• onsdag 26 juli 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Pasta med kyckling och pesto Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Luis Fonsi, Daddy Yankee och marodören Maduro

Venezuelas genomruttna president Nicolás Maduro lyssnar inte på de enorma protesterna mot hans maktmissbruk. Han störtar hellre landet i fördärvet – bokstavligen – än att lyssna till folket. Nu har han visat sig vara totalt tondöv på musikens område också genom att göra en usel kampanjversion av Luis Fonsis och Daddy Yankees sommarhit Despacito.

De båda sångarna höjer rösterna på Twitter och visar hur de gör det down in Puerto Rico. Luis Fonsi vill inte att musiken används för att ”manipulera viljan hos ett folk som ropar efter frihet och en bättre framtid.” Daddy Yankee går på knock och säger att stölden av deras  låt inte går ”att jämföra med det brott som du begår och har begått i Venezuela.”.

Efter månader av folkliga protester  och oroligheter är regimen obeveklig. I helgen ska det hållas val till en ny konstitutionell församling. Hela poängen med det är att runda parlamentet, där oppositionen har majoritet (läs Mats Wiklunds ledare om Venezuela). Den nya församlingen ska sedan skriva om grundlagen och därmed är sagan all för demokratin i Venezuela.

Som sagt, det går inte att jämföra med att stjäla en låt. Maduro och hans kotteri vill göra Venezuela till en diktatur.

Magnus Krantz

Presidentens veto mot politiserad domstol

Vi var många som började helgen med ett tungt hjärta. I fredags röstades en lag igenom i det polska parlamentet som ger det ultrakonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PIS) kontroll över Högsta domstolen.

Därmed led rättssäkerheten ett bakslag och det såg ut att bli den sista spiken i kistan för Polen som en öppen demokrati. Landet som varit ett föregångsland bland de postkommunistiska staterna i termer av ekonomisk och social frihet.

Ledare och medborgare världen över manade president Andrzej Duda att använda sitt veto men ingen verkade tro att så skulle ske eftersom han är en trogen partimedlem. I stället höjdes röster för ekonomiska sanktioner och för att aktivera artikel 7 i EU -fördraget, vilket skulle kunna innebära att Polens ministrar förlorar rösträtten i EU.

Fredliga protester har briserat över hela landet under helgen och det blev tydligt att hoppet ändå lever kvar i form av ett engagerat och kraftfullt civilsamhälle. Och i dag på förmiddagen kom beskedet: Duda lägger ändå sitt veto.

Vad som händer nu är ännu ovisst. Regeringen kommer förstås inte ge upp i första taget och lagen röstades inte igenom i ett vakuum. Men låt oss ändå börja veckan med glädjas över denna delseger i demokratins namn.  

Julia Eriksson Ståhl

Missbruk av skattepengar

Skatt är per definition pengar som man är skyldig att betala till staten eller andra offentliga organ. Den som låter bli kan räkna med att lagens långa arm inte svarar med en smekning. Inte för inte talar man om de skattskyldiga.

Därför är det uppochnedvända världen att tala om ”frivillig skatt”. Men trots det har norska skattemyndigheten sedan i sommar erbjudit norrmännen möjligheten att göra extra inbetalningar som just frivillig skatt. Det är inte den mest utnyttjade tjänsten, för att uttrycka det milt. När norska Nettavisen nyligen undersökte saken hade ungefär 11 000 norska kronor betalats in i frivillig inbetalning utöver det som är fastställt i skatt, vilket Dagens Industri rapporterat om.

Det är lätt att göra sig lustig över den löjligt låga summan. Så mycket för att det är häftigt att betala skatt. Men det är faktiskt mindre lustigt än det kan verka.

Det är populisterna i Fremskrittspartiet med finansminister Siv Jensen i spetsen som ligger bakom tilltaget. Skattemyndigheten fick tidigare i år i uppdrag av norska finansdepartementet att ta fram en lösning för extra inbetalningar.

