• onsdag 26 juli 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Pasta med kyckling och pesto Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk

Ja, jag vet. Jag har bloggat om den här fantastiska linsgrytan många gånger. Men den är helt klart värd att gå i repris. Om och om igen. Så gott! Hela familjen tycker det, vilket är ett stort plus. Jag serverar massa tillbehör i skålar. Varierar utifrån vad vi har hemma. Idag blev det ris, yoghurt, mango chutney, kokos, russin, jordnötter, sallad, tomat, gurka, morot, broccoli och sist men inte minst tortillabröd som jag skar i snibbar och stekte i olja. Mums.

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk
4-6 portioner (för oss räcker det till två middagar!)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
3 dl röda linser
2 1/2 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 tomater
ca 100 g fryst bladspenat
salt, peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt med kryddorna i olja i en kastrull. Tillsätt linser, vatten och buljongtärning samt kokosmjölk. Låt det sjuda ca 30 minuter med lock. Hacka tomaterna grovt och tillsätt dem efter halva tiden. Späd eventuellt med lite mer vatten om du vill. Lägg i spenaten. Låt det sjuda ytterligare 5 minuter, eventuellt utan lock om du vill att grytan ska koka ihop sig något mer. Smaka av med salt och peppar.

Pasta med kyckling och pesto

Idag bjöd jag på pasta med kyckling och pesto här hemma. En krämig, god rätt som går hem hos alla i familjen. Enkelt och gott. Passar bra när man kanske inte vill ägna all ledig tid i köket. 

Pasta med kyckling och pesto

4 portioner

ca 700 g kycklingfilé, strimlad 

1 liten gul lök 

margarin att steka i

salt, peppar

1 dl vatten

1/2 dl pesto

1 1/2 dl crème fraiche

1 1/2 dl grädde

ev maizena eller mjöl

pasta och parmesan till servering

Bryn kycklingbitarna i omgångar i margarin. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Fräs hackad lök ett par minuter och tillsätt därefter kycklingen igen. Tillsätt vatten, pesto, crème fraiche och grädde. Låt såsen småputtra ca 10-15 minuter. Späd ev med mer vätska eller red ev av såsen med lite maizena eller vetemjöl. Smaka av med salt och peppar.

Servera med nykokt pasta och parmesan.

Enchiladas med köttfärs

Det blir mycket restmat under sommaren, speciellt till lunch. Känns bra att använda rester, både för ekonomi och miljö. Men ibland kan det såklart bli tråkigt i längden. Enchiladas är en bra resträtt, men kan förstås lagas till från grunden också. Tacorester i ny kostym. Serverade med en god sallad med melon, oliver, soltorkade tomater osv. Mums!

Enchiladas med köttfärs

4 portioner

400 g nötfärs 

tacokrydda - 1 påse köpt eller hemgjord om du föredrar det

1-2 dl kidneybönor

ev majs

2 dl crème fraiche

ca 1/2 dl tacosalsa, valfri styrka

8 tortillabröd

2 dl riven ost

crème fraiche eller gräddfil att servera till

Stek nötfärsen och krydda. Rör ner bönor, ev majs, crème fraiche och tacosalsa. Rör om och smaka av. Fördela röran på bröden, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Strö över osten och grädda mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 10 minuter.

Grillad lammrostbiff med getostkräm

Nu så är jag tillbaka. Vi har varit en vecka i Prag eftersom sonen spelat innebandycup där. Vilken upplevelse. Vi har åkt tunnelbana, spårvagn och buss hit och dit, tittat på spännande innebandy, ätit billig och god mat, umgåtts, shoppat och turistat. Jättemysigt. Men nu är vi på hemmaplan och som alltid har jag lite mer matinspiration när jag varit bortrest. Lycka är att få fylla på ett tomt kylskåp, skriva matlista, pyssla i köket...

Idag grillade vi lammrostbiff. Så himla gott. Serverade rostad potatis och sötpotatis samt en chèvrekräm till. 

Grillad lammrostbiff med getostkräm

4 portioner

ca 800 g lammrostbiff eller lammytterfilé 

2 msk olja

en skvätt vit balsamvinäger

1 msk honung

blandade hackade färska örter (jag hade timjan, oregano och rosmarin)

1 pressad vitlöksklyfta

salt, peppar

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Se till att det blir jämt fördelat. Marinera i ett par timmar. Grilla eller stek i ugnen till 56-58 grader. Låt vila en stund och skär upp köttet.

Chèvrekräm

150 g getost

1-2 dl crème fraiche

lite färsk timjan

salt, peppar

Smula getosten grovt i en skål. Blanda med crème fraiche till lämplig konsistens. Smaka av med timjan, salt och peppar. Låt stå i kylen inför servering.

Servera köttet med getostkräm och rostad färskpotatis och sötpotatis (skrubba och skär i jämnstora bitar, ringla över olja och strö över salt, sedan skjuts in i ugnen vid 225 grader, ca 30 min) samt en god sallad.

Chokladsnittar

Härliga sommardag! Fast jag längtar tillbaka till Greklandsvärmen... Idag bakade dottern med kompis chokladsnittar. Gott sommarfika!

Chokladsnittar

ca 30 st

100 g margarin eller smör

1 1/4 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

2 msk kakao

1/2 tsk bakpulver

1/2 msk vaniljsocker

1/2 ägg

 

Pensling:

1/2 ägg

pärlsocker

 

Blanda alla ingredienser, gärna i en matberedare, till en deg. Dela degen i tre delar. Forma dem till rullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna en aning. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, vid 200 grader, ca 15 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt svalna på galler.

Bästa köttbullarna

Ibland tänker jag att det är så jobbigt att göra egna köttbullar. Fast det är ju inte det! Jag är visserligen urusel på att steka fina, runda köttbullar, men det spelar mindre roll. Det blir ju så mycket godare än köpta! Köttbullarna passar på en buffé, tillsammans med brunsås och potatis eller tillsammans med klassikern stuvade makaroner.

Bästa köttbullarna
4 portioner


2 skivor vitt bröd eller ca 50 g brödrester
1½ dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar
1 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
½ gul lök, hackad och fräst i smör

Smula brödet i en bunke. Häll på mjölken och låt svälla ca 30 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna i bunken och arbeta ihop till en jämn smet.

Rulla små köttbullar och lägg på en blöt skärbräda. Stek i margarin tills köttbullarna fått fin färg och blivit färdiga inuti.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se