• lördag 30 augusti 2014
Holmgren tippar D2GUDH - V/V Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

En fullständigt omöjlig hållning

”Jorden ska gå under innan vi regerar med några andra”.

Så uttrycker sig Ebba Busch Thor, kommunalråd för Kristdemokraterna och ett starkt kommande namn i partiet, i en intervju i dagens UNT (29/8). Vad menar hon egentligen? Varför detta apokalyptiska tonfall? Politik handlar ändå om hur vi ska styra landet så länge världen står kvar.

Med all respekt för Ebba Busch Thors vilja att markera att allianssamarbetet har absolut prioritet för Kristdemokraterna, så är hennes hållning fullständigt omöjlig.

Det är bra att det finns regeringsalternativ och att partier är inställda på att fortsätta ett samarbete som de tycker har gått bra. Men alla demokratiska partier och politiker måste ha en mental beredskap för att läget i landet eller i omvärlden kan bli sådant att andra lösningar än de vanliga är ofrånkomliga. Så är det också i en mängd kommuner. Skulle KD ha ställt sig utanför krigsårens samlingsregering om partiet hade existerat då?

Politik handlar också om att ta ansvar i den värld där vi faktiskt lever.

Håkan Holmberg

Kinamystik i Trollhättan

Att det finns kineser med mer pengar än kunskap om Sverige har UNT:s ledarsida konstaterat förr. Någon bygger ett Dragon gate, medan en annan köper ett konkursat bilmärke. Nu har konsortiet Nevs som köpte Saab Automobile nekats rekonstruktion av Vänersborgs tingsrätt. Företaget har 400 miljoner kronor i skulder, huvudsakligen beroende på ett miljardlån från investmentbolaget Qingbo som aldrig kom. Just det, pengarna skulle ha kommit i fjol men dök aldrig upp.

Att pengar inte kommer och att man får problem kan hända var som helst i världen, men ingenstans är transparensen så dålig och mystiken så stor som i Kina. De Saabanställda i Trollhättan får nu sin vana trogen bita på naglarna igen. Finns det någon ny intressent. Om kinesisk, finns den på riktigt?

Johan Rudström

Hopp finns för bostadssökande

I bostadsbristens Uppsala söker 19 000 lägenhet aktivt. Och det finns 46 lägenheter lediga. I Norduppland! UNT:s genomgång av bostadsläget (26/8) visar på en skriande brist.

Samtidigt byggs det mer än tidigare, och mer än var tredje ny bostad är en hyreslägenhet. Som UNT:s ledarsida berättade i förra veckan (20/8) har kommunen numera också en hållbar strategi för markanvändning och konkurrens mellan olika byggföretag. Då det långt ifrån bara är Uppsalahem som bygger hyresrätter skulle också en gemensam bostadskö för kommunen vara en service som skyndade på bostadsbyggandet ytterligare.

15 000 nya bostäder på fem år (länsstyrelsens analys av behoven) är mycket, men det finns alltså hopp. Och i grunden handlar det om angenäma problem som bara finns på ett fåtal orter i landet. Uppsala växer så det knakar och ännu fler vill flytta hit.

Johan Rudström

Ge oss manifesten!

Alliansen lovade på måndagen höjd miljöbilspremie, C-förslaget kommer att ingå i det gemensamma valmanifestet. På tisdagen är det Socialdemokraternas tur att släppa en ”nyhet från det kommande valmanifestet”.

Denna strategi har i åratal tillämpats vid vår- och höstbudgetar, allt för att få maximal uppmärksamhet i medierna. Detta kan också kritiseras, men budgeten handlar trots allt bara om en serie poster, plus och minus, som måste gå ihop på slutet. Ett valmanifest är, eller borde i alla fall vara, någonting helt annat.

Ett manifest bör vara ett sammanhållet dokument där partiet eller partierna talar om vad man vill göra, visionen och hur man ska komma dit. Betraktaren måste kunna stämma av delarna i innehållet mot varandra, prioriteringarna ska vara synliga. Ingen tjänar på att hacka sönder budskapet, inte heller partierna i sin fåfänga jakt på medieutrymme. Därför binder man nu bara ris åt egen rygg.

Sluta genast med detta och ge oss era manifest. Det är 19 dagar kvar till valet. När ska vi få veta?

Johan Rudström

Tänk tvärtom senare i höst

Vänd upp och ned på jobbpolitiken, skriver Expressens ledarkolumnist Gunnar Wetterberg på måndagen, och som alltid har han en del poänger. Arbetsmarknadsåtgärder som passar alla visar sig ofta passa ingen, vilket varit modellen sedan 1960, en modell som tyvärr övertas av regering efter regering, oavsett färg. Dags att tänka tvärtom alltså: "Samla alla Arbetsförmedlingens pengar i en påse. Dela upp dem mellan landets alla arbetsmarknadsregioner. Bygg fördelningen på hur stor andel som är arbetslösa, hur länge de varit arbetslösa, hur näringslivet ser ut och vilka möjligheter till utbildning det finns. Låt sedan förmedlarna göra det som är bäst för varje sökande", skriver Wetterberg.

Uppmaningen gäller alltså den nya regeringen, hur den än är sammansatt.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se