• tisdag 02 september 2014
Mikael Wiehe med Sebbe Stakset och Kartell... Karolinas dj-blogg Karolinas dj-blogg
Vädersponsor:

Johan Jakobsson

Hårdrock

Johan Jakobsson bloggar om hårdrock och dess många genrer i form av konsertrecensioner, skivtips och intervjuer.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvarFölj min blogg med Bloglovin

Inför Inbreed Open Air Metal Festival

 

I måndags fick jag ett snack med Mattias, Jonas och Emma, tre av de sju stycken personer som ingår i arrangörsstaben för Uppsalas största hårdrocksfestival Inbreed Open Air Festival.

Planerna på en egen festival väcktes under en sen sommarkväll när bandet Inaüdible där Jonas och Emma medverkar hade en fest och började drömma om festivalgig.  – Vi ville spela på en festival men vi är för dåliga för att spela på festival säger Jonas. Lösningen blev att starta en egen festival. – Då får vi alltid spela oavsett hur dåliga vi är fyller Emma i. Premiärfestivalen skulle hållas hos Jesper som också ingår i arrangörsstaben och eftersom han bor på landet spånade man fram namnet Inbreed Open Air Metal Festival, detta trots att 2014 faktiskt blir det första år som festivalscenen står utomhus. Premiäråret avverkades i en lada utanför Uppsala och förutom Inaüdible bestod festivallineupen bara av ett band till. Där såddes fröet till någonting som Jonas uttrycker det, men redan nästa år hade festivalen växt till att innefatta hela nio band. – Det växte gigantiskt redan till året efter berättar Emma.   Utvecklingen gjorde att Jesper som höll med lokalen tyckte att det fick räcka och plötsligt stod den unga festivalen inför årets upplaga utan festivalområde. Jakten på ett nytt större festivalområde ledde fram till att valet till slut föll på Grindstugan, dessutom utökas festivalen från och med i år till två dagar. Precis som tidigare år är festivalen gratis så tillvida att det inte tas någon entréavgift, något som har hängt med sedan starten då Inaüdible egentligen bara ville spela för sina vänner. – Vi ville spela bara för att det är kul och då kan man inte ta betalt förklarar Jonas. Banden ställer upp gratis och övriga utgifter betalar arrangörerna ur egen ficka. De enda inkomsterna kommer från festivalens t-shirts som Mattias har designat och förhoppningen är att det kan täcka en del av kostnaderna.  

Ett exotiskt inslag på årets festival är Ravenblood från Barcelona. Precis som de andra banden får de inget betalt, lägg därtill resekostnader och uppehälle så låter det som en omöjlig bokning. – Vi förklarade läget för dem men sa att om de ändå ville komma hit och spela så skulle vi naturligtvis lösa det säger Mattias och lägger till – Det är ju ashäftigt att ha ett internationellt band med!

 Alla tre är överens om att den gemytliga stämningen är festivalens största tillgång och hoppas att många kommer och besöker Grindstugan i helgen för att njuta av god mat och dryck och bra musik.

Uppsalas största hårdrocksfestival kan kanske inte tävla med den tyske jätten i grannkommunen, men det finns ambitioner och visioner och trion enas om att drömbokningen heter Behemoth. Polackerna har ju spelat i Gävle två gånger, varför inte i Uppsala i framtiden?     


Fullständig Sabatonbonanza

 

Vad gjorde jag den gångna veckan? Jo bland annat så hade jag liverapportering från Sabatons spelning på Vaksala torg vilket går att läsa om här

Vissa boende i området tyckte dock att det var lite för hög volym vilket står att läsa här. Jag kan förstå att det är störande om man inte gillar musiken men kan också tycka att det rörde sig om en begränsad tid och då kan man kanske ha överseende med det.

Sedan blev det naturligtvis en recension av det hela dagen efter. Den finns här

UNT:s fotograf Tomas Lundin var på plats och gjorde en bildspecial från konserten.

Om man vill ha mer läsning kan man med fördel läsa den intervju Andreas Jakobsson gjorde med Sabaton inför spelningen där han ger bandet låtidéer utifrån Uppsalas historia. Den finns här.

 

Om man ändå inte fått nog så rekommenderar jag Metal Shock Finlands Ivana Pricas roliga intervju med Joakim Brodén som är gjord under årets Metal Days i Slovenien. 

Slipknot presenterar ny singel

 

Slipknot visar efter all turbulens de senaste åren livstecken med den nya singeln The Devil In I. Själv tycker jag det låter väldigt mycket Stone Sour vilket åtminstone delvis bekräftar min misstanke om att Corey Taylors inflytande var det som orsakade Joey Jordisons skilsmässa från bandet. Men det är som sagt bara en teori från min sida. Hur det låter? Bedöm själv på länken nedan. 

 

 

 

 

Machine Head och Mastodon till Stockholm i december

 

Som om det inte redan är gott om fina konserter i höst/vinter ramlade det i veckan in två nya spelningar. Två spelningar som jag ser fram emot oerhört mycket. December och Arenan på Fryshuset i Stockholm är det som gäller, banden är Machine Head och Mastodon.   

Machine Head intar Arenan den 1:a december tillsammans med Darkest Hour och Devil You Know. Den 17:e december är det i stället Atlantagänget Mastodon som dundrar in med Big Business och Krokodil i släptåg.

Mastodon släppte tidigare i år den fantastiska skivan Once More 'Round The Sun och Machine Heads nya album Bloodstone and Diamonds väntas släppas i november.

