• söndag 20 augusti 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Falafel med tzatsiki Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Mumsig tunnbrödsrulle med rostbiff, hummus och fetaostkräm

Vilken god middag det blev igår! Tunnbröd som fylldes med hummus, grönsaker, rostbiff och fetaostkräm. Toppades med rostad lök. För den som ville fanns det även potatissallad. Gott att ta med sig till de kommande picknicktillfällena i sommar. Längtar!

Mumsig tunnbrödsrulle med rostbiff, hummus och fetaostkräm

Mjuka tunnbröd (1-2 per person, beroende på hur hungrig man är)

Hummus (recept nedan)

Valfri sallad

Tomat, gurka, paprika, rödlök (eller andra grönsaker du gillar)

Rostbiff (se recept nedan)

Fetaostkräm (se recept nedan)

Rostad lök

Fördela ingredienserna på tunnbrödet. Vik ihop till en rulle/wrap. Mums!

 

Hummus

en skål

1 förpackning kikärtor, sköljda och avrunna

1 liten vitlöksklyfta

saft från 1/2 citron (man kan riva i skalet också om man vill)

1 tsk spiskummin

1 krm paprikapulver

några nypor flingsalt

2-3 msk olivolja

2 msk tahini

ca 1/2 dl vatten

Kör alla ingredienser med mixerstav eller i en matberedare. Ta ev hälften av vattnet först, så att du får den konsistens du önskar. Smaka av.

 

Rostbiff (räckte till två  middagar till vår familj)

ca 1 kg fransyska eller rostbiff

1 tsk salt

1 tsk peppar

Klappa in kryddorna i steken. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick i en termometer. Tillaga köttet vid 125 grader, tills det når en temperatur på 58 grader, då är den perfekt rosa. Ta ut köttet och lägg det i en plastpåse och häll över stekskyn. Knyt ihop och lägg in i kylen när det svalnat.

 

Fetaostkräm

100 g fetaost

2 dl crème fraiche

salt, peppar

Smula fetaosten i en skål. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå någon timme i kyl innan servering.

Falafel med tzatsiki

Jag älskar falafel! Jag ska erkänna att det är en av få saker jag gillar i frysdisken med helfabrikat. Dock föredrar jag ju att laga själv och nu tycker jag att jag får till falafel nästan lika bra som köpta! Har testat massor med olika varianter, men numera gör jag dem med okokta kikärtor och sedan steker jag i mycket olja så blir de frasiga och goda, typ halvfriterade. Mums! Hela familjen gillar falafel och det är roligt. Här serverade jag med ris för den som ville, ugnsstekt sötpotatis och rödbetor (me like!), sallad och tzatsiki. Annars kan man ju servera i pitabröd med grönsaker - också gott!

Falafel med tzatsiki

250 g torkade kikärtor

1 stor vitlöksklyfta

1 liten gul lök

1/2 dl fryst persilja

1 krm cayennepeppar

1 1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk koriander

1 krm kanel

1 dryg msk vetemjöl

1/2 tsk 

1 dryg tsk salt

olja att steka i

Blötlägg kikärtorna i minst 8 timmar. Låt dem rinna av och kör dem i en matberedare tillsammans med vitlök och lök som du skurit i bitar, persilja, cayenne, spiskummin, koriander och kanel. Kör tills det blir en smulig massa. Lägg över i en bunke och blanda ner mjöl, bakpulver och salt. Låt blandningen stå i kylen ca en timme. 

Forma små runda bollar, platta till dem en aning. Jag får ca 30 st. Stek dem i rikligt med olja ett par minuter på varje sida tills de är frasiga och fått fin färg. Servera direkt.

Tzatsiki

ca 10 cm gurka

salt

ca 2-3 dl tjock yoghurt

1 vitlöksklyfta

ev lite krämig vit balsamvinäger

salt, peppar

Riv gurkan och lägg i en sil. Salta och låt stå ca 20 min. Krama ur vätskan och lägg i en skål. Tillsätt yoghurt, pressa ner vitlök och rör om. Smaksätt med krämig balsamvinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen inför servering.

Grekiska biffar med ajvarsås

Häromdagen åt vi så goda biffar med fetaost. Till det rostade jag potatis och rödbetor samt serverade med en ajvarsås. Mycket gott.

Grekiska biffar med ajvarsås 

4 portioner

500 g nötfärs (lamm blir förstås ännu godare)

1 ägg

1 tsk salt

2 krm peppar

1 vitlöksklyfta, pressad

2 tsk oregano

100 g fetaost

Ajvarsås:

2 dl crème fraiche

1/2 dl ajvar

en liten pressad vitlöksklyfta

salt, peppar

Rostad potatis och rödbetor:

potatis

rödbetor

olja

salt

Börja med potatis och rödbetor. Skrubba potatisen och skala rödbetorna. Skär i bitar, rödbetor något mindre. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och salta. Blanda om. Rosta i ugnen, vid 225 grader, ca 30 min eller tills det är färdigt.