Det hela liknar mer en pr-kampanj med udden riktad mot Arbeiderpartiet än en service till medborgarna. Oppositionspartiets ledare Jonas Gahr Støre har kritiserat regeringens skattesänkningar, bland annat med att han anser det vara orimligt att personer med hans ekonomiska förutsättningar inte betalar mer i skatt. Ordinär socialdemokratisk skattehöjarretorik alltså. Den bör kritiseras i den vanliga politiska debatten, inte genom att använda myndigheter och skattepengar som instrument för att stämpla oppositionen som hycklare. Det är faktiskt inte att ta ansvar för de pengar som alla är skyldiga att betala in i skatt.

Magnus Krantz

Rymden blev till sand

I dag går en raritet från rymdkapplöpningens dagar under klubban i New York. För att fira 48-årsdagen av den första månlandningen auktionerar Southeby's ut den väska som Neil Armstrong samlade måndamm i när han blev historisk som den första människan på månen.

Armstrong själv dog för fem år sedan, 82 år gammal. Tidigare i år dog även Eugene Cernan, känd som den sista människa som satt sin fot på månen – hittills. Även han blev 82 år gammal. De få moon walkers som fortfarande är i livet är fårade åldringar som har svårt att leva upp till bilderna av sina unga och djärva jag som fixerar betraktarens blick i gamla fotografier.

Det är något bakvänt med att det vilar ett nostalgiskt skimmer över utforskningen av rymden. The final frontier borde alltid skönjas vid horisonten, snarare än i historieböckerna. Men kanske håller allt detta på att ändras.

Tekniken har sprängt många gränser sedan Apolloprogrammets dagar och många länder kastar åter lystna blickar mot månen och flera obemannade landningar kan bockas av som framgångsrika. USA, Kina och Ryssland är länder som planerar för nya bemannade månfärder. Samtidigt tar privata företag kliv ut i rymden och Google har arrangerat en tävling med pris till det företag som först landar ett fordon på månen. Många har kommit långt i förberedelserna. Planerna stannar inte vid nya fotspår i dammet.  Kinas rymdstyrelse och europeiska ESA talar redan om att samarbeta kring en månbas. 

Bortom månen gäckar Mars de som är riktigt djärva. Superentreprenören Elon Musk har sagt att han vill dö på Mars och nyligen redovisade hans rymdbolag Space X hur långt de kommit med utvecklandet av den tunga bärraket som ska kunna ta människor till den röda planeten.

Kanske ser vi konturerna av en ny gyllene era för utforskningen av rymden? En dag kanske Neil Armstrongs väska med måndamm finns på ett museum på Mars?

Magnus Krantz

Saudiarabien in på bara huden

Det bästa skyddet för människor som får sina mänskliga rättigheter kränkta av rättsvidriga lagar i diktaturer är internationell opinion. Det har än en gång visat sig vara riktigt i och med att regeringen i Saudiarabien meddelat att den kvinna som bröt mot kungarikets klädregler genom att gå lätt sommarklädd i en by utanför huvudstaden Riyad inte kommer att straffas.

Filmen på kvinnan, som besökte byn tillsammans med sina manliga förmyndare – en ordning som i sig är absurt – lades ut på Snapchat och är hur alldaglig som helst, om det inte vore för omgivningarna. I Saudiarabien får kvinnor inte vistas utomhus på offentliga platser utan att täcka sig. Följaktligen greps hon.

Att åtalet läggs ner inte ska tolkas som att det är fritt fram för kvinnor att släppa ut håret och ta på sig en kjol. I jämställdhetsfrågor är Saudiarabien på en helt annan och väldigt ogästvänlig planet. Det har dock inte hindrat landet från att i år ta plats i FN:s Kvinnokommission (CSW). Den dokumenterar kvinnors situation över hela världen och ska utveckla globala normer för ökad jämställdhet.

Så länge kvinnor inte ens får klä sig som de vill borde Saudiarabien portas från alla internationella forum som har med jämställdhet att göra.

Magnus Krantz

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se