• onsdag 10 februari 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Hyr dina skalkläder Träning och hälsa Träning och hälsa
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Vinnare av Uppsala Vimmel Awards som bästa träningsblogg 2014.

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Målsättningen för 2015 är att testa några swimrun-lopp, göra ännu en Svensk Klassiker, samt att sätta personbästa på Lidingöloppet. När han inte tränar eller skriver om motionsidrott arrangerar han också resor och kollar på innebandy. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Hyr dina skalkläder

Sedan 2013 har Houdini hyrt ut skalkläder till den som önskat. Företaget själva blåser upp det utifrån miljöperspektiv, att de tar sitt gröna ansvar. 

"Vårt mål är att minimera vår miljöpåverkan och erbjuda våra kunder alternativa möjligheter att konsumera..."

Fast naturligtvis handlar det om pengar också, att plagg som eventuellt skulle förbli osålda faktiskt får vädra sig utomhus. Är självklart inte billigt att hyra från ett märke som Houdini. Jacka och byxa för 550 kr per helg och 1100 kr per vecka.   

Kan du tänka dig ett annat märke än det här tjänar du massor av pengar på att köpa plaggen i stället. För skalplagg har lång livslängd, långt över tio år i normal användning. Houdini är heller inte bäst på de här plaggen, åtminstone om du frågar mig. Det här också en typ av kläder som ALLTID finns på rea också. Andra märken är Haglöfs, Arcteryx och Norröna. 

Vill du ändå hyra gör du det i en av deras butiker, finns ingen i Uppsala, men i Stockhom har de fyra stycken, samt en butik i Åre. 

 

Formtopp och vuxna på glid

I helgen som var åkte träningsinspiratören Gunnar Söderström med sitt Formtopp på längdläger i Falun och Lugnet. Skriver om det här för det sätter fingret på en alldeles perfekt aktivitet för motionären som vill lära sig att åka längdskidor. Lär dig i grupp. Det är roligt och när man kan trigga varandra blir det dessutom ännu mer konstruktivt. Längdträning ska bedrivas i flock.    

Gunnar är dessutom oerhört passionerad i sitt värv att lära ut. Tillsammans med några hjälpledare hanterade de 58 personer i de tuffa Lugnetbackarna. Filmad teknikträning varvades med fri åkning och en Tour de ski liknande upplevelse när entusiasterna fick skida uppför slalombacken i Bjursås (kliv, kliv överlev). Galet, knäppt och en kreativ twist. Som återhämtning bjöd Gunnar Söderström på en inspirationsföreläsning på temat ”Placeboeffekten och vad vår hjärna är kapabel till”. Ungefär så i alla fall.  

     

Några av de som var med Gunnar på det här lägret kommer också att åka Öppet spår med honom. Sedan många år tillbaka arrangerar han en Öppet spår-resa. Något som naturligtvis är populärt för motionären med Vasalopps-ambition. Jag var själv med förra året och konstaterade att det var ett VG-arrangemang där inget saknades inför prestationen. Gillar också hur han knyter ihop säcken med träning och skidlopp.

 

Sådana som Gunnar, Susanna och resten av Formtoppledarna gör verkligen en bra insats för att föra motionsidrotten framåt. 

Keep on! 

(det här är ett inlägg i miniserien om lokala motionsinspiratörer). 

Att rilla och pilla med skidor

Årets modeord i motionsskidåkning är rilla. Ja, nu talar jag för dem i de ”bredare motionsleden”. De som kör startgrupp 7-10 i Vasaloppet. Apelsinåkarna. 

Apelsinåkare är inte på något sätt nedsättande, ser mig själv som en av dem, nästan iaf. Med det menas att man faktiskt kan ta tid på sig att skala en apelsin i spåret, stanna upp och reflektera över det faktum att man i målgång har skidat nio mil i varierat före. Uppleva ögonblicket och njuta lite. Carpe diem i sin praktiska innebörd.   

Att rilla innebär att du lägger en struktur på skidan, ett yttersta lager som pålagt rätt via etikett gör att du får en mindre friktion mot snö och vatten, att skidan glider bättre. Att din upplevelse och tid i spåret därmed förbättras.  

Historiskt har rillning varit något kanoner och elitmotionärer sysslat med i sin ambition att minimera tiden mellan Sälen och Mora. Fast den här säsongen har det även fått stort genomslag bland åkare i de sista startleden. Rillerprodukter har en rekordförsäljning en månad innan Vasaloppet. Ja, egentligen inte jättekonstigt, de senaste två åren har Vasan varit en combo mellan längd- och vattenskidor. Åtminstone för apelsinåkarna.   

Ett hyggligt rillerverktyg kostar från ca 800 kr och uppåt. I princip samtliga stora vallatillverkare eller strukturförbättrare har rillers i sitt sortiment. Vanliga strukturer är ”julgran” eller raka linjer. Premiummärken det talas mycket om är Red Creek eller Skimateria. Skimateria är för övrigt ett Uppsalaföretag. 

