Logga in
Logga ut
Uppsala Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Inte så bra som man tror

Uppsala Man ska inte tro man är nån…..

OK, man tycker man är duktig men ibland får man en tankeställare.
Hämtade ut ett paket och mannen bakom disken, typ gubben i min egen ålder, hade en ”finisher in 40th stockholm marathon” på sig.
” kul, springer du maraton?”. ja, säger han, har gjort 55 stycken…. 55!!! där stod man säg slätt med ynka 7…

Träffar trevlig snubbe på konserten igår. Pratade vinyl, kul att det är på gång bla bla. sa att jag hade 350 stycken sen typ tidigt 70 och fram till sent 80 när cd:n tog över.
”jag har 5000!”. där fick man… ” behöver snart bygga ut”… ok, mina får plats i några gamla dricka backar…

Undrar om det finns någon ungdom idag som inser hur viktig drickabacken var för vår generation. Allt från att ha skivor i till att ha som grundsten till bokhyllor tillsammans med tegelstenar. Det var på den tiden man inte ens hade råd med en Billy bokhylla från IKEA.

Uppsala

Gissa Funderar på det där med Uppsalas profil. Vi har kanske inte varit så där väldigt framgångsrika i de stora arena idrotterna, just nu Almtuna sist och Sirius väldigt nära kvalplats, däremot går det bra i bangolf, badminton, innebandy, isracing... och säkert nåt mer som jag missat.

Däremot... har vi fått åtta Nobelpris ( alla inte födda men med starka kopplingar till Uppsala) Två av dessa är fredspris. Vi slåss inte så mycket... Nathan Söderblom fick priset, tror knappast att Ebba får något. Sen fick han som gav namn åt teet pris, märkligt eller hur The Svedberg. Skulle kunna vara efternamnet i bestämd form men det tror jag inte.. Svedbergaren typ. The Bergman. finns bara en.. funkar väl inte i år när det är hundra år sedan IB föddes.

Slotts bion fick inte heta Bergman bion men jag skrev och föreslog att dom skulle döpa den efter mig men fick inget svar på det... dom trodde väl att jag skämtade, BjörnBio, BergmanBion. jaja, folk har ingen fantasi.

https://www.uu.se/om-uu/historia/nobelpris/

 

läsa blogg

soffan... Små saker blir man glad av.. som att inte ha nageltrång.. ok, kanske inte så. Men iallafall. Hälsade på kompisen igår, Bo-Lage, och möter en fd klubbkompis från UNT, stavhopparen Gunnar. ser inte ut som han hoppas så mycket stav längre men vad ska jag säga. Testade längd hopp på studenternas förra året, kom väl typ två meter ( mitt pers är faktiskt 6,48..klarar inte ens det i tresteg idag) så han tänker väl samma sak om mig. Testad höjd också... klarar knappt mattkanten.. springa hundra meter? jodå om dom har blåbärssopps kontroller efter halva och hjärtstartare vid målet.. då går det nog bra. behövs inget stoppur det räcker med en almanacka... 

Hygglig utviktning från ämnet.. vad jag skulle säga var att han ropar till mig " jag läser din blogg"... blev löjligt glad. det finns någon som läser? wtf.. inte en jag orkar läsa svamlet. kanske finns fler som läser? nja.. men om det gör det så kan ni väl höra av er? swisha en krona för varje gång ni läser ( ni är väl medvetna om att man inte får betalt för att svamla i UNT eller på goldenyears.se? nej, vem skulle betala... numera ska allt vara gratis. vi har blivit ett gäng snyltare)

Så, eftersom jag nu känner ett ansvar att förmedla mina förvirrade kommentarer till världen så lovar jag att skriva mer, iallafall oftare, både här och på goldenyears.

 

Winter is coming

hemma Och det enda bra med det är väl att snart (våren 2019?) kommer sista delen av GoT, i övrigt kommer jag inte på något som är bra med vintern, inget alls faktiskt... kallt och eländigt.  Fast man har ju en fri vilja ( skulle inte tro det...) och man kan bo var man vill ( nej, det kan man inte..) så man skulle lätt kunna flytta ( nope, så enkelt är det inte) till någonstans där det är varmare ( men då klagar man väl på det också förstås, gnäll är en mänsklig rättighet, iallafall i Sverige). 

