• tisdag 27 juni 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Midsommarnattens ljus är ljust Funbobloggen Funbobloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Krämig pastasallad

Härliga sommar! Just nu är jag mest sugen på grillat och goda sallader. Idag blev det en krämig pastasallad med ost och skinka. Mycket gott och populärt av alla här hemma. Det passar även att ha grillad kyckling istället om du föredrar det. Det här blir en stor laddning som räcker till ett par matlådor också, beroende på hur hungrig man är givetvis.

Krämig pastasallad 

4 portioner

350 g pasta, valfri sort

ca 300-400 g rökt skinka eller 2-3 grillade kycklingfiléer

150 g ost i tärningar

1 liten burk majs

1 förpackning cocktailtomater

ca 10 cm gurka

ev 1/2 röd paprika

ev lite strimlad purjolök eller rödlök

sallad att servera vid sidan om

sås:

2 dl crème fraiche

2 dl turkisk yoghurt

1/2 dl majonnäs, gärna hemgjord

1 tsk honung

salt, peppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt rinna av och svalna. Blanda ingredienserna till såsen och vänd ner i den avsvalnade pastan. Vänd även ner övriga ingredienser, skurna i mindre bitar. Låt gärna stå i kylen någon tills innan servering. Servera med grönsallad och ett gott bröd.

Rostad färskpotatissallad med getost, jordgubbar och valnötter

Midsommarafton i övermorgon. Vad sägs om en härlig färskpotatissallad med getost, jordgubbar och valnötter? Vi hade den till grillad lammfilé häromdagen, men salladen passar även på en buffé. Mums, verkligen en av mina favoriter. Det passar även med fetaost om du inte är förtjust i getost.

Rostad färskpotatissallad med getost, jordgubbar och valnötter

4 portioner som tillbehör eller betydligt fler om det är på en buffé

ca 1 kg färskpotatis, gärna små

1-2 msk olja

salt

1 liten påse ruccola

1/2-1 förpackning jordgubbar, ev halverade

ca 150 g getost

1-2 msk honung

ett par nävar valnötter

flingsalt, peppar

Skrubba färskpotatisarna, halvera dem eventuellt. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 30 minuter eller tills de fått fin färg och är färdiga. Låt dem svalna en stund.

Lägg sköljd ruccola på ett stort fat. Lägg på den något avsvalnade potatisen. Fördela jordgubbar och getost i bitar över potatisen. Ringla över honung och strö över valnötter. Avsluta med lite salt och peppar. Njut!

Mumsig tunnbrödsrulle med rostbiff, hummus och fetaostkräm

Vilken god middag det blev igår! Tunnbröd som fylldes med hummus, grönsaker, rostbiff och fetaostkräm. Toppades med rostad lök. För den som ville fanns det även potatissallad. Gott att ta med sig till de kommande picknicktillfällena i sommar. Längtar!

Mumsig tunnbrödsrulle med rostbiff, hummus och fetaostkräm

Mjuka tunnbröd (1-2 per person, beroende på hur hungrig man är)

Hummus (recept nedan)

Valfri sallad

Tomat, gurka, paprika, rödlök (eller andra grönsaker du gillar)

Rostbiff (se recept nedan)

Fetaostkräm (se recept nedan)

Rostad lök

Fördela ingredienserna på tunnbrödet. Vik ihop till en rulle/wrap. Mums!

 

Hummus

en skål

1 förpackning kikärtor, sköljda och avrunna

1 liten vitlöksklyfta

saft från 1/2 citron (man kan riva i skalet också om man vill)

1 tsk spiskummin

1 krm paprikapulver

några nypor flingsalt

2-3 msk olivolja

2 msk tahini

ca 1/2 dl vatten

Kör alla ingredienser med mixerstav eller i en matberedare. Ta ev hälften av vattnet först, så att du får den konsistens du önskar. Smaka av.

 

Rostbiff (räckte till två  middagar till vår familj)

ca 1 kg fransyska eller rostbiff

1 tsk salt

1 tsk peppar

Klappa in kryddorna i steken. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick i en termometer. Tillaga köttet vid 125 grader, tills det når en temperatur på 58 grader, då är den perfekt rosa. Ta ut köttet och lägg det i en plastpåse och häll över stekskyn. Knyt ihop och lägg in i kylen när det svalnat.

 

Fetaostkräm

100 g fetaost

2 dl crème fraiche

salt, peppar

Smula fetaosten i en skål. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå någon timme i kyl innan servering.

Enkel kycklinggryta med curry

Snart, snart ett välbehövligt sommarlov! Snart tid för rolig matlagning och annat skoj. Barnen önskade kyckling i currysås så det fick bli middagen häromdagen. Enkelt och snabbt! Och väldigt gott!

Enkel kycklinggryta med curry

4 portioner

1 gul lök

ca 700 g kycklingfilé

margarin att steka i

2 tsk curry

2 msk vetemjöl

1 dl vatten

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 hönsbuljongtärning 

salt, peppar

Hacka den gula löken. Strimla kycklingfilén. Fräs löken och lägg över i en gryta. Bryn kycklingen i omgångar och lägg över den med. Pudra över curry och vetemjöl och rör om. Späd sedan med vätskan och koka upp. Tillsätt buljongtärning. Låt småkoka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och valfria grönsaker.

Riktigt god rabarberchutney

Jag har inte gjort något av rabarbern ännu och det stressar mig lite. Den växer ju så det knakar. Jag planerar att göra saft och marmelad (okej då, kanske en och annan paj). Idag blev det dock en god chutney som passade alldeles utmärkt till fläskköttet vi grillade till middag. Mums, den gav verkligen mersmak. Chutneyn passar till annat grillat också eller kanske till en god bit ost.

Nu ladda för sista jobbveckan innan semester!

Riktigt god rabarberchutney

4 små burkar

ca 600 g rabarber

2 gula lökar

1 röd chili

1 msk riven ingefära

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

4 dl socker, jag hade hälften vanligt och hälften farin

Skär rabarbern i cm-stora bitar. Skala och hacka löken. Hacka chilin. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och puttra utan lock ca 20 minuter. Rör om då och då. Häll upp chutneyn på varma, rengjorda burkar. Sätt på locket och förvara kallt.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se