Rilla gör du alltså som ett moment efter det att du glidvallat (eller på annt sätt glidfixat dina skidor). Att rilla är extra viktigt om du anar att det kan vara våtföre. Kanaler i skidan gör att det blir friktion och därmed ett släpp som ger dig bättre glid. Åtminstone lite förenklat. 

Ja, på ett lopp som Vasan förstår du ju att bra glid är skillnaden mellan behagligt och djävligt.  

Vill du pilla lite mer med skidorna kan du också sickla och strukturförbättra dem på andra sätt. Något som Skimateria är experter på. Fast mer om deras hållning i senare inlägg. Det här var en grunt inlägg om att rilla. Filmen förklarar det här på ett jättebra sätt. 

Keep on. 

Valio vann fuskpriset

Finska Valio är marknadsledare inom laktosfritt. Därför tänkte något ljushuvud ut att företaget också borde ha bra möjlighet att få plats på de vanliga mejerihyllorna, dvs där de allra flesta kunder botaniserar bland sin filprodukt. Där den viktiga volymförsäljningen sker.   
Förra året lanserade de därför en vanlig Kefir, något de själva kallade ett komplement till den laktosfria. En ny produkt enligt den egna marknadsföringen. Sett till pris skiljde det ungefär 5 kr mellan varianterna, den laktosfria var självklart dyrare. Behöver inte vara cyniker för att fatta det.  
Fast nu är det så att produkterna var identiska. Det visade en labbtest som magasinet Hunger genomförde. Även den nya kefiren var alltså laktosfri, något som inte framgick på förpackningen. Som laktosintolerant var det här något som naturligtvis irriterade. De med överkänslighet (stamkunderna) fick betala 25 procent mer i onödan. 
Extra besvärligt för Valio var att företaget med marknadsmässigt uppsåt utelämnade "laktasenzym" i sin innehållsföteckning, samt att de lanserade den vanliga kefir som "Ny". Allt för att vilseleda konsumenten och få den laktoskänsliga att betala sitt överpris.  
Idag har Vailo fått det icke hedervärda priset som "Årets matbluffare". Vilket de är väl värda efter den här megaskandalen. Utdelare av priset är konsumentföreningen ÄKTA VARA. De andra nominerade produkterna hittar du på den här länken. 

Variera tempot under promenaden och öka förbränningen

 

Men någon veckas blidväder framför oss går det alldeles utmärkt att promenera igen, eller powerwalka, eller vad du nu vill kalla det? 

Att promenera är utmärkt om du vill bränna kalorier. Fast det vet du säkert. Det brukar sägas att promenaden gärna ska vara över 40 minuter, men skit i det, det viktiga är att du kommer ut och får fylla lungorna med luft.  

Om du ändå vill maximera din effekt av aktiviteten ska du försöka variera ditt tempo. Från slowtrott till foxtrott. Genom att förändra hastigheten bränner du fler kalorier. Faktum är att en studie från Ohio State University visar upp till 20 procent högre kaloriförbränning när du växlar gångtempo.   

Den ökade förbränningen hänger samman med att benen med sina stora och tunga muskelgrupper får arbeta extra hårt vid ett högre hastighet. Ganska logiskt alltså och inte någon nyhet i sig.  

Studien är ändå intressant och ursprungligen publicerad i nyhetsbrevet Biology Letters. Den bekräftar även vedertagna teorier från terränglöpning och fjällvandring. En intressant reflektion är att man faktiskt ökar kaloriförbränningen genom att ta pauser under aktiviteten. 

Under mina nio toppturer på Kebnekaise har jag sett gruppmedlemmar tappa fem kilo i vikt på fyra dagars vandring. I mina ögon är vertikal gång i varierad terräng det mest effektiva du kan göra om du snabbt vill tappa några kilon med bibehållen livskvalitet. Fjällvandring innehåller alla de ingredienser de talar om i studien: många stopp och starter, varierat tempo, extra tyngd (ryggsäcken), en pendelrörelse med överkroppen om du går med stavar osv.  

Studien pekar också mot en aktivitet som fjällvandring då den uppmanar att ”man ska gå på olika sätt” för att maximera effekten av promenaden, tex med ryggsäck, stavar eller viktväst. 

Någonstans här tycker jag dock att det blir för mycket. Som sagt, det viktiga är ju att du kommer ut och andas. Allt annat är egentligen överkurs. Nu ser jag fram mot mina Kvantumpromenader som startar i vår. Några av de här rönen ska jag ta med mig till min promenadgrupp.  

Promenera på, det är bara att gå. Bilden är från en av resorna med Zeventy. Vi är på väg upp på Kebnekaise via den västra leden. 

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären. Knäpp kuriosa: Varit på toppen av Kebnekaise 8 gånger. 


Favoritcitat: "Just do it". Gillar det enkla i den frasen. 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se