Logga in
Logga ut
youtoo Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Övervakad

Homeoffice Undrar hur övervakad man egentligen är i livet? När det är spotify som talar om vilken favoritmusik man har, se nedan, så går det väl an men i övrigt. Sitter det någon indier nu och tittar på när jag skriver? antagligen inte, vem är jag att övervakas, men risken finns. 

Varje gång man använder kreditkortet så kan man spåras. Det har man ju sett i varje deckare, är man på flykt ska man inte använda kreditkortet, bra att komma ihåg. Nu var det ju ett tag sen man var på flykt men ändå.. Flyktsoda ta mig i land som ebba sjunger. 

Men, har man rent mjöl i påsen så har man inget att dölja eller hur? fast vad vet man. Gävle på lördag, tänk om nassarna har demonstration och någon ser min tågbiljett och tror att det är därför jag åker? Allt går att ifrågasätta och misstolka. Jag har iallafall tejpat över kameran på datorn. Skälet är väl iofs inte övervakning utan mer att man inte av misstag vill video skypa när man har conf calls i morgonrock eller petar sig i näsan eller vad man nu har för sig när ingen ser på. 

 

 

Mina mest spelade låter under 2017

youtoo

köksbordet Rätt märkligt att toleransnivån är så olika beroende på vem som säger eller gör något. Tänk er en manligt friskisledare som spelar "Lady Marmalade " ( tar för givet att ni känner till texten. Det är väl den enda raden på franska man kunde när man var yngre) eller en låt med texten " take off your clothes". Skulle bli uppror, troligtvis anmälan för sexuella trakasserier... Men om en kvinnlig ledare gör det då är det helt ok.
Själv går jag bara på friskispass med kvinnliga ledare och för mig är det helt ok med texterna men man undrar ibland om dom som väljer musiken fokuserar så mycket på bpm att dom inte lyssnar på texten. 

Själv har jag investerat i en Google Home Mini. Fasen vad bra. man bara kommer hem, säger "OK google, play some music" och det gör den... inte fått till alla funktioner ännu men väldigt smidigt för lite pengar. Finns en dyrare variant också men jag nöjde mig med den billigaste, snål som man är, dags att se till att ha lägre utgifter nu när man närmar sig pensionen. Boxvin och blodpudding. Hundmat och en flaska Diamant kanske vore nåt.. bästa sättet att gå ner i vikt är att laga äcklig mat...

Gyllene år

Hemma Det finns inte så många saker som blir bättre när man blir äldre, tyvärr tvärt om.

Man blir trött, hör illa, långsam, gnällig och generellt en sån typ man egentligen inte vill vara, en sån där man alltid tyckte var i vägen när man var yngre.
Enda trösten, not, är väl att det kommer att bli ännu värre. Än så länge hänger man väl hjälpligt med i teknikutvecklingen; mobiler, spotify, gpser, swish, snart google home, men hur länge orkar man det? Själv har jag gått tillbaka till att spela vinylskivor ( visste ni att det finns vinyl att köpa på ICA? 199 spänn, klart billigare än CDON).

Fast igår kom jag osams med min gps. Skulle försöka hitta till sonen i Stockholm och var osäker, slog på den någonstans vid Slussen, åkte åt fel håll så rösten sa åt mig att svänga in på smågator hela tiden. Gav otroligt konstiga anvisningar även när jag visste att jag var skapligt på rätt väg. Efter 15 minuter, typ, säger den ”du har kanske inte den optimala inställningen eftersom du söker som fotgängare”. Man undrar ju hur dum man får bli… sen gick det bättre men då hittade jag redan.. jaja, man förundras aldrig över teknikens under eller människans dumhet.

