Logga in
Logga ut
Varm höst! Funbobloggen Funbobloggen
Vädersponsor:

Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Mitt i stan

hemma Fantastiskt stad eller hur? Bor nästan mitt i stan, mellan akademiska och stadskogen så kanske inte ett betonggetto men ändå en storstad. Igårkväll ser vi från balkongen hur tre rådjur, antagligen kids, strosar över gräsmattan och knallar vidare mot Botaniska. Ignorerade totalt alla fotgängare och bilar som fick stanna medans dom var på upptäcksströvtåg. Dom måste väl ha varit uppväxta i Stadsskogen antar jag. Sett rådjur där tidigare. Måste mao finnas fler, iallafall föräldrarna, i närheten. 

Sen har vi ett par harar som verkar blivit förtjusta i vår trädgård. Sitter på gräsmattan tidigt på morgonen och bara tittar när man går till bilen. Skuttar lite förstrött iväg mot nya mål. 


Att det strosar katter är väl mer vanligt, Vår, Jay-Z, vågar vi inte släppa ut längre, vi tror han fått smak på friheten efter en helg på landet och skulle antagligen dra iväg, nyfiknare katt får man leta efter... Fast nu är det varmt, sover hela dagarna, gnäller inte ens om att få mer mat som han brukar göra. Värmen har tagit ut sin rätt. Kanske inte kul att vara svart katt när det är 27 grader varmt.

 

Trafik

På kontoret Jaha, då börjar mörkret falla över stad och  land eller vad man ska säga. Regnigt och grått imorse när jag för en gångs skulle åkte till jobbet, kontoret ska jag väl säga. Jobbet åker man varken till eller ifrån, det bär man med sig vart man än är, tom på natten. Att det ska vara så förfärligt svårt att stänga av jobbtankarna kl tre på natten. Det är väl det man ser mest fram emot när det blir dags att gå in i de Gyllene åren, att få chansen att tänka på vad man vill, vad nu det skulle vara... man borde ha något intresse, jaga ovanliga fjärilar eller nåt sånt. Vad blir det nu? Lite halvdan träning på Friskis, lite halvdan korpbowling, lite halvdant läsande, lite halvdant lyssna på skivor, lite resor då och då osv... Men inget egentligt intresse så det borde man skaffa sig. 

Hur som helst, äntligen har man insett att trafiksituationen på E4 utanför Rosersberg är en katastrof och målat om fillinjerna. Lika bred väg men tre filer istället för två. Rullar på hela vägen... man kan undra varför man inte kom på det tidigare men man måste väl utreda först antar jag. Nu är det iallafall en väldigt skillnad att åka på mornarna.

Nu får man ju hoppas att uppsalas trafikplanerar inser att man faktiskt kan göra om vägar även inne i stan, om dom nu överhuvudtaget åker bil eller ens bor i Uppsala. Dom ser väl helst att man bygger höghus på parkerna men flyttar själv ut till grönskan.. jaja, ska inte raljera men trafiken blir bara värre och värre iallafall på vissa ställen. Tar 15 minuter att ta sig ut på Kungsängsleden en vanlig eftermiddag, kan inte vara rimligt. Sen blir det stopp igen vid Gnista rondellen, hur svårt kan det vara att ordna en dedicerad fil som går ut mot E4:an? Antagligen svårt eller, som sagt, dom bor väl inte i Uppsala så hur ska dom då veta. 
Nödrop igen... finns det ingen som har ett jobb till en överårig, underkompetent, övererfaren, undermotiverad trött 61 åring... man ska inte överdriva sina kompetenser.. kanske inte underdriva heller, blev kanske lite mycket där, i Uppsala... vad som helst så man kan gå till jobbet. Varför inte brandman eller militär? då skulle man kunna börja på måndagmorgon och sen gå i pension måndag eftermiddag... hårt liv. Man får väl hoppas på någon form av avgångsvederlag så man sen kan göra det man vill. Men som sagt... vad är nu det? passa barnbarn kanske. Skola om sig till dagisfröken, heter väl inte så längre undrar vad det heter.... juniormedborgarassistent eller nåt sånt.. 

Nej, dags för lite konstruktivt arbete så vi har råd att boka nästa resa....d

Uppsala

Gissa Funderar på det där med Uppsalas profil. Vi har kanske inte varit så där väldigt framgångsrika i de stora arena idrotterna, just nu Almtuna sist och Sirius väldigt nära kvalplats, däremot går det bra i bangolf, badminton, innebandy, isracing... och säkert nåt mer som jag missat.

Däremot... har vi fått åtta Nobelpris ( alla inte födda men med starka kopplingar till Uppsala) Två av dessa är fredspris. Vi slåss inte så mycket... Nathan Söderblom fick priset, tror knappast att Ebba får något. Sen fick han som gav namn åt teet pris, märkligt eller hur The Svedberg. Skulle kunna vara efternamnet i bestämd form men det tror jag inte.. Svedbergaren typ. The Bergman. finns bara en.. funkar väl inte i år när det är hundra år sedan IB föddes.

