• onsdag 2 december 2015
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Uppsala Vimmel
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Pulled moose med hälsosammare coleslaw och... Matstyrka Matstyrka
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Målsättningen för 2015 är att testa några swimrun-lopp, göra ännu en Svensk Klassiker, samt att sätta personbästa på Lidingöloppet. När han inte tränar eller skriver om motionsidrott arrangerar han också resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Så tar du dig till Landslaget

I ungdomsåren spelade jag mycket badminton, var halvhyfsad på Sverigenivå och drömde om en plats i landslaget. Fast som för många andra stannade det vid en dröm.

Inget landslag för mig alltså. Under badmintontiden lärde jag känna PG FahlströmPG är universitetslektor vid Linnéuniversitetet och den enda i Sverige som doktorerat på coaching inom idrott. En kille med koll. Nu ligger PG och tre andra forskare bakom en intressant studie med namnet "Vägarna till landslaget".

Vad är det som gör att vissa idrottare tar sig ända till landslaget? Hur ger man idrottande barn och ungdomar de bästa förutsättningarna att utvecklas så långt som möjligt?

I studien ingår 328 personer från ett 50 tal olika idrotter. Samtliga har tagit sig in i landslaget. Kort sammanfattat konstaterar man att: 

 • Landslagsutövarna kommer från ”idrottsfamiljer”. Föräldrarna har i stor omfattning egna idrottsliga erfarenheter och kunskaper och har ofta själva varit tävlingsaktiva i samma idrott som blivit landslagsutövarnas huvudidrott. Föräldrarna har också i många fall varit ledare och tränare.
 • Familjerna har haft ekonomiska möjligheter att på olika sätt stödja sina barns idrottande.
 • Föräldrarna har i stor omfattning akademisk utbildning.
 • Landslagsutövarna har prövat flera idrotter under sin ”idrottsliga resa”.
 • Den första idrottskontakten sker vid cirka sju års ålder, men oftast inte i den blivande huvudidrotten.
 • Under uppväxten sysslar de flesta med minst två andra idrotter förutom huvudidrotten.
 • Vid 15 års ålder specialiserar de sig och väljer att bara syssla med sin huvudidrott.
 • Ungefär ett år senare börjar de elitsatsa på sin idrott.
 • En övervägande del har genomgått idrottsprofilerad gymnasieutbildning.
 • Sammantaget visar resultaten att vägarna till landslagsnivå är varierande och individuella och att den svenska idrottsmodellen i stor utsträckning tycks karaktäriseras av sen specialisering och elitsatsning.

Mycket av det jag förväntat finns bland undersökningssvaren. Inte minst det viktiga i att syssla med fler idrotter i unga ungdomsår. En sak jag inte väntat mig var att föräldrarna i stor utsträckning har akademisk utbildning. Det tycker jag låter konstigt. Eftersom studien är färsk konstateras också att "en övervägande del" haft idrottsprofil på sin gymnasieutbildning. Kopplar man det här till Uppsala ser man verkligen hur det hänger ihop med Celsiusskolan och NIU-utbildningen. För att nämna ett exempel. 

PG Fahlström, får också frågan om han kan ge något generellt råd till alla tränare och ungdomsutvecklare. 

– En uppmaning som tål att kluras på inom alla idrottsgrenar är hur du som tränare kan bidra till att ge fler talanger chansen. I stor utsträckning handlar det om att lägga mindre vikt vid att faktiskt identifiera talanger och mer energi på att utveckla varje individ. Det är så många faktorer som spelar in för att ta sig ända till landslaget, säger PG Fahlström.

Ta del av studien på den här länken, till hemsida.

I det här klippet från SVT får du en snabb resumé av studien

 

Träna mer och stärk immunförsvaret

I en studie vid Karolinska Institutet undersökte forskarna hur träning, kost och sömn påverkade förkylningar hos aktiva människor där träningen varierade från noll till många gånger per vecka. 

De som tränade mest (cirka en timme om dagen) löpte minst risk att bli förkylda, sett till dem som tränade måttligt eller inte alls. 

Studien visade också att träningens effekt på immunförsvaret var högre hos de som hade höga halter stresshormon. Det här var mest påtagligt hos männen. Iofs inget nytt att träning motverkar stress, men möjligen visste man inte att det i högre grad påverkade män än kvinnor. 

Kost och sömn

I studien undersökte man även andra tänkbara faktorer som kost och sömn. Hur de påverkade kroppens försvar.  

När det gällde matvanor visade det sig att de kvinnor som fick i sig mest frukt och grönsaker blev förkylda mer sällan än de övriga i gruppen. Den gamla sanningen om C-vitamin håller alltså. Faktum är att risken att bli förkyld kunde minska med 40 procent hos de som fick i sig den viktiga vitaminen via kosten. Konstigt nog kunde man dock inte se någon sådan effekt hos männen. Varför vet man inte riktigt i dagsläget. 

