• söndag 30 augusti 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Kort är bra Jonas tecknarblogg Jonas tecknarblogg
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Skattehöjning utan några fördelar

Vänsterpartiet meddelar på fredagen att man fått igenom en skattehöjning till i budgetförhandlingarna med regeringen: skiktgränsen för statlig skatt ska inte höjas nästa år, vilket ska ge 1,67 miljarder kronor extra till statskassan. Ulla Andersson (V) säger att detta är viktigt för jämlikheten och att förändringen kan ge fler anställda i välfärden.
 
Men det återstår att se. Att höja skatten för höginkomsttagare, vilket regeringen också gör, är ekonomiskt tveksamt men kanske moraliskt försvarbart. Att låta fler betala statlig skatt, 50-55 procent på varje intjänad extrakrona för normalinkomsttagare, att beskatta utbildning och initiativförmåga, det är varken bra för samhällsekonomin eller moralen. Det är bara dumt.
Johan Rudström

Uppgivenhet inte fel i Grekland

Hur ska man egentligen tolka folkviljan 2015 i demokratins vagga Grekland? I januari röstade man fram en regering som motsatte sig kraven från långivarna i de andra euroländerna och IMF. Ett halvår senare motsatte man sig åter samma krav i en folkomröstning. Inför hotet att lämna euron valde regeringen ändå att tillmötesgå kraven och premiärminister Alexis Tsipras lämnade in sin avskedsansökan och utlyste nyval i september.
 
Enligt en opinionsundersökning tycker nu en majoritet (64 procent) att de var fel av Tsipras att avgå. Stödet för hans parti Syriza sjunker också påtagligt. Samtidigt vill en majoritet (68 procent) ha kvar euron, alltså helt i linje med Tsipras agerande den senaste månaden.
 
Man kan tolka det som om grekerna både vill äta kakan och ha den kvar. Man kan också tolka det som att situationen för landet är så hopplös att det spelar mindre roll vad man gör eller vem som sitter vid makten. Oavsett vilket pekar det mesta på en fortsatt ansvarsfull politik med en ack så långsam återhämtning. Populister som Folklig enighet (vänsterutbrytarna från Syriza) och nazisterna i Gyllene Gryning tycks i alla fall inte ha tjänat på regeringskrisen. Uppgivenheten kan tjäna Grekland väl och en bred höger-vänster-koalition (Syriza och Ny Demokrati) efter nyvalet framstår som både trolig och önskvärd.
Johan Rudström

Det handlar om människor

En ungerskregistrerad lastbil parkerad på en serviceplats utmed en väg i Österrike är den senaste scenen för den pågående flyktingtragedin i Europa. Allt talar för att det är ungefär femtio migranter som har kvävts till döds i lastutrymmet. Föraren hade lämnat platsen.

Österrikes inrikesminister Johanna Miki-Leitner kallar människosmugglare för brottslingar. Vilket de naturligtvis är. Justitieminister Wolfgan Brandstetter säger att han är både arg, bedrövad och chockad. Vem är inte det?

Det vore dock fel att rikta all ilska mot cyniska människosmugglare. Om EU-länderna kunde svara upp mot den utmaning som de många flyktingarna utgör skulle tragedier som denna eller de som utspelar sig på Medelhavet inte behöva ske.

Främlingsfientliga krafter i Europa försöker få det hela att handla om hot mot välstånd och sammanhållning. Ju mer man talar om strömmar eller vågor i stället för människor går det lättare att titta åt andra hållet och tugga teser om ”nationens” bästa.

Lastbilen i Österrike visar vad det egentligen handlar om. Människors desperation för att få leva ett normalt liv efter att det har blivit omöjligt där de kommer ifrån.  

Magnus Krantz

Hon får Sveriges tuffaste jobb

Ann-Marie Begler heter den nya generaldirektören för Försäkringskassan. Hon lär ha hård hud efter att i sju år ha ansvarat för Skolinspektionen, och det kommer att behövas. Försäkringskassan blev Sveriges mest ifrågasatta myndighet när man började bedöma arbetsförmåga i stället för att (nästan alltid) acceptera läkarnas sjukskrivningar. Stormen tilltog 2010 när många svenskar för första gången nådde den bortre gränsen i sjukförsäkringen (som infördes 2008).
 
Nu stiger sjukskrivningarna igen, och regeringen har aviserat att den bortre gränsen ska tas bort. Om en explosion av sjuktalen ska undvikas måste Försäkringskassan använda de verktyg som finns kvar till punkt och pricka. Alla som kan jobba måste också göra det. Det är Begler som ska leda detta förändringsarbete och det är säkert få inom statsapparaten som avundas henne.
Johan Rudström

Löfven och Romson gör barn

Stefan Löfven och Åsa Romson gör barn tillsammans.

Nej, det är ingen skandal på gång. Det är bara det att ingen skulle beskriva en politik som ger bra ekonomiska förutsättningar för att bilda familj och skaffa barn på det viset. Det är ju inte politikerna som gör alla barnen.

Politiker kan inte skapa jobben heller. De kan ordna sysselsättning och de kan underlätta för företagande och tillväxt, vilket ger förutsättningar för att jobben ska bli fler. Ändå låter det nästan jämt som om regeringspolitiken skapar jobb. Så här när höstbudgetens förslag presenteras kan det vara bra att ha det i åtanke.

Magnus Krantz

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se