• tisdag 25 oktober 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Grattis Sirius och Uppsala! Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Grattis Sirius och Uppsala!

Det var jubel i Uppsala när Sirius besegrade Halmstad på måndagskvällen och gick upp i fotbollsallsvenskan. Det jublades av idrottsliga skäl, varje stad behöver något att glädjas åt. Och det jublades av ekonomiska skäl. Allsvenskan är en storindustri som betyder intäkter för Uppsala. Den politiska majoriteten önskar förstås att nya Studenternas stått klar redan till våren, men arenan är ändå beslutad och på gång.

Elitidrott finns redan i Uppsala. Men innebandy och basket får ursäkta, fotboll är någonting helt annat, med stort genomslag nationellt. Den som säger att Uppsala får ett allsvenskt lag för första gången på 42 år är också skyldig Bälinge IF en ursäkt, klubben som var allsvensk så sent som 2008. Men tyvärr är också dam- och herrfotbollen skilda världar. Damallsvenska klubbar omsätter runt tio miljoner kronor per år, motsvarande siffror i herrarnas serie är från 30 miljoner (Falkenberg) till över 500 miljoner (Malmö FF).

Sirius har i Sveriges fjärde kommun alla möjligheter att etablera sig på den övre halvan i den högsta serien. Näringslivet kan väckas ur törnrosasömnen och se att det nu finns ett skyltfönster där man måste vara. Kommunen ska stötta på alla upptänkliga vis, men hålla skattepengarna borta från klubben. Det kommer att gå bra. Sirius har växt organiskt under många år och är redo för eliten. Risken för att man förköper sig på spelare och blir sittande med stora underskott måste betraktas som liten.

Så grattis Sirius! Och grattis Uppsala! Om dessutom Sirius damlag följer med upp 2017 eller 2018 blir det dubbelt kul.

Johan Rudström

Grundläggande samhällsorientering

Liberalerna har lagt fram ett förslag till integrationspolitiskt program. Här finns mycket som känns igen och en del som är nytt. Till det nya hör skärpta straff – med möjlighet till utvisning – för den som döms för hedersrelaterade brott. En övergripande princip är att man ska se till att vi inte får någon utveckling mot så kallade parallellsamhällen i Sverige.

Partiet vill också införa deltagande i grundläggande samhällsorientering som ett krav för medborgarskap. Poängen med sådana krav, liksom det välkända språkkravet, kan diskuteras. De flesta invandrare vill nog fortfarande helt självmant lära sig svenska och komma in i samhället.

Men skulle vi få kunskaper i grundläggande samhällsorientering som kriterium för medborgarskap så får vi en intressant situation: nämligen den att många invandrare kommer att vara betydligt bättre orienterade än vad en del svenskar tycks vara – i synnerhet de som sprider hat och hets mot invandrare och minoriteter på nätet. Också de tycks leva i en sorts parallellsamhällen.

Håkan Holmberg

Ingen aning alls, i Smålands-Posten

I måndags medverkade jag i Studio Ett i ett inslag som ställde frågan om nazism och antisemitism åter har blivit mer salongsfähigt i Sverige. Medverkande vid sidan av mig var Hedi Fried, överlevande från Förintelsen och en person som outtröttligt påtalar tendenser till historielöshet.

Min tes var att det åter finns en sådan historielöshet eller aningslöshet, dessvärre också i många medier. Jag upplevde en sådan period på 90-talet när jag var ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism och kunde råka ut för att bjudas in till samtal med förnekare av Förintelsen som om de vore normala och intressanta debattörer. Därefter försvann, som jag upplevde saken, denna aningslöshet till stor del i medierna – men har på sistone alltså gjort sig påmind på nytt.

I dag angrips jag för detta framträdande av Fredrik Haage, politisk redaktör i Smålands-Posten. Jag borde ha pratat om antisemitismen bland muslimer i stället. Att jag inte gjorde det ens när Radio islam kom upp utan till och med sade att denna närradiostation inte hade något med islam att göra upprör honom särskilt.

