• tisdag 23 maj 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Almtunas nya Emil Larsson Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Oacceptabala attacker mot Åkesson

Någon eller några har attackerat Jimmie Åkessons hem i Sölvesborg med äggkastning och raketer och dessutom ryckt i ytterdörren, dessbättre utan att komma in. Det är inte första gången som politiker och deras familjer råkar ut för sådant, och det är lika avskyvärt och oacceptabelt vem det än är som drabbas. Att det också är fråga om en attack mot det demokratiska systemet är självklart.

En sportjournalist, anställd på TV4, reagerade precis tvärtom och öste ut sina aggressioner mot SD-ledaren på Twitter. Också detta är avskyvärt och oacceptabelt. Också personer och politiker som man ogillar har rätt att få ha sin privata zon, sitt hem, fredat och rätt att få slippa personliga oförskämdheter på sociala medier.

TV4 ska ta itu med övertrampet internt. Vad som blir resultatet får vi väl se. Men det finns bara en acceptabel hållning och den är att ingen ska attackeras för sina åsikter, vare sig det handlar om fysiska attacker eller personliga förolämpningar.

Håkan Holmberg

Spanska S nere i källaren

Det sensationella valet av Pedro Sánchez till ledare för det spanska Socialistpartiet är det senaste tecknet på en krisande europeisk socialdemokrati. Han besegrade favoriten Susana Diaz klart, med nästan tio procentenheter. Men hans enda politiska budskap är egentligen att säga nej till den konservativa regeringen.

Diaz, socialistledare i Andalusien, var det självklara valet redan 2014, men avvaktade för att undvika en maktstrid inom partiet. Kompromisskandidaten Sánchez fick kliva fram och leda det forna maktpartiet genom två katastrofval, 2015 och nyvalet i juni 2016. Han misslyckades att få bort konservativa PP från makten genom sin vägran att komma överens med vänsterpopulistiska Podemos. I oktober avsattes han slutligen genom en omröstning i partistyrelsen. Vägen var krattad för Susana Diaz, trodde alla.
Men genom sin slogan "Nej är nej!" blev han sensationellt återvald som partiledare. Men väljarna vet inget mer än att han inte vill ha PP i regeringsställning. Många håller med om detta och premiärminister Mariano Rajoy är inte särdeles populär. Frågan är bara vad man vill ha i stället? Liksom Jeremy Corbyn i Storbritannien med flera har Sánchez inget riktigt svar. Han strävar på med 15-20 procents väljarstöd i opinionsmätningarna, mot nya val och nya förluster. Allt annat skulle förvåna.
Johan Rudström

Nya Watergate rycker närmare

Nu är bägaren full. Snart är måttet rågat. En stor skandal per dag klarar ingen president, inte heller Donald Trump. Efter röjandet av IS-källan inför den ryska ambassadören och utrikesministern kom uppgiften om att Trump bett FBI-chefen Comey lägga ned utredningen mot säkerhetsrådgivaren Mike Flynn då "han är en bra kille". Så småningom sparkades ändå Flynn för sina Rysslandskontakter av en motvillig Trump.

Både demokrater och republikaner i kongressen vill ha "pappren på bordet" och "banden offentliggjorda". Det börjar bli svårt att hålla ordning på vilka dokument och inspelningar som åsyftas. Alternativet, om skandalerna blir för många eller om Trump vägrar samarbeta, är att ställa honom inför riksrätt. Många hävdar att den processen redan varit i gång om kongressen haft demokratisk majoritet, alternativt om den sittande presidenten varit från Demokraterna.
"Avslöjandena börjar likna Watergate i allvar och omfattning", sade den republikanske senatorn John McCain i går. De flesta är överens om att det är Trumps politiska oerfarenhet som lett honom fel. Men om han dessutom vägrar att lära sig ämbetet kan det leda honom hela vägen till riksrätt och att han avsätts som USA:s president.
Johan Rudström

Snart får du äta upp plasten

Så långt bort från fastland och civilisation man kan komma ligger Henderson Island. Den obebodda ön ligger långt ut i södra Stilla havet, öster om Nya Zeeland och väster om Chile. 

Icke desto mindre är öns jungfruliga, vita sandstränder kraftigt påverkade av mänsklig närvaro. De är täckta av plast. Varje dag spolas, enligt forskare, över 3500 plastföremål upp på ön, som sakta börjar anta skepnaden av en soptipp i utkanten av någon större stad.

Hederson Island erbjuder ett dystopiskt skräcklandskap, skapat av oss människor. Man vågar knappt tänka på hur djurlivet på ön påverkas av varje ny plastbit som flyter i land. 663 marina arter på jorden har påträffats skadade på grund av skräp i havet. Stormfåglar i Nordsjön, som bara letar mat till havs, har i snitt 33 plastbitar var i magen. Och what goes around comes around: Musslan du äter innehåller mikroskräp.

Ok, men då får väl båtfolket sluta slänga skräp i havet? Nja, 80 procent av skräpet i havet kommer faktiskt från land. Det som slängs av oss människor på gator och torg förs via regnvatten, vindar, snödumpning och floder till havet. Plasten kan sedan ligga intakt i många år, då den inte bryts ned.

Vi behöver inte ta oss till södra Stilla havet för att beskärma oss. Motsvarande fem badkar med skräp flyter i land längs Bohuskusten. Varje timme. Allt enligt Håll Sverige rent. Det blir 8000 kubikmeter på ett år, bara där. Om vi inte snabbt vidtar globala åtgärder kommer det inte bara att att krylla av stränder täckta av plastföremål i regnbågens alla färger. Förutom att massor av djur hotas kommer vi själva att bokstavligen få äta upp plasten. 

Att tänka på nästa gång man ska köpa något: Finns det miljövänliga alternativ till plast? Kan man ta med sig en egen kasse att handla i?

Maria Ripenberg

Vem vill slåss för fyra spår?

Fyra järnvägsspår mellan Stockholm och Uppsala är ”ett starkt önskemål” men blir ”ganska svårt att få till”, säger Rolf Haraldsson, Trafikverket, till UNT (16/5). Skälet är att det finns 333,3 miljarder kronor för nyinvesteringar i järnväg 2018-2019 och att de ”samlade önskemålen” uppgår till 1 500 miljarder. Det är alltså en prioriteringsfråga. Som alltid.
Politikerna och handelskammaren i Uppsala/Stockholm har inte precis legat lågt med sina krav på fyrspår. Men det närmaste året, fram till riksdagsbeslutet nästa vår, måste man bli ännu tydligare med att utbyggnaden till fyra spår faktiskt är en ren samhällsekonomisk vinst. I landets mest expansiva region råder extrem bostadsbrist och nya kommunikationsmöjligheter öppnar för nya företag. Markpriserna kommer också att stiga kraftigt när det ska byggas och de cirka tio miljarder (lågt räknat av Handelskammaren, får man säga) som två nya spår kostar kommer snabbt att betala sig.
Att prioritera ned Mälardalen är att prioritera ned hela Sverige. Huvudstadsregionen har dragit svensk ekonomi i många decennier, men börjar hacka när det är svårt att hitta kompetent personal som ska kunna bo och ta sig till jobbet (se Spotify med flera företag). Hela landet ska leva, förstås, men man måste också ha något att leva av.

Lokala och regionala politiker argumenterar väl för fyra spår. Frågan är om de också är beredda att slåss, om det så innebär att partikamrater i andra delar av landet körs över? Detta kommer att bli avgörande för beslutet nästa vår.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se