• fredag 6 maj 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Klassiska Who- omslag Jonas tecknarblogg Jonas tecknarblogg
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Målsättningen för 2015 är att testa några swimrun-lopp, göra ännu en Svensk Klassiker, samt att sätta personbästa på Lidingöloppet. När han inte tränar eller skriver om motionsidrott arrangerar han också resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Så fixar du Vätternrundan

Känner av en viss Vätternstress i TS-grupperna. Framförallt i de med lite högre SUB-nummer. De som inte cyklat runt sjöjävulen tidigare.

Kan lugna alla förstagångsåkare. Du klarar Vätternrundan! Frågan är bara vilken tid det tar? Tipset är att släppa din grupp om det går för fort och pulsen ligger för högt. Inget att skämmas för. Det viktiga är ju att du cyklar i mål, att vägga på Vättern är inte tricket för att fullborda utmaningen. 

En annan sak. Vätternrundan är uppmätt till 300 km, men mentalt behöver du inte cykla längre än 280 km. Första milen har du gratis, för då kör ni in er i klungan. Detsamma gäller den sista. För då ser du hustaken i Motala och i princip bara rullar in i mål på adrenalinet.   

Ett tredje tips är att äta, äta, äta och äta ännu mer. I med bananer, bars, gel, bullar, sportdryck m.m. med jämna mellanrum. Kroppen behöver sockret och energin. Även om du proppar i dig mycket så kommer det att vara för lite eftersom du bränner sjukt mycket på ett lopp som Vätternrundan. En annan bra grej att ha med sig är Resorb för att återställa saltbalansen.   

Kör hårt, men förnuftigt!

Så påverkar vikten snabblöpning

Edit: Fått ett gäng följdfrågor om ovan tabell och lätta löpare. Beståndsdelarna för att springa snabbt på de längre distanserna är: Lätt i kroppen, bra syreupptagningsförmåga och starka ben. Ett bra exempel är Kilian Jornet, världens bästa ultralöpare. Han är 1.71 lång och väger runt 56 kg. Det mesta av Kilians muskler sitter i benen. 

Fick en fråga om hur mycket vikt och längd påverkade en löpare.

Längden spelar ingen roll, däremot finns det en gammal (men omdiskuterad) regel som säger att du tjänar tre sekunder per kilometer på varje kilo du tappar i vikt. Stämmer det blir gratistiden stor på distanser från halvmara till marathon och ännu längre lopp. Ett resonmang som givetvis bygger på att du samtidigt tränar hårt. Löpning har ju även att göra med andra faktorer, tex syreupptagninsförmåga.

Kolla in tabellen ovan på världens bästa millöpare (SUB 27). Inga tunga jättar direkt. Av de tio bästa löparna på 10 000 meter vägde den tyngsta 62 kg. Chris Solinsky är den tyngsta löparen som sprungit distansen under 27 minuter. Chris vägde då 73 kg och är näst sist på listan. 

Nej. Jag säger inte att du skall banta för att springa fort. Viktminskningen får du på köpet när du löptränar regelbundet.

Sol, värme och säck med vatten

På bilden ser du min Salomonrygga med vätskestystem på 1,5 liter. Nu när värmen kommer är den en riktigt bra pryl.   

Använder den både på cykeln och när jag springer. Nästa gång är på torsdag, på den traditionella vårturen till Hammarskog.  

Tur och retur Hammarskog är ca 20 km från Kung Björns hög och ett lagom pass genom underbar terräng. Bland det bästa med att springa på våren är att du slipper myggen som annars trivs bra i ett skogslandskap som Nåsten. Ett annat värde är att luften fortfarande är väldigt syrerik. Dessutom har du alla härliga dofter.  

Tanken är inte att springa i skidspåret, utan på de intilliggande stigarna. Det är fortfarande lite sankigt i spåret och torrt på stigarna. Så det valet är enkelt, även om det blir en lite längre distans. 

Att göra mil på cykel

Brukar till och från dissa det här med att "enbart cykla långa cykelturer i lugnt tempo". Det jag ofta kallar för fikaturer. Fått lite skäll för det. 

Dags att sätta det i sitt sammanhang. För de långa, lugna passen behövs också. Antalet mil är viktigt utifrån att vänja kroppen-perspektivet. Inte minst om du har en hägrande Vätternrunda i juni. Tumregeln brukar vara att du ska cykla minst 150 mil innan VR.   

För tre år sedan hade jag 70 Uppländska racer-mil i benen innan den 15 april. Det är ganska mycket med tanke på osopade vägar och stormvindar på slätten. I år är scenen en annan. Just nu har träningsklockan loggat sex mil. Inte i fas alltså, för även i år ska jag cykla runt sveriges näst största sjö. Då krävs det mil, även om jag börjar bli en Vättern-räv.

Vad det gäller cykelträning är det som all annan träning på det sättet att den varierade är den bästa. Träna backintervaller, kör sprint och spurt, cykla dina långpass, cykla i motvind, medvind och kantvind. Lär dig tricksen. Stärk kropp och knopp.

Ett smart delmål innan Vätternrundan är att testa kroppen i UNT Bike Weekend den 15 maj. Skandisloppet är på 167 km och brukar ge en bra fingervisning hur man ligger till i sin träning. Vad man bör skruva på månaden innan Vättern.

Mer om Skandisloppen (finns även 85 km) på den här länken. 

 

    

Gundes träningsdagbok

Ja, inte låg Gunde Svan på latsidan direkt. 27 timmar och 45 mil i veckan. Dessutom fick han in löppass mellan all skidträning. Fast faktum är att han vissa perioder tränade hårdare än det här. Det säger åtminstone ryktet om honom.

Han är skön Gunde, och numera en väldigt supportande pappa åt dottern Julia. Som trots tuffa sjukdomsår tagit sig tillbaka till toppskiktet av svenska skidåkare. Precis som pappa tränar Julia extremt hårt. Äpplet och trädet alltså. 

Gunde Svan är utan tvekan en levande legend. Det kryllar inte av dem precis.  

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären. Knäpp kuriosa: Varit på toppen av Kebnekaise 8 gånger. 


Favoritcitat: "Just do it". Gillar det enkla i den frasen. 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se