• lördag 22 juli 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Missbruk av skattepengar Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Fel strategi av sköterskor

Sjuksköterskorna i kamporganisationen 24K har manifestation i Stockholm i helgen. Och nu kräver de 30 000 kronor i ingångslön. Att kraven räknats upp beror väl till lika delar på den allmänna löneutvecklingen och att sjuksköterskebristen blivit ännu större.

På frågan "varför 30 000?" svarar arrangörerna att "först och främst har sjuksköterskor i princip en obefintlig löneutveckling". Jaha, och blir den bättre med en hög ingångslön, klart över yrkesgrupper med jämförbara utbildningar? Blir det inte i stället så att nyutexaminerade sjuksköterskor går förbi rutinerade kolleger, som tröttnar, och sedan själva finner att de inte har några som helst skäl att vidareutbilda sig och ta ett större ansvar?
Sjuksköterskorna behöver högre löner, vissa av dem mycket högre. Men höga ingångslöner är inte svaret.
Johan Rudström

Missbruk av skattepengar

Skatt är per definition pengar som man är skyldig att betala till staten eller andra offentliga organ. Den som låter bli kan räkna med att lagens långa arm inte svarar med en smekning. Inte för inte talar man om de skattskyldiga.

Därför är det uppochnedvända världen att tala om ”frivillig skatt”. Men trots det har norska skattemyndigheten sedan i sommar erbjudit norrmännen möjligheten att göra extra inbetalningar som just frivillig skatt. Det är inte den mest utnyttjade tjänsten, för att uttrycka det milt. När norska Nettavisen nyligen undersökte saken hade ungefär 11 000 norska kronor betalats in i frivillig inbetalning utöver det som är fastställt i skatt, vilket Dagens Industri rapporterat om.

Det är lätt att göra sig lustig över den löjligt låga summan. Så mycket för att det är häftigt att betala skatt. Men det är faktiskt mindre lustigt än det kan verka.

Det är populisterna i Fremskrittspartiet med finansminister Siv Jensen i spetsen som ligger bakom tilltaget. Skattemyndigheten fick tidigare i år i uppdrag av norska finansdepartementet att ta fram en lösning för extra inbetalningar.

Det hela liknar mer en pr-kampanj med udden riktad mot Arbeiderpartiet än en service till medborgarna. Oppositionspartiets ledare Jonas Gahr Støre har kritiserat regeringens skattesänkningar, bland annat med att han anser det vara orimligt att personer med hans ekonomiska förutsättningar inte betalar mer i skatt. Ordinär socialdemokratisk skattehöjarretorik alltså. Den bör kritiseras i den vanliga politiska debatten, inte genom att använda myndigheter och skattepengar som instrument för att stämpla oppositionen som hycklare. Det är faktiskt inte att ta ansvar för de pengar som alla är skyldiga att betala in i skatt.

Magnus Krantz

Rymden blev till sand

I dag går en raritet från rymdkapplöpningens dagar under klubban i New York. För att fira 48-årsdagen av den första månlandningen auktionerar Southeby's ut den väska som Neil Armstrong samlade måndamm i när han blev historisk som den första människan på månen.

Armstrong själv dog för fem år sedan, 82 år gammal. Tidigare i år dog även Eugene Cernan, känd som den sista människa som satt sin fot på månen – hittills. Även han blev 82 år gammal. De få moon walkers som fortfarande är i livet är fårade åldringar som har svårt att leva upp till bilderna av sina unga och djärva jag som fixerar betraktarens blick i gamla fotografier.

Det är något bakvänt med att det vilar ett nostalgiskt skimmer över utforskningen av rymden. The final frontier borde alltid skönjas vid horisonten, snarare än i historieböckerna. Men kanske håller allt detta på att ändras.

Tekniken har sprängt många gränser sedan Apolloprogrammets dagar och många länder kastar åter lystna blickar mot månen och flera obemannade landningar kan bockas av som framgångsrika. USA, Kina och Ryssland är länder som planerar för nya bemannade månfärder. Samtidigt tar privata företag kliv ut i rymden och Google har arrangerat en tävling med pris till det företag som först landar ett fordon på månen. Många har kommit långt i förberedelserna. Planerna stannar inte vid nya fotspår i dammet.  Kinas rymdstyrelse och europeiska ESA talar redan om att samarbeta kring en månbas. 

