• tisdag 26 september 2017
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Fin utmärkelse för Almtunas doldis Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTDe misshandlar basketligan

Under lördagseftermiddagen kom beskedet att ekonomiskt tyngda Uppsala Basket får fortsatt licens för att spela i basketligan herr säsongen 2017/18.
Det var inte på något sätt ett oväntat besked då skulderna i mångt och mycket är sådana som kommer att skrivas ned av de privatpersoner som gått in med kapital under säsongen, och där den nya tilltänkta styrelsen andas energi och framåtanda.
Men att vi i samma veva skulle kunna gratulera klubben till en säkrad slutspelsplats redan nu … Ja, det är tragisk och inget annat än ett gigantiskt självmål av Svenska basketförbundet.

Niondeplacerade Malbas har valt att dra sig ur basketligan för att spela i superettan där AIK och Djurgården också valt att stanna kvar ytterligare ett år. Av någon anledning har Svenska basketförbundet med ordföranden Mats Carlson i spetsen inte agerat alls utan tänker låta basketligan herr fortlöpa som en rak serie där åtta av åtta lag ska gå till slutspel.

Det är fullständigt omöjligt att försvara en grundserie där samtliga lag redan inför säsongen klara för slutspel. Inte ens de redan frälsta basketfanatikerna kan tycka att detta är en bra idé. På något sätt. Över huvud taget.
Mats Carlsson misshandlar sin egen basketliga med detta huvudlösa beslut.
Att tro att de åtta lagen i ligan ska lösa denna kris på egen hand och rädda basketligans ansikte är att stoppa sitt ansvariga huvud i sanden.

Grundserien den gångna säsongen med nio lag var i ärlighetens namn en trist historia där Umeå och Malbas akterseglades i ett tidigt läge, men det kommande årets variant kommer att slå alla tiders rekord.
Har något annat upplägg än att ”bara köra på och ser vad som händer” ens diskuterats i de möten som föranlett detta beslut, Mats Carlsson?
Hade Svenska basketförbundet presenterat en liga med åtta lag, men innehållandes nya streck och nya kval hade kritiken inte varit lika stor.
Och varför har inget sagt emot?

Enligt uppgift ska det finnas en ligaförening som ska representera lagen i dessa frågor. Den lyser med sin frånvaro och när jag ser vilka namn som ingår i dess styrelse förstår jag varför.
Det är inga högaktuella namn som försvarar ligaklubbarna om man säger så. Plannjas förre ordförande Roland Marklund är ligaföreningens ordförande och övriga namn som ingår är Jämtland tidigare ordförande Sören Westin, Norrköping Dolphins tidigare starke man Bosse Sundberg, superettanlaget AIK:s vice ordförande John Carlander och Gunnar Preuss, som inte längre är kvar i Uppsala Basket.

Vad säger ligaföreningen om detta?
Vad säger ligaklubbarna?
Jag säger att något radikalt måste göras. Nu. Det finns lösningar för att hotta upp en serie bestående av bara åtta lag.

Tidigare Uppsalastjärnan Rhys Carter berättar att den inhemska ligan i Australien bara består av åtta lag, med skillnaden att bara fyra lag når slutspelet, vilket gör att varje match i grundserien är extremt viktig.
Svensk volleyboll har sedan många år spetsat sin grundserie med ett ”grand prix” under juluppehållet för de fyra bäst placerade lagen, allt för att fixa en ”jakt” på placeringar redan vid den tidpunkten på säsongen.

Om ordförande Mats Carlson bryr sig om basketligan som produkt måste han helt enkelt se till att dra tillbaka sitt beslut och göra om och göra rätt.
Till och med de gamla poolspels-varianterna som vi länge kallade A1 och A2 med åttondelsfinaler var bättre än detta.
Beskedet som lämnades denna lördag var inget annat än ett gigantiskt självmål som misshandlar den egna ligan.

/M

Landslagstätt för Uppsala Basket

Under Kristi himmelsfärds-helgen 25–28 maj samlas samtliga ungdomslandslagsaktuella spelare, från U16 till U20, i Stadium Arena i Norrköping för landslagssäsongens första läger.

Uppsala Basket har ett koppel spelare uttagna. Alan Zekovic en av 16 uttagna spelare U20-landslaget och Linus Brandin och Gabriel Waxberg är uttagna i U18-truppen. Ludvig Friberg är uttagen som reserv.

På damsidan är Louise Skyttevall och Vendela Danielsson uttagna som reserver till U20-landslaget, medan förra Uppsalaspelaren Adriana Camber, numera på Iowa State i USA, är i ordinarie trupp.

Alma Danielsson är reserv i U18-landslaget och Olivia Lantz är reserv i U16.


/M

Spelarbetyg: De var bäst i Uppsala Basket 2016/17

 

Säsongen tog slut för Uppsala Basket under tisdagskvällen. Det är dags att summera och blicka tillbaka.
Här är bloggens betyg på Uppsala Baskets säsongen 2016/17.

