• måndag 25 september 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Tillbaka Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Hyggligt beslut i helt fel tid

Regeringen fördubblar den tänkta skattesänkningen för pensionärer till 4,4 miljarder kronor 2018, ungefär 400 kronor i månaden för en vanlig pensionär. Därmed är man, säger Magdalena Andersson (S), på god väg att "sluta klyftan". "Vi kommer att avskaffa pensionärsskatten helt till 2020 om vi får fortsätta".

I högkonjunktur håller regeringen nu på att spräcka utgiftstaket med reformer på bortåt 40 miljarder kronor. Man eldar på en överhettad ekonomi med högre bidrag och skattesänkningar. När konjunkturen vänder har man inga vapen att ta till. Det är i sig inget fel med sänkt skatt för pensionärer, men man bör erinra sig hur klyftan en gång uppstod, nämligen genom sänkt skatt på arbete. Jobba inte, är det allt tydligare budskapet från regeringen. Om fler bara går i pension kanske man också uppnår målet om EU:s lägsta arbetslöshet?
Johan Rudström

Madrid skräms med poliser

En folkomröstning om självständighet har hela tiden haft starkt folkligt stöd i Katalonien, över 80 procent har ansett att katalanerna ska ges rätten att bestämma om sin framtid. Nu viker stödet. Enligt uppgifter till El País kan närmare hälften tänka sig att avstå från att rösta, vilket kraftigt skulle påverka legitimiteten för resultatet. Skälet skulle vara rädsla, efter den spanska polisens räd i onsdags som ledde till 14 arresteringar och att miljoner valsedlar beslagtogs.

På torsdagen försökte den spanska regeringen, och det största oppositionspartiet PSOE (Socialisterna), att gjuta olja på vågorna genom att utlova förhandlingar om ett utvidgat självstyre, bara folkomröstningen 1 oktober avblåstes. Det var så dags. En sådan inbjudan hade möjligen vunnit gehör för några år sedan när man fortfarande tvekade om fortsättningen i Katalonien. Regionpresidenten Carles Puigdemont lovade i ett tv-uttalande på torsdagen att omröstningen ska äga rum. Efter maktdemonstrationen från Madrid gäller det nu också folkets frihet, sade han.

Centralregeringens respons på fredagen var att skicka 6 000 poliser till Katalonien för att ”bistå” den regionala polisen Mossos. Mossos d’Esquadra som fångade terroristerna i Barcelona i augusti behöver nu alltså hjälp för att hålla ordning på några tusen fredliga demonstranter och en kommande folkomröstning.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har försatt landet i en prekär situation genom att under sex år vägra samtala med en sjättedel av befolkningen. Nu hoppas han att det räcker med att skrämmas för att hålla katalanerna i schack. Han vet att om han tar till våld så kommer det internationella stödet att försvinna på nolltid. Det återstår nio dagar till folkomröstningen. Varför åker han inte själv till Barcelona i stället för att skicka 6 000 poliser? Omröstningen är ”illegal”, visst, men situationen kräver en politisk lösning. Den knappt 40-åriga demokratin Spanien ska vara stabil. Men det styrande konservativa Partido Popular (PP) rymmer minnen om hur det var längre tillbaka i tiden, då man alltid skickade polisen mot folket.

Johan Rudström

Vilka frågor är fel frågor?

Vi behöver ställa andra frågor om Sverigedemokraterna än dem som jag diskuterar i min skrift Den farliga mångfalden (Arenaförlaget, förord av Ingvar Carlsson och Bengt Westerberg) som gavs ut i början året. Det tyckte Susanna Birgersson på Expressens ledarsida i måndags.

Hennes poäng tycks vara att det är orimligt och ensidigt att påminna om uttalanden med bäring på den demokratiska rättsstatens principer som obestridligen gjorts av ledande Sverigedemokrater. Man uttalar sig ju om så mycket annat också.

Det jag försökte göra var dock inte att påstå att alla inom partiet enat står upp för alla de uppseendeväckande synpunkter på pressen, rättsväsendet, etniska minoriteter eller normala demokratiska rättigheter som gång på gång dyker upp, utan att belysa hur de på olika sätt ingår i en världsbild av helt annat slag än den som är gängse i demokratiska partier. Något liknande försökte Per Svensson göra i boken Vasakärven och järnröret, men inte heller den gillar Birgersson.

