• torsdag 23 mars 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Fyra lag nobbar svenska cupen Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk

Ja, jag vet. Jag har bloggat om den här fantastiska linsgrytan många gånger. Men den är helt klart värd att gå i repris. Om och om igen. Så gott! Hela familjen tycker det, vilket är ett stort plus. Jag serverar massa tillbehör i skålar. Varierar utifrån vad vi har hemma. Idag blev det ris, yoghurt, mango chutney, kokos, russin, jordnötter, sallad, tomat, gurka, morot, broccoli och sist men inte minst tortillabröd som jag skar i snibbar och stekte i olja. Mums.

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk
4-6 portioner (för oss räcker det till två middagar!)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
3 dl röda linser
2 1/2 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 tomater
ca 100 g fryst bladspenat
salt, peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt med kryddorna i olja i en kastrull. Tillsätt linser, vatten och buljongtärning samt kokosmjölk. Låt det sjuda ca 30 minuter med lock. Hacka tomaterna grovt och tillsätt dem efter halva tiden. Späd eventuellt med lite mer vatten om du vill. Lägg i spenaten. Låt det sjuda ytterligare 5 minuter, eventuellt utan lock om du vill att grytan ska koka ihop sig något mer. Smaka av med salt och peppar.

Indisk soppa med linser, spenat, kokos och russin

Snart helg igen! Härligt! Ännu mer härligt (kanske) är att det är vår ute! Som jag längtat. Tra la la...

Idag bjuder jag på en mycket god indisk soppa med linser, spenat, kokos och russin. Mums.

Indisk soppa med linser, spenat, kokos och russin

4 portioner

1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, tärnade
2-3 potatisar, tärnade
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk olja
½ tsk cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk stött kardemumma
1 tsk kanel
1, 2 liter vatten
3 hönsbuljongtärningar
1 dl röda linser
2 dl mjölk
ca 150 g färsk blomkål, i mindre bitar
150 g fryst bladspenat
1/2 dl russin
½ dl kokos, rostad i torr stekpanna
salt, peppar

Fräs grönsakerna i lite olja någon minut. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare ett par minuter. Rör om noga. Häll på vattnet, buljongtärningar och linser. Låt soppan puttra på svag värme ca 20-30 minuter. Tillsätt mjölk, blomkål och spenat när ca 10 minuter av tiden återstår. Tillsätt mot slutet russin och kokos. Smaka av med salt och peppar.

Pestopasta med kyckling

Ny vecka och nytt jobb, alltså ny skola för mig. Med andra ord väldigt mycket att tänka på! Då är det skönt att koppla av med lite matlagning, när man väl kommit på något! Barnen önskade pestopasta med kyckling och det fick det bli. Hur gott som helst. Hur enkelt som helst. Mums. Jag gör min pesto med solrosfrön, mycket billigare än med pinjenötter.

Pestopasta med kyckling

4 portioner

350 g pasta, valfri sort

ca 700 g kycklingfilé

10 cm purjolök

margarin att fräsa i

salt, peppar

1 dl grädde

1-2 dl crème fraiche

1 dl vatten

1/2 dl pesto eller efter behag - gärna hemgjord, se nedan

Koka pastan enligt förpackningens anvisning.

Skär kycklingen i bitar och bryn i omgångar. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Fräs purjolöken. Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan. Tillsätt grädde, crème fraiche, vatten och pesto. Låt puttra ihop under lock. Smaka av. Blanda med den nykokta pastan.

Pesto med solrosfrön

1 kruka basilika eller 30 g fryst

2 små vitlöksklyftor

1/2 dl solrosfrön

1 dl parmesanost

1/2 dl olivolja

2 krm salt

1/2 krm peppar

Mixa ihop och späd ev med mer olja eller vatten tills lämplig konsistens. Smaka av.

Blomkålssoppa med currystekta kikärtor

Blomkålssoppa har blivit en klar favorit här hemma, speciellt hos dottern. Det är gott med någon form av topping, t ex bacon, parmesan, svamp, solrosfrön osv. Här hade jag sett i någon tidning att man kunde toppa med kikärtor som man fräst med curry. I fräset används också blasten. Perfekt att ta tillvara!


Blomkålssoppa med currystekta kikärtor

4 portioner

 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 små potatisar

1 blomkålshuvud, ca 600g

1 msk margarin

1 krm sambal oelek

8 dl vatten

2 buljongtärningar, grönsak

1 dl crème fraiche

Salt, peppar

Till servering:

1 burk kikärtor

blomkålsblasten, hackad

1 tsk curry

1/2 msk olja

salt, peppar

Hacka gul lök, vitlök och potatis. Fräs i margarin i en stor kastrull. Skär blomkålshuvudet i bitar och låt fräsa med. Tillsätt sambal och häll på vattnet och buljongtärningar. Låt koka under lock tills potatis och blomkål är mjuka. Mixa soppan med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. 

Fräs kikärtor och blast i olja tillsammans med curry. Kikärtorna blir nästan lite knapriga. Salta och peppra. Servera till soppan.

Pastagratäng med grillad kyckling

Ibland känner man sig så nöjd! Som när det blir fest på rest! Jag hade både kokt pasta och grillat kycklingkött i frysen. Behövde i stort sett bara krydda upp detta och göra en ostsås-vips en god middag lätt som en plätt!

Pastagratäng med kyckling

4 portioner

ca 300 g pasta, valfri sort

1 påse kycklingklubbor eller en grillad kyckling eller ett par kycklingfiléer

olja, soja och grillkrydda

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

några färska champinjoner

1 msk grillkrydda

Ostsås:

5 dl mjölk

3 msk vetemjöl

2 dl riven ost

salt, peppar

Pensla kycklingen med olja, soja och grillkrydda. Tillaga i ugnen tills kycklingen är vit utan rosa inslag. Låt svalna och plocka bort köttet om du använder klubbor eller hel kyckling. Hacka gul lök och vitlök. Skiva champinjonerna. Fräs i margarin några minuter. Tillsätt kycklingen och krydda med grillkrydda.

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt rinna av. Blanda pasta och kyckling i en ugnssäker form. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken. Koka upp under vispning och späd med resterande mjölk. Låt puttra några minuter på svag värme. Tillsätt osten och smaka av med ost och peppar. Häll såsen över pastan. 

Gratinera mitt i ugnen, ca en kvart, vid 225 grader. Servera med en god sallad!

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se