• lördag 22 oktober 2016
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Uppsala Vimmel
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Hilda är tillbaka! Jonas tecknarblogg Jonas tecknarblogg
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målsättningen för 2016 är att klara av Fjällräven Classic, 110 km mellan Nikkaluokta och Abisko, samt Ultravasan, 90 km mellan Sälen och Mora. När han inte tränar eller skriver om motionsidrott arrangerar han också resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Maratonrekord med barnvagn

 

kolla in tiden, 2.31 pratar man inte bort.

Den snabbaste jag känner i klassen barnvagn-springa är kommunalrådet Rickard Malmström som snittade 3.55 på Världens Barn loppet häromåret. Inte illa, men nu får vår springande politiker höja ribban. 

Min syn på Johaug-soppan

Så här:

Therese Johaug är på träningsläger i Italien och bränner upp läppen. Det vanliga Lypsylet hjälper inte.

Hon frågar landslagsläkaren om råd, som därefter går till apoteket och köper en ”starkare salva” åt henne.

Eftersom läkaren glömt sina glasögon (för han har glasögon) ser han inte dopingvarningen på förpackningen. Han öppnar förpackningen och lämnar över själva tuben till Therese. 

Therese tar emot salvan och smörjer in läppen. Därefter stoppar hon tuben i jeansfickan och tänker inte mer på det. Läppbalsam är en lågintresseprodukt så fort du använt det. Vem bryr sig om ett läppbalsam, vem Googlar på det i efterhand? Dessutom är det ju landslagsläkaren, auktoriteten och experten som köpt salvan i ett apotek.

Därefter åker hon fast i en rutinkontroll. Hon är dopad. Hon gråter, hon fattar ingenting.

Läkaren inser vilket klant han är och avgår. Norge är skakat och den övriga skidvärlden förbannande. Med all rätt, för det här är klantigt i alla led.

Tror inte att Therese Johaug handlade med uppsåt, men det spelar egentligen ingen roll. Naturligtvis ska hon bli avstängd, men dopingjuryn bör ta hänsyn till omständigheter när de bestämmer straffets längd. Att det blir maxstraffet på fyra år har jag svårt att tro. Däremot bör den här säsongen vara helt körd. 

Ila, mycket illa. Både för Therese Johaug och för skidsporten.

 

 

Att starta i Ironman Kalmar

Ironman Kalmar fortsätter att locka proffs och motionärer. Redan nu står det klart att loppet säljer ut 2017. Då kostar startplatsen ändå över 5000 kr. Loppet går den 19 augusti och idag är det 200 platser kvar, av drygt 2000 som får starta.

Ironman Kalmar består av:

3860 meter simning, 180 km cykel och 42,2 km löpning (maraton). 

Fast det är klart. Den här typen av profillopp är på mångas bucketlist och ett stort antal av de som startar är mellan 40-50 år. En grej att checka av innan det blir försent i träningslivet.  

Själv körde jag IM Kalmar 2014 och det ganska otränad inför uppgiften. Det året var verkligen ett träningsmässigt mellanår, fast naturligtvis startade jag ändå, anmäld som jag var. Visst gick jag i mål (bokstavligen), men någon skön känsla var det inte. Visste att jag kunnat göra det så mycket bättre med rätt förberedelse.

Tänk alltså på ordet FÖRBERED om du nu sneglar på en Ironman. Oavsett om det är i relativt platta Kalmar eller någon annanstans i världen.   

Får jag ranka prioriteringen av momenten på träning ser det ut så här: 

1. Löpning

2. Simma

3. Cykla 

Så skulle det åtminstone se ut om jag bestämmer mig för att göra loppet igen. Där jag verkligen föll igenom så var det på den avslutande maran. Distansen på 42 km kändes verkligen som det dubbla.  

För en skönare löprunda

Hösten är den vackraste perioden att springa på. Fast även den mörkaste och råaste. Nordanvind, mörker och regn hör liksom till. 

Fast preppar du dig på rätt sätt med kläder och utrustning är faktiskt inte vädret någon större grej, utan snarare en krydda. Åtminstone känner jag på det sättet. 

Punkterna nedan är en bra start för att din utomhusrunda skall bli lite skönare.

 • En bra och vattenresistent vindjacka.
 • En mössa eller hårband som skyddar öron och släpper igenom svetten.
 • Reflexer så att du syns, väldigt viktig enligt mig.
 • Långa tights.
 • Skor som fäster i lövleran, åtminstone om du springer terräng.
 • En hygglig pannlampa.
 • Testa att spring kortare, men snabbare slingor. Bra av många skäl.
 • Pröva nya löprundor.  
 • Spring gärna med pulsband och klocka/telefon. Gör träningen lite mer metodisk och följ din positiva utveckling. 

 

Toppbild från Mallis

Den här bilden är tagen för två år sedan, guidade en skön och motiverad grupp upp på L'Ofre, Mallorca.

Nu ska jag dit igen i slutet av oktober. Även om L'Ofre är blygsamt högt (1100 m/öh) är det en skön och häftig vandring, som på sina ställen även ger dig en dos adrenalin.

Det här är en topptur ALLA kan göra och den tar ca 5 timmar ToR. Så långt har 100 procent av de jag knallat med kommit upp på berget. Det här är alltså ett bra tips på en lagom aktivitet. Efter turen på berget stannar vi till vid Port de Sóller och badar, eller tar en öl, eller något. Sóller är väldigt vackert. Inte minst på hösten.  

 

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären. Knäpp kuriosa: Varit på toppen av Kebnekaise 9 gånger. 


Favoritcitat: "Just do it". Gillar det enkla i den frasen. 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se