Varför detta skulle vara orimligt eller ensidigt lyckas jag dock inte förstå. Är det fel att belysa den världsbild som speglas när företrädare för extrema partier uttalar sig? Har det inte ett värde att veta hur ledande Sverigedemokrater tänker och uttalar sig i större principfrågor, även om de inte kan genomföra det som de förefaller önska sig? Om flera ledande personer i detta parti, med partisekreteraren i spetsen, exempelvis säger konstiga saker om judar, så har det alltid ett intresse, oavsett allt som kan sägas i andra frågor.

 Håkan Holmberg

Oroande eskalering i Spanien

Avsnitt 155 i Spaniens konstitution är en väl undangömd paragraf. När grundlagen skrevs 1978, två år efter Francos död, var det vägen mot demokrati som gällde, för Spanien och för de 17 självstyrande regionerna. Men avsnitt 155 finns där som en utväg för centralregeringen om en regions styre skulle bryta mot lagen. Då får man vidta ”nödvändiga åtgärder”, i teorin skulle man helt enkelt kunna ta över styret i regionen.

Elva dagar före den planerade folkomröstningen om självständighet i Katalonien talar plötsligt alla i Spanien om avsnitt 155 i konstitutionen. I går greps tolv företrädare för den katalanska regeringen för ”förberedelser” till valet nästa söndag. Den statliga polisen Guardia Civil, mest känd som den spanska trafikpolisen, stod för gripandena.

Premiärminister Mariano Rajoy agerar nu alltså mot folkomröstningen, men manar samtidigt till lugn från alla parter. Det största oppositionspartiet PSOE, Socialisterna, undrar vad han menar, om och hur avsnitt 155 ska användas. Progressiva krafter i Madrid anser att omröstningen borde få genomföras, medan konservativa röster höjs för att det är hög tid att ”slå näven i bordet”. Rajoy, känd som en politiker som genom att blunda får problem att försvinna, vet nog inte själv vad han vill. Men under tiden eskalerar situationen ändå.

Johan Rudström

Rimligt att Hultqvist är kvar

Peter Hultqvist (S) får som väntat sitta kvar som försvarsminister. Han ”åkte med” kollegerna Anna Johansson och Anders Ygeman med hot om misstroendevotum i somras, trots att hans ansvar för skandalen i Transportstyrelsen var långt ifrån uppenbart. Han hade tidigt fått informationen om säkerhetsläckan och hade kunnat föra vidare den statsminister Stefan Löfven, men det var samtidigt inte på hans eget departements område och det var inte tydligt att han skulle agera.

C och L backade i förra veckan från hotet om misstroende, sånär som på försvarspolitikern Allan Widman (L) som gick vidare och röstade för. Det berodde inte så mycket på ”ny information”, som man sade, som på att man insett att det inte vore så klokt att göra sig av med en av regeringens mest populära ministrar i ett ansträngt säkerhetsläge.

Johan Rudström

Efterklokhetens timme i Madrid

Två veckor före den ”olagliga” folkomröstningen om självständighet i Katalonien börjar den spanska regeringen att bli desperat. För det första ser det verkligen ut som om folkomröstningen ska genomföras, om inte måste flera hundra katalanska borgmästare som alla upplåtit lokaler till omröstningen gripas och lagföras. För det andra har den katalanska regeringen tagit ledningen i propagandakriget i internationella medier, där Spanien allt oftare framstår som skurken.
Skärpning anbefalles nu från Madrid, riktat mot samtliga kommunikationsavdelningar på de över 120 ambassaderna i världen. Ska det vara så svårt att få ut budskapet om separatisterna i nordost som fullkomligt struntar i den spanska konstitutionen? Så har han gjort under sex år nu, den spanske premiärministern Mariano Rajoy, hänvisat till konstitutionen. Pratat med katalanska folkvalda har han inte gjort. Det hade nog inte krävts mycket för att nå en politisk lösning tillsammans med Katalonien. Men det är lätt att vara efterklok. Och nu är det för sent.
Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se