• torsdag 19 oktober 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Gubbväldet pressas tillbaka Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Bara några hundralappar i höjd skatt

Alliansregeringen var tydlig med sin ambition att sänka skatten på arbete. Det ingick som en viktig del i den omhuldade arbetslinjen. Den S-ledda regeringens taktik är mer otydlig, förutom i sin hårda kritik av företrädarens skattesänkningar. Man agerar som om man vet att höjda skatter på arbete är skadligt, men ändå något som måste göras för att tillfredsställa väljarna. Det höjs lite här och lite där, ”några hundralappar”, och så vill man komma undan kritik från båda håll.

Nu är det dags igen. Enligt en uppgörelse med Vänsterpartiet om vårbudgeten ska fler betala statlig skatt vilket beräknas ge ett par miljarder till statskassan. Det drabbar ingen fattig, tänker kanske finansminister Magdalena Andersson (S). Och de nya grupper av ingenjörer, arbetsledare eller förstelärare som får höjd skatt kommer knappast att skriva ilskna debattartiklar om detta.

Men de små stegen bildar till slut en helhet, och framför allt en riktning i synen på arbete och beskattning. Det bästa vore en bred översyn av hela skattesystemet där de mest skadliga skatterna tas bort och skatten i stället höjs på mindre skadliga områden. Om detta inte sker, och det lär det inte göra, måste regeringen ställas till svars för sin skattepolitik nästa höst.

Johan Rudström

Gubbväldet pressas tillbaka

En baksida av det digitala samhället är möjligheten att ge spridning åt sådant som borde tillhöra den privata sfären. Men framsidan är att kunna ge spridning åt sådant som inte borde tillhöra den privata sfären. Som sexuella övergrepp, där lika delar skam och hemlighetsmakeri alltid gett förövarna ett frikort.
Berättelserna om filmmogulen Harvey Weinsteins övergrepp mot framför allt unga förhoppningsfulla skådespelare har lett till uppropet Me too (Jag också) där historierna nu sprids som en löpeld över världen. Jag har också utsatts av snuskgubbar, skriver tusentals. Du är inte ensam. Detta är ett samhällsfenomen som måste åtgärdas och nu ökar möjligheten att också göra det.
Det är inte första gången nätet används i detta syfte. I Sverige startade journalisten Johanna Koljonen 2010 en debatt om övergrepp med hashtaggen Prata om det. Sedan kom tafsandet på festivaler att bli ett hett diskussionsämne. Och i fjol startade presidentkandidaten Donald Trump ofrivilligt ett upprop när hans ”locker room talk” kom till världens kännedom. Det behövs fler historier om detta. Varje gång någon öppnar munnen pressas den ordning där kvinnan betraktas som mannens egendom tillbaka en liten aning.
Johan Rudström

Lyft bort Juholt!

Förre S-ledaren Håkan Juholt är numera ambassadör på Island. I en intervju i helgen meddelade han att han för sin del är till ”hundra procent säker” på att Sverige kommer att bli en diktatur (!).

Reaktionerna har blivit starka. Och de är helt motiverade. Den svenska demokratin har sina problem, men något hot om diktatur finns inte och svenska folket lär ha kraft och insikt nog att avvisa alla krafter som på allvar skulle försöka åstadkomma en sådan utveckling.

Den som har statens uppdrag att representera Sverige utomlands ska naturligtvis visa gott omdöme och se till att den bild av situationen i vårt land som förs fram är rimlig och korrekt. Juholt saknar uppenbarligen helt det omdöme som krävs för ett sådant uppdrag. Snarare visar han än en gång att hans framtvingade avgång som partiledare ingalunda var ett resultat av illasinnade intriger utan något som blev ofrånkomligt på grund av hans eget uppträdande.

Nu har han visat sig omöjlig också som ambassadör. Regeringen måste hitta ett sätt att lyfta bort honom.

Håkan Holmberg

 

Katalonien ett steg närmare nyval

I morgon tisdag har det gått en vecka sedan Kataloniens president Carles Puigdemont utropade regionen självständig, men tillägget att ”självständighetsförklaringen skjuts upp”. Det blev öppet mål för Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, som under sina sex år närmast gjort sig känd för att vara handlingsförlamad. Nu kunde han äntligen visa sig handlingskraftig: ”Har ni förklarat er självständiga eller inte?” frågade han och gav Puigdemont en tidsfrist på sex dagar för att förklara sig.

Puigdemonts svar blev ett fyra sidor långt brev där åter kringgick självständighetsförklaringen: ”Under de kommande två månaderna är vårt huvudsakliga mål att få med dig på dialog”, löd den katalanske presidentens budskap.

Rajoy svarade med ytterligare tre dagars tidsfrist, till torsdag, sedan väntar drastiska åtgärder. Den enda möjligheten för Katalonien att undvika att Spanien helt enkelt tar över styret av regionen är att svara nej på frågan. ”Ja, men inte före år 2100”, är till exempel inte alls acceptabelt.

För Puigdemont återstår alltså, om han inte vill ha en fullskalig konflikt med Spanien, att krypa till korset och troligen bli avsatt av en majoritet i sitt parlament. Ett nyval i Katalonien före jul rycker därmed allt närmare.

Johan Rudström

Alla vill ha Google hos sig

Det var knappast forsens brus som lockade Google att köpa mark utanför Avesta i Dalarna. Men näringsminister Mikael Damberg (S) gläds redan över den prestigevinst det innebär att få nätjätten till Sverige. Enligt Damberg har de låga elpriserna varit avgörande för investeringen. Och elkostnaden blir lägre i kallare klimat när de enorma datahallarna ska kylas ned. Sedan fyra år har också Facebook sina serveranläggningar utanför Luleå.

Så många jobb och så stora skatteintäkter blir det knappast fråga om. Företag som Google, Apple och Facebook shoppar världen över efter så låga kostnader som möjligt. Det har blivit en fråga på EU-nivå om hur man ska kunna få nätjättarna att betala någon skatt över huvud taget. Alla vill ha dem ändå. Och det kan visst ses som en prestigevinst, en fjäder i hatten, för ett land att lyckas få hit dem. Men långt mycket viktigare för en regering är klimatet för alla andra företag som runt om i landet kämpar för att överleva och kunna växa.
Johan Rudström

Lex Macchiarini på väg

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini kommer inte att åtalas för vållande till annans död efter struprörsoperationerna på Karolinska universitetssjukhuset. Juridiskt är detta säkert ett korrekt beslut, givet de regler och bestämmelser som i dag gäller. Men ingen lär heller ifrågasätta uppfattningen att allvarliga felaktigheter har begåtts.

Åklagare Jennie Nordin anser att lagstiftningen om forskningsfusk bör skärpas. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) har samma uppfattning. Detsamma gäller landstingsrådet Ella Bohlin (KD) i Stockholm. Ett utredningsförslag i den riktningen väntas också komma redan före årsskiftet.

Macchiarini kommer av allt att döma undan i juridisk mening eftersom lagstiftningen släpar efter. Å andra sidan föreställde sig nog ingen att något sådant som den verksamhet som Macchiarini bedrivit verkligen skulle kunna inträffa vid ett stort och välrenommerat sjukhus.

Och ansvarsfrågan har flera sidor än den rent juridiska. Det är alltjämt en gåta hur Macchiarini kunnat bedriva sin riskabla hantering under lång tid utan att fler i hans närhet reagerade.

 Håkan Holmberg

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se