• onsdag 25 maj 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Hawia Svensson, Dahlbergs OS-lag & Løke Handbollsbloggen Handbollsbloggen
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målsättningen för 2016 är att klara av Ultravasan mellan Sälen och Mora, samt att springa upp på Kebnekaise. När han inte tränar eller skriver om motionsidrott arrangerar han också resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Bäst just nu: Jällaspåren

Wow, Jälla levererar. Skönt, mjukt underlag i form av stig eller bark. Härliga dofter och lagom många motlut. Hjärta, lungor och ben som får jobba över rötter och småsten.  

Jälla-spåren är fem respektive tre km långa. På kartan har jag börjat med det längre varvet. Fast där gör du naturligtvis som du vill. I närheten av markör 3 på kartan går stigen mot Storvreta och Skogsvallen. Från spåret i Jälla till Storvreta är det ungefär 7 km genom skogen. Den slingan ska jag springa nästa vecka, för nu är det fokus på Stockholms Brantaste som går på lördag. 

Just nu rankar jag Jälla-spåren som "Uppsalas bästa". 

Garmin 735XT känner av din puls vid handleden

 

Nu har Garmin släppt ytterligare en GPS-klocka. Modellen kallas Forerunner 735XT och den ska ersätta populära multisportklockan 920XT som kom 2014.  

En efterlängtad funktion hos 735XT är att den känner av din puls vid handleden, du slipper därmed pulsbandet över bröstkorgen. Enligt mig är det är det verkligen en fördel, även om det i dagsläget fortfarande är lite mer tillförlitligt med traditionellt pulsband. Fast de senaste testerna visar att "optical HR" kommer allt närmare en Good enough” nivå. Åtminstone för motionären.   

En klocka från 2016 har naturligtvis massor av andra nyheter också. Läs allt om Garmin Forerunner 735XT på den här länken. 

Första test inför Ultravasan

Älskar utmaningar och Ultravasan är absolut en sådan. Att springa 90 km kräver både smartness och pannben. Förutom att de vanliga benen ska funka också. 

Sprang 20 km i går i syfte att testa tempo. Har fått tipset att jag som normalt springer i ett tempo runt 4.15-5.00 per kilometer bör dra ner det till 7 minuter/kilometer. I alla fall till ”efter Evertsberg”. Då har man sprungit runt 50 km. Gårdagens test föll väl ut. Jag kände mig odödlig i det tempot.

En annan grej är det där med energin. Att springa så här långt kräver sitt intag av mat och annan energi. Dessutom måste du få i dig salt och vatten i mängder. Annars väggar du, det är en solklar sanning för oss glada motionärer. Väggar du är det i princip omöjligt att komma tillbaka. Det här är väldigt viktigt att tänka på.

Kollade in Jonas Buud på Youtube. När han vann loppet förra året höll han ett tempo om 4 minuter per kilometer. Det är absurt snabbt och omänskligt. Som att han är från en annan planet. Den vanligaste frågan han får som ambassadör för loppet är: Vilka skor ska jag använda?

Det är också den frågan som gnager i mig. Har i princip bara temposkor som håller för Lidingöloppets 30 km. Grejen med dem är att de generellt är smala i framfoten och gjorda för att springa snabbt i, inte långt. På 90 kilometer sväller din rejält, det kräver en bred sko om ska slippa skav och sår. Boost-skon är INTE bred. 

Klurar lite på Hoka One One. Deras modell som heter Clifton 2 verkar intressant. Runt 225 gram per sko i min storlek och trots en relativt tight framfot betydligt bredare än mina Adidas Boston Boost. Clifton är ingen terrängsko, men många springer lättare terräng i den ändå. Ultravasan är heller inget lopp där du springer i skogen i 90 km. Nej, mycket grusväg, breda cykelvägar osv. Inte minst under de sista tre milen. En bra sak med Clifton är att den har ett väldigt lågt dropp och trots sitt bylsiga utseende en bra markkontakt.

Du som läser det här, kom med input. Jag behöver den! 

Anmäld till Ultravasan

Så är den gjord, anmälan till Ultravasan den 20:e augusti. Känner en skräckblandad förtjusning. Älskar utmaningen, men är naturligtvis "funderande" över hur kroppen fungerar när man sprungit 70 km och har 20 km kvar till målgång. Ja, det här ska bli en intressant test i Vasaloppsspåret mellan Sälen och Mora.  

Nu när det är klart för start börjar jag fundera på upplägg. I vanlig ordning Googlar jag allt jag kan komma på, samt använder det sunda förnuftet, det som finns kvar i alla fall. Tror på ett upplägg som det här:

1. In med fler långa träningspass sett till tid. Börja med tre timmar, utöka till fem timmar. Fokusera inte så mycket på distansen. Testa dig fram till rätt tempo. 

2. Spring in "rätt skor". Är tveksam till om mina favoriter, Adidas Boston Boost håller för 90 km?

3. Träna på att äta under långpasset, gör ett energischema. Att regelbundet fylla på med energi är viktigt och nyckeln till framgång.

4. Dela in loppet i olika delar, gör en "mental karta". Följ den också. 

5. Försök få langningsservice och pepp utmed spåret. Se till att du kan byta kläder vid behov av det. Torra strumpor, ny tröja. 

Ungefär så här långt har jag tänkt just nu, är ganska säker på att listan kommer att göras längre efter hand. Som sagt, älskar den här typen av utmaning.  

 

Spring på rätt sida, Fjällräven Classic mm

Hur svårt kan det vara att springa på rätt sida? Som löpare är du fotgängare, som fotgängare ska du ta dig fram på vänster sida, mot mindre uppmärksamma bilister. Den här regeln borde gälla i löpspåret också, fast det gör den inte. Det finns liksom ingen förordning på det. Konstigt nog. 

Så där, nu har jag skrivit av mig lite morgonfrustration. Så över till ett annat irritationsmoment. Att cykla MTB utan hjälm.

Möjligen är det slumpen, men ett par gånger den senaste tiden har jag mött hjälmlösa MTB-cyklister. Dumt och dummare. Inte minst i skog och mark där faran egentligen är mycket större än på landsvägen. På med hjälmen, att den räddar liv är ingen lögn. 

Har varit i Umeå ett par dagar och som vanligt reflekterade jag över hur lika Uppsala staden är. Som en mindre kopia med Uppsalas härliga blandning universitet och näringsliv. Dessutom uppskattar jag de fina löprundorna längst med älven (deras Fyrisån). Samlar på vackra vyer och i krokarna av Umeå finns det många av dem.

Så till sommaraktiviteten. Är inne på att utmana mig själv i Fjällräven Classic. Loppet som går mellan Nikkaluokta och Abisko. Elva natursköna mil med sju kilos packning på ryggen. Har kollat in det loppet flera gånger när jag varit i närheten av Kebnekaise fjällstation.

Annars har jag Stockholms brantaste att se fram emot. 255 höjdmeter på en slinga som är 3,3 kilometer. Mycket hjärta och lungor i det loppet. Bara att träna på i Röbo. Stockholms brantaste går den 28:e maj.     

 

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären. Knäpp kuriosa: Varit på toppen av Kebnekaise 9 gånger. 


Favoritcitat: "Just do it". Gillar det enkla i den frasen. 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se