• lördag 25 november 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Vintern är här Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Rostad pumpa och zucchini

Här kommer ett litet tips på ett finfint tillbehör såhär i pumpatider. Jag älskar pumpa, speciellt rostad i ugnen. Här fick den sällskap av en bit zucchini och vips har du ett gott tillbehör till maten.

 

Rostad pumpa och zucchini

1 butternutpumpa

1 zucchini

1-2 msk olja

en nypa chiliflakes

några nypor grillkrydda

salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala pumpan och skär i bitar. Skär zucchinin i bitar. Lägg det skurna i en bakplåtspappersklädd långpanna. Ringla över olja, strö över chiliflakes, grillkrydda, salt och peppar. Blanda om. Rosta mitt i ugnen ca 25-30 minuter eller tills grönsakerna fått lite färg.

Lasagne med spenat och ost

Dotterns önskemål inför veckans meny var en lasagne med spenat och ost. Sagt och gjort. Letade lite inspiration och det resulterade i en supergod lasagne, väl värd att göra om!

Lasagne med spenat och ost

4 portioner

 

9 lasagneplattor

250 g fryst bladspenat - tinad och urkramad

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

1/2 tsk salt

1 krm peppar

 

Ostsås:

3/4 dl mjöl

8 dl mjölk

2 msk flytande margarin

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm malen muskotnöt

150 g riven ost

 

Hacka gul lök och vitlök. Fräs i olja ett par minuter. Tillsätt den urkramade spenaten och låt fräsa med en stund. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken. Låt koka upp under vispning. Tillsätt resten av mjölken och låt puttra ytterligare några minuter. Tillsätt margarin och kryddor. Tillsätt 2/3 av osten och låt smälta. Smaka av.

Häll lite ostsås i botten av en ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattor, spenatröra och ostsås. Avsluta med ostsås. Strö över resten av den rivna osten.  Gratinera mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 30 minuter.

Servera med en god sallad!

Födelsedagsfirande

Jag har gått och fyllt jämnt och det firades med familjen i Stockholm. Mysigt. Vi har ätit så mycket gott. En av middagarna blev italiensk och helt i min smak. Blandade charketurier, ost, bröd till förrätt och sedan en himmelskt god pasta med oxfilé till varmrätt. Mums! Så glad att vi hittade denna mysiga restaurang!

Pankopanerad lax

Jag försöker variera fiskrätter här hemma. Jag fick ett tips av en annan innebandymamma. Pankopanerad stekt lax. Vilken höjdare! Att panerad torsk är gott visste vi redan, men det här vart något helt annat! Mums! Panko är ett asiatiskt ströbröd. Jag gjorde som vanligt. Skar fisken i bitar och vände i ägg och sedan panko. Stekt sedan i rikligt med olja och lite smör, så det hela nästan blev friterat. Jag serverade med ris och en sås med crème fraiche, lite vitlök och lite curry. Salt och peppar. Hela familjen tyckte det var såå gott!

Majssoppa med linser och chili

Ruggigt väder nu. Då passar det fint med en soppa. Äntligen blev det av att vi åt denna favoritsoppa! Hela familjen älskar den! 

Majssoppa med linser och chili
4 portioner

1 stor gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, hackade
½-1 röd chili (jag använde ½), fint hackad
½ msk rapsolja
2 stora potatisar (ca 200 g), tärnade
1 dl röda linser
1,2 liter vatten
2 buljongtärningar (höns + grönsak)
2 burkar majs (à 340 g) - alternativt motsvarande fryst
1 tsk salt
1 krm peppar

Till servering:
Sweet chilisås, ca ½ msk per portion

Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en stor kastrull. Lägg i potatis och linser och låt fräsa med någon minut. Häll på vatten och lägg i buljongtärningar, majs (avrunnen), salt och peppar. Låt koka under lock ca 30 minuter. Mixa soppan med en mixerstav. Det gör inget om det finns lite bitