• onsdag 14 oktober 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Effektiv basket High & Low High & Low
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Kränkthetens kultur

Finns det en svensk kultur? Frågan har orsakat en liten storm bland de lättkränkta i sociala medier sedan Ingrid Lomfors, historiker och överintendent för Forum för levande historia, gav ett historiskt perspektiv på invandringen till Sverige i går.

En bild från hennes presentation från konferensen Sverige tillsammans, anordnad av regeringen, har delats friskt. Punkt tre på bilden som projiceras på konferensduken som hon står framför lyder ”Det finns ingen inhemsk svensk kultur”.

Ingrid Lomfors har i dag känt sig tvungen att göra ett tillrättaläggande på överintendentens blogg. ”Självklart finns det en svensk kultur”, skriver hon. Däremot menar hon att det inte finns någon enhetlig inhemsk kultur som går tillbaka till urminnes tider.

Tänkt att ett självklart påstående uttryckt med arabiska siffror och latinska bokstäver ska vara så kontroversiellt. Alla kulturyttringar förändras över tid och berikas av influenser utifrån. När de som känner sig trampade på sin nationella särart delar ilskan friskt på Facebook, Twitter och Youtube använder de – hör och häpna – sociala medier som inte funnits i Sverige sedan urminnes tider.

MH17: sanning vs propaganda

Dagens rapport från den holländska haverikommission som utrett flygplanet MH17:s öde svarar inte på den mest brännande frågan: vem sköt ner det över östra Ukraina? Däremot ger den viss tröst till de anhöriga. Troligen dog de 298 personerna ombord omedelbart. Två tredjedelar var från Holland.

Enligt de uppgifter som började läcka ur rapporten redan på tisdagsmorgonen redogör den torrt och tekniskt hur det malaysiska Boeingplanet bröts i bitar efter att ha träffats från separatistområde av en Buk-missil tillverkad av det ryska vapenföretaget Almaz-Antey. Rapporten konstaterar även att ingen civil luftfart borde ha fått flyga i luftrummet med tanke på riskerna. Det är lätt att instämma i det.

Företaget Almaz-Antey föregick kommissionens rapport genom att hålla en påkostad presskonferens i Moskva där det försökte leda i bevis att Buk-missilen skjutits från ett område kontrollerat av ukrainska styrkor, inte av de ryskstödda separatisterna. Syftet var naturligtvis att ta udden av den holländska – seriösa – rapporten genom att göra sig till språkrör för den statskontrollerade propagandan.

Ingenting talar för att de skyldiga för nedskjutningen och dödandet av nästan trehundra människor kommer att ställas till svars. Men kanske får vi trots det veta vilka de är. Under slutet av året eller under början av 2016 ska den holländska brottsutredning som pågått parallellt med haverirapporten presenteras. För även om brottslingarna skyddas av storpolitiska skäl så måste sanningen fram.

Magnus Krantz

Årets ekonomipris en viktig grund

Årets Nobelpristagare i ekonomi, Angus Deaton, har forskat om "konsumtion, fattigdom och välfärd". Hans modeller från 1980-talet ligger till grund för hur vi mäter fattigdom globalt i dag. Och kopplingen mellan fattigdom och konsumtionsvanor är obestridligt i den rika delen av världen med ett växande problem med fetma. Vi kan tacka Deaton för att vi kan mäta fattigdom, att vi säkert talar om samma sak när vi påstår att den ökar eller minskar. Därför är hans forskning av stor betydelse.
 
Deatons forskning om konsumtion kommer säkert också att ge oss viktiga svar för framtiden. Konsumtionen ligger ju i mångt och mycket till grund för tillväxt, nya jobb och vägen ut ur finansiella kriser. Vad menar vi egentligen med konsumtion och vilken roll ska den ha framöver? Angus Deaton och hans forskarkolleger kan kanske hjälpa oss med svaren.
Johan Rudström

Sprucken pakt och osäker framtid

Några timmar efter KD:s beslut att lämna Decemberöverenskommelsen följde de andra allianspartierna efter. Den pakt som skulle gälla till 2022 försvann alltså på en fredagskväll efter tio månader. I praktiken behöver detta inte betyda någonting då alliansen inte har ett gemensamt budgetförslag. Därmed kan inte Sverigedemokraterna åter orsaka samma kaos som man gjorde i december.

Inte heller lär det bli nyval snart då SD är det enda parti i nuläget som skulle vinna på ett sådant. Men senast inför valet 2018 lär alliansen samla sig igen och då gäller plötsligt inga regler om att "största block vinner" längre. Men mycket lär hända fram tills dess, och kanske redan i höst. Detta beror främst på hur Stefan Löfven väljer att agera. Det kan bli en ny turbulent höst i svensk politik men det behöver inte bli så.

Johan Rudström

Ebba Busch Thors haveri

Partiledaren Ebba Busch Thor lämnade genast lokalen och ”kuppmakaren” Sara Skyttedal jublade. Det var en talande bild från Kristdemokraternas riksting på fredagseftermiddagen då partiet, mot alla odds och mot allt förnuft, beslutade att lämna Decemberöverenskommelsen.

Busch Thor bär själv en stor skuld till det inträffade då hon var otydlig med vad hon tyckte inför partikamraterna. Vid lunchtid sa hon sturskt att hon inte räds ett nej och är ”redo att lämna pakten”. När hon sedan började ana oråd gick hon ut med skarpare varningar för ”ett osäkert politiskt läge” men då var det för sent. Varken partistyrelsens förslag eller de två kompromissförslag som lades fram fick stöd. Rikstinget beslutade med röstsiffrorna 151 mot 103 att partiet ska lämna Decemberöverenskommelsen.

”Rikstinget uppdrar åt partistyrelsen att påbörja ett arbete för att avveckla Decemberöverenskommelsen”, lyder beslutet men någon tidsplan finns inte. Vad som sker nu är höljt i dunkel. Statsvetare håller ett extraval för osannolikt och tror att DÖ helt enkelt kommer att fortsätta utan KD:s medverkan.

UNT:s ledarsida påpekade i veckan att ingen som velat riva upp DÖ har kunnat svara på vad man vill ha i stället, hur Sverige ska kunna styras. Det kan man fortfarande inte, jublet till trots. Missnöje har man visat men det räcker inte långt. Och det är Ebba Busch Thor som är den stora förloraren, och som nu måste reda upp situationen.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se