• lördag 22 november 2014
Widén går kamp mot klockan Bandybloggen Bandybloggen
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Målsättningen för 2015 är att testa några swimrun-lopp, göra ännu en Svensk Klassiker (den femte på rätt sätt), samt att sätta personbästa på Cykelvasan. När han inte tränar arrangerar han resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Nej, UNT är inte emot en idrottsgala

De senaste timmarna har folk hört av sig angående disset av Uppsala Idrottsgala. Ett par stycken har torgfört teorin om att "UNT gillar inte idrottsgalan, för de är inte med och sponsrar". Därmed skulle det vara fri jakt för unga sportjournalister. Fast det stämmer absolut inte. Som företag betraktat (för det här är ett bolag som alla andra) är UNT inte emot en lokal idrottsgala. Vad enskilda journalister tycker och tänker är upp till dem, oftast iaf. 

Finns nog ingen aktör i Uppsala som gör mer för den lokala sporten än UNT. Danne Legue och sportgänget är dedikerade och har den lokala koll som krävs. Att UNT inte sponsrar idrottsgalan är ett helt vanligt affärsbeslut och har inget med det som skrivs att göra (ja, du fattar). Det här vet jag från den säkraste källan av dem alla.

Det här måste sägas nu när många är irriterade över Daniel Meisels krönika och framför konspirationsteorier. En av dem är att UNT sjävla vill göra en idrottsgala, fast så är det naturligtvis inte. 

Daniel Meisels sågar idrottsgalan, det gör inte jag

Daniel Meisels sågar galan på UNT sporten. Något jag visste redan 21.44 på kvällen, då han twittrade: "Idrottsgalan: 1/5, stavningen 0/5, sällskapet 4/5".

Med över timmen kvar av prisutdelning hade Daniel bestämt sig. Motorsåg fram, här ska dissas, inte hissas.

Ger honom absolut rätt för stavningen (felstavningar och felinläsningar i det förproducerade som lästes upp), men att galan ska han en etta i betyg är orättvist. Här missar fotbollsbloggaren Daniel Meisels målet, för att snacka sportspråk.

Hans stora hangup är att biljetterna borde vara billigare, fast det är redan en gammal nyhet och galans projektledare Anders Bergqvist har bekräftat att det blir en annan prissättning nästa år. Faktum är att han gjorde det i gårdagens UNT.

“Det är en väldigt påkostad gala och det är lite för dyrt för föreningarna. Där måste vi tänka till. Galan är till för idrottarna och då ska de nominerades lagkamrater kunna vara där, säger projektledaren Andreas Bergqvist.”

Garvar lite för mig själv när jag inser att Meisels som riddare för rättstavning behöver ta en UNT-kollega i örat när sportredaktionen kallar Anders för “Andreas” i intervjun.

Fast det mest konstiga i krönikan, som han kallar den, är när han yrar om att det inte var idrottarna som fick uppmärksamheten på galan. Förlåt, men vad var det vi satt och tittade på under kvällen, var det inte massor av idrottshjärtan? Sammantaget 15 kategorier inkluderat de fyra stipendier och specialpris som delades ut.

Daniel Meisels ondgör sig även över att “fel låt vann”. Vilket han givetvis har rätt att tycka. Fast det blir som vanligt ett skevt resonemang med tanke på att det är allmänheten som röstar och en expertjury som därefter säger sitt. Har tex Stovreta innebandy fått överlägset flest röster i kategorin “Årets lag” bör de ju också vinna. Folkets röst måste väga minst lika tungt som juryns. Annars är poängen med en allmänhet som röstar borta.

Fast jag håller med honom om att en del av nomineringarna var konstiga. Hur mycket jag vrider och vänder på det förstår jag inte hur Mika Kohonen kunde vara nominerad i kategorin “Årets prestation”, eller Johan Arneng som “Årets idrottsman”. Fast det är trivialt i det stora hela. Kanske är det bara jag och Daniel som inte förstår, kanske är vi dum och dummare?

Från min horisont var det här en lyckad tillställning. Visst, allt går att göra bättre och det tror jag också det kommer att bli redan nästa år. Arrangören är ödmjuk och har visat att de har flera öron mot rälsen.

Uppsala behöver sin idrottsgala med betoning på GALA. Lite flärd och högtid i hyllandet av våra lokala idrottshjältar känns motiverat och mitt betyg på galan blir snarare 3,5 av 5, för att använda Daniel Meisels betygsskala.

Heja Uppsala.  

Meisels krönika läser du här. Bilden är tagen av Tomas Lundin, UNT. 

Salomons vallningsfria längdskidor

Nu hakar Salomon på trenden med vallningsfria längdskidor. Deras motsvarighet till Atomic Skintech heter EQUIPE RC SKIN och i videon ovan ser du hur det fungerar. Precis som klassledaren Atomic Skintech går det ut på att göra det busenkelt för användaren, hen som vill träna utan att lägga tid vid att valla, eller ännu värre, klistervalla. 

Ja, jag vet att den här typen av skidor inte går hem hos "riktiga längdåkare". Skiter i det. Trenden mot bekymmersfritt är jättebra för branschen. Finns massor av människor där ute som tycker att "det är så bökigt att valla så att jag springer i stället". 

Vill du klämma på skidorna i Uppsala finns de hos Team Sportia Boländerna. 

Vinnarna på idrottsgalan

Här har du alla vinnare från Uppsala Idrottsgala i en mer samlad form.

Årets idrottskvinna:

Lina Sjöberg, trampolin

Årets idrottsman:

Erik Hagberg, friidrott

Årets tränare/ledare:

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, Sirius fotboll

Årets ungdomstränare:

Jens Eriksson, Fyrisfjädern badminton

Årets prestation:

Anton Thelander, freestyle MTB

Årets lag:

Storvreta IBK

Årets eldsjäl:

Ahmanda Kastenholm, ridsport

Årets Rookie:

Amanda Delgado-Johansson, innebandy

Årets arrangemang:

Martin Söderström invitational, MTB

Årets ungdomsprestation:

Filippa Norrman, dressyr

Årets ungdomsförening:

GF Uppsalaflickorna

Årets idrottsman/idrottskvinna

Eric Hagberg och Lina Sjöberg. 

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären.


Favoritcitat: "Just do it". Den här årstiden det en viktig påminnelse. 

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se