Bäst först …

Jonathan Person – 5
Uppsalasonens femte säsong i basketligan har varit hans bästa – någonsin. Vilket också statistiken berättar: Jonathan Person har aldrig gjort fler poäng (11,9 p), aldrig gjort fler assist (4,0) och aldrig tagit fler returer (3,9). Men framför allt spelmässigt har det varit en succé. Jonathan har varit Kevin Gaines förlängda arm på planen och axlat pointguardrollen i ett topplag i ligan med bravur. 23-åringen kan kallt räkna med en ny sommar med landslaget där ett VM-kval i IFU Arena står på agendan.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt. Har option för förlängning.

Axel Nordström – 5
Axel Nordström ÄR Uppsala Basket personifierat och personligen skulle jag kunna ge honom en tia i betyg. Särskilt i år. Lagkaptenens åttonde säsong innebar liksom i fjol en ny roll som en av de ”äldre” i ett förhållandevis ungt lag, och ingen kan säga att Axel Nordström inte gett allt. Han blev dessutom bara bättre och bättre. Nordström noterades för över 15 gjorda poäng vid tolva tillfällen under säsongen – fyra av dem i slutspelet. Och ingen glömmer hans 33-poängsmatch mot BC Luleå i mars.
Kontraktsstatus: Har kontrakt över nästa säsong.

Alexander Lindqvist – 4
Poängmässigt en sämre säsong än i fjol av poängkungen, men speltiden och rollfördelningen (antalet skott) har varit en annan i ett ”bredare” Uppsalalag. Lindqvists skott (och skottfint) är dock det som står högst upp hos motståndarlagens scoutingrapporter. Har dessutom växt i sitt försvarsspel, vilket bland annat hösten utan center tvingade honom till.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Andreas Person – 4
Tredje raka ligasäsongen med över 12 poäng i snitt från Persons händer. Dessutom en gigant i en mot en-försvaret tillsammans med broder Jonathan. En oerhört viktig kugge i Uppsalas spel som dock inte riktigt kom poängmässigt loss i semifinalserien mot BC Luleå, vilket gör att fyran i betyget är knapp.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt. Har option för förlängning.

Carl Engström – 4
Den 216 centimeter långe landslagscentern värvades in efter den stökiga Odin Lindell-affären och Engström har inte gjort någon besviken. Det tog sin lilla stund för Uppsala att anpassa sitt spel efter sin store center, men leveransen var stor till slut när bollarna började levereras till honom på rätt sätt. Framför allt i kvartsfinalserien mot Borås där Boråsveteranen Christian Maråker inte hade en suck till slut.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Oluoma Nnamaka – 3
Gjorde bejublad comeback efter nyår och med Nnamaka på planen vann Uppsala sju av sina nio matcher. De två förlusterna kom i semifinalspelet i Luleå Energi Arena – där samtliga lag förlorat i år. Veteranen kom in med en trygghet i försvarsspelet och klubbledningen borde ha sett till att ha använt honom än mer än vad som blev fallet.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Rickard Eriksson – 3
Var stor när Uppsala Basket nådde SM-final 2015. I återkomsten spelade han nu bara 15 minuter per match, men det är få förunnat att ha en sådan veteran att tillgå från bänken. Och på träningarna. Ger alltid allt i försvarsspelet. Spelade bara 41 sekunder i den sista semifinalen och frågan är hur framtidsplanerna för guardveteranen ser ut?
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Lukas Friberg – 3
Gick från sju minuter i snitt per match 2015/16 till det dubbla under årets säsong. 21-åringen snittade dessutom nästan 2 assist per match under sina minuter och har alla förutsättningar för att få än mer speltid nästa säsong. En slitvarg och en lagspelare att älska.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Anes Zekovic – 3
Den vane poänggöraren från basketettan har haft en svår uppgift att slå sig in i rotationen på sin position, men han har accepterat rollen med den äran. Energispelare som kunde blixtra till med stora prestationer då han alltid vågar.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Anton Gaddefors – 3
Spelade en enda match 2015/16. Nu hann Gaddefors med 19 matcher innan nästa knäskada satte stopp. Visar klass när han är på planen, men betyget dras ned då de minuterna helt enkelt är alldeles för få.
Kontraktsstatus: Har kontrakt över nästa säsong.

Sebastian Norman – 2
Inledde säsongen som back up till Odin Lindell. Tog själv över centerposition för en stund innan speltiden minskade rejält efter Carl Engström och Oluoma Nnamakas intåg.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Rasmus Dahlberg – 2
& Oliver Jonsson – 2
Sjätte respektive sjunde säsongen i samma roll längst ut på bänken. Användes något mer i år, eftersom Uppsala i större grad vann sina matcher. Ultimata lagspelare.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Alan Zekovic – spelade för lite för att betygsättas
U20-landslagsman som väntar på sin stora chans.
Kontraktsstatus: Utan kontrakt.