Det här med sömnen visade sig också att vara viktigt. Med mindre än sju timmars sömn per natt sjönk andelen ämnen som är viktiga för immunförsvaret. Möjligen påvisar det här att för lite sömn också öka din benägenhet för att dra på dig en förkylning. Fast det här är väl egentligen inte heller någon nyhet. Sömn har ju alltid varit bäst för återhämtning och healing. Många elitidrottare sover tex mitt på dagen, mellan träningspassen.  

Resultaten från Karolinska Institutets studie är som påtalat mer en bekräftelse på det jag själv visste och kände igen; att sömn, kost och träning påverkar allmänhälsan och motverkar både skador och sjukdomar. Det nya är möjligen att graden av träning, att antalet timmar per vecka kan göra skillnad. Tidigare har man talat om vardagsmotion på cirka 30 minuter per dag, nu talar man om lite hårdare träning, cirka 1 timme per dag. 

Fast jag är som vanligt ganska pragmatisk. Den viktigaste träningen och formen av motion är den som blir av, träna som du vill och i den utsträckning du kan. Har du tur klarar du dig undan förkylning.  

Boxningstränaren som lagar mat i tv

2013 fick underbara boxningstränaren Kaspar Sinabian priset som "Årets Eldsjäl" på Uppsala Idrottsgala.

Nu, 70 år gammal lagar han armenisk mat i tv. Dessutom visar han stolt upp fotot från galan. Uppsala har många profiler, Kaspar är absolut en av de skönaste. Jag vill vara som honom när jag är 70, ha det drivet och den glöden. 

Annars sprang jag löpband i går igen. Det är sådana dagar gymkortet verkligen är värt något. När regnet smattrar mot rutan och utomhustempen visar 3 grader i beckmörkret. Skönt att komma in i lokal då. 

Rultade på i exakt 45 minuter, varav en del av tiden lades på HIT-träning. På löpband innebär det hårda intervaller på tre minuter. Ett grej med Actic på Gränby är att det redan innan passet är väldigt varmt i lokalen. Efter ett sådan pass kan jag faktiskt bokstavligen vrida ur tröjan. Ungefär som jag duschat med den. 

Hade alltså tänkt att åka till Orsa Grönklitt i helgen, men SMHI (och även YR) fortsätter att visa rejält blidväder. Dubbelsurt, hade verkligen velat göra längdpremiär det här veckoslutet. Nu blir det inte så. 

I helgen öppnar Romme Alpin

Just nu prepareras det för fullt och den 28 november öppnar skidanläggningen upp.

Nytt för i år är en 6-sits expresslift på sydsidan i Romme. En lift som ersätter Sydsläparna. Samtidigt blir det två nya nedfarter som efter halva sträckan går samman till en ny brant. Romme blir därmed lite mer utmanande. Bra tänkt där! 

Som vanligt är det väldigt enkelt att åka buss till Romme: 

Avgång: Avgång från Uppsala Konsert och Kongress, Storgatan lördagar kl. 07.00. Datum för dagsturen kommer inom kort för säsongen 2015/2016!

Restid: 2 timmar 15 min.

I priset ingår: Resa tur och retur samma dag och SkiPass för 1 dag.

Barn till och med 7 år: 260,00 krEndast bussplats: 260,00 krVuxen och ungdom från 8 år: 480,00 kr.

Läs mer och boka på den här länken. 

 

 

Årets julklapp suger

Hm, måste ha brunnit i skallen på Handelns utredningsinstitut, att utnämna robotdammsugaren till årets julklapp är inte bara fånigt, det är heller inte verklighetsförankrat. Inte minst utifrån prislappen. 

Den billigaste robotdammsugaren jag hittar på nätet kostar 1200 kr. Det vanliga är dock att priset är runt 5000-8000 kr. Inget för var och en alltså.  

En annan poäng med att hoppa över det här inköpet är att de är skitdåliga, samt att de fastnar på sladdar och annat hemtrassel. Både M3 och Råd & Rön har varit på det i sina tester. Nä, utifrån julklappsperspektivet finns det bättre saker att ge bort. 

Annars känner jag av benen idag. Körde ett tufft intervallpass på löpbandet i går. Det enda jag vill just nu är att åka skidor, men till helgen ska det bli blidväder i Dalarna, så antagligen ställer jag in den planerade resan till Orsa Grönklitt.

Surt och surare.  

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären. Knäpp kuriosa: Varit på toppen av Kebnekaise 8 gånger. 


Favoritcitat: "Just do it". Gillar det enkla i den frasen. 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se