• måndag 24 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Finns inga hemligheter att plocka fram High & Low High & Low
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Kyckling, jordnötssås och wokade grönsaker

Jag hade en burk jordnötssmör i kylen och kom på att jag kunde göra jordnötssås. Det brukar alltid uppskattas här hemma! Wokade grönsaker är ju bara för gott! Här kan man verkligen passa på att rensa grönsakslådan och använda det man har hemma och gillar. Själv hade jag denna gång morot, palsternacka, vitkål, broccoli, paprika, lök och vitlök.

Kycklingspett med jordnötssås och wokade grönsaker
4 portioner

4 kycklingfiléer
träspett (OBS! Lägg dem i blöt innan)

2 msk olja

2 msk mango chutney
1/2 msk soja
1/2 tsk grillkrydda
salt, peppar

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och trä upp dem på spetten. Blanda olja, mango chutney, soja och grillkrydda. Salta och peppra. Lägg spetten i en form och pensla med blandningen. Tillaga strax ovanför mitten i ugnen, vid 250 grader, ca 15-20 minuter. Se efter att kycklingköttet är vitt utan rosa inslag.

Jordnötssås:
1 dl jordnötssmör
1 1/2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde av valfri fetthalt
1 msk kycklingfond
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 krm curry
1 krm sambal oelek
1 tsk soja
ev salt, peppar

Blanda ingredienserna (utom salt och peppar) i en kastrull och låt puttra på svag värme 5-10 minuter Smaka av med salt och peppar.

Wokade grönsaker:

Grönsaker efter behag, t ex morot, palsternacka, kålrot, vitkål, paprika, broccoli, purjolök, gul lök, vitlök osv

rapsola att woka i

soja

sweet chili

salt, peppar

Skär alla grönsaker i bitar/skivor/strimlor. Woka på ganska hög värme i oljan. Rör om. Grönsakerna ska inte få så mycket färg och vara lite krispiga. Smaksätt med soja, sweet chili, salt och peppar.

Sirapslimpa - nästan som köpt!

Igår vet jag inte vad som hände med mig. På något sätt hade jag massor med energi när jag kom hem efter jobbet, så jag svängde ihop en deg till dessa goda sirapslimpor. De är mycket populära här hemma! Inga fibrer här inte, men det går väl för sig ibland?!

 

Sirapslimpor

2 st

50 g jäst

3½ dl vatten

2 tsk salt

25 g smält margarin

1 dl ljus sirap

5 dl rågsikt

ca 5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och häll lite över jästen. Rör så att det löser sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, margarin, sirap och rågsikt. Tillsätt sedan lite av vetemjölet i taget och arbeta degen smidig, så att den släpper bunkens kanter. Jäs ca en timme under bakduk.

Dela degen i två delar och forma till två limpor. Lägg limporna på en bakplåtspappersklädd plåt och jäs ytterligare ca 45 minuter under bakduk. Grädda bröden i nedre delen av ugnen, först vid 250 grader 5 minuter (kasta in lite vatten i ugnen innan du stänger ugnsluckan) och därefter vid 200 grader ca 20-25 minuter. Täck eventuellt bröden mot slutet så att de inte får alltför mycket färg. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Går utmärkt att skiva och frysa in!

Långkokt chili med tortillabröd

Så var detta påsklov till ända. Det ska faktiskt bli skönt med vardag och rutiner igen. För att inte tala om vardagsmat! Nu är jag inspirerad som bara den. Härligt. Veckan får gärna komma igång. Jag är redo. Men lite sol och värme skulle förstås inte skada.

Under lovet lagade jag en dag en underbart god chili som fick stå och puttra flera timmar. Chilin åt vi med sallad, tortillabröd, yoghurt och så ris för den som ville. Själv är jag dock inte överförtjust i ris. De hembakta tortillabröden smakar desto bättre. Så himla goda och enkla att göra!

Långkokt chili

6-8 portioner beroende på vad som serveras till

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1 chilifrukt - välj efter tycke och smak!

