• torsdag 1 september 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Gör klart saker! Jonas tecknarblogg Jonas tecknarblogg
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Svårt, så svårt, att erkänna fel

Efter massiv kritik från många mindre fastighetsägare svänger regeringen om skatten på solel från 1 juli. Men ångerfull kan man knappast kalla finansminister Magdalena Andersson. Hon försöker få det att se ut som om det är EU-kommissionen som bytt fot: Det har kommit "nya besked" från kommissionens talesperson i skatt- och tullfrågor, Vanessa Mock. "Jättebra om det är så. Därför tittar vi på om det finns möjligheter till en skattelättnad, säger Andersson till DI.

Skattelättnad? Nya besked? Varför inte säga som det är, att man införde en idiotisk skatt på förnybar energi och sedan skyllde på EU? Och att man nu ångrar sig och gör helt om? Men detta tycks inte ligga för den här regeringen. Inte den heller.
Johan Rudström

Överreagera inte på Macchiarini

Svensk medicinsk forskning hotas av alltför strikta restriktioner efter Macchiarini-affären, varnar flera framträdande professorer. Ett tiotal utredningar pågår och regelskärpningarna kan bli sådana att nödvändiga studier inte längre kan genomföras. ”Om reglerna stramas upp ytterligare kommer vi inte att kunna bidra med kunskap till resten av världen. Det tror jag drabbar våra medmänniskor och våra patienter hårt”, säger professor Sten Rubertsson till TT.
Psykologiskt är beteendet lätt att förklara. Först gjorde man ingenting och sedan reagerade man mycket saktfärdigt på kirurgens livsfarliga experiment med konstgjorda strupar. Nu kompenserar man genom att överreagera. En mellanväg, med skärpta etiska riktlinjer och kontroller men bibehållen fri forskning, är förstås att föredra.
Johan Rudström

Inte konstigt att C går framåt

Centerpartiets framgångar i opinionen, åtta procent i ett par mätningar, förklaras av Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg (28/8) med att ”Annie Lööf har profilerat sig som drottningen av hårda tag i debatten om förortsvåldet”. Men Lööf har ingen trovärdighet som förkämpe för ordning och reda då hon samtidigt gjort det lättare för kriminella närverk att starta och driva företag, anser Dahlberg.
Vissa av alliansregeringens reformer kan man ha synpunkter på, men det är lite långsökt att slopad revisorsplikt eller halverat aktiekapital för småföretag skulle ha lett till en kraftigt eskalerad brottslighet i förorten. Och Annie Lööf är knappast ensam om att vilja ha stärkt skydd för blåljuspersonal.
Vad sägs om en alternativ förklaring till att C (och V) får ett ökat väljarstöd? Att det faktum att partiet motsatt sig fler åtstramningar av asylpolitiken, att man värnat öppenheten, kan ha attraherat liberala väljare, precis som att MP-väljare gått till V?
Johan Rudström

Burkiniförbudet en dröm för IS

Det numera världsberömda burkiniförbudet i den sydfranska staden Villeneuve-Loubet, som beslutades i måndags, kan möjligen rivas upp av den högre domstolen Statliga rådet i Paris i eftermiddag. Men det är långt ifrån säkert. Burkiniförbudet är inget lokalt hugskott, utan stöds av såväl premiärminister Manuel Valls som den blivande presidentkandidaten Nicolas Sarkozy.
Skälet är uppenbart. Politikerna vill visa väljarna att de reagerar skarpt på det fruktansvärda terrorattentatet i Nice 14 juli. Med konstruerade argument som att burkinin skulle kunna dölja bomber har man valt att låta poliser tvinga badande kvinnor att klä av sig. Detta får helt motsatt effekt. Det betyder ingenting för muslimska kvinnor som tvingas leva begränsade liv med täckt klädsel. Men det betyder massor för IS och andra terrororganisationer som är i desperat behov av stöd och nyrekrytering. Se här, så behandlas muslimer i väst!
Argumenten mot ett burkiniförbud är många. Mest effektivt är kanske att använda en träffande ironi, som twittraren Cairns i Storbritannien: "Kommer ni ihåg när Storbritannien attackerades av katolska terrorister på 70- och 80-talen, och vi tvingade nunnor att ta av sina dok så att allt blev bra? Nä, inte jag heller. Vi gjorde ju inte det, eftersom det skulle ha varit HELT JÄVLA KNÄPPT".
Johan Rudström

Dopningens hårfina gränser

Prestationshöjande medel i den moderna idrotten handlar om gränsdragning. Mellan kosttillskott och steroider. Mellan höghöjdshus och epo. Och på senare tid också gränsen mellan sjuk och frisk. Icke hjärtsjuka har fått hjärtmedicinen Meldonium, och nu visar det sig också att icke astmastiska norska skidåkare har fått astmamedicin.

"Min grundtro är att inga friska aktiva får mediciner. Men när det nu kommit påståenden om detta finns det behov av att reda ut saken", säger skidförbundets ordförande Erik Røste till TT/NTB. Norsk skidåkning har visat på ännu en gränsdragning, att ge medicin till idrottare som visserligen är sjuka, kanske förkylda, men som får medicin mot någonting annat, astma.
Antidopningsorganisationerna har ett ständigt pågående arbete med att identifiera nya substanser och föra upp dem på dopningslistan. Men hur gör man med godkända preparat som används på fel sätt. Helt uppenbart är i alla fall det finns idrottsförbund, tränare och läkare som saknar moral, inte bara i Ryssland, och att den enskilde idrottaren alltid kommer i sista hand.
Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se