Tillbaks till varför det faktiskt finns vissa saker som gör det värt att bli gammal.. .barnbarn. Tyvärr var man väl mitt uppe i sitt eget liv när ungarna kom, känner att man inte gav dom tillräckligt med tid eller uppmärksamhet. Så då är det fantastiskt att få en andra chans med barnbarn eller hur? två nu och en till på gång till hösten. Håller på att samla ihop till en hel klan…Vi lär bli elva stycken vid julbordet om alla är samlade, då duger inte vårt lilla kök, får väl hyra en herrgård eller nåt sånt.                             

Blir kaos

Hemma Ska bli intressant att se hur man kommer att klara trafiksituationen i Uppsala när man samtidigt ska stänga Nybron och Ulleråkersvägen. Personligen tror jag inte trafikplanerarna i Uppsala varken har bil eller cykel, iallafall verkar dom inte se sig omkring om dom händelsvis är ute och rör på sig. 

Dag Hammarsköldsväg är redan idag en katastrof, hundratals meter långa köer för att ta sig ut på Kungsängsbron. Kommer över typ fem bilar i taget. Taxi har lärt sig att istället svänga in på Vårdsätra vägen och göra en u-sväng. Nu har det dessutom kommit upp stoppljus som antagligen ska aktiveras för cykelbanan in till Rosendalsområdet.. och sen ska man alltså stänga av Dag Hammarsköldsväg utanför nya Ulleråkerområdet... Kommer att bli totalt kaos. Undrar ju varför man inte först har gjort bron två filig. Men, som sagt, man är väl inte ute och åker så mycket. 

 

Resor

Arlanda Gillar ni att resa?

Egentlig gör jag inte det och speciell nu på morgonen.
Upp tio över fem. Stressa till Arlanda.. så är flyget försenat 40 minuter… vad? har personalen försovit sig eller? Så vad gör man då, skriver lite meningslösheter på en meningslös sida som ändå ingen läser kanske.

Fast annars gillar jag att resa.
Redan varit i Marrakesh i år. En weekend i Madrid planerad med dottern. Sen London/ Brighton i sommar för att bla se Roger Waters och slutligen blir det en ny resa till London i oktober för att försöka ta mig igenom Royal Park Halfmarathon. Sen får vi se, kanske blir det Sydafrika nästa vinter/ vår. Fantastiskt ställe men… resan, ujuj. Lång.
Så, resa är inte kul, att komma fram det är det som är roligt.


Just nu känns det som man kunde åka vart som helst där det är lite varmare. Har inget minne av att det varit så här kallt så sent på senvintern, fast så fort värmen har kommit tillbaka så glömmer man väl hur det varit. Man får bara hoppas att allt klarat sig på landet annars lär man väl bli påmind om det kalla och snöiga vädret rätt länge i vår.

OS bakis

Soffan OK, vad gör man nu när OS är över?

Långt till fotbolls-vm. Inomhus-vm i friidrott är inte riktigt samma sak. Sirius verkar vara ut slag redan innan säsongen har börjat, snart får man väl ställa upp som skadereserv.

Inte mycket att se fram emot närmaste tiden när det gäller idrottsunderhållning... man får väl hålla till godo med att gå på Friskis några gånger i veckan, man vinner inte mycket men man blir iallafall svettigare än att titta på längdskidor från vardagsrumssoffan. 

Veckans ämne är väl annars snö "let it snow let it snow let it snow", fast nu börjar det väl bli nog av kyla och snö eller? . Tur man inte är uteliggare. Tittar just nu ut genom fönstret. Helt plötsligt strålande sol. Man blir sugen på att gå ut men inte om det är minus 13 grader. Fattar inte hur folk i Norrland står ut. 

 

Björn Bergman

Ålder: 58 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, fru, katt och marsvin.

Gillar: Utsikten över Fyrisån, Saluhallen och Domkyrkan.

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter på min balkong, ser ut över stan, dricker ett glas gott rödvin och läser igenom 10 års stadsdelsbloggande.

Bäst med min stadsdel: De ständigt närvarande historiska byggnaderna.

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se