1 bit, ca 100 g, rökt sidfläsk eller bacon

1 kg nötkött, t ex högrev, fransyska, ytterlår

olja att steka i

2 msk tomatpuré 

3 dl porter

3 dl vatten

2 tsk spiskummin

2 tsk koriander

2 tsk oregano

1 tsk chilipulver

2 lagerblad

2 msk kalvfond

1 förpackning blandade bönor

ev salt och peppar

Hacka gul lök, vitlök och chili fint. Tärna sidfläsk fint och skär köttet i bitar. Fräs lök, vitlök, chili och sidfläsk och lägg över i en gryta. Bryn köttet i omgångar och lägg över även detta. Tillsätt tomatpuré, porter, vatten, spiskummin, koriander, oregano, chilipulver, lagerblad och fond. Låt hela härligheten koka upp och puttra sedan med lock på svag värme ca 3-4 timmar, tills köttet är så mört att det faller isär. Späd med vatten om det behövs. Själv kokade jag min gryta utan lock en stund på slutet för att koka ihop det hela lite mer. Tillsätt bönorna och smaka av med salt och peppar. Servera med tortillabröd, ris, grönsaker och yoghurt/crème fraiche.

 

Goda och lättbakade tortillabröd

12 st

 

6 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 msk rapsolja

2 dl vatten

 

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt olja och vatten och blanda raskt samman till en deg. Dela degen i 12 bitar och forma runda bullar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Stek bröden i het, torr stekpanna, någon minut på varje sida. Lägg de färdiggräddade bröden ovanpå varandra inlindade i en bakduk (så håller de sig varma och mjuka).

Wraps med hummus, sötpotatis, halloumi och cashewnötter

Dessa wraps gjorde jag och dottern när vi hade tjejkväll förra fredagen. Halloumi och sötpotatis passar så bra ihop. Love it!Hummus och vitlökssås smakade bra till detta och som pricken över i:et knaprigheten från cashewnötterna. Mums.

Wraps med hummus, sötpotatis, halloumi och cashewnötter

Tortillabröd

Hummus, se recept nedan

Sallad, valfri sort

Sötpotatis (rostad i ugnen med olivolja och salt)

Halloumiskivor, stekta i olja

Vitlökssås, se recept nedan

Cashewnötter, rostade och salta

Bred hummus på tortilabröd. Lägg på sallad, sötpotatis, halloumi, vitlökssås och cashewnötter. Vik ihop brödet, ät och njut.

 

Hummus

en skål

1 förpackning kikärtor, sköljda och avrunna

1 liten vitlöksklyfta

saft från 1/2 citron (man kan riva i skalet också om man vill)

1 tsk spiskummin

1 krm paprikapulver

några nypor flingsalt

2 msk olivolja

2 msk tahini

ca 1/2 dl vatten

Kör alla ingredienser med mixerstav eller i en matberedare. Ta ev hälften av vattnet först, så att du får den konsistens du önskar. Smaka av.

 

Vitlökssås:

2 dl crème fraiche

1 liten pressad vitlöksklyfta

salt, peppar

Blanda ingredienserna och smaka av. Låt stå i kylen inför servering.

Spagetti Carbonara med gröna ärtor

Det har blivit en hel del pasta på sistone. Dels för att det går snabbt och smidigt, dels för att det har varit bra att fylla på med just pasta inför alla innbandymatcher som varit. Carbonara går ju så snabbt att laga och blir så gott! Här blev det en variant med gröna ärtor, och det blev riktigt gott! Älskar gröna ärtor, äter det alldeles för sällan!

Spagetti carbonara med gröna ärtor

4 portioner

ca 320 g spagetti

2 dl frysta gröna ärtor

1 paket bacon

1 liten bit rökt skinka

ca 1 dl grädde

2 ägg

salt, peppar

drygt 1 dl riven parmesan

Koka spagettin enligt förpackningens anvisning. Låt ärtorna koka med den sista minuten av koktiden.

Strimla bacon och skinka. Stek bacon och skinka färdigt, gärna lite knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar. Rör ner riven parmesan.

Vänd ner baconfräs och gräddblandningen i den avrunna pastan. Rör om så det blandas och gottar till sig.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se