• måndag 26 januari 2015
Sam Feldt - Show Me Love Karolinas dj-blogg Karolinas dj-blogg
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Målsättningen för 2015 är att testa några swimrun-lopp, göra ännu en Svensk Klassiker (den femte på rätt sätt), samt att sätta personbästa på Cykelvasan. När han inte tränar arrangerar han resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

FBC-Julia och kompisar från förr

Ok, matchen mellan FBC Uppsala och Dalen slutade 2-2. Ett rättvist resultat mellan två jämna lag. Så var det sagt. 

Blir lite mysigt (hittar inget bättre ord) när Julia Nordin i FBC återförenas med sina gamla kompisar i Dalen efter matchen. De från förr, de hon växte upp med sett till innebandykarriären. Efter Dalen gick Julia till IKSU, de bittra rivalerna på hemmaplan i Umeå. 

Julia Nordin fick även pris som bästa hemmaspelare i går, hon var värd den utmärkelsen också. Slet och krigade, dessutom gjorde hon ett av FBC:s mål. 

Annars börjar jag irritera mig på småsaker, som att järnvägsbommarna var nerfällda när jag skulle passera åkrarna innan Gamla Uppsala. Jorå, där satt man i fem minuter och kollade in den röda signalen. Förstår förvisso att man behöver en säkerhetsmarginal, men fem minuter? Känns overkill, men så irriterar jag mig också över småsaker. #surgnällgubbe

En lätt telefon att springa med

Kärringen mot strömmen, eller möjligen gubben mot strömmen. För när hela världen (min lilla microvärld) uppdatarar telefonen till en iPhone 6 byter jag min Samsung S5 mot en iPhone 5s. 

Efter en tids irrfärd i Android-världen och många buggar har jag insett att jag ÄLSKAR de små genomtestade telefonerna från Apple. De behändiga som inte väger någonting i fickan när du springer eller åker skidor. Något jag gör ofta med min telefon. En vikt på 112 gram gör dig inte nerlastad precis. 

Så blev det alltså. Nu är jag med en iPhone 5s. En fantastisk liten pryl. Som allt från Apple. 

45 dagar kvar till Vasaloppet

45 dagar är ingen ocean av tid, fast ändå ganska många träningsdagar. Om man nu tränar. För nu var det en vecka sedan jag åkte längd. Det är alldeles för dålig frekvens för att gå under sju timmar på nio mil. 

Vet inte varför jag hängt upp mig på att gå under sju timmar, varför jag överhuvudtaget har ett tidsmål? Skitsamma, nu är det som det är i skallen. 

Lyssnar på Staffan Littmarck på radion. Staffan är projektledare för arenaprojektet och den stora arenan som ska byggas för bland annat hockeyn på Gränbygärdet. Självklart är Staffan bekymrad över Almtunas jobbiga läge sett till ekonomi och sportsligt. Blir ju liksom lite backlash. Almutna hockey har ju ändå varit väldigt drivande i projektet. Staffan lugnar oss lyssnare med att arenan ska inrymma mer än hockey. Hm, ok då. Vi säger så. 

Sveriges skidhjältar, Calle Halfvarsson

Ser Sveriges skidhjältar på SVT. Ett premiumprogram inför VM i Falun som startar den 5:e februari. 

Blir nästan lite gråtmild och känner hur det trycker på i tårkanalen. Hur landslaget sliter och kämpar för att göra oss stolta på hemma-VM. Programtiteln känns verkligen relevant. 

I det här programmet är det fokus på Calle Halfvarsson och hans försäsongsträning. Med facit vet vi ju att träningen gav resultat. Den här säsongen är han onekligen en av världens bästa åkare, med bland annat en fjärdeplats i stenhårda Tour de ski. 

En annan som får komma till tals är Ida Ingemarsdotter. Hon är förnuftg Ida och en tjurig vinnarskalle. Som de flesta andra i landslaget. Är just därför de tillhör de bästa. För att de har förmågan att satsa allt och att de verkligen hatar förluster. En viss träningsbenägenhet förenar dem också. Längdåkarna i landslaget tränar från 750 timmar om året och uppåt. Galet mycket såklart. 

Programmet ser du på SVT.Play. 

Helt åt helvete dyrt med liftkort i svenska fjällen

Håll i dig nu. Sex dagars liftkort för två vuxna och två ungdomar (schablonfamilj) kostar 7300 för sex dagar i Åre. Sjutusentrehundrakronor. Jag både häpnar och blir förbannad. Inte minst för att Skistar gör miljoner i vinst varje år.

Fast i praktiken blir det ännu dyrare för min schablonfamilj. Om du tänker hyra utrustning för fyra personer får du addera cirka 3500 pix för perioden. Helt galet att landa en skidvecka på 9500 kr för liftkort och skidhyra.

I lågprofilerade Vemdalen går sexdagarskortet för familjen på lite mindre, bara 6030 kr. Fast det är ju åt helvete för mycket det också. 

Alpin skidåkning har aldrig varit så segregerat som nu. Verkligen en sysselsättning för de välbeställda. Gillar absolut INTE den utvecklingen. I ett större perspektiv är det givetvis inte bra för elitutvecklingen heller. Lite som med hockey. Är inte alltid de med störst talang man ser på isen, utan de med rika föräldrar.   

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären.


Favoritcitat: "Just do it". Den här årstiden är det en viktig påminnelse. 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se