• torsdag 21 september 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Spelarbetyg: Tingsryd–Almtuna 0-3 Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Chokladsnittar

Härliga sommardag! Fast jag längtar tillbaka till Greklandsvärmen... Idag bakade dottern med kompis chokladsnittar. Gott sommarfika!

Chokladsnittar

ca 30 st

100 g margarin eller smör

1 1/4 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

2 msk kakao

1/2 tsk bakpulver

1/2 msk vaniljsocker

1/2 ägg

 

Pensling:

1/2 ägg

pärlsocker

 

Blanda alla ingredienser, gärna i en matberedare, till en deg. Dela degen i tre delar. Forma dem till rullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna en aning. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, vid 200 grader, ca 15 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt svalna på galler.

Kycklingcarbonara

Jag har varit sugen på att testa carbonara med kyckling ett bra tag nu. Idag blev det äntligen av och det var fantastiskt gott! Middagen klar på en knapp halvtimme, det gillar vi!

I morgon är det äntligen fredag! Det gillar vi också!

 

Kycklingcarbonara

4 portioner

 

ca 400 g spagetti

 

400 g kycklingfilé 

1 pkt bacon

några färska champinjoner

salt, peppar

2-3 dl grädde, valfri sort

2 ägg

2 dl riven parmesan

salt, peppar

Koka spagettin enligt förpackningens anvisning.

Tärna bacon och skär champinjonerna i bitar. Stek i stekpanna och lägg åt sidan. Skär kycklingen i bitar och stek även den. Salta och peppra och kontrollera att kycklingköttet är vitt. 

Vispa ihop grädde, ägg och parmesan. Salta och peppra. 

Vänd ner kyckling, svamp och bacon tillsammans med gräddblandningen i den nykokta spagettin. Servera med valfria grönsaker.

Helstekt fläskytterfilé med kall bea

I söndags åt vi en riktigt god, men enkel middag bestående av helstekt fläskytterfilé, kall bea och rostade rotfrukter (potatis, palsternacka, morot och kålrot). Mums!

Helstekt fläskytterfilé med kall bea och rostade rotfrukter

4 personer

1 kg fläskytterfilé 

margarin

salt och peppar

Bryn filéen i margarin. Salta och peppra. Stick in en termometer och tillaga köttet färdigt i ugnen, vid 225 grader, tills termometern visar 72 grader. Ta ut och låt vila. Skär upp i skivor.

Rostade rotfrukter:

potatis

morot

palsternacka

kålrot

olja

salt

Ta så mycket potatis och rotfrukter som du tror går åt. Skala och skär i bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen vid 225 grader, ca 30-40 minuter, beroende på storlek.

Kall bea:

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

2 krm salt

1 krm vitpeppar

2 1/2 dl rapsolja

drygt 1 tsk torkad dragon

drygt 1 msk hackad persilja, går bra med fryst

1 krm sambal oelek

Knäck ägget i en hög bunke och klicka i dijonsenapen. Vänta sedan ett tag innan du fortsätter. Det är viktigt att ingredienserna håller samma temperatur. Tillsätt vinäger, salt, peppar och olja. Mixa med mixerstav och dra den sakta uppåt. Då blir det en tjock majo. Smaksätt med dragon, persilja, schalottenlök, sambal och chilipulver. Ställ kallt inför servering.

Fantastiskt god kräftsoppa

Hösten är välkommen. Jag är redo för höstmat. Har många favoriter att laga och ser fram emot mysiga höstmiddagar med tända ljus. En favorit är denna kräftsoppa som hängt med i många år och syns här och var på nätet. Det är sonens favorit, fast hela familjen gillar den i och för sig. Men det är oftast han som önskar den. Igår hade vi den till förrätt. Mums!

Kräftsoppa

4 portioner (eller som förrätt 8 portioner)

2 stora morötter

1 gul lök

2 msk smör

3 msk vetemjöl

1 liter vatten

2 fiskbuljongtärningar

2-3 krm sambal oelek

2 dl grädde eller crème fraiche

1 burk kräftost (à 400 g, 17%)

1-2 msk hackad dill

ev lite salt, peppar

En burk kräftstjärtar i lake

Riv morötterna grovt och hacka löken. Fräs i smör ett par minuter. Strö över vetemjöl och rör om. Tillsätt vatten, buljongtärningar och sambal och låt koka upp. Puttra under lock 5-10 minuter. Tillsätt kräftost och grädde. Mixa soppan slät med en stavmixer. Låt koka upp igen, tillsätt dill och smaka av med salt och peppar. Lägg upp kräftstjärtar i djupa tallrikar och fördela soppan över. Servera med ett gott bröd.

Indisk linsgryta med tomat och kokosmjölk

Häromdagen lagade dottern och jag indisk linsgryta, något som vi alla är förtjusta i här hemma. Linsgrytan serverades med ris, stekta tortillasnibbar, grönsallad, mango chutney, yoghurt, russin och hackade jordnötter. Jättegott!

Indisk linsgryta

4-5 portioner

1 liten gul eller röd lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 msk olja

1/2 tsk vardera av chilipulver och koriander

1 msk curry

3 dl röda linser

400 g krossade tomater

400 ml kokosmjölk

400 ml vatten

1 grönsaksbuljongtärning

salt, peppar

Fräs lök och vitlök i oljan tillsammans med kryddorna i en kastrull. Tillsätt linser, tomater, kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt grytan koka med lock ca 20-30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med goda tillbehör.

Biff, bea och pommes!

My god. Fantastiskt god middag igår. Ändå fuskade jag lite och köpte pommes, men det kan vara så himla gott ibland. Skjutsade in pommes i ugnen, fixade god sallad och stekte ryggbiff och sparris. Sist men inte minst: fixade bästa bean. Jag har provat olika recept, men det är denna som vinner i längden för mig. Rättare sagt, jag misslyckas alltid med andra recept, så nu håller jag mig till detta.

Bearnaisesås
4 portioner

150 g smör
ca 2 msk hackad schalottenlök eller gul lök
5 vitpepparkorn
3 msk vitvinsvinäger
2 dl vatten
3 äggulor
2 msk hackad persilja
2 tsk dragon
2 krm salt
1/2 krm cayennespeppar

Smält smöret och ställ åt sidan.

Lägg lök, pepparkorn, vinäger och vatten i en liten kastrull. Låt koka tills ca ½ dl återstår. Sila bort lök och pepparkorn.

Blanda det silade med äggulor i en ren kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad och värm under kraftig vispning tills det börjar tjockna.

Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret, lite i taget. Blanda i persilja, dragon, salt och cayennepeppar. Servera bums till din finfina biff! Mums!

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se