• måndag 25 september 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Tillbaka Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

vad hände

Uppsala Vart tog våren vägen? "Vi har vår i luften, var har ni er?" som Blandaren skrev en gång i tiden. Länge sen man läste Blandaren nu. såldes alltid på sista april. 
Skottade fram bilen imorse, måste ha kommit en decimenter över natten. Varför? Kan man undra. Rätt onödigt nu när alla väntar på våren. Personligen så hoppas jag på lite mer lokal, global uppvärmning så vi slipper den eländiga snön, kylan, mörkret. Ser inget positivt överhuvudtaget med vintern. En del säger att man uppskattar våren mer eftersom det först är vinter men det är som att slå huvudet i väggen för att det är så skönt att sluta. Eller gå upp på morgonen för det är så skönt att gå och lägga sig igen. Eller duscha kallt för att det är så skönt att sen slå på varmvattnet.... 

Tillbaka

Kontoret Så, då var man tillbaka igen. En vecka med golf, cerveza, vino tinto och sol förbyttes snabbt till tidigt morgon, gråhimmel och tidiga mornar. Enbart fyra timmar men en stor stor förändring. Man undrar varför man bor kvar i ett kallt och grått Sverige när det finns så många trevliga ställen. Kanske är så att man faktiskt trivs som det är, med att det är friskt och klart, allt fungerar och att alkoholpriserna är så höga att man klarar sig från att bli alkoholist. Billigaste vinare på restaurang i Spanien; 2,60 euro... normalpris 6,5.... öl typ 1,60. Sen kan man ju tycka att det är märkligt att den bästa maten på orten var en asiatisk restaurang....Tapas i all ära men en vitlöksdoftande grillad räka med ingefärssmak är nästan oslagbart. 

 

 

helgtankar

homeoffice jobbar från "homeoffice" som det så fint heter, just nu ligger jag i soffan och skriver, "couchoffice" är nog mer relevant. spar närmare två timmar per dag på att inte åka till kontoret vilket rätt många har kommit på iallafall på fredagar. Slöseri med kontorsytor att alla har fått en plats och dessutom dygnet runt. 

Träffade kund igår " jag har sett din blogg"...ok, fast vi är inte kompisar på facebook, han bor inte i uppsala, ville inte ens svara på hur han "hittat" mig. Så nu får man väl hålla sig i skinnet och inte skriva något elakt om Umeå, björkar, ishockey eller vad dom nu håller på med däruppe. Taxichauffören hävda att det bor 50000 studenter i Umeå vilket visserligen inte stämmer ( 31000) men ändå rätt imponerande för en stad på cirka 120.000 innevånare. Så, tills vi får ett nytt kontrakt, inget ont om Umeå. Inte så svårt, ser faktiskt rätt fint ut men ligger lite illa till.. Gränsen mot norrland går i Gamla Uppsala. Sen har jag hört att norrlänningar inte kan simma " vi flyt inte" fast det stämmer nog inte.

Fredag och dags för semester. Tapagolf i en vecka. Golf på fm, tapas till lunch, Rioja på eftermiddagen.. vad kan man mer begära av livet än vänner, vin och game of thrones....

så, tänkte återgå till att lägga ut fredagsspellistor men idag blir det en hel skiva... LCD Soundsystem, back from the dead...

LCD Soundsystem

spotify:album:4AF1M7bGCFL3LHCtXUUXw5

 

 

allt möjligt

Soffan taetHade egentligen tänkt skriva om två politiska händelser i Uppsala, en positiv och en negativ, men jag tror jag låter bli utan fortsätter fundera över mitt inlägg " Den goda människan i Märsta" ( hoppas någon förstod Brecht referensen). 

Nu var det ju inte så att dom vi åkte med var dom enda som kom och plockade upp folk som var strandade pga tågstoppet men dom var dom enda som frågade om någon ville åka med och, här kommer poängen, dom var dom enda som inte var typiskt svenskfödda. Är det så att vi medelklass med lång svensk bakgrund har tappat förmågan att se att andra behöver hjälp utan nöjer oss med att vi själva blir hjälpta? Försvann hjälpsamheten samtidigt som satsa på dig själv vågen kom i slutet av 80-talet? Kanske lite långtgående slutsatser av en enstaka händelse men ändå. 

