• lördag 13 februari 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Mys-lördag Funbobloggen Funbobloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Clinton höjer tonläget

Att säga att Hillary Clinton är desperat i kampen mot utmanaren Bernie Sanders är att använda ett för starkt ord. Men stressad är hon definitivt. I gårdagens tv-debatt valde Clinton att liera sig med den sittande presidenten Barack Obama. Hon talade om sin nära vänskap med Obama och kallade Sanders ”illojal” i sin kritik mot presidenten. ”Lågt”, var Sanders kommentar till angreppet.
Frågan är om det är så klokt att ta rygg på Obama. Presidenten har visserligen inte lika låga popularitetssiffror som för något år sedan, då han sågs som en belastning för demokratiska kandidater. Men Clintons strategi, om den fortsätter, är ändå ett vågspel. Tror hon inte att hon kan lyckas på egna meriter?
I övrigt angreps Sanders hårt för sina många ”orealistiska” löften. Den tidigare artigheten och lågmäldheten är som bortblåst mellan kandidaterna och den som tjänar mest på öppen konfrontation är nog den systemkritiske Sanders. Hillary Clinton behöver några klara segrar i de kommande primärvalen. Och lite nytt självförtroende. Annars kan hon  verkligen bli desperat.
Johan Rudström

KI förstår inte allvaret

Kungliga Vetenskapsakademien reagerar nu kraftfullt mot avslöjandena om Karolinska Institutet (KI) och kirurgen Paolo Macchiarini. Akademien kräver att utredningen om forskningsfusk återupptas och att den förs över från KI till Centrala Etikprövningsnämnden. Dessutom tillsätts en ny utredning med uppgift att föreslå rekommendationer för kliniker och forskare som arbetar i gränsområdet mellan klinisk forskning och sjukvård.

Kritiken mot KI är tydlig i stycket om universitets hemsida där skandalen uppenbarligen inte tas på största allvar: ”Vetenskapsakademien finner det djupt olyckligt att den uppmärksammade rapporten om den första operationen med konstgjord luftstrupe, publicerad i The Lancet 2011, kvarstår oförändrad på tidskriftens hemsida. Akademien kräver att en komplettering införs i tidskriften där det redogörs för det fortsatta förloppet, komplikationerna och patientens bortgång.”

Kungliga Vetenskapsakademien vill upprätta förtroendet för den svenska medicinska forskningen, skriver man. Det borde KI också vara intresserat av. Men så länge rektor Anders Hamsten, ytterst ansvarig för alla missgrepp, sitter kvar kan man inte göra detta med någon som helst trovärdighet.

Johan Rudström

Valthornet blev till guld

Det började med ett valthorn under tidigt 1980-tal. Martin Sandberg hette pojken som försökte få rent ljud i blåsinstrumentet. I dag tilldelas Max Martin Polarpriset. I mer än 15 år har han tillverkat hitmusik och tillsammans med sin mentor Denniz Pop personifierat det svenska musikundret och skapat en miljardindustri.


Uppgiften att Sverige skulle vara världens tredje största musikexportland (efter USA och Storbritannien) är diskutabel. Men det är odiskutabelt att svensk musikindustri är sanslöst framgångsrik. Och att den kommunala musikskolan har en viktig roll i detta. Det sade Max Martin när han fick veta att han fått priset och det sade musikerna i Europe till mig för en del år sedan.

Förutom musikens värde i sig har musikskolan ett värde för Sverige. Det finns 2 000 platser i Uppsala och det kostar 1 200 kronor per termin. Nu fungerar kön också och det är bara att ta plats.

Johan Rudström

Högt spel i Spanien

Snart två månader har gått sedan det spanska valet och ännu finns ingen regering i sikte. Och debatten handlar nästan enbart om vilka man inte kan tänka sig att regera med. Någon form av vänsterregering är fortfarande det troliga slutresultatet, eller så blir det nyval.
Det konservativa regeringspartiet PP blev åter största parti i valet. Men man förlorade kraftigt i stöd och kan inte regera vidare. Det fanns en möjlig partner i det nya partiet Ciudadanos, men dessa gick ned kraftigt den sista veckan före valet och mandaten räcker inte för en sådan koalition. I övrigt har premiärminister Mariano Rajoy bara svurna fiender och har fått ge upp försöken att bilda en ny regering.
Nästa som fått frågan av kung Felipe VI är Pedro Sanchez, ledare för socialisterna PSOE, det näst största partiet. Och han vrider sig som en orm. Han skulle gärna bli premiärminister, förstås, men då räcker det inte med stöd av ett annat parti. Starka krafter inom PSOE vill också fjärma sig från Podemos, trots att de båda ses som vänsterorienterade. Men Podemos stöder självständighetskampen i Katalonien vilket är svårsmält för många socialister. Podemos säger i sin tur definitivt nej till en regering med Ciudadanos. I stället vill man ha med Unida Izqierda, ett parti långt till vänster.
Sanchez presenterade på måndagen ett 53-sidigt dokument som både Podemos och Ciudadanos ska ta ställning till. Han går Podemos till mötes genom att föreskicka en politik mot fler statliga nedskärningar, men säger samtidigt att Ciudadanos inte kan uteslutas. Katalonienfrågan väljer han att kringgå helt. Det är ett högt spel. Podemosledaren Pablo Iglesias har ingen brådska då hans parti passerat PSOE i opinionsmätningarna. Ett nyval kan med andra ord innebära att han sitter i förarsätet. Men det kan också innebära att ställningen för Rajoy och PP stärks.
Det är mycket att reda ut och det mesta sker bakom lyckta dörrar. Inom ett par veckor måste beskedet komma, annars går Spanien mot ett nyval till våren.
Johan Rudström

Håll rent kring Nobelpriset

Karolinska Institutet är inte bara Sveriges och ett av världens mest ansedda universitet. Kopplingen till världens mest ansedda forskningspris Nobelpriset är också ovedersäglig då Nobelförsamlingen vid KI varje år utser pristagaren i medicin. Därför kommer också den växande skandalen med kirurgen Paolo Macchiarini att spilla över på Nobelpriset.

Urban Lendahl, sekreterare i Nobelkommittén och Nobelförsamlingen, valde i helgen att lämna sina uppdrag efter torsdagens beslut om en extern granskning av hela affären. Det är bra, men det räcker knappast för att rädda situationen. Hela ledningen för KI och alla i Nobelförsamlingen måste ställa sig samma fråga som Lendahl: Hur kan vi med bibehållen trovärdighet tillkännage nästa pristagare i oktober 2016, om vi under flera år bortsett från och mörkat ett av de mest flagranta fall av kvacksalveri och forskningsfusk som förekommit?

”Man måste se till att de inte längre kan ha någon ansvarsfull position och naturligtvis inte får ha rösträtt i församlingen på Karolinska institutet som utser Nobelpris, sade Arvid Carlsson till SVT:s Agenda, medicinpristagare 2000 på söndagskvällen. ”Det är det värsta som har hänt i medicinprisets historia, och över huvud taget i Nobelprisets historia skulle jag nästan tro”, sade Carlsson.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se