Nej, man får nog stå ut några vintrar till sen förhoppningsvis ha råd, tid och hälsa för lite longstay utomlands. Någonstans där det är varmt, maten god, vinet billigt och folk trevliga... kanske lite mycket begärt får nöja mig med billigt vin tror jag.. folk är likadana överallt, trevliga ibland, odrägliga ibland men för det mesta någonstans mitt emellan. Själv försöker jag ha ett så jämnt humör som möjligt... sur helt enkelt.. det är lika bra

 

Ingen regering

Hemma Har ni märkt att vi inte har någon regering? Att vi inte har någon styrning i Uppsala heller? Inte? Kanske är lika bra eller? Man kan ju undra om det verklilgen gör någon skillnad i Uppsala vem som styr. 
Förtätningen har pågått ett antal år oberoende om det vara Hahne eller Pelling som styrt. Helt plötsligt vaknar andra partier men det har varit märkligt tyst under ett antal år. Folk måste bo, som det heter, men vem har råd? Varför bygger vi sönder vår stad för att andra ska komma hit och på.
Från Sveriges största småstad till Sveriges minsta storstad på 10 år. Varför var aldrig detta en valfråga kan man ju undra. Antagligen för att det är en förutsättning för Uppsala kommuns ekonomi att man säljer land och de enda som vill köpa är byggföretag som kan bygga dyra bostadsrätter. men, så är det väl, det var inte bättre förr men stan var iallafall vackrare. 

Om man ska fortsätta klaga så undrar man när det händer nåt vid svandammen. Kunde kanske döpa om den och hela kommunen till Ankdammen istället ( Anddammen klingar inte lika fint). Ser för ..., ja ni vet, ut. Rena vattnen och skapa en Uppsala Playa är mitt förslag. Kan man göra det mitt i Paris så  borde väl vi kunna. Från Svandammen till Plaskdammen. Ta ett bad på lunchen... eller svalka av sig ilskan när man kommer från tåget... 

Val

hemma Kulturnatt idag och valdag imorgon. Undrar hur man tänkte. Känns som politik är så långt ifrån kultur man kan komma eller kanske inte.... om att göra tavlor är kultur så finns det en del beröringspunkter fast det är väl inte så man tänker.. om pajkastning är kultur så kanske man kan kalla politiker kulturarbetare.. 

Hur många gånger kan man göra samma vallöften? nu lovar man äldre boenden för alla över 85.. .igen, det gjorde man förra valet, det gjorde man valet förre och, faktiskt även valet före det. Borde införa skamstock för politiker.. " du sa ju..." "jo men jag menade inte vad jag sa, det var ett löfte som var en förhoppning eller hur det nu uttrycktes en gång i tiden. 

Personligen skulle jag nog passa som politiker. Saknar totalt närminne. "lovade jag det? det har jag inget minne av" det skulle var mitt motto.. Eller " va, trodde ni på det.. haha, nej nej, det var ett vallöfte". 

Ska inte ge mig på några lokala politiker som jag gjorde när Liv Hahne fortfarande var kvar... blev faktiskt censurerad..fri press.. skulle inte tro det. Liv Hahnes adopterade son Pelling vill tydligen föra stafettpinnen vidare.. mest förvånande är att miljöpartiet verkar hålla med " jag betraktar en park som ett grönområde som inte är bebyggt.. än". Förtätning är för mig lika med fördumning.. Måste man betala tv-licens om man bara tittar på grannens tv... antagligen. varför man vill att uppsala ska vara sveriges minsta storstad istället för sverige största småstad är för mig obegripligt.. 

Björn Bergman

Ålder: 61 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, katt. Just ja, en fru också

Gillar: Det mesta faktiskt

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter någonstans och skriver plattityder och förvånas över all tid jag lagt ner på bloggande utan att tjäna en enda krona

Bäst med min stadsdel: Tyst och lugnt men ändå nära

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

Externa bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se