Kompisar Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Lisa McConnell

Luthagsbloggen

Lisa McConnell bloggar om stadsdelen Luthagen i Uppsala.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar


Follow my blog with Bloglovin Follow this blog 

Hans Rosling och världen som blev kvar

Livet en vardag, i vår del av världen.

Akademiska sjukhuset, Uppsala

Vi pratade om Hans Rosling på jobbet igår. Boken ”Hur jag lärde mig förstå världen” finns i Uppsala stadsbibliotekts e-boks utbud och har hamnat högt upp i min läslista.

 

Dessutom så läste jag för några dagar sedan om Hans Roslings svärdotter Anna som blev uppmärksammad av Billl Gates för sitt arbete med Gapminder och Dollar street. Gapminder är värd ett besök och Dollar street, som dokumenterar hur människor runt om i världen bor och lever baserat på vilken inkomst de har är ett otroligt intressant projekt. 30.000 bilder som visar världen som den är.

Världen blev onekligen lite fattigare när Hans Rosling gick bort men Gapminder och Dollar street visar att det finns dom som fortsätter i Hans fotspår och det känns oerhört bra.

/ Stories of Uppsala

Utvärdering efter en veckas bloggande

 

Uppsala 2017

Veckan som varit
Det var lite segt i starten men den här veckan har jag fått lite fart på bloggandet. De flesta inläggen var planerade och klara en vecka i förväg och jag måste säga att, som med det mesta, så är planeringen allt.
 

Luthagsbloggen och Stories of Uppsala
Jag har kvar Luthagsbloggen och just nu så lägger jag upp en del inlägg här men även på Stories of Uppsala. Det är exakt samma inlägg så dom skiljer sig inte åt men eftersom jag har en del läsare kvar här trots att bloggen i stort sett legat nere i ett par år så känns det bra att uppdatera även här. Jag är såklart jättetacksam för att ni tittat in lite då och då trots frånvaron.

Jag hade gärna fortsatt att bara blogga helt och hållet för UNT men jag har lite små problem med att komma år min egen blogg då och då eftersom jag inte har ett abonnemang och jag har helt enkelt ingen lust att betala för att blogga. Det är ibland lite väl svårt att hitta hit men det kanske bara är jag som inte är vän med sidan än. Det kan ju vara så att det fungerar helt felfritt för er som har ett abonnemang. Jag hoppas att det är så och att bloggarna syns bättre för er.

Jag fortsätter att lägga vissa inlägg här så får vi se hur det blir framöver. Jag får utvärdera vecka för vecka helt enkelt. Har ni synpunker så maila gärna.

 

Ett stort tack!
Sen vill jag tacka alla er som läst den här veckan inlägg. Tack för att ni gillar via sociala medier, för att ni hör av er och för att ni delar inläggen. Det gör det såklart lite roligare att fortsätta.

 

 

Veckans Uppsala bild

Riddartorget, Uppsala

 

Så här vackert var det i onsdags morse när jag gick till jobbet. Jag hade bråttom som vanligt men var tvungen att stanna till och ta en bild precis i toppen på trappan ned mot Wermlands Nation. Det lilla torget nedanför heter Riddartorget och har funnits där sedan den stora branden.

På 1200-talet byggs Sankt Eriks kapell på platsen och det är där relikerna efter Sankt Erik förvaras fram tills dess att Domkyrkan står klar.

Idag är torget en underbar liten oas omgiven av Domkyrkan, Helga Trefaldighet, Wermlands nation, Oxenstiernska huset och Dekanhuset.

Är man intresserad av Uppsala och Riddartorget framför allt så är det värt en sökning i det digitala museet. Där får man bland annat veta att Uppsala Tidning har huserat vid torget, att det gjorts en arkeologisk utgrävning av en medeltida källare som tillhörde just den kyrka där Sankt Eriks reliker förvarades och en hel massa andra bilder.

 

Vad vacker du är underbara stad!

 

Vi promenerar ut över Mimmi Ekholms plats. Känner på den stora granens frostiga barr.

Går försiktigt över Börjegatan där bilarna har bråttom och sällan ser oss i mörkret. Precis i slutet på Hällbygatan så svänger vi in på Sysslomansgatan och skymtar Domkyrkotornen. Frostbitna och omslutna av morgonsolens gula ljus.

Vad vacker du är underbara, hopplösa, älskade, tröttsamma stad.

Stories of Uppsala!

Rymdåret 2018!

Foto från International Space Stations Instagramkonto 

Jag brukar titta till den Internationella rymdstationen ISS på Instagram lite nu och då. Förrutom fantastiksa bilder och filmklipp så får man veta allt från vilka projekt som pågår, vilka som bemannar stationen och hur det är att leva däruppe.

16 gånger per dag rundar de vår jord. Ser hur stormar och norrsken drar förbi. Ser ljusen tändas och släckas genom dagar och nätter.

Det är nyttigt att titta in hos ISS lite då och då. Deras vy av världen ger onekligen perspektiv på tillvaron.

 

Rymdåret 2018 då.

Jo, det finns en jättebra artikel att läsa om man är intresserad. Där får man bland annat veta att Elon Musk kommer att skicka upp en Tesla som så småningom ska hamna i omloppsbana runt Mars.

Att Ryssland skickar upp ett lastskepp till ISS i february och att restiden kommer att vara runt 3 timmar. Snabbare än någonsin. Kortare än att flyga mellan New York och Los Angeles.

Det står också om TESS som ska skickas ut på en upptäcksresa utanför vårt solsystem.

Och sist men inte mist så planerar Boeing att testa sina första skepp som så småningom ska ta oss vanliga människor ut på resor i rymden.

 

Artikeln hittar ni här!

 

Stories of Uppsala!

Namn: Lisa McConnell
Bor: Stabby/Luthagen
Familj: Man och 2 barn
Bäst med min stadsdel: Stabbyskogen, förändringen som pågår och närheten till centrum.
E-post: lisahmcconnell@outlook.com

Följ mig gärna på Instagram!


Follow this blog


Follow my blog with Bloglovin" target="_blank">Följ bloggen med Bloglovin!

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se