• söndag 23 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Kyckling, jordnötssås och wokade grönsaker Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Så genant, Uppsala kommun!

Fotbollen är den största idrotten av alla, i Sverige liksom i världen. Allsvenskan kan med fog kallas ”fotbollens finrum” i Sverige. Där finns resurserna och medieutrymmet och Uppsala har under drygt fyra decennier saknat representation i herreliten. Som alla vet var så ökenvandringen slut den 24 oktober i höstas. Fansen jublade, näringsliv och politiker likaså. Nu skulle det bli fest i Uppsala. Sirius till allsvenskan!

Men det visade sig att Uppsala bjudit till Nobelfest i en luggsliten kavaj, med mosbricka på menyn. Alla som såg premiären mot IFK Göteborg kunde se att planen på Studenternas var ospelbar. I morgon spelas nästa hemmamatch mot Kalmar, i Gävle (!).

Tyngst faller ansvaret på den kommunledningen som haft flera år på sig för att förbereda planen för allsvenskt spel. ”Det vore väl sjutton om det inte kom varmare väder snart”, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, till unt.se (20/4). Uppsalaborna skruvar på sig i genans. Det är mycket, mycket pinsamt.

Johan Rudström

Fel strategi av sköterskor

Sjuksköterskorna i kamporganisationen 24K har manifestation i Stockholm i helgen. Och nu kräver de 30 000 kronor i ingångslön. Att kraven räknats upp beror väl till lika delar på den allmänna löneutvecklingen och att sjuksköterskebristen blivit ännu större.

På frågan "varför 30 000?" svarar arrangörerna att "först och främst har sjuksköterskor i princip en obefintlig löneutveckling". Jaha, och blir den bättre med en hög ingångslön, klart över yrkesgrupper med jämförbara utbildningar? Blir det inte i stället så att nyutexaminerade sjuksköterskor går förbi rutinerade kolleger, som tröttnar, och sedan själva finner att de inte har några som helst skäl att vidareutbilda sig och ta ett större ansvar?
Sjuksköterskorna behöver högre löner, vissa av dem mycket högre. Men höga ingångslöner är inte svaret.
Johan Rudström

Storvreta kan expandera mer

Nya Storvreta centrum, med bland annat femvåningshus, kommer att "ta kål på småstadsidyllen" påstås det. Hälften av invånarna sägs vara emot utbyggnaden i UNT:s reportage i går och hälften för. De småföretagare som försöker överleva, som slåss mot anläggningar som Gränby centrum, är givetvis för.

Som gammal Storvretabo är man kluven. Det fanns de som var emot stadsbussarnas ankomst i slutet på 1970-talet också då "bykaraktären" riskerades. Men det är längesedan Storvreta var en by med två snickerifabriker eller en småstadsidyll. Det är en pendlarort. Och en mycket bra sådan med både järnväg och motorväg. Orter som Storvreta, Vänge och Bergsbrunna är precis sådana som måste stå för en större del av Uppsalas expansion, på bekostnad av den extrema förtätningen. Expansionen är alltså helt rätt tänkt av kommunen.
Johan Rudström

Trump och Kim har vissa likheter

Ett omfattande kärnvapenkrig kan bryta ut ”när som helst”, varnade Nordkoreas FN-ambassadör Kim In-ryong på tisdagen. Diktaturen Nordkorea är lika isolerad som tidigare, men diktatorn Kim Jong-un har nu fått en yttre fiende till skänks, vid sidan av grannlandet Sydkorea.
Donald Trumps uttalanden om att Jong-un ”muckar gräl” och ”ska passa sig”, nära inpå robotattacken i Syrien och megabomben mot IS-lägret i Afghanistan, har definitivt lett till eskalerande provskjutningar och krigsretorik från Pyongyang. Och militärparaden vid den bortgångne evige ledaren Kim Il-sungs födelsedag var mer omfattande än någonsin.
Vicepresidenten Mike Pence har försökt balansera Trumps uttalanden med önskningar om fred och stabilitet. Men faktum kvarstår: såväl världens enda återstående helt slutna kommunistiska diktatur som världens enda supermakt leds av män som är impulsiva, oförutsägbara och saknar politisk erfarenhet. Det är förstås mycket oroande.
Johan Rudström

Våldsbejakande extremister i symbios

IS-anhängare och svensk vit makt-rörelse har mycket gemensamt. I själva verket behöver de varandra – det är som en symbios. När svenska nazister till exempel ilsket manar till att ”förvisa alla muslimer” från Sverige och Europa applåderar man nere i kalifatet. Det är ju Daesh våta dröm: att skapa ett hat mot ALLA muslimer i Europa, så att de blir förvisade och i stället ser sig tvungna att ansluta sig till kalifatet.

När en fanatisk anhängare av våldsbejakande jihadism spränger fram i en lastbil över en svensk gågata tar svenska nazister tillfället i akt att lägga ansvaret både på samtliga svenska muslimer samt på politiker och journalister – mer än på gärningsmannen.

Enligt Säpo talas det nu inom vit makt-miljön om ”hämnd och våld” – och ilskan är riktad mot allt och alla utom dem själva. Det korkade folket som gillar polisen, och journalisterna som i deras fantasi konspirerar med politiker i samtliga partier i något slags hemlig klubb. Och så förstås mot vanliga muslimer – de som brukar vara IS främsta måltavla.

Det kokar alltså i den svenska vit makt-miljön. Och den akuta anledningen till ökad ilska är den värdighet och sammanhållning som så många svenskar visat efter terrordådet. Människor har manifesterat tillsammans – kristna, ateister, muslimer, judar, vita, svarta – att de vägrar låta terrorister och extremister slå in kilar i samhället. De har på ett övertygande sätt visa att fronten går mellan alla oss som vill behålla ett öppet, tryggt och pluralistiskt samhälle och dem som vill krossa demokratin och med våld ta ifrån oss våra fri- och rättigheter. Sådana som IS och nazister, alltså.

De som har tolkat ”kärleksmanifestationen” som kärlek riktad till terroristen på Drottninggatan har inte ens tänkt en halv tanke. Den värme som människor sprider efter dådet handlar dels om att hedra offren och deras familjer och vänner, dels om att manifestera en inkluderande hållning bland alla svenskar, infödda eller invandrade, som känner sig drabbade och kränkta av attacken i Stockholm.

Hatarna hatar alltså ännu mer. För det blev plötsligt så tydligt att de befinner sig långt ut i marginalen. Men om de nu tycker att det är sådana allvarliga fel på svenska folket – ”ett senilt folk som inte vill överleva”, vad är det egentligen då med Sverige som de påstår sig ”älska” så högt? Med vilka metoder vill de konstruera ett nytt folk, det folk som passar deras syften?

Den senaste veckan har svenska folket manifesterat att man inte går i de våldsbejakande extremisternas gemensamma fälla: att provoceras till att hetsa fram en polariserad och uppdelad värld.

Maria Ripenberg

 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se