Medan potatisen är i ugnen gör du såsen. Blanda ingredienserna och smaka av. Låt stå kallt innan servering.

Blanda ingredienserna till biffarna. Forma till ca 10-12 små biffar och stek i margarin i stekpanna, några minuter på varje sida.

Servera med en god sallad.

Kycklinggryta med röd curry och kokosmjölk

Så var semestern slut. I morgon börjar vardagen igen. Som jag skrev i ett tidigare inlägg känner jag mig redo. Jag har gått igenom kyl, frys och skafferi. Skrivit matsedel för veckan som kommer. Känner mig riktigt inspirerad. Man tager vad man haver. Har redan en lång lista på mat jag vill laga i höst. Både gamla godingar och nya rätter att testa. Fast lite svårt är det med vardagsmat förstås. Det ska gå snabbt och fungera inför träning. Tilltala alla. För att inte tala om variation. Inte ett helt enkelt pussel. Nu är det bara att hoppas på att inspirationen följer med ett bra tag framöver!

Idag lagade jag och dottern en fantastiskt god kycklinggryta med röd curry och kokosmjölk. Vi gjorde grytan ganska mild, men styrkan reglerar man själv med mängden röd curry. Vi toppade med jordnötter, vilket blev jättegott. Hade tyvärr inga cashewnötter hemma, annars hade vi tagit det! Vill man kan man förstås blanda ner nötterna i grytan. 

Kycklinggryta med röd curry och kokosmjölk

4 portioner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 morot

1 röd paprika

några blomkålsbuketter

olja att fräsa/bryna i

2 tsk röd curry (eller mer efter smak)

700 g kycklingfilé

400 ml kokosmjölk

2-3 dl vatten

2 msk kycklingfond 

maizena till redning

salt, peppar

jordnötter/cashewnötter

Hacka gul lök och vitlök. Skala och slanta moroten. Tärna paprikan. Fräs grönsakerna i olja tillsammans med röd curry. Lägg över i en gryta/kastrull. Skär kycklingfilén i mindre bitar. Bryn i ett par omgångar och lägg över i grytan. Häll på kokosmjölk, vatten (börja med 2 dl) och fond. Låt koka upp och puttra med lock ca 10-15 minuter. Späd ev med mer vatten. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Glöm inte att kontrollera att kycklingen är färdig.

Servera med kokt ris och valfria grönsaker. Nötter för den som vill.

Krämig potatissallad

Denna potatissallad är enkel, men mycket god och gillas av alla här hemma. Passar till grillmiddagen, till en god rostbiff eller på buffén. Mycket, mycket godare än köpt potatissallad som jag har svårt för.

Krämig potatissallad

4 portioner

ca 1 kg potatis, vanlig eller färsk

1 1/2 dl crème fraiche

1 1/2 dl turkisk yoghurt

1/2-1 dl majo, gärna hemgjord, se nedan

2 msk bostongurka

1 msk hackad kapris

1-2 salladslökar (eller purjolök, rödlök)

salt, peppar

Koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.

Tärna potatisen. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Hacka salladslöken och vänd ner den och såsen i potatisen. Ställ kallt inför servering.

Hemgjord majonnäs

1 ägg
1-2 tsk dijonsenap
½ msk vitvinsvinäger
2 krm salt
knappt ett kryddmått peppar, svart eller vit
2½ dl rapsolja

Ta gärna fram ägg och senap och låt det bli rumstempererat innan du fortsätter. Jag brukar knäcka ägget i bunken och klicka i senapen – därefter väntar jag ett tag. Tillsätt sedan vinäger, salt, peppar och olja. Sätt mixerstaven i botten på den höga bunken. Mixa några sekunder och dra mixerstaven långsamt uppåt. Voilà! En härligt, tjock majo!

Man tager vad man haver-sallad

Nu börjar min ledighet att gå mot sitt slut. En vecka kvar, sedan börjar vi lärare igen. Jag är redo. Jag är sugen på höst. Jag har massor med rolig höstmat att laga. Jag är i ärlighetens namn lite trött på alla restluncher (även om det känns väldigt bra att ta vara på resterna). Jag plockar ofta ihop en sådan här god tallrik till min lunch. Man tar vad man haver. Här blev det en härlig sallad med couscous, rostbiff, ost, oliver, majs, keso och tomat. Inte helt fel. 

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se