• lördag 21 oktober 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Spelarbetyg: Almtuna–Södertälje Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Marinerad prästost

Tänk att det är fredag i morgon igen! Jag tycker veckorna bara svischar förbi, men inte mig emot! I morgon ska vi äta lite plockmat här hemma. Har köpt lite goda ostar, oliver och charkuterier. Jag ska baka gott lantbröd och göra aioli. Längtar! Nu ikväll marinerade jag prästost, så himla gott som tilltugg eller till plockmaten. Mums! Naturligtvis kan man ta den ost man gillar!

Marinerad prästost

en burk

ca 200 g prästost eller annan ost du gillar

1/2 dl olivolja

2 msk vit balsamvinäger (funkar säkert med mörk också)

1 vitlöksklyfta, hackad

lite hackad rödlök eller schalottenlök 

1 msk sweet chilisås

1 msk honung

salt, peppar

torkad eller färsk oregano eller annan örtkrydda du gillar

Tärna osten. Blanda övriga ingredienser och häll över osten. Låt stå i kylen över natten.

Godaste vaniljrutorna

Idag fick kollegorna smaka på min favoritkaka. Den blev mycket uppskattad. Krämiga, härliga vaniljrutor. My god. Kanske något att baka till helggottiset? Tänk att det redan är fredag i morgon! Härligt!

Godaste vaniljrutorna
En långpanna (ca 48 st eller beroende på hur stora bitar du vill ha)

Deg:
400 gram margarin (rumsvarmt)
11 dl mjöl
4,5 dl socker
4 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver

Fyllning:
3 ägg
1 burk kesella (a 2 dl)
2 burkar fet crème fraiche (à 2 dl )
3 dl socker
1 msk vanillinsocker

Blanda ingredienserna till degen och arbeta ihop till en smuldeg. Tryck ut drygt hälften i en bakplåtspappersklädd långpanna.

Rör samman ingredienserna till fyllningen och häll den över degbotten i långpannan (ca 30x40 cm). Smula resten av degen ovanpå.

Grädda i ca 30 minuter i 200 grader. Täck eventuellt mot slutet så att inte kakan får för mycket färg. Skär upp i rutor när kakan svalnat. Ät och njut!

Panerad, stekt avokado

När vi åt plockmat i fredags blev jag sugen på att panera och steka avokado. Jag skar varje avokadohalva i fyra avlånga skivor. Sedan vände jag den i ägg och därefter i ströbröd som jag kryddat med salt och peppar. Jag stekte avokadon i rikligt med rapsolja på båda sidor, så att den blev mer åt det friterade hållet. Alltså, så gott, särskilt tillsammans med aioli! Definitivt mersmak! På fatet syns också stekt halloumi, en favorit det med!

Köttbullar med kantarellsås

Det här blev en mycket god middag en helt vanlig vardag. Skulle definitivt kunna platsa på helgen också. Servera köttbullarna i eller till den goda kantarellsåsen samt potatismos eller pasta. Här hade jag faktiskt gjort ett blomkålsmos som jag hade till min portion. Jag kokade blomkål och mixade med en liten skvätt crème fraiche och smakade av med salt och peppar. Gott!

Köttbullar med kantarellsås

4 portioner

500 g nötfärs

1/2 dl havregryn

1 dl vatten

1 ägg

2 msk fryst persilja

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk salt

2 krm svartpeppar 

Sås:

ett par nävar förvällda kantareller

1 msk margarin

2 msk vetemjöl

1 dl vatten

2 dl mjölk

1 dl grädde

1 msk fond

lite soja

salt, peppar

Blanda havregryn och vatten och låt stå och svälla en stund. Blanda alla ingredienserna till färsen och rulla stora köttbullar. Stek dem i margarin i en stekpanna. 

Fräs svampen i margarinet. Pudra över vetemjölet och rör om. Späd med vätskan, lite i taget, och låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med fond, soja, salt och peppar. Häll eventuellt såsen över köttbullarna i stekpannan eller servera vid sidan om. Servera med pasta eller potatismos.

Goda limpor

Vilket busväder det varit idag. Brr, en sån dag då jag gärna myser i köket. Idag bakade jag dessa goda limpor, som påminner om köpelimpa. Inte ett dugg nyttiga, men mycket populära här hemma! Jo, på ett sätt är de ju faktiskt nyttiga, du vet vad som finns i när du bakar själv istället för att köpa.

Goda limpor

2 st

4 dl fingervarmt vatten

50 g jäst

2 tsk salt

1/4 dl flytande margarin 

1 dl sirap

5 dl rågsikt

ca 5-6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll på det fingervarma vattnet och blanda så att jästen löser sig. Tillsätt salt, margarin, sirap och rågsikt. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills degen känns smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca en timme under bakduk.

Dela dagen i två delar. Knåda och forma till avlånga limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30-40 minuter. Sätt in limporna i nedre delen av ugnen, vid 250 grader. Kasta in lite vatten i botten av ugnen innan du stänger luckan. Efter fem minuter, sänk till 200 grader och låt grädda 20-25 minuter ytterligare. Låt bröden svalna på brödgaller under bakduk. Skär upp i skivor och frys in.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se