• tisdag 02 september 2014
Elitettan. Spelar de på topp mot Halmia? -... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

SD-kandidat vill skjuta Zlatan

Skjut Zlatan och begrav honom! Det är Henrik Kunni, tvåa på Sverigedemokraternas lista i Eda kommun (Värmland), som uttrycker sig så på Facebook. Och det är inte första gången. Kunni har, i likhet med en del andra SD-politiker, bedrivit en personlig hatkampanj mot Zlatan Ibrahimovic i många år. Man har påstått att han varit legosoldat, har ett ”osvenskt” kroppsspråk och inte är lämplig att spela fotboll för Sverige. Nu är Kunni upprörd för att alternativet ”graven” inte fanns med i Aftonbladets enkät om vilken position Ibrahimovic helst borde ha inför nästa säsong.

Kunnis utfall och deras förebilder kan man följa i den välunderrättade bloggen Inte rasist men. Svenska fotbollsförbundet har naturligtvis reagerat mycket starkt. Är det någon annan som bryr sig? Eller är det OK att hota att skjuta folk om man kandiderar för Sverigedemokraterna?

Håkan Holmberg

Listan finns, Sjöstedt

Alliansen mörkar privatiseringar, ryter Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Han pekar på att det i valmanifestet nämns att bara Telia Sonera och SBAB är aktuella för utförsäljning under den kommande mandatperioden. ”Vi kräver att Fredrik Reinfeldt redovisar en lista med vilka statliga företag regeringen tänker sälja ut”, skriver Sjöstedt.

Man undrar var han varit de senaste tio åren. Om det vore en hemlighet vore listan med tänkta utförsäljningar den sämst bevarade någonsin. Alliansregeringen har i olika skeden sagt sig vilja sälja till exempel SAS, Vattenfall, Nordea (där en post avyttrades i fjol våras) och Posten. Det har bara varit en fråga om när tidpunkten är den rätta. Just nu ligger av marknadsmässiga skäl Telia Sonera och SBAB bäst till.

Johan Rudström

En fullständigt omöjlig hållning

”Jorden ska gå under innan vi regerar med några andra”.

Så uttrycker sig Ebba Busch Thor, kommunalråd för Kristdemokraterna och ett starkt kommande namn i partiet, i en intervju i dagens UNT (29/8). Vad menar hon egentligen? Varför detta apokalyptiska tonfall? Politik handlar ändå om hur vi ska styra landet så länge världen står kvar.

Med all respekt för Ebba Busch Thors vilja att markera att allianssamarbetet har absolut prioritet för Kristdemokraterna, så är hennes hållning fullständigt omöjlig.

Det är bra att det finns regeringsalternativ och att partier är inställda på att fortsätta ett samarbete som de tycker har gått bra. Men alla demokratiska partier och politiker måste ha en mental beredskap för att läget i landet eller i omvärlden kan bli sådant att andra lösningar än de vanliga är ofrånkomliga. Så är det också i en mängd kommuner. Skulle KD ha ställt sig utanför krigsårens samlingsregering om partiet hade existerat då?

Politik handlar också om att ta ansvar i den värld där vi faktiskt lever.

Håkan Holmberg

Kinamystik i Trollhättan

Att det finns kineser med mer pengar än kunskap om Sverige har UNT:s ledarsida konstaterat förr. Någon bygger ett Dragon gate, medan en annan köper ett konkursat bilmärke. Nu har konsortiet Nevs som köpte Saab Automobile nekats rekonstruktion av Vänersborgs tingsrätt. Företaget har 400 miljoner kronor i skulder, huvudsakligen beroende på ett miljardlån från investmentbolaget Qingbo som aldrig kom. Just det, pengarna skulle ha kommit i fjol men dök aldrig upp.

Att pengar inte kommer och att man får problem kan hända var som helst i världen, men ingenstans är transparensen så dålig och mystiken så stor som i Kina. De Saabanställda i Trollhättan får nu sin vana trogen bita på naglarna igen. Finns det någon ny intressent. Om kinesisk, finns den på riktigt?

Johan Rudström

Hopp finns för bostadssökande

I bostadsbristens Uppsala söker 19 000 lägenhet aktivt. Och det finns 46 lägenheter lediga. I Norduppland! UNT:s genomgång av bostadsläget (26/8) visar på en skriande brist.

Samtidigt byggs det mer än tidigare, och mer än var tredje ny bostad är en hyreslägenhet. Som UNT:s ledarsida berättade i förra veckan (20/8) har kommunen numera också en hållbar strategi för markanvändning och konkurrens mellan olika byggföretag. Då det långt ifrån bara är Uppsalahem som bygger hyresrätter skulle också en gemensam bostadskö för kommunen vara en service som skyndade på bostadsbyggandet ytterligare.

15 000 nya bostäder på fem år (länsstyrelsens analys av behoven) är mycket, men det finns alltså hopp. Och i grunden handlar det om angenäma problem som bara finns på ett fåtal orter i landet. Uppsala växer så det knakar och ännu fler vill flytta hit.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se