• torsdag 8 oktober 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Snart kommer den verkliga krisen Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Målsättningen för 2015 är att testa några swimrun-lopp, göra ännu en Svensk Klassiker, samt att sätta personbästa på Lidingöloppet. När han inte tränar eller skriver om motionsidrott arrangerar han också resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Två stora saker som hänt i veckan

 

Först och främst så började förebilden Aron Andersson följa mig på Twitter. Stort för mig, är ju en "Big fan". 

Det andra som hänt är jag slagit mitt rekord i delningar på Facebook. Helt otippat faktiskt. Inlägget här ovan har så här långt delats av 67 personer, and still counting.

Att mobil och bil berör fler än jag själv är uppenbart. Personligen har jag länge stört mig på alla som sitter med luren mot örat samtidigt som de gasar i fel rondellfil. Eller alla tjejer (för det är tjejer jag sett) som pillar på mobilen vid rödljus. En allt vanligare observation från cykelsadeln i korsningen Svartbäcksgatan/Gamla Uppsalagatan. 

Artikeln kan du läsa på den här länken

 

Aron Andersson, förebilden

I helgen fullföljde Aron Andersson Tjurruset med kryckkäppar och rullstor. Det geggigaste Tjurruset någonsin. Om du kollar in filmen här ovan förstår du vilken prestation det var. 

Jag tillhör de som följer Aron i det mesta han företar sig. För mig är han naturligtvis en stor förebild, rörelsehindrad eller inte. Har träffat honom några gånger under lopp, senast i helgen, i gyttjan på Norra Djurgården. Även där var han glad och bjöd på sig själv, trots lera över hela kroppen.  

Aron Andersson representerar verkligen kategorin av människor som visar oss andra att "allt är möjligt". I hans motions- och upplevelse CV finns allt från att bestiga Kebnekaise (en makalös bedrift på kryckor) till att simma över Ålands hav. Aron Andersson har även gjort en Svensk Klassiker på 24 timmar.    

I januari 2016 ska Aron tillsammans med 25 noggrant utvalda män och kvinnor bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro, 5895 meter högt. Förutom upplevelsen är syftet att samla in pengar till Barncancerfonden, 500 000 kr vill gänget ha ihop. Läs mer om det projektet på den här länken. 

 

Med rätt skor går det enklare

Som sagt, körde ju Tjurruset i helgen. Ett på alla sätt roligt lopp. 

Fast är lite förundrad, fundersam över hur folk tänker när de väljer skor, eller för den skull annan utrustning.  

Alltså: Du vet att du ska springa i dy, gegga och vatten. Att du ska kräla och kämpa med en stigande grad av mjölksyra i låren. Ändå väljer du tunga skor. Tunga skor som naturligtvis väger kilon när de är blöta och leriga. Ofta Salomon Speedcross GTX. En på alla sätt bra sko om du ska springa i torr Kebnekaise-terräng. Fast på det blöta Tjurruset passar det inte med Gore-Tex skor. Med sina 340 gram är den är alldeles för tung. Dobbar eller inte, hype eller inte.     

Alltså: Ska du köra den här typen av lopp, tänk lätt och minimalistiskt. Det gäller även klädvalet som inte bör bestå av mer än tights och långärmad (mycket tunn) tröja. Även här är jag lite förvånad. Många lager på lager löpare. Fast det är klart, är fortfarande lite inne med kortärmad t-shirt över långärmad tröja och stora shorts över tightsen. Ett konstigt trail-mode? 

På bilden ser du mina Inov8. Endast 170 gram i storlek 41. En perfekt sko för ett lopp som Tjurruset. 

 

Lidingöloppet 2016

Känns bra att ha anmält sig. Lidingöloppet är ett perfekt träningsmål för mig. Inte minst för att jag måste springa mycket i backar innan loppet. Det innebär många tunga kvalitetspass.   

Uppsala Idrottsgala

Den 19 november är det dags för Uppsala Idrottsgala. 

Du går in på www.unt.se/idrottsgalan för att nominera din favorit. Gör det nu, det är våra lokala idrottshjältar värda!

Heja Uppsala!  

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären. Knäpp kuriosa: Varit på toppen av Kebnekaise 8 gånger. 


Favoritcitat: "Just do it". Gillar det enkla i den frasen. 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se