OK, lite politik. Skönt att Maria Gardenfjell ställer upp till riksdagen eftersom hon inte har någon chans att komma in så var vi av med henne. Trist dock att träddödaren Erik Pelling blir förstanamn på S lista. Man trodde ju att Uppsalas utveckling skulle få en mer positiv inriktning när Liv " med ögon känsliga för grönt" Hahne försvann men Pelling är nästan värre. "Städer ska utvecklas inåt", rätt introvert inställning kan man tycka. Dröjer inte länge förrän Uppsalas minimala stadskärna ser ut som Sergelstorg med omgivning.
Allt blir till valfrågor utom just hur staden ska utveckla sig. Fast man är väl tvingad att sälja dyr mark för att gömma underskotten i kommunalbudgeten antar jag. Tur man är gammal och slipper se eländet. 

Den goda människan i Märsta

Kontoret Det finns faktiskt goda människor även om man, efter att ha sett nyheterna, kan betvivla det ibland. Här kommer en historia från  verkligeheten:

Skulle tillsammans med en kollega från England åka till kund i stockholm igår morse. "Bo i uppsala så tar vi tåget in på morgonen, tar drygt en timme, det fungerar bäst". Pyttsan. 7.10 tåget stannar i Knivsta " det har tydligen hänt en olycka söder om Märsta, vi återkommer".
Rullar sen till Märsta " ett ställverk har brunnit, allt tågtrafik mellan Uppsala och Stockholm ligger nere". OK, panik. Säkert 500 pers, kanske mer på perrongen i Märsta. Folk börjar jaga taxibilar, 1500-2000 kr för en tur in till stockholm dessutom i värsta rusningstrafik. Inte något riktigt bra alternativ. Vi funderar på om vi skulle försöka hitta en taxi och ta oss till Arlanda och sen ta flygbussen in till stockholm eller helt enkelt ge upp och åka tillbaka till Uppsala. 

Då ropar en yngre kvinna " någon som ska till Rotebro station?".... ok, tog chansen direkt. Hon hade ringt sin pappa ( eller baba som det heter på andra språk) och bett om skjuts så vi hängde på... Privattaxi mao. Sen tog vi pendeltåget in för byte till tunnelbana och kommer till mötet enbart 45 minuter försenade... Inte illa eller hur?

Sen kommer det moraliska dilemmat. Skulle vi ha betalt dom? Jag tycker inte det, dom gjorde en medmänsklig gärning och hur blir det då om man erbjuder pengar som tack för hjälpen? Ska inte vänlighet bemötas med vänlighet och ett tack ( eller teşekkürler som det heter på turkiska) inte med pengar?  

Nästa fråga man ställer sig är om detta är något kulturellt. Familjen var ursprungligen syrianer ( alltså från sydöstra turkiet) och  är det så att man i andra kulturer hjälper varandra mer än hos oss? Kom andra bilar och plockade upp folk men det var ingen som frågade om någon ville följa med. Bara funderar.

toaborstar

toaletten Idag blir det nog en blogg iallafall, dvs en reflexion över eget beteende... 

Toaborstar. Finns det något äckligare än toaborstar? Man drar runt dom i skiten och ställer dom i en lite skål på sidan om toalettstolen. Finns det verkligen inget annat sätt att göra detta på? Man ska helst inte använda disktrasor, man ska desinfektera händerna flera gånger om dagen, finns säkert nåt annat hygieniskt man också ska göra... men toaborstar går bra. Dags för IKEA att komma på något som är bättre. Måste finnas en jättemarknad för självdesinfekterande toaborstar.

När man ändå är pågång. Tandborstar som automatiskt lägger på tandkräm så man slipper de där små tuberna med kladd runt tuben kanske vore nåt? Duschkräm med Voltaren så man slipper smörja in sig varje dag ( Voltaren gel är iofs en ren bluff men ändå, man törs inte inte använda....). Kaffeburk i kaffebryggaren.. jag spiller alltid kaffepulver när jag ska brygga. sen kan man ju undra varför det inte går att göra droppfria filförpackningar, varför kaviartuberna fortfarande ser ut som dom gjorde när man var liten och hur det kan komma sig att miljömärkt mat kommer i plastförpackningar... 

slutsatsen är nog att man helt enkelt har för lite att göra så man har tid bry sig om skitsaker

 

Björn Bergman

Ålder: 58 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, fru, katt och marsvin.

Gillar: Utsikten över Fyrisån, Saluhallen och Domkyrkan.

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter på min balkong, ser ut över stan, dricker ett glas gott rödvin och läser igenom 10 års stadsdelsbloggande.

Bäst med min stadsdel: De ständigt närvarande historiska byggnaderna.

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se