Machine Head-frontmannen Robb Flynn säger så här om skivan:

“I cannot even begin to tell you how proud we are of this album.“It's been a heck of a ride.  It looked like it might not ever happen again at one point, but man, this album is a milestone for us. You're going to love it Head Cases.”  

“Without getting too philosophical on ya, bloodstone and diamonds represent two of the hardest materials on earth, it is also a lyric from the opening track of the album ‘Now We Die’.  In many cultures the bloodstone has been used as an amulet to protect against evil, and is the symbol of justice. Diamonds and are hardest natural material on earth (which is how we feel about our music), and it also represents the diamond logo I drew 22 years ago (in my wife's apartment on Dover St. in Oakland) that has become the symbol for the band.”

 

Watain – Getaway Rock Festival – 2014-08-09

 

Det ligger en spänd förväntan över festivalområdet när Watains speltid närmar sig, vad ska de hitta på den här gången? För Watain har hamnat i ett läge där det oberäkneliga är något som folk förväntar sig. Genom att lyssna på folket runt omkring mig hör jag tydligt hur många som står där med höga förväntningar på att bli chockad och förskräckta. Det skulle kunna vara ett svårt utgångsläge att jobba med men Watain visar redan från start att detta är precis som vilken spelning som helst, på gott och ont. De sätter sina egna lagar och regler och konserten följer samma ritualliknande moment som alltid, oavsett vad publiken förväntar sig.  På sätt och vis är Watain i mångt och mycket väldigt förutsägbart, ja nästan pålitligt. En göteborgare skulle kanske kalla det för kadaverdisciplin. Men det finns ett undantag, nämligen sångaren Erik Danielsson. Det är han som står för utfallen, de där små ögonblicken som ställer allt på sin spets. När han ger sig ut i ett resonemang om branden i Västmanland så är jag nog knappast den enda i publiken som håller andan inför var hans tankar ska landa. Lite förvånande blir det ett närmast humoristiskt konstaterande att vi trots att det brinner i närheten kommit dit för att dyrka elden.

Watain måste vara ett av de mest tajta liveband som går att hitta och det är ett nöje att bli fullständigt överkörd av ett band i absolut högform. Degial-gitarristen Hampus Eriksson gör ett stabilt jobb som ersättare för Pelle Forsberg som dock kommer in under den senare delen av spelningen.

De visar stor tilltro till det nyare materialet, med all rätt förutom låten Outlaw som känns lika märkligt styltig som senast i Stockholm. Den fungerar inte alls och bör omgående strykas ur setlisten. Erik Danielsson har mitt på scenen sällskap av ett ytterst olycksbådande rör och när han innan starten av Devil’s Blood lakoniskt konstaterar att ”Ni kommer inte undan” så är det bara för folket framför scenen att säga hej hej till blodkanonen. Tack och lov står jag själv på behörigt avstånd.

Frontmannens ord ”Låt oss minnas den här dagen som dagen när sommaren tog slut” summerar kvällen ganska bra då de yttras med största allvar men faller platt hos den något överförfriskade partyglada festivalpubliken. Hur bra bandet än är så får de aldrig den där närkontakten som en inomhusspelning ger. Därför uppstår heller aldrig riktigt den magi som en Watainspelning innebär. När slutet närmar sig börjar ett stilla regn att falla som om någon där uppe naivt försöker bekämpa elden. Kontrasten mellan årets avslutning med Watain och The Kristet Utseende som ett år tidigare stått på samma scen vid samma tidpunkt är rent ut sagt enorm.  Personligen föredrar jag ett partyband som TKU i det läget. Å andra sidan är en inomhusspelning med Watain en svårslagen upplevelse för alla sinnen som jag aldrig kan bli mätt på.

4/5

 

Foto: Miqe Erikzén

 

Foto: Miqe Erikzén

 

Foto: Miqe Erikzén

 

Foto: Miqe Erikzén

 

Foto: Miqe Erikzén

 

Foto: Miqe Erikzén

Namn: Johan Jakobsson
Ålder: 32 
Familj: Föräldrar i Norrland
Bor: Uppsala
Gör: Bevakar hårdrocken i Uppsala, Sverige och Världen
Lyssnar på: Hårdrock/Metal av alla de slag. Country är lite av en "guilty pleasure" 
Favoritgenrer inom hårdrocken: Främst Thrash Metal och Old School Death Metal
Bästa konsertminne: Egentligen alldeles för många att välja mellan, jag är glad och tacksam att jag hann se DIO. Men några som ligger mig speciellt varmt om hjärtat är.


Accept: Fryshuset och Getaway Rock Festival 2011 och Göta Källare 2012.


Iron Maiden: Ullevi 2008


Gojira: Getaway Rock Festival 2013


Watain: Münchenbryggeriet 2011


Machine Head: Speciellt Fryshuset 2011 och Gröna lund 2012


F.K.Ü: Speciellt Getaway Rock Festival 2011 och Kroms Halloweenparty 2013.


Mastodon: Sonisphere Hultsfred 2009 och Annexet 2012. 


Loch Vostok: Getaway Rock Festival 2013. 


Slayer: typ alla gånger jag sett dem, Hovet 2006, Sonisphere Stockholm 2010, The Big 4 Ullevi 2011. 


Det finns garanterat fler och jag fyller på allt eftersom jag kommer på dem. 


E-post: unthardrock@gmail.com


Klicka här för att hitta Hårdrock på Facebook.


 

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se