• fredag 24 mars 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Pastapytt med lax, broccoli och haricot ve... Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Skärp kraven på Lukasjenka!

Förslaget om en ”parasitskatt”, en straffskatt på alla som inte arbetar heltid, är nog en av de mest bisarra skattepolitiska idéer som lanserats. Det skedde i Vitryssland/Belarus för en tid sedan och ledde till massiva medborgarprotester – följda av den sedvanliga polisbrutaliteten. Vitryssland är en stat som visserligen tillåter en viss opposition, men som också med alla medel ser till att den förblir helt utan inflytande.

Denna gång kände dock uppenbarligen presidenten/diktatorn, Aleksandr Lukasjenka, att den planerade ”skattereformen” var alltför riskabel att försöka driva igenom. I förra veckan backade han från sitt utfärdade dekret och lovade att parasitskatten inte skulle drivas in under det kommande året. Men därefter var det alltså fullt tänkbart att den ändå skulle tvingas igenom.

I samband med medborgarprotesterna fängslades mer än 250 personer, i strid med landets egen författning och med alla internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. De sitter fortfarande fängslade trots presidentens reträtt.

Representanter från 48 organisationer i 24 europeiska länder har nu skrivit ett öppet brev till Lukasjenka med krav på omedelbar frigivning. De bör få stöd från regeringarna i respektive land. EU har på senare tid visat en benägenhet att vara mer överseende än tidigare med Lukasjenkas diktatur. Det måste vara slut med det nu.

 

Håkan Holmberg

Svårt motverka slit och släng

Regeringen vill införa ett nytt avdrag för reparationer, för att motverka slit- och slängsamhället. En utredning föreslår att det 50-procentiga avdraget på arbetskostnaden ska gälla för reparationer, underhåll, service och uppgradering av konsumentprodukter. Det låter lovvärt då det är mycket som slängs helt i onödan i dag.

Som med alla skattereduktioner överskattas antalet nya jobb (10 000!) och så innebär de svåra gränsdragningsproblem. ”Jag ser fram emot att få dyka ned i de här förslagen”, säger Karolina Skog (MP) till TT. Men det gör hon nog egentligen inte.

Johan Rudström

Fingerprint är inte Framfab

Aktien för Fingerprint Cards ”kollapsade” på tisdagsmorgonen. Kursen sjönk med 40 procent sedan bolaget vinstvarnat. Årets mål om intäkter på 7,5-9,5 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 35 procent kommer inte att uppnås. Kanske inte.
Rubrikerna får kanske en och annan sparare att lämna det sjunkande skeppet. En rimlig reaktion och kanske också riktig. Den negativa utvecklingen kan ju vara början till slutet för bolaget som tagit fram enteknik för fingertrycksautentisering för främst smartphones, surfplattor och smarta kort. Men de som är bekanta med börsens funktionssätt avvaktar nog en aning.
Alla nya bolag på börsen, särskilt de som saluför nya spännande uppfinningar, kan få en kursutveckling där framtida vinster räknats in. Minns hemsideföretaget Framfab som vid millennieskiftet hade en omsättning på några hundra miljoner men ett börsvärde i paritet med Ericsson.
När rusningen är över och framgången synas, när bolaget ska leverera, kan det alltså sluta med en krasch. Men det normala är en korrigering, att värdet på aktien anpassar sig till företagets prestationer. För Fingerprints del har aktiekursen sjunkit det senaste året. Men jämfört med för fem år sedan har kursen stigit med över 3 000 procent.
Johan Rudström

Bara några hundralappar i höjd skatt

Alliansregeringen var tydlig med sin ambition att sänka skatten på arbete. Det ingick som en viktig del i den omhuldade arbetslinjen. Den S-ledda regeringens taktik är mer otydlig, förutom i sin hårda kritik av företrädarens skattesänkningar. Man agerar som om man vet att höjda skatter på arbete är skadligt, men ändå något som måste göras för att tillfredsställa väljarna. Det höjs lite här och lite där, ”några hundralappar”, och så vill man komma undan kritik från båda håll.

Nu är det dags igen. Enligt en uppgörelse med Vänsterpartiet om vårbudgeten ska fler betala statlig skatt vilket beräknas ge ett par miljarder till statskassan. Det drabbar ingen fattig, tänker kanske finansminister Magdalena Andersson (S). Och de nya grupper av ingenjörer, arbetsledare eller förstelärare som får höjd skatt kommer knappast att skriva ilskna debattartiklar om detta.

Men de små stegen bildar till slut en helhet, och framför allt en riktning i synen på arbete och beskattning. Det bästa vore en bred översyn av hela skattesystemet där de mest skadliga skatterna tas bort och skatten i stället höjs på mindre skadliga områden. Om detta inte sker, och det lär det inte göra, måste regeringen ställas till svars för sin skattepolitik nästa höst.

Johan Rudström

Inte bara Thailandsresorna

Regeringen marknadsför sitt förslag till en ny flygskatt med att ”Thailandsresan blir 2 000 kronor dyrare”. Det är sant men något oärligt då en skatt på flyg faktiskt får konsekvenser i ett glesbefolkat land, både för enskilda och företag.
Men det är heller inte ärligt att argumentera mot en flygskatt med att den (1) inte betyder någonting för klimatet och att den (2) i princip innebär nedläggning av de svenska flygplatserna. Det går inte ihop. I slutändan är det trots allt så att även flyget måste bära sina klimatkostnader. En skatt är en viktig signal. Vi kan helt enkelt inte fortsätta leva som nu.
Regeringsförslaget har många brister, vilket påpekats av Riksrevisionen, Konjunkturinstitutet med flera. Men det är en början på en mer hållbar politik vad flyget beträffar. Om den kombinerades med en hållbar företagspolitik för hela landet skulle man kunna gå vidare med att sätta ytterligare press på flyget. Men dit är det tyvärr långt för den nuvarande regeringen.
Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se