• torsdag 30 juli 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
SILLY SEASON 2015/16 High & Low High & Low
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Skandal av Ryssland

 

Ryssland lade som väntat in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot att en internationell domstol undersöker omständigheterna kring nedskjutningen förra året av ett passagerarflygplan över Ukraina.

Det malaysiska flygplanet sköts ned med 298 passagerare ombord.

Rysslands FN-ambassadör Vitaly Churkin sade att det inte fanns något skäl att inrätta en internationell domstol eftersom kraschen inte var ett hot mot internationell säkerhet.

Australiens ambassadör, Julie Bishop, kallade vetot för ett förakt och ett illdåd mot de omkomna och deras anhöriga. 38 av passagerarna var australier.

Den ryska mörkläggningen är en skandal och stärker misstankarna om att landet har något att dölja.

 

Mats Wiklund

 

Pride med skumma avsikter

Ingen tar Järva Pride på allvar. Antagligen inte ens arrangörerna själva. SD-profilerna tillika Avpixlatskribenterna Mats Dagerlind och Jan Sjunnesson har i dag tågat genom Stockholms nordvästra ytterstad. Enligt de. själva är syftet att kämpa för hbtq-personers rättigheter. Men enligt kritiker är paraden endast ett medel för att sprida främlingsfientlighet.

Det kan tyckas lovvärt att även muslimfientliga invandringsmotståndare plötsligt fått upp ögonen för hbtq-frågor. Men det är inte konstigt att man undrar varför engagemanget endast gäller invandrartäta bostadsområden. Skulle det inte finnas personer som sympatiserar med hbtq-frågor i dessa orter?

Avpixlat är inte direkt känt för att stå upp för alla människors rättigheter i andra fall.

Som så ofta används regnbågsflaggan som en täckmantel för något annat. I vissa fall av extremvänstern, som attackerade Försvarsmakten i paraden 2011. I detta fall av extremhögern, som vill skapa motsättningar mellan olika grupper.

Prideparader behövs överallt och ju bredare uppslutning, desto bättre. När de viktiga frågorna som rör mänskliga rättigheter kapas för andra syften har hbtq-kampen urvattnats.

 

Karin Pihl

Obama i Afrika

Barack Obamas besök i östra Afrika går mot sitt slut. Han har besökt sin fars hemland Kenya – regionens största ekonomi – och Etiopien där han som första amerikanska president talade inför Afrikanska Unionen. Där passade han på att – med adress Burundi – kritisera de starka män som klänger sig kvar vid makten och därmed undergräver utvecklingen mot demokratiska samhällen.

Det saknas inte konflikter och problem i östra Afrika. Inbördeskriget i Sydsudan är långt från en lösning. Oroligheterna i Burundi hotar att rasera åratal av utveckling. Terrorgruppen al-Shabaab terroriserar regionen, för att bara nämna tre exempel. De regionala stormakterna Kenya och Etiopien har mycket att leva upp till när det kommer till att respektera mänskliga rättigheter och röra sig i riktning mot en sann demokratisk samhällsutveckling.

Samtidigt gäller det att se de stora dragen. När kalla kriget slutade fanns det 53 länder i Afrika, mot dagens 55. Bara tre av dem var demokratier. Under 1990-talet och början av 2000-talet har flera starka män avsatts i val och folkliga protester söder om Sahara har gång på gång visat att människor inte längre tolererar ledare som inte bryr sig om folkets väl. I dag finns också flera av världens snabbast växande ekonomier i Afrika och framtidstron spirar på många håll.

USA och övriga västvärlden behöver stödja den utvecklingen genom riktiga partnerskap och samtidigt ställa krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Det är bra att Obama är tydlig på den punkten, även om tydligare kritik mot president Kenyatta i Kenya och premiärminister Desalegn i Etiopien hade varit på sin plats.

Magnus Krantz

My sweet lord

Det ligger någonting oemotståndligt komiskt med överhuset och dess lorder. Bara detta att en enkel man av folket, efter att ha gjort ett regeringsparti stora tjänster, plötsligt tituleras ”My lord”.

Men det trivsamt och lätt excentriska inslaget har nu fått en något solkigare sida efter att The Sun prydde sin förstasida med den klatschiga rubriken ”Lord Coke”. Lord Sewel syns på bild med lättklädda damer och vitt pulver.

Eller som The Sun lite mer rakt på sak uttrycker det:

“A married peer in charge of upholding standards in the House of Lords has been caught on video snorting cocaine with a pair of £200-a-night hookers.”

En kort och koncis sammanfattning av hyckleriet hos en av det brittiska klassamhällets främsta symboler .

 

Mats Wiklund

Osmakligt av DN

På Dagens Nyheters Namn och Nytt-sida i söndags finns en teckning. Den föreställer två män med stora näsor i en utpräglad förortsmiljö.

Den ene mannen säger:

"Jag hörde att din son hade åkt ner til IS för skjära halsen av fålk, allså!"

Den andre mannen svarar:

"Ja, entligen han har fått ett jåbb, allså!

Det är obegripligt att något sådant här kunde gå in i DN. Även om det inte var avsikten blir intrycket att tidningen, som på sin ledarsida förklarar att den "verkar i en humanistisk upplysningstradition", istället verkar i en främlingsfientlig och islamofob genre.

 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se