• torsdag 5 maj 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Uppgivet partistöd till Trump Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Uppgivet partistöd till Trump

Ted Cruz avhopp från den amerikanska presidentvalskampanjen i tisdags kväll kom plötsligt men knappast överraskande. Donald Trump bara vinner och vinner med stora marginaler och det skulle kosta enorma summor att fortsätta försöka hålla jämna steg med honom.

Någon sansad republikan hoppas kanske på en mirakel för Ohio-senatorn John Kasich. Men ingen har lyckats förklara varför en mittenpolitiker som Kasich skulle få fler av Cruzväljarna än Trump. Och Kasich behöver ju ett stort antal Trumpsympatisörer också, för att komma i kapp.
Nej, republikanerna har gett upp och siktar mot 2020. Partiet står nu officiellt bakom Trump. Och vad ska de göra? "Väljarna har valt honom", som Henry Barbour, som sitter i partiets styrelse, säger till Reuters. Att många i hemlighet önskar att det ska gå åt skogen för Trump, och kanske till och med lägger sin röst på Clinton i höst, det är en annan sak.
Johan Rudström

Provfusket måste kunna stoppas

Om du fuskar på läkarlinjen åker du ut. Om du fuskar på högskoleprovet åker du in – på läkarlinjen. Det är följden av dagens regler. Över 80 personer har de senaste fem åren avslöjats med att skriva toppresultat på sina högskoleprov med hjälp av telefoner och hörsnäckor. Flera kompisgäng och personer utan komplett gymnasieutbildning har sedan kunnat komma in på exempelvis läkar- och juristprogrammet.
Alla uppgifter om hur man går till väga finns på Flashback och det kostar cirka 100 000 kronor att få bästa resultat, pengar som snart tjänas in i yrkeslivet. Och det är alltså inte olagligt. Personerna kan inte heller stängas av (från vad?) som på högskolan. Men deras prov måste kunna ogiltigförklaras och det kan ske genom att provet undertecknas ”på heder och samvete”, och genom en rätt att visitera deltagarna vid misstanke om fusk. För rättvisans skull och den högre utbildningens trovärdighet är det dags att skrida till verket.
Hur det gått för kompisgängen och gymnasieavhopparna på läkarlinjen förtäljer inte historien.
Johan Rudström

Löfven har hittat sin modell

Arbetarrörelsens högtidsdag 1 maj har passerat och man kan konstatera att statsminister Stefan Löfven fortsätter att prioritera försvaret av ”den svenska modellen”. Den ska inte rivas, den ska utvecklas, har varit beskedet de senaste månaderna. Så också i första maj-talet.
På något vis känner Löfven en politisk medvind här. Kanske beror det på att LO-förbund efter LO-förbund fått arbetsgivarna att gå med på låglönesatsningar i avtalsrörelsen? ”Vi ska inte ha lägre löner”, dundrade han från talarstolen med adress allianspartierna. Hans eget svar på integrationsutmaningen, att få nyanlända i jobb, visade sig vara 5 000 beredskapsjobb. På fyra år!
Denna höger-vänster-konflikt kan ge statsministern råg i ryggen för stunden. Men på längre sikt, redan till valet om två år, leder skygglapparna till stora problem. Målet om EU:s lägsta arbetslöshet har Löfven redan gett upp. Nu börjar det talas om sysselsättningsgrad i S-leden, till exempel på Aftonbladets ledarsida i helgen. Sysselsättningsgraden är ett förlåtande mått när befolkningen ökar och många (kvinnor) deltar i arbetskraften. Det är förlåtande gentemot länder som Tyskland och Österrike.
Alliansregeringen försökte också föra fram sysselsättningsgraden som ett mått. Svaret från S var att Sverige hade ”massarbetslöshet”. Nu kan snart alliansen säga detsamma i opposition.
Johan Rudström

Landsfader utan koll

Vad gör man när oron stiger i landet? När man inte riktigt vet hur man ska hantera strömmen av flyktingar eller tiggarna på gatorna? Jo, man gör som det oroliga barnet som ser någonting nytt och obehagligt. Man frågar en vuxen. Och medierna har bestämt att denna vuxenfigur är en bonde i Övre Torp i Flens kommun.
Göran Persson ställer mer än gärna upp med farbroderliga råd. Så hade jag gjort (förbjudit tiggeri). Så hade jag inte gjort (väntat med att strama åt migrationspolitiken). Det måste gå att göra mer (om S usla opinionssiffror). Det är lätt att tänka sig in i vad Stefan Löfven tycker om sin företrädare. Han skulle kunna påpeka att åren gått och att världen förändrats av finanskris och flyktingkris. Han skulle kunna säga att han har tusentals experter till sin hjälp för att forma politiska förslag, medan konsulten Persson lever på gamla meriter, milt sagt. Men så gör man förstås inte i rörelsen och knappast i något annat parti heller.
Vad händer nu då med Miljöpartiet? Språkrören verkar ha tappat greppet fullständigt. Nejdå, det är lugnt. De har hanterat krisen bra och partiet kan mycket väl gå stärkt ur detta. Göran Persson, naturligtvis, mannen med klokskap och insyn i allt (Expressen 29/4). Den förre statsministern bjuder också på en teaser genom att säga att ett av övriga partierna kommer att genomgå en liknande kris före nästa val. Och det är inte på regeringssidan.
Egentligen är det en förutsägelse lika säker som att det kommer att snöa nästa vinter. Men ändå så undrar vi vad oraklet i Flen har sett. Kan det vara M? Och varför då? Någon kris blir det säkert och landsfader Persson kommer att skrocka nöjt i sin skog när det händer.
Johan Rudström

Spanskt nyval om jobben

Med fyra dagar kvar till deadline står det klart att det blir nyval i Spanien i juni, de sista dagarna räcker inte för att genomföra de omröstningar som krävs. Men redan i februari framstod det som omöjligt att Spanien skulle få en ny regering. Pusselbitarna efter valresultatet i december passade helt enkelt inte ihop och ingen tänkbar koalition nådde ens i närheten av en egen majoritet.
Det avgörande draget var när socialisterna PSOE:s ledare Pedro Sánchez inledde ett samarbete med det nya partiet Ciudadanos, som har en centerhögerprofil. Därmed uteslöt han att vänsterpopulisterna Podemos skulle gå med på ett samarbete. Vilket i sin tur omöjliggjorde att knuffa bort det största partiet, konservativa PP, från makten.
Det finns förutsättningar för att både PP och Podemos går framåt i ett nyval. Ekonomin är PP:s trumfkort då arbetslösheten gått ned och tillväxten tagit fart under de fyra åren i regeringsställning. I vår kommer oroande tecken om försämringar igen i det regeringslösa landet. Spanjorerna är mer rädda om jobben än någonting annat.
Podemos kommer att fortsätta att göra en poäng av de ständigt närvarande korruptionen i Spanien. Att en av PP-ministrarna fanns i Panamadokumenten överraskar ingen spanjor och många vill se en förändring av det gamla tvåpartisystemet. Det velande Ciudadanos och PSOE kan i stället bli förlorare i nyvalet.
Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se