• torsdag 18 september 2014
Katalonien och Spanien på kollisionskurs Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Under 2013 genomförde Björn fjorton motionslopp inklusive "En Svensk Klassiker". Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Nu är tanken att testa några Swimrun-lopp. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Tjurruset, det roligaste löploppet!

Åtminstone rankar jag Tjurruset som nummer ett bland de profilerade löploppen som alltid blir utsålda. 

Tjurruset är alltså en terrängtävling som avgörs "någonstans i Stockholmstrakten". Exakt var är hemligt till en vecka före loppet. Skälet är att banan inte skall kunna provspringas och att banprofilen inte ska läcka ut. I år avgörs Tjurruset över två dagar. 

  • Lördag 4 oktober
  • Söndag 5 oktober

Tjurruset är ett annorlunda lopp där du inte kan maxrusa pulsen hela tiden. Fast samtidigt är det ju en tävling, en prestigefylld sådan där vinnaren är i en helt annan klass än oss medelmotionärer. En del av charmen ligger i att du blir smutsig från topp till tå. Varje år lägger arrangören in lerfyllda diken, sankmark och andra utmaningar som gör dig både blöt och smutsig. 

Jag har sprungit loppet två gånger. Första gången började det med att vi sprang uppför ett grustag, en jobbig start som följdes av en kilometer terräng, därefter skulle vi gåsimma över ett lerigt och vattenfyllt dike. Det året var det bara fyra plusgrader, så du kan förstå att man blev kall under övningarna. 

Andra gången jag sprang var förra året. Då arrangerades loppet i trakterna kring Tullinge. Bland annat vadade vi i en sjö, sprang uppför en slalombacke och kastade oss i Bäverdammen. Ja, du ser ju bilderna. 

Nu förstår du kanske hur jag menar med ett annorlunda lopp. Läs mer om loppet på hemsidan. 

Sony SmartWatch 3 är ingen dum klocka

Sony är alltid snabba med att hänga på det senaste inom prylar och var tidigt ute med smarta klockor. Klockan på bilden är tredje generationens smartwatch från elektronikjätten och den första som verkligen är gjord med träning som en del av syftet.  

Likt Samsung, men till skillnad mot Apple har tillverkaren försett klockan med GPS. Det innebär alltså att du kan skippa telefonen under löprundan om du vill läsa av distans, tempo m.m. Den är dessutom helt vattentät och går att därför att simma med. 

Min insikt är att både Samsung och Sony har tänkt smartare än Apple. Klart att en träningsklocka hösten 2014 ska ha GPS och vara vattentät. Inget av det uppfyller Apple Watch när den börjar säljas under första kvartalet 2015. Märkligt, eftersom Apple gjort en poäng av att det här är en klocka du ska träna med också. Att behöva släpa med sig telefonen i ett armband när du springer, eller ta av klockan när du ska duscha känns gammalt redan vid releasen. 

Till skilland mot Samsung Gear S kör Smartwatch 3 Android Wear från Google som operativsystem. Samsung kör sitt egetutvecklande Tizen. Vilket som är bäst får App-framtiden avgöra. 

Sony Smartwatch 3 släpps under oktober och beräknas kosta runt 3000 kr. 

Den nya träningsklockan, en smartwatch?

 

Går du i köptankar vad det gäller en ny träningsklocka bör du kanske vänta lite med inköpet. För nu börjar det dyka upp riktigt smarta klockor från telefonjättar som Samsung och Apple. Klockor som näst intill är som en smartphone sett till funktioner. En klocka för allt är enligt mig en jättebra utveckling.

Ett hett exempel är Samsung Gear S, den första klockan i kategorin som både har gps och plats för simkort. Det innebär att du faktiskt inte måste ha mobilen med dig på träningspasset, du använder klockan som telefon och gps:en synkar in dina data i träningsdagboken. Dessutom har den lagringsplats för mp3-filer, möjligen kan du även köra Spotify offline på den. Var säker på att det utvecklas nya format på appar just nu.

Läs ett jämförande test (Apple vs Samsung) hos Trusted Reviews

Förkylningstid

Snor och host. Förkylningen har verkligen hittat hem. Kollade kalendern, var likadant för ett år sedan, blev förkyld två veckor innan Lidingöloppet.  

Är förvisso inte ensam om att få en släng av höstsnuva, men nu känns det extra surt med tanke på springvädret därute. Makalösa höstdagar vi upplever den här brittsommaren. Då vill jag inte sitta hemma och snorta Nezeril. 

På fredag åker vi till Havsvidden på Åland för en träningshelg. Tjugotre träningsbenägna personer som kör crosscamp under överinseende av två mycket duktiga ledare. Vi kommer även att paddla havskajak och besöka delar av den åländska skördefesten som pågår under tiden. Japp, blir nog en mycket bra helg, om jag är frisk. Som det känns nu får jag nog ta det lite lugnt med det pulshöjande aktiviteterna. 

 

Gissade rätt, tyärr

Gissade högt och ljudligt att SD skulle bli Sveriges tredje största parti på riksplan. Såg det liksom som givet. Nä, är inte nöjd att jag gissade rätt i den tävlingen. 

Här i Uppsala gör mitt Miljöparti ännu ett bra val. Maria G och gänget är trovärdiga och oerhört konsekventa i sitt politiska arbete. Det belönar sig på en solig valdag. Fast nog om valet, det blir som det blir. Jag fortsätter bara att göra min grej.    

Min grej just nu är att vara förkyld. Kände av det redan i går. Gillar inte den utvecklingen, som kille blir jag fruktansvärt sjuk. 

 

 

 

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären.


Favoritcitat: "Pain is temporaryQuitting lasts forever". 

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se