• torsdag 23 oktober 2014
Falun-Sirius - Kommentar och spelarbetyg Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Björn Hultén (Bojje)

Träning och hälsa

Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Under 2013 genomförde Björn fjorton motionslopp inklusive "En Svensk Klassiker". Målet för 2014 var Ironman Kalmar som nu är genomfört. Målsättningen för 2015 är att testa några swimrun lopp, göra ännu en Svensk Klassiker, samt att sätta ett personbästa på Cykelvasan. 


  

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Orups dag på lördag

Under åren har jag inte tittat regelbundet på Så mycket bättre. Fast på lördag ska jag se programmet. För då är det Orup. En av de verkliga ikonerna i svensk pop.   

Orup har hunnit bli 55 år och hitlåtarna är ungefär lika många som åldern. Blir intressant att se de andra artisterna tolka honom, inte minst halvknäppa (men underbara) Amanda Jensen. Tippar att hon gör det barfota.  

I skohyllan hösten 2014

Eftersom bilden är tagen uppifrån är det inte jättelätt att se hur springskorna i min skohylla ser ut, i vilket fall. 

  • Adidas energy boost 
  • Adidas adizero boost 2013
  • och Adidas adizero boost 2014.  

Som du förstår så gillar jag den här modellen. Det blå Paret till vänster väger 260 gram, de använder jag på de lite längre passen som för stunden går på asfalt och lövtäckta cykelbanor. De andra två paren väger ca 210 gram. Det är mina snabbskor för intervaller och liknande. Dessutom kör jag de här skorna i det höstmjuka Röbospåret.  

Det oranga snabbparet använde jag iofs även under marathonloppet på Kalmar Ironman. De funkade bra även för en mara. Generellt när det gäller löpskor så handlar det mycket om vikt i relation till dämpning. Mina 67 kg gör att jag klarar att springa långt i de flesta modeller, även om de inte är uppbyggda och dämpade.

Innan du köper löpskor är det viktigt att du testar dem noga på löpband. Fast det vet du ju redan, att det skiljer rejält mellan olika märken och modeller. Både i storlek där du måste ha koll på dina fotmått, till uppbyggnad av skorna. Vad som är skönt att springa i är högst individuellt. Vissa butiker har ångervecka, när jag köper nya skor försöker jag utnyttja en sådan förmån. Insistera därmed på det vid köpet.  

Spring på! 

 

Uppsala kommun söker vintercyklister

Just nu söker Uppsala kommun 50 ovana vintercyklister som ska cykla minst tre kilometer, tre dagar i veckan under fyra vintermånader. 

Syftet är att få fler Uppsalabor att använda cykeln även under vintern. Får du plats i den här gruppen förser kommunen dig med vinterhjul, reflexer och hjälm. 

En bra satsning enligt mig. Riktigt smart av kommunen. För "ambassadörerna" kommer även att rapportera om framkomlighet och trafiksituationer. 

Läs mer på den här länken, där du också kan anmäla dig till projektet. 

Ett skifte när det gäller träningsklockor

Har skrivit det tidigare, att vi just nu står inför ett skifte när det kommer till träningsklockor. Ut med det gamla och in med diverse smarta klockor från Sony, Samsung och LG.  

Möjligen skriver jag det här ett år för tidigt, men magkänslan är den. Att traditionella företag inom branschen som Garmin, Suunto och Polar får stor konkurrens i en relativt nära framtid. Företag som är inlåsta i sina egna operativsystem och som därmed inte har den flexibilitet som moderna användare kräver. Det uppenbara i framtiden är att man vill ha EN klocka som funkar till allt. Att den är fullt kompatibel med telefonen du använder är en självklarhet.   

Tror därmed att operativsystem som Android Wear från Google kommer att konkurrera ut det gamla och bli standard i moderna träningsklockor. Som då kan användas till så mycket mer än bara träning. De första klockorna finns redan på marknaden, två exempel är Sony Smartwatch 3 och Samsung Gear S. Flirten med de träningsbenägna är att de här klockorna bla har inbyggd GPS och höjdmetare. Dessutom är de vattentäta (IP68-klassificerade). Samsungklockan har även plats för simkort. Vilket i praktiken innebär att du med den på armen inte behöver ha telefonen med dig. I nödfall kan du ringa från klockan.

Självklart kan de här klockorna även spela musik. Vilket antagligen är den vanligaste orsaken till att folk släpar med sig telefonen i löpspåret. Både Sony och Samsung har tagit fram bluetoothhörlurar som enkelt paras ihop med klockorna. 

Båda har även samarbeten med välanvända träningsappar. Samsung har lierat sig med Nike och Sony funkar bra mot både Runkeeper och Endomondo.  

Gear S har förvisso företagets egna, Androidliknande operativsystem, Tizen, men jag tror att koreanerna är kloka nog att byta till Android Wear inför nästa modellsläpp. Inte minst för att de presumtiva köparna då blir så många fler. Fast med Samsung vet man aldrig. De är stora nog att utmana Google och gå sin egen väg.

På minussidan återfinns klena batterier. Att köra ett fullängdstriathlon med de här klockorna är inte att tänka på. Här är jag dock säker på att vi kommer att se rejäla förbättringar inom det närmaste året.

Den första bilden är på Sony Smartwatch, den andra på Samsung Gear S.  

Favoritlopp: Stockholm Triathlon och Tjurruset. Trevligaste utomhusaktivitet: Fjällvandra eller paddla på spegelblankt vatten. Samlar på: Diverse träningsgrejor och outdoorprylar. Bästa egenskap: Envis. Sämsta egenskap: Alldeles för envis Träningsförebild: Medelmotionären.


Favoritcitat: "Pain is temporaryQuitting lasts forever". 

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se