Slotts bion fick inte heta Bergman bion men jag skrev och föreslog att dom skulle döpa den efter mig men fick inget svar på det... dom trodde väl att jag skämtade, BjörnBio, BergmanBion. jaja, folk har ingen fantasi.

https://www.uu.se/om-uu/historia/nobelpris/

 

läsa blogg

soffan... Små saker blir man glad av.. som att inte ha nageltrång.. ok, kanske inte så. Men iallafall. Hälsade på kompisen igår, Bo-Lage, och möter en fd klubbkompis från UNT, stavhopparen Gunnar. ser inte ut som han hoppas så mycket stav längre men vad ska jag säga. Testade längd hopp på studenternas förra året, kom väl typ två meter ( mitt pers är faktiskt 6,48..klarar inte ens det i tresteg idag) så han tänker väl samma sak om mig. Testad höjd också... klarar knappt mattkanten.. springa hundra meter? jodå om dom har blåbärssopps kontroller efter halva och hjärtstartare vid målet.. då går det nog bra. behövs inget stoppur det räcker med en almanacka... 

Hygglig utviktning från ämnet.. vad jag skulle säga var att han ropar till mig " jag läser din blogg"... blev löjligt glad. det finns någon som läser? wtf.. inte en jag orkar läsa svamlet. kanske finns fler som läser? nja.. men om det gör det så kan ni väl höra av er? swisha en krona för varje gång ni läser ( ni är väl medvetna om att man inte får betalt för att svamla i UNT eller på goldenyears.se? nej, vem skulle betala... numera ska allt vara gratis. vi har blivit ett gäng snyltare)

Så, eftersom jag nu känner ett ansvar att förmedla mina förvirrade kommentarer till världen så lovar jag att skriva mer, iallafall oftare, både här och på goldenyears.

 

Winter is coming

hemma Och det enda bra med det är väl att snart (våren 2019?) kommer sista delen av GoT, i övrigt kommer jag inte på något som är bra med vintern, inget alls faktiskt... kallt och eländigt.  Fast man har ju en fri vilja ( skulle inte tro det...) och man kan bo var man vill ( nej, det kan man inte..) så man skulle lätt kunna flytta ( nope, så enkelt är det inte) till någonstans där det är varmare ( men då klagar man väl på det också förstås, gnäll är en mänsklig rättighet, iallafall i Sverige). 

Nej, man får nog stå ut några vintrar till sen förhoppningsvis ha råd, tid och hälsa för lite longstay utomlands. Någonstans där det är varmt, maten god, vinet billigt och folk trevliga... kanske lite mycket begärt får nöja mig med billigt vin tror jag.. folk är likadana överallt, trevliga ibland, odrägliga ibland men för det mesta någonstans mitt emellan. Själv försöker jag ha ett så jämnt humör som möjligt... sur helt enkelt.. det är lika bra

 

Ingen regering

Hemma Har ni märkt att vi inte har någon regering? Att vi inte har någon styrning i Uppsala heller? Inte? Kanske är lika bra eller? Man kan ju undra om det verklilgen gör någon skillnad i Uppsala vem som styr. 
Förtätningen har pågått ett antal år oberoende om det vara Hahne eller Pelling som styrt. Helt plötsligt vaknar andra partier men det har varit märkligt tyst under ett antal år. Folk måste bo, som det heter, men vem har råd? Varför bygger vi sönder vår stad för att andra ska komma hit och på.
Från Sveriges största småstad till Sveriges minsta storstad på 10 år. Varför var aldrig detta en valfråga kan man ju undra. Antagligen för att det är en förutsättning för Uppsala kommuns ekonomi att man säljer land och de enda som vill köpa är byggföretag som kan bygga dyra bostadsrätter. men, så är det väl, det var inte bättre förr men stan var iallafall vackrare. 

Om man ska fortsätta klaga så undrar man när det händer nåt vid svandammen. Kunde kanske döpa om den och hela kommunen till Ankdammen istället ( Anddammen klingar inte lika fint). Ser för ..., ja ni vet, ut. Rena vattnen och skapa en Uppsala Playa är mitt förslag. Kan man göra det mitt i Paris så  borde väl vi kunna. Från Svandammen till Plaskdammen. Ta ett bad på lunchen... eller svalka av sig ilskan när man kommer från tåget... 

Björn Bergman

Ålder: 61 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, katt. Just ja, en fru också

Gillar: Det mesta faktiskt

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter någonstans och skriver plattityder och förvånas över all tid jag lagt ner på bloggande utan att tjäna en enda krona

Bäst med min stadsdel: Tyst och lugnt men ändå nära

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

Externa bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se