• onsdag 26 november 2014
Tränade som en mästare idag Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Målsättningen för 2015 är att testa några swimrun-lopp, göra ännu en Svensk Klassiker (den femte på rätt sätt), samt att sätta personbästa på Cykelvasan. När han inte tränar arrangerar han resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

(Uppdaterat) Nya, smarta träningsklockor

Nu har både Sony och Samsung släppt sina nya, smarta klockor i Sverige. Två tillverkare som vill kombinera mobil- och träningsfunktioner i ett och samma armbandsur. Omdömmen börjar strömma in. Så här långt får båda klockorna ett ganska ljummet betyg. Inte minst för dålig batteritid.  

Har skrivit det tidigare, att vi står inför ett skifte när det kommer till träningsklockor.

Möjligen skriver jag det ett par år för tidigt, men magkänslan är ändå den att specialistföretag som Garmin, Suunto och Polar får konkurrens i en relativt nära framtid. Företag som är inlåsta i egna operativsystem och som därmed inte har den flexibilitet som moderna (yngre) användare kräver. Det uppenbara är att många vill ha EN klocka som funkar till allt. Att den då är fullt kompatibel med telefonen du använder är en självklarhet.   

Tror därmed att operativsystem som Android Wear från Google kommer att konkurrera ut mycket av det gamla i träningsklockor. Som då kan användas till så mycket mer än bara träning. De första klockorna finns redan på marknaden, två exempel är Sony Smartwatch 3 och Samsung Gear S. Flirten med de träningsbenägna är att de här klockorna bla har inbyggd GPS och höjdmetare. Dessutom är de vattentäta (IP68-klassificerade). Samsungklockan har även plats för simkort. Vilket i praktiken innebär att du med den på armen inte behöver ha telefonen med dig. I nödfall kan du ringa från klockan.

Självklart kan de här klockorna även spela musik. Vilket är en vanlig orsake till att folk släpar med sig telefonen i löpspåret. Både Sony och Samsung har tagit fram bluetoothhörlurar som enkelt paras ihop med klockorna. 

Båda märkena har även samarbeten med välanvända träningsappar som Nike, Runkeeper och Endomondo.  

Samsung Gear S har förvisso företagets egna, Androidliknande operativsystem, Tizen, men jag tror att koreanerna är kloka nog att byta till Android Wear inför nästa modellsläpp. Inte minst för att de presumtiva köparna då blir så många fler. Fast med Samsung vet man aldrig. De är stora nog att utmana Google och gå sin egen väg.

På minussidan återfinns klena batterier. Att köra ett fullängdstriathlon med de här klockorna är inte att tänka på. Här är jag dock säker på att vi kommer att se rejäla förbättringar inom det närmaste året.

Den första bilden är på Sony Smartwatch, den andra på Samsung Gear S.  

En positiv cykeltrend, även i Uppsala

Cykelförsäljningen i Sverige ökar för tredje året i rad och har sedan 2011 stigit med 17%. Samtidigt satsar Uppsala på att underlätta för cyklister med nyanlagda cykelbanor (även högfartsbanor) och fler cykelställ. Gillar när utveckling och politikerinsats linjerar.  

När branschorganisationen häromdagen presenterade sin trendrapport var det därför glada miner på scenen, så att säga. Rapporten bekräftar den ökade försäljningen. På ett år är försäljningsuppgången 5%. Rapporten konstaterade också att:

 • Cykeln har blivit en problemlösare.
 • Allt fler skaffar en andracykel (vilket jag själv gjorde under året).
 • Begreppet förmånscykel har kommit för att stanna. Känner faktiskt folk som plockar ut cyklar på det sättet.
 • Svenska cyklister vill ha bekväma lättcyklade cityhybrider, men gärna personligt stylade.

Mycket tyder även på att cyklandet i de svenska storstäderna ökar. Åtminstone enligt trafikkontoren i de tre största städerna. Vad det gäller stad nummer fyra, Uppsala är jag övertygad om att den positiva utvecklingen även gäller här. Oj vad många som cyklar just nu, är nästa överfullt på vissa cykelbanor.

Annars är Malmö den stad som tar täten vad det gäller “synen på en urban cykelkultur”. Malmö gör mycket för att underlätta för cykelpendling, vilket också medförde att kommunalrådet Karolina Skog (MP) fick Svensk cyklings politikerpris 2014. Ett pris vårt kommunalråd och miljöpartist Maria Gardfjell borde ha i handen om ett par år. Som sagt, det händer saker i Uppsala. I like.   

Just do it, ett bra citat. Så kom det till.

Som du kanske känner till är "Just do it" slogan för sportföretaget Nike.

Fast det var inte Nike själva som hittade på det. Det var Dan Wieden, grundare av reklambyrån Wieden+Kennedy. Dan Wieden är en legend i byråvärlden och vid tidpunkten hade han ansvaret för att marknadsföra Nike. Uppgiften var att komma upp med något som kunde sammanfatta kulturen hos Nike och flytta företagets position från ett företag som säljer sneakers till livsstil och känsla.   

Fast citatet kom inte ur tomma intet. Dan Wieden hade snappat upp essensen från den amerikanska mördaren Gary Gilmore som dog i dödstraff 1977. När Gilmore fick frågan om "han hade några sista ord" svarade han bara: Let's do it.

Den första kampanjen med Just do it rullandes ut 1988 och blev en stor succé.  

För mig är det ett värdefullt citat och något jag plockar fram när det tar emot i träning, eller under loppet. Tycker det är genialt i sin enkelhet. Gör det bara, tänkt inte så mycket. Kör bara kör. 

När du gjort det är du fylld av endorfiner och oerhört nöjd. Check.  

Rätt smoothie förbättrar prestationen

Älskar smoothies och rätt komposition kan faktiskt förbättra din prestation och hjälpa dig med att hela kroppen efter träningspasset. En lagom dos antioxidanter har den inverkan. Dessutom får du i dig den mängd protein du behöver.  

Givetvis handlar det om vad du häller i mixern. Mitt paradrecept är:

 • 1 liter naturell yoghurt.
 • Mandlar
 • Valnötter
 • Cashewnötter
 • Pumpafrön
 • Chia 
 • Linfrön
 • Jordgubbar
 • Björnbär
 • Körsbär
Hur du mixar kan påverka mättnadskänslan. Kortare tid i mixern gör att råvarorna inte smulas sönder på samma sätt som längre tid (ganska uppenbart). Större bitar tar längre tid att bryta ner och omvandla, vilket ger en bättre mättnadskänsla. Vad det gäller dosering så går jag alltid på känsla. Här handlar det ju även om vad man tycker är gott. Själv gillar jag inte pumpafrön, men då de innehåller mycket järn och magnesium får de slinka ner i den här blandningen. 

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären.


Favoritcitat: "Just do it". Den här årstiden är det en viktig påminnelse. 

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se