena. Organisationer som Läkare utan gränser och Världshälsoorganisationen måste garanteras tillräckligt med resurser. Initiativet där populära artister spelar in sånger som informerar om viruset, som sedan spelas på radio, är en strategi för att göra människor medvetna. Missförstånd och förnekanden är det sista som behövs i kampen mot smittan.


Karin Pihl

Var finns eliten?

Athena Farrokhzads sommarprat i P1 i måndags har väckt starka reaktioner. Att hon valde att spela en cover på Ebba Gröns ”Beväpna er” fick moderaternas riksdagsledamot Gunnar Axén att känna sig så borgerligt förorättad att han slängde ut sin teve och sade upp licensen innan apparaten ens hade slagit i mark. Typ.

Men även om Axén givetvis spelar över så bleknar agerandet i jämförelse med vad Farrokhzad senare valde att göra i en intervju för sajten Rummet. Med svårt tonårskäftig attityd och ett tröttsamt anti-allt-perspektiv låter hon där sina STORA känslor komma till uttryck. Det hårda inflationstryck som poeten och radioprataren därigenom utsätter oskyldiga adjektiv för känns nästan parodiskt. Hon är HATISK inför Peter Wolodarski. "Borgerligheten" etiketteras som FÖRGÖRANDE HÄRSKARE. Och så vidare.     

Fast det är när Farrokhzad ­– självutnämnd kommunist – ger uttryck för sina politiska visioner som det blir riktigt intressant. I hennes strävan mot ett samhälle där alla har det exakt lika (dåligt) ingår ett övertagande av fri och oberoende media, får vi veta. En dröm om att storma radiohuset och lägga beslag på alla mikrofoner, som minsann skulle ge Farrokhzad sådan njutning att hon skulle kunna ”kasta ut sin elektriska vibrator”.

Vad som händer med oliktänkande i ett sådant samhälle vet vi redan. Det är trots allt ingen nyhet att de totalitära, utopiska visionerna kräver fullständig underkastelse och fullkomlig tankemässig likriktning av ”massan”.

Visserligen kan den liberala marknadsekonomin sägas ha producerat finansiella eliter. Men verklig elitism – den finner man långt ut på vänsterkanten.

 

Lucas Hermans

 

Diktaturens fula tryne

I icke-demokratiska samhällen är det standard att medborgarna inte får kritisera sina ledare. Eller förolämpa dem, för den delen. Den kinesiska regimen förbjuder och censurerar inte bara befolkningen från att framföra regeringskritiska åsikter, utan nu även uppfattningar om politikers utseende.

I Peking har en enorm, uppblåsbar padda, som ska föreställa någon form av konstverk, orsakat huvudvärk för den kinesiska staten. Anledningen till detta är att det på sociala medier spridits bilder med kommentarer som hävdar att paddan råkar vara förbluffande lik Kinas förre president, Jiang Zemin. Nu har kommunistregeringen tagit bort alla foton och skämt om paddans och ex-presidentens likheter, eftersom några regimkritiska tillika humoristiskt lagda kineser gett Jiang smeknamnet ”Paddan”.

Åtgärden kan tyckas vara harmlös. Men internetcensur, oavsett om målet är att kritisera ett lands ledning eller skämta om politikers utseende, är förkastligt. Det som inträffar visar på hur absurd det kan bli när staten försöker tysta sina medborgare.


Karin Pihl

Sunt av Sundhage

Under en fotbollsturnering i Skåne beskylldes nyligen två kortklippta, elvaåriga tjejer för att vara killar. Tränare från två av motståndarlagen ifrågasatte flickornas kön och tjejerna utsattes även för verbala påhopp.

Under gårdagen rasade Pia Sundhage över situationen och sade, bland annat: “Jag lider med tjejerna och är heligt förbannad över att detta kan förekomma 2014.”

Sundhages reaktion är sund. Den uppkomna situationen visar tydligt på vår besatthet av att kategorisera och bestämma enligt kön. Inom sportvärlden sanktioneras detta genom den ständiga uppdelningen i dam- och herridrott. Det finns visserligen en logik i detta, i och med att olikartade biologiska förutsättningar gör att män – generellt sätt – utvecklar större muskelmassa. Men gränserna är alltid flytande, och verkligheten matchar långt ifrån alltid våra invanda föreställningar. Det är bara för sportvärlden att acceptera.

Att hetsa mot elvaåriga tjejer för deras ”pojkaktiga” utseende tyder på oerhört dåligt omdöme. Vuxenvärlden borde ha kommit längre och vara betydligt mer sofistikerad än så.   

 

Lucas Hermans

Genusglasögon på, tack

”Kan du inte hitta begåvade kvinnor i en union med 500 miljoner, bör du besöka en optiker.” Så kommenterade EU-kommissionens vice ordförande Neelie Croes det faktum att den nya kommissionen ser ut att bestå av en kvinna och 27 män.

Mansdominansen är givetvis oacceptabel. Men att som Feministiskt initiativ förespråka kvotering är i princip värdelöst eftersom varje medlemsland utser sin egen kommissionär. Antingen är den progressiva viljan hos medlemsstaterna så låg att de inte anser en kvinna vara lämplig på posten, eller så fanns det ingen kvinna kompetent nog för uppdraget. Det senare är en uppenbar lögn, det förra tragiskt.

EU-kommissionärerna ska representera sina medlemsländer. Befolkningen i dessa består till hälften av kvinnor. Då är det inte rimligt att kommissionen nästan enbart består av män. Förhoppningsvis kan den nyvalde kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker ta på sig genusglasögonen när han förhandlar med statschefer och premiärministrar.


Karin Pihl

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se