Bortom månen gäckar Mars de som är riktigt djärva. Superentreprenören Elon Musk har sagt att han vill dö på Mars och nyligen redovisade hans rymdbolag Space X hur långt de kommit med utvecklandet av den tunga bärraket som ska kunna ta människor till den röda planeten.

Kanske ser vi konturerna av en ny gyllene era för utforskningen av rymden? En dag kanske Neil Armstrongs väska med måndamm finns på ett museum på Mars?

Magnus Krantz

Saudiarabien in på bara huden

Det bästa skyddet för människor som får sina mänskliga rättigheter kränkta av rättsvidriga lagar i diktaturer är internationell opinion. Det har än en gång visat sig vara riktigt i och med att regeringen i Saudiarabien meddelat att den kvinna som bröt mot kungarikets klädregler genom att gå lätt sommarklädd i en by utanför huvudstaden Riyad inte kommer att straffas.

Filmen på kvinnan, som besökte byn tillsammans med sina manliga förmyndare – en ordning som i sig är absurt – lades ut på Snapchat och är hur alldaglig som helst, om det inte vore för omgivningarna. I Saudiarabien får kvinnor inte vistas utomhus på offentliga platser utan att täcka sig. Följaktligen greps hon.

Att åtalet läggs ner inte ska tolkas som att det är fritt fram för kvinnor att släppa ut håret och ta på sig en kjol. I jämställdhetsfrågor är Saudiarabien på en helt annan och väldigt ogästvänlig planet. Det har dock inte hindrat landet från att i år ta plats i FN:s Kvinnokommission (CSW). Den dokumenterar kvinnors situation över hela världen och ska utveckla globala normer för ökad jämställdhet.

Så länge kvinnor inte ens får klä sig som de vill borde Saudiarabien portas från alla internationella forum som har med jämställdhet att göra.

Magnus Krantz

Putins marionetter ritar kartor

Det pågår ett krig mitt i Europa, underblåst av den ryska regimen i Kreml.  Sedan striderna bröt ut i östra Ukraina 2014 i kölvattnet av Majdan-protesterna som innebar slutet för den ryssvänlige genomkorrupta regeringen i Kiev har ungefär tio tusen människor fått sätta livet till. Över en miljon har tvingats på flykt. Ansvaret för kriget vilar blytungt på Vladimir Putin och hans cyniska ambition att destabilisera grannlandet.

Om Ryssland skulle dra undan stödet för de så kallade ”folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk skulle de falla som korthus, men i stället hålls konflikten levande samtidigt som Ryssland stöder Minskavtalet.

Under tisdagen kom en ny provokation från de ryskstödda separatisterna i Donetsk. Dess ledare utropade en stat, som ska omfatta hela Ukraina förutom Krim. Den ska heta Malorossija, ”Lill-Ryssland” med Donetsk som huvudstad i stället för Kiev. Frågan är om en marionett kan säga så utan att ha fått okej från Moskva?

Hittills är det tyst från Kreml, men om Ryssland åtminstone vill bevara skenet av att vara intresserade av en konstruktiv lösning måste utspelet om Lill-Ryssland fördömas av Putin själv.   

Magnus Krantz

Kinesisk björntjänst

Friheten att häckla makten är sällan uppskattad hos potentater. Se bara på hur tunnhudad buffeln Donald Trump kan vara. Men i USA liksom i demokratier som vår är det bara för makthavarna att gilla läget. Ja, till och med i Trumps Amerika.

Annat är det i diktaturer. Nåde den som driver med de uppburna. Eftersom makthavarna där saknar folkligt stöd gäller det att hålla folk på mattan – eller bakom galler om de inte fogar sig. Desto viktigare då för de som kan att peka på hur löjliga sådana ledare egentligen är. Till exempel Kinas president Xi Jinping, han som ser ut som en viss björn med en mycket liten hjärna…

Nalle Puh är plötsligt som bortblåst från sociala medier i Kina som Sina Weibo och Wechat. Censuren är på tårna inför kommunistpartiets kongress i höst. Presidenten ska fredas och politiska strider utkämpas i slutna rum.

Ända sedan ett besök av USA:s förra president Barack Obama 2013 har det varit populärt att likna Xi Jinping med Nalle Puh (och Obama vid Puhs gängliga kompis Tiger). Nu är det alltså slut med det. Men med tanke på vilka proportioner förbudet fått är det frågan om inte censuren gjort Xi Jinping en björntjänst?  

Magnus Krantz

 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se