• tisdag 27 januari 2015
Ute på fulskidan Vinterkampen Vinterkampen
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Målsättningen för 2015 är att testa några swimrun-lopp, göra ännu en Svensk Klassiker (den femte på rätt sätt), samt att sätta personbästa på Cykelvasan. När han inte tränar arrangerar han resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Ron Hill missade inte en enda löpdag på 50 år

Ok, möjligen tycker du att du springer ofta, fast det gör du inte, åtminstone inte jämfört med Ron Hill.

Ron Hill är från början marathonlöpare och grundare av löparmärket Ronhill. På meritlistan finns bland annat tre Olympiska spel, samt EM och VM meriter. Förutom det har han även vunnit anrika Boston marathon tre gånger. En riktig legend alltså.   

Fast det som imponerar mest på mig är hans kärlek till löpningen, något som yttrat sig i att Ron inte missat en enda löpardag sedan december 1964.

Killen har alltså sprungit varje dag i över 50 år. Distansen har varit minst en engelsk mil, dvs 1.6 km. Under de här löparåren har han både opererats och varit med i en bilkrasch. Trots det har han alltså varje dag fortsatt att springa, ibland på kryckor, ibland hoppande på ett ben (bokstavligt talat).

En annan grej med Ron Hill är hans idé om att tävla i 100 länder före 70-års dagen. Givetvis uppnådde han det målet också. “Man måste ju berika sinnet…”.  

En fantastisk man på många sätt. I år fyller han 77 år och fortfarande är matchvikten 67 trimmade kilon.

Hatten av. 

Rikard Malmströms tydliga svar angående kommunens policy kring skulder

Rickard Malmström (Mp) är både kommunalråd och ordföranden i Idrotts- och fritidsnämnden. Dessutom är han sportintresserad med ett hjärta som klappar för den lokala idrotten. 

Fast när det kommer till kommunala avskrivningar i aktuella Sirius Bandy och Almtuna hockey är han stenhård: det blir inga sådana. Skälet är enkelt. Om kommunen skulle börja särbehandla skulle det skicka fel signal till alla de föreningar med en budget i balans, dessutom är avskrivningar för dumbudgetering (för dumbudgetering känns som ett bättre ord än felbudgetering i det här sammanhanget) inget skattebetalarna uppskattar. 

Tog upp det här på Facebook för några dagar sedan, blev faktiskt förvånad över att alla de som kommenterade tyckte som jag, eller för den skull precis som Rickard sagt det i UNT. 

Till slut kommenterade Rickard själv med orden: "Tack snälla för stödet! Känns gött, och även om det såklart är synd om klubbarna så är det svårt att se en långsiktighet i någon annan hållning". 

FBC-Julia och kompisar från förr

Ok, matchen mellan FBC Uppsala och Dalen slutade 2-2. Ett rättvist resultat mellan två jämna lag. Så var det sagt. 

Blir lite mysigt (hittar inget bättre ord) när Julia Nordin i FBC återförenas med sina gamla kompisar i Dalen efter matchen. De från förr, de hon växte upp med sett till innebandykarriären. Efter Dalen gick Julia till IKSU, de bittra rivalerna på hemmaplan i Umeå. 

Julia Nordin fick även pris som bästa hemmaspelare i går, hon var värd den utmärkelsen också. Slet och krigade, dessutom gjorde hon ett av FBC:s mål. 

Annars börjar jag irritera mig på småsaker, som att järnvägsbommarna var nerfällda när jag skulle passera åkrarna innan Gamla Uppsala. Jorå, där satt man i fem minuter och kollade in den röda signalen. Förstår förvisso att man behöver en säkerhetsmarginal, men fem minuter? Känns overkill, men så irriterar jag mig också över småsaker. #surgnällgubbe

Ska väl iofs berätta att jag hade varit och åkt längd i Storvretas skitspår till skidspår. Fast nu gnällde jag igen. 

En lätt telefon att springa med

Kärringen mot strömmen, eller möjligen gubben mot strömmen. För när hela världen (min lilla microvärld) uppdatarar telefonen till en iPhone 6 byter jag min Samsung S5 mot en iPhone 5s. 

Efter en tids irrfärd i Android-världen och många buggar har jag insett att jag ÄLSKAR de små genomtestade telefonerna från Apple. De behändiga som inte väger någonting i fickan när du springer eller åker skidor. Något jag gör ofta med min telefon. En vikt på 112 gram gör dig inte nerlastad precis. 

Så blev det alltså. Nu är jag med en iPhone 5s. En fantastisk liten pryl. Som allt från Apple. 

45 dagar kvar till Vasaloppet

45 dagar är ingen ocean av tid, fast ändå ganska många träningsdagar. Om man nu tränar. För nu var det en vecka sedan jag åkte längd. Det är alldeles för dålig frekvens för att gå under sju timmar på nio mil. 

Vet inte varför jag hängt upp mig på att gå under sju timmar, varför jag överhuvudtaget har ett tidsmål? Skitsamma, nu är det som det är i skallen. 

Lyssnar på Staffan Littmarck på radion. Staffan är projektledare för arenaprojektet och den stora arenan som ska byggas för bland annat hockeyn på Gränbygärdet. Självklart är Staffan bekymrad över Almtunas jobbiga läge sett till ekonomi och sportsligt. Blir ju liksom lite backlash. Almutna hockey har ju ändå varit väldigt drivande i projektet. Staffan lugnar oss lyssnare med att arenan ska inrymma mer än hockey. Hm, ok då. Vi säger så. 

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären.


Favoritcitat: "Just do it". Den här årstiden är det en viktig påminnelse. 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se