Logga in
Logga ut
Broaden my horizon Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Majssoppa med linser och chili

Ruggigt väder nu. Då passar det fint med en soppa. Äntligen blev det av att vi åt denna favoritsoppa! Hela familjen älskar den! 

Majssoppa med linser och chili
4 portioner

1 stor gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, hackade
½-1 röd chili (jag använde ½), fint hackad
½ msk rapsolja
2 stora potatisar (ca 200 g), tärnade
1 dl röda linser
1,2 liter vatten
2 buljongtärningar (höns + grönsak)
2 burkar majs (à 340 g) - alternativt motsvarande fryst
1 tsk salt
1 krm peppar

Till servering:
Sweet chilisås, ca ½ msk per portion

Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en stor kastrull. Lägg i potatis och linser och låt fräsa med någon minut. Häll på vatten och lägg i buljongtärningar, majs (avrunnen), salt och peppar. Låt koka under lock ca 30 minuter. Mixa soppan med en mixerstav. Det gör inget om det finns lite bitar kvar tycker jag, men det är ju en smaksak. Servera med sweet chili och ett gott bröd.

Hejdå bloggen och Gott Nytt År!

Snart dags att skåla in 2018. Snart dags för mig att stå på egna ben. I drygt åtta år har bloggen varit med mig, men nu är det dags att säga hejdå. Tack till er som läst. Hoppas att jag kunnat inspirera en aning. Mat är det bästa som finns. Älskar att planera och fundera. Skriva matsedlar. Handla (ja, det är faktiskt så roligt!). Sedan att få pyssla i köket, laga mat och baka, det är avkoppling för mig.  Inte alltid förstås. Ibland har inte ens jag fantasi eller ork. Eller tid. När maten ska vara klar helst en kvart innan man kommer hem. Nej, då är det inte alltid roligt. Men planering kommer man långt med. Jag ser fram emot ett nytt matår och känner mig inspirerad! Dock får jag som sagt klara mig utan min egen receptsamling, men det ska nog gå vägen.

Först en trevlig nyårsafton med goda vänner. Idag har jag preppat en del och hoppas förstås på en lyckad middag. Som vanligt ska jag ska hålla på och testa en massa nytt, men det är väl så det ska vara, eller hur!?

Ha det så bra!

Gott Nytt År!

Mammas siktkakor

Äntligen har jag tid för lite julstök (dock mellan olika innebandymatcher). Idag blev det siktkakor, som min mamma alltid brukade baka till jul. Det har blivit en tradition här hemma också förstås.

Siktkakor

4 st

50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
1 tsk anis, stött eller mald
2 tsk fänkål, stött eller mald
13 - 14 dl rågsikt

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, stötta eller malda kryddor och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 60 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 17 cm i diameter. Lägg dem på 2 plåtar, med bakplåtspapper. Nagga kakorna med gaffel eller brödnagg. Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Ryggbiff med potatisgratäng, svampkräm och balsamicosås

Det här är en riktigt god lördagsmiddag hemma hos oss. En bit ryggbiff, potatisgratäng, svampkräm och balsamicosås. Mums!

Ryggbiff med potatisgratäng, svampkräm och balsamicosås

4 portioner

4 ryggbiffar

salt och peppar

smör att steka i

 

Potatisgratäng:

1 kg potatis

ett par schalottenlökar eller en bit purjolök

1 liten vitlöksklyfta

2 1/2 dl grädde

2 1/2 dl mjölk

1 1/2 tsk salt

1 krm peppar

2 dl riven, lagrad ost

 

Svampkräm:

1 dl förvällda kantareller

1 schalottenlök eller 1 bit rödlök

1 msk smör

salt, peppar

1 dl crème fraiche, 34%

1 msk fryst persilja

1/2 pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk dijonsenap

salt, peppar

 

Balsamicosås:

1 1/2 msk strösocker
3 msk balsamvinäger
1/2 flaska rött vin (går även med matlagningsvin)
1 kalvbuljongtärning eller 3 msk kalvfond
1 msk majsena ljus redning
2 msk kallt smör
ev lite salt

Börja med svampkrämen. Fräs svamp och hackad lök i smör. Salta och peppra. Låt svalna. Vispa crème fraiche fast, det tar en stund. Vänd ner den avsvalnade svampröran, persilja, vitlök och dijon. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt minst en timme inför servering.

Skala och skiva potatisen. Strimla lök och hacka vitlök. Lägg det skurna i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Salta och peppra. Låt blandningen koka på medelvärme, rör om då och då, tills potatisen är nätt och jämnt mjuk, ca 15 minuter. Rör ner hälften av den rivna osten och låt den smälta ner. Smaka av. Häll blandningen i en ugnssäker form och strö över den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen, vid 200 grader, ca 15 minuter. Låt stå en stund innan servering.

Balsamicosås: Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli ljusbrunt. (Akta så att det inte bränns.) Dra kastrullen åt sidan och häll på vinägern, men se upp - det kan skvätta ganska rejält! Tillsätt rödvin och kalvbuljong. Koka ihop 10-15 minuter utan lock. Rör i majsenan. Koka upp igen och låt puttra en minut eller två tills den tjocknat lite. Hit kan du förbereda. Precis innan servering: Värm såsen och vispa i smöret. Smaka av med salt.

Salta och peppra köttet. Stek i margarin på båda sidor ett par minuter på varje sida (eller kortare tid efter smak och biffarnas tjocklek).

Servera med valfria grönsaker.

 

Schnitzel med kaprisdipp

Nu var det ett tag sedan, men idag blev det äntligen av igen. Schnitzel med kaprisdipp. Potatismos och gröna ärtor. Mums, jag kan äta detta ofta! Hela familjen fullkomligt älskar denna rätt!

Schnitzel med kaprisdipp

4 portioner

Potatismos:

Ca 1 kg potatis

mjölk

smör

salt, peppar

Kaprisdipp:

2 msk finhackad kapris

1/2 liten finhackad rödlök

2 msk fryst persilja

2 dl crème fraiche

salt, peppar

Schnitzel:

ca 750 g skinkstek

1 ägg

2 dl ströbröd

1 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 krm peppar

margarin att steka i

Tillbehör: kokta morötter och ärtor

Börja med att skala potatisen och skär i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Tillsätt mjölk och smör, lite i taget, och vispa samman till mos. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ingredienserna till dippen och smaka av. Ställ kallt inför servering.

Skär skinksteken i skivor. Banka ut dem (jag tog botten av en kastrull). Vänd i uppvispat ägg och sedan i ströbröd som du blandat med mjöl, salt och peppar. Stek några minuter på varje sida i ganska rikligt med margarin. Det ska bli frasigt och gott. Kontrollera att köttet är genomstekt. Servera!

Pepparkakor

I söndags gjorde vi pepparkaksdeg så att den skulle vara klar när baksuget slog till. Själv har jag tröttnat på att baka pepparkakor och skulle lika gärna kunna köpa en burk. Tråkigt men sant. Dottern, däremot, tycker det är ett måste att baka egna pepparkakor. Såklart hon får göra det. Skönt att hon fixar det mesta själv. Jag assisterade bara med gräddningen!

Pepparkaksdeg 

ger ca 150 pepparkakor

7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
1/2 msk bikarbonat
1 tsk malen kardemumma
1/2 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
150 g margarin
1/2 dl ljus sirap
1 dl vatten

Lägg alla ingredienserna i matberedaren. Fettet ska vara kylskåpskallt och skuret i bitar. Kör maskinen tills du får ihop en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp minst 1 dygn.

Arbeta med en bit av degen i taget. Kavla degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 4 minuter.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 40 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se