• onsdag 28 september 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Spagetti med godaste såsen Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Klokt men inte givet med 4-spår

Det är onekligen ett positivt besked att Trafikverket förordar att fyra spår byggs mellan Stockholm och Uppsala i nästa järnvägsplan (UNT 27/9). Men segern är långt ifrån i hamn, vilket också Uppsalapolitikerna Erik Pelling (S) och Fredrik Ahlstedt (M) konstaterar.
När väl citytunneln i Malmö har byggts och Öresundsregionen knutits ihop med spår till och från Kastrup, är det naturligt att rikta blicken mot den andra storflygplatsen, Arlanda. Bra kommunikationer i den starkaste tillväxtregionen betalar sig nästan självt. Intresset för att bygga på marken är mycket stort, men har hittills hindrats av bristen på järnvägsspår. Med bara två spår kan man inte anlägga fler stationer och bedriva en effektiv pendlingstrafik. Trafikverkets slutsatser är självklara då fyra spår Uppsala-Stockholm inte i så hög grad behöver vägas mot andra angelägna satsningar.
Det är dock inte givet att klokskaper och självklarheter får styra politiken när valet 2018 (samma år som den nya järnvägsplanen börjar gälla) närmar sig. Nya utspel, nya samarbeten, förhandlingar och uppgörelser kan leda besluten i oväntad riktning. Därför måste argumenten finslipas och upprepas, trycket mot riksdagspartier måste konstant hållas högt. En enig lokalpolitik, ett enigt näringsliv och en enig trafikmyndighet är en bra början.
Det ser onekligen ljust ut för fyra spår mellan Stockholm och Uppsala.
Johan Rudström

Corbyn älskas av medlemmarna

Det är ett välkänt fenomen i många europeiska socialdemokratiska partier att gräsrötterna politiskt står till vänster om partiledningen. Men det är bara brittiska Labour som infört en direktdemokrati som gör att medlemmarnas preferenser också avspeglar sig i partiledarvalet. I söndags omvaldes Jeremy Corbyn med 61 procent av rösterna.
Den 67-årige fackföreningssocialisten avskys av sin egen parlamentsgrupp där många nog drömmer sig tillbaka till Blair/Brown-epoken. Men vad värre är, han avskys också av de brittiska väljarna som är många gånger fler än den dryga halvmiljon medlemmar som fått rösträtt i Labour. Det borde minst sagt se annorlunda ut efter Brexitomröstningen som delat det styrande Torypartiet i två. Men i stället är det oppositionen som krisar och premiärminister Theresa May kan i lugn och ro inleda förhandlingarna med EU nu i vinter. Allt på grund av en oövertänkt stadgeändring förra våren.
Johan Rudström

Svart på vitt om gränskontroller

Länsstyrelsen i Skåne meddelar i en rapport till regeringen att gränskontrollerna mot Danmark (som infördes 4 januari) kostat 152 miljoner kronor det första halvåret. Kontrollerna har fått till följd att en resa med tåg mellan Köpenhamn och Malmö tar mellan 30 och 60 minuter längre tid än normalt.
Restiden är vad man konkret kan räkna på. Om man till detta lägger att antalet passagerare minskade med 15 procent samma period (jämfört med en förväntad ökning på fem procent) blir det ännu dyrare. Räknar man med stress och sjukskrivningar på grund av trafikläget stiger kostnaderna ännu mer. Särskilt allvarligt bli problemet på längre sikt, då man måste räkna med alla kontakter och affärsuppgörelser som inte blir av i Nordens mest expansiva region. UNT:s ledarsida har skrivit det förut och nu finns det ännu fler skäl att upprepa det: Ta bort gränskontrollerna!
Johan Rudström

Ericssonfabriker lever på lånad tid

Under 1990-talet var Ericsson ett världsledande företag i telekombranschen. Nokia sålde mest telefoner medan Ericsson var starkast på system- och nätsidan. Pressmeddelandena avlöste varandra om nya order på mobilsystem över hela världen.
It-kraschen vid millennieskiftet drabbade också Ericsson. Återhämtningen kom, visserligen till en lägre nivå än tidigare, mycket tack vare den snabbt växande kinesiska marknaden. Men det var också de kinesiska konkurrenterna som sedermera tog över. Till en början tillverkades mest kopior, men ett besök jag gjorde på Huawei i Szenchen 2012 visade att ledarskiftet redan ägt rum. Sedan åratal var det företag som Huawei och ZTE som lockade de främsta ingenjörerna.
Det är möjligt att det bara är ett rykte att de sista fabrikerna i Sverige, i Borås och Kumla, ska läggas ned och att 3 000 mister jobbet. Men SvD:s ännu obekräftade nyhet är ändå inte mer överraskande än att bilföretaget Saab fick problem för fem år sedan. En rapport från Nordea i somras visade på enorma sparbehov i Ericsson, närmare 20 miljarder kronor på årsbasis. Att då fabrikstillverkning i höglönelandet Sverige inte skulle beröras är helt orimligt.

Några pressmeddelanden om nya order för Ericsson ses inte till. Regeringen och ansvariga kommunalråd måste kavla upp ärmarna och mildra effekterna på berörda orter, det borde redan ha skett. Att säga att de eventuella neddragningsbesluten kommer som en blixt från klar himmel är helt enkelt oansvarigt.

Johan Rudström

Rödgröna vinnare och förlorare

Dagen efter höstbudgeten är det dags att utse vinnarna i regeringssamarbetet. Guld, silver och brons går till Vänsterpartiet som med tur och skicklighet lyckats göra maximalt av sitt i pengar räknat lilla inflytande på budgeten. Tio miljarder till kommunerna är inte lite, invänder någon. Nej, men ett extra statsbidrag hade varit nödvändigt 2017 oavsett vem som bestämt om budgeten. V:s genidrag var att man mycket tidigt gick ut och sa att man tryckt på om satsningen. Även i övrigt har partiet valt ut små men tydliga utgiftsområden och gjort det mesta av varje.

Socialdemokraterna tar hand om hela mittfältet i tabellen. Det parti som har finansministerposten lever högt på att man håller ihop det hela och ”tar ansvar för landet”.

Miljöpartiet har haft en usel säsong med ministeravgångar, språkrörsbyte och löftessvek. Budgeten var ett tillfälle till revansch, men i stället för V:s konkretion fick man ganska stora men otydliga klimatinvesteringar. Som dessutom till stor del placerades långt fram i tiden, till efter nästa val. Allt tyder på att MP kommer att tvingas till ett ovisst kvalspel mot FI för att klara sig kvar i riksdagen 2018.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se