Jag måste utgå från att Fredrik Haage är helt okunnig om fakta i målet. Poängen med Radio islam var nämligen exakt den jag nämnde, vilket också var allmän kunskap i medierna när det begav sig. Den ansvariga programutgivaren, Ahmed Rami, var svensk medborgare och hade fått asyl efter inblandning i ett kuppförsök. Om han ansåg sig vara muslim så var det ingenting som märktes i programmen. Inte ett ord av propaganda för islam förekom och naturligtvis ingenting som kunde föra tankarna till dagens debattfrågor.

Däremot var Rami fast förankrad i en krets av dåtida aktiva svenska nazister, av äldre och nyare årgångar. Den på den tiden bekante Christofer Jolin är bara ett namn i raden. Sändningarna bestod uteslutande av nazistisk propaganda av 30-talssnitt. Långa avsnitt ur Julius Streichers tidning Der Stürmer lästes upp som faktatexter. Man kan nog tryggt säga att Rami och hans närradiostation var en lätt genomskådad fasad för den grövsta nazistiska – och därmed antisemitiska – propaganda som så långt hade förekommit i Europa efter andra världskriget.

Jag tror att när detta gick upp för de flesta av 90-talets debattörer så blev resultatet en vaccinering mot nazistpropaganda som höll ganska länge, men som nu visar oroande tecken på att klinga av. Därför tyckte jag att det var angeläget att påminna om detta samtidshistoriska perspektiv.

Fredrik Haage har uppenbarligen ingen aning om något av detta. Det vore klädsamt om han erkände att han huggit i sten.

Håkan Holmberg

Trump kan inte vinna

Det enda frågan nu i det amerikanska presidentvalet är hur stor segermarginalen för Hillary Clinton ska bli. Hur stort kommer hennes intrång i den republikanska södern och mellanvästern att bli? Kommer hon att dra med sig röster som gör att demokraterna får majoritet i senaten?

Stuart Rothenberg i Washington Post är säker på att loppet är kört för Trump (18/10): ”Trumps väg till seger är inte smal, den är icke-existerande”. Hans analys av orsakerna är inte nydanande. Den handlar om att Trump med sin spontanitet grävt sin egen förlorargrop, ett förlopp som accelererat under de senaste veckorna. Men Rothenberg borrar i statistiken, delstat för delstat, och kommer fram till att gruppen ”väljare som inte kan tänka sig att rösta på Trump” nu är så stor i så många stater att valet är förlorat.

En riktigt stor skandal som drabbar Clinton eller ett allvarligt terrordåd i USA kan fortfarande ändra spelplanen. Annars blir de sista tre veckorna till 8 november en transportsträcka mot en väntad Clintonseger.

Johan Rudström

MP i Uppsala tänker som Blatter

Miljöpartiet i Uppsala försvarar den täta nybyggnationen i Uppsala som man anser ”ger de bästa förutsättningarna för kommande generationer” (UNT Debatt 18/10). Enligt MP är bostadsbristen i Uppsala så stor att man måste göra avkall på kvaliteten och bygga mer som under miljonprogramsåren 1965-1975.

MP resonerar ungefär som Sepp Blatter, den förre FIFA-bossen. Blatter ville arrangera fotbolls-VM vartannat år i stället för vart fjärde, för att om inte dubblera intäkterna så åtminstone öka dem avsevärt. Gissningsvis hade det gått bra en gång eller två, sedan hade Barcelona meddelat att man inte släppte Leo Messi till VM. Och snart hade världens näst mest attraktiva idrottsarrangemang varit som vilken turnering som helst.

Den politiska majoriteten i kommunen spelar tombola med Uppsalas attraktivitet som stad. Man bygger tätt och högt, stryper ljus och gaturum i visshet om att alla vill bo centralt. Men vad är centralt i en stad med 350 000 invånare 2050? Hur många kilometer får det vara till centrum? Gissningsvis är det värt en kilometer till om man får en bra boendemiljö, inklusive tillgång till natur och bra kommunikationer.

”När kritiker vill skala bort 2 000 bostäder från planerna i Ulleråker så innebär det att mer mark måste tas i anspråk någon annanstans”, skriver miljöpartisterna. Just precis! Järnvägsspåren mot Vänge, Storvreta/Vattholma och Bergsbrunna är utmärkta stråk för expansionen till storstad. Som jag skrev på ledarsidan 7/10 kommer försöken att bygga om centrala Uppsala som i Paris inte att leda till ett nytt Paris, bara till ett mindre attraktivt Uppsala.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se