Betygsskalan: 1 Underkänd, 2 Godkänd, 3 Bra, 4 Mycket bra, 5 För bra för basketligan.

/M

Här är den viktigaste punkten

Uppsala Baskets säsong är över. Och nu börjarna tankarna fladdra i väg inför nästa.
Frågorna är många.
Ekonomin bestämmer hur det kommer att gå.
Ska Kevin Gaines lagbygge byggas vidare för ett tredje år? Kommer bröderna Person blir kvar i stan? Vad händer med Alex Lindqvist och Carl Engström? Och veteraner som Rickard Eriksson och Oluoma Nnamaka?
Axel Nordström och Anton Gaddefors är de två enda spelarna som står under kontrakt, men räkna med att även deras kontrakt kan komma att ”omförhandlas” …
Just nu är inget säkert.

Efter SM-finalen 2015 mot Södertälje Kings tog Uppsala Basket en ny väg med Kevin Gaines som head coach och Uppsala blev det helsvenska laget i basketligan, där 10 av 14 spelare hade KFUM Uppsala Basket som moderklubb.
Förra säsongen: Tabellsjua och utslagna i kvartsfinal mot BC LuIeå.
I år: Tabellfyra och utslagna i semifinal mot BC Luleå.

Utvecklingskurvan har gått framåt och laget lyfte som en raket efter jul när nytillskotten Anton Gaddefors (tillbaka på allvar efter skada), Carl Engström (värvad tack vare externa finansiärer) och Oluoma Nnamaka (comeback) gav Uppsala en skjuts i rätt riktning.

Kontinuitet gör klubbar starka. Årets fyra semifinallag är ett starkt tecken på det. Peter Öqvists BC Luleå har gått från kvartsfinal till semifinal och SM-final på tre år. Vedran Bosnics Södertälje Kings har vunnit SM-guld fyra år på raken och Adnan Chuks Norrköping Dolphins är alltid ett lag för en final med Joakim Kjellbom i laget.
Jag ser gärna att Uppsala Basket fortsätter sin inslagna väg med Kevin Gaines vid rodret, men sticker inte under stol med att jag inte blundar för det faktum att en flygande amerikansk import inte behöver vara fel …
Men tyvärr, alla dessa tankar är just nu onödiga då sitsen som klubben befinner sig i, inte är det bästa.

Den viktigaste punkten inför onsdagskvällens årsmöte i IFU Arena: Rätt folk måste in på rätt plats i ledningen.

/M

Finns inga hemligheter att plocka fram

Uppsala Basket har reducerat semifinalserien mot BC Luleå och vilken reducering det blev. 89-51 är siffror som påminner om de hemmamatcher som spelades i kvartsfinalserien mot Borås för ett par veckor sedan.
att leverera detta mot BC Luleå efter att ha förlora de tre inledande matcherna är starkt.
Och nu har de redan siktet inställt på Luleå Energi Arena.

Axel Nordströms 20 poäng och 5 trepoängare stack ut, men många andra klev fram för Uppsala Basket. Jonathan Person spelade 30 minuter och hann med att leverera 12 poäng och 5 assist – med en plusminussiffra på 42!
Därtill kontrollerade man Brandon Rozzell på ett sätt som tidigare inte har gjorts. BC Luleås coach Peter Öqvist valde i ett tidigt läge, när han såg vartåt det barkade, att vila sin stora stjärna.
– Vi hade kontroll på matchen i stort sett hela tiden. Att siffrorna bli så här stora har att göra med att de väljer att vila vissa spelare. Men vi spelade bra i dag, minst lika bra som senast i Luleå. Det känns bra, säger Uppsalacoachen Kevin Gaines som lyfte fram just Axel Nordström efter matchen.
– Axel är alltid redo vid stora matcher, alltid redo! Sedan tycker jag att Jonathan Person gör en fantastisk match. Jag kollade upp på tavlan och såg att han bara hade gjort tolv poäng, det kände som mer eftersom han skapade så fantastiskt mycket för oss, säger Kevin Gaines.

Det finns inga hemligheter att plocka fram så här dags. Uppsala är helt enkelt bara bra på det mesta och det är den stora styrkan. De har bra guardförsvar, bra returtagning och starkt trepoängsskytte på många positioner. För första gången trilllade skotten också i.
Det mest positiva för Uppsala Basket var inte bara segern i sig, utan det faktum att de spelare som är här för att göra jobbet kom till kontoret med sammanbitna käkar och med knutna nävar.

-------
För att inte Uppsalas säsong ska ta slut i Luleå Energi Arena på tisdags krävs en ny bra insats. Särskilt när matchen avgörs uppe i Luleå – där hemmalaget inte har förlorat på hela säsongen (20 raka segrar).
I torsdags var det första gången den här säsongen som Uppsala skakade hemmalaget i Luleå Energi Arena. Nu måste något alldeles extra till om det ska till en ny reducering på tisdag.

/M

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se