Logga in
Logga ut
JAAAAA Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

www.unt.se/igorsvin

Igors vin

Chateau Duhart-Milon 2003

Uppsala Det här vinet är atypiskt för sitt område men kanske typiskt för sin årgång. Extremt modernt och fläskigt med maffig känsla av rostade kaffebönor, choklad och marmelad. Fathanteringen känns mer amerikansk än fransk och det här är en stil av Bordeaux jag inte riktigt uppskattar. Ett av de mer misslyckade vinerna från 2003 som inte har hanterat årgången på ett bra sätt, Gruaud är enormt mycket bättre.

Provade det blint och trodde det var en extremt modern Saint-Emilion. Cabernetdragen göms bakom alla fat och låga syra.

 

Dow's 1970

Uppsala Gammalt portvin är nog något av det bästa jag vet. Nu är 1970 inte på något sätt extremt gammalt, men tillräckligt.

Sammetslen smak av torkad frukt och choklad. Balanserad sötma och lagom alkoholvärme. Strålande gott men kanske snäppet under tex Taylor från samma år. Kan lagras några decennier till.

 

Chateau Lynch-Bages 1985

Uppsala Klassisk doft med finstämd mörkbärig frukt, moget men med intakt frukt, en hel del fat. Det enda som stör är ett aningens grönt drag.

Inget kraftpaket, vilket är att vänta sett till Bordeaux från denna tidsepok. Väldigt gott i klassisk stil men kanske inte riktigt så bra som jag väntat mig. Helt moget och drickfärdigt.

 

Barbaresco Pajé 2003 (Roagna)

Uppsala

Roagnas Barbaresco Pajé 2003 har varit ett vin det skrivits mycket om, det anses i allmänhet vara ett av de mest lyckade vinerna från det svåra, extremt varma, året 2003.

Stilen är väldigt traditionell och stram utan någon känsla av nya fat eller sen skörd. Minns att det behövde flera timmar för att öppna upp sig när det var ungt.

Nu har det oväntat nog fått en del väldigt utvecklade murriga drag och som nyöppnat är det inte särskilt imponerande, precis som tidigare är det luftning som behövs. Det krävs runt fyra timmar i karaff för vinet att öppna upp sig, det går så att säga bakåt i utveckling där frukten kommer fram allt mer. Alldeles storartat och komplext med luft, slankt och fräscht. Fortfarande en favorit men lång luftning är avgörande.

 

Barolo Riserva 1961 (Damilano)

Uppsala

Alltid kul med riktigt gammal Barolo. Den här är rejält ålderstigen med mognadstoner av krutrök, gammalt skeppsvrak, tjära, svamp och citrus. Doft och smak förändras en del med luft men den förblir rätt murken med huvudsakligen mognadstoner. Lite över för min smak men väldigt intressant och fascinerande på alla sätt, och gott i sin gammaldags sirliga stil. Imponerande för sina 56 år.

 

Namn: Igor Arvidsson
Ålder: 39
Gör: Arbetar som dryckesansvarig på restaurang. Skriver om vin och andra drycker, håller vinprovningar och sitter med i jurys för vintävlingar.
Övrigt: I grunden disputerad kemist som ägnar sin lediga tid åt att resa, både kort och långt.
Bor: I Luthagen.
Dricker själv: Alla typer av vin, oftast från Europa. Äldsta vin jag druckit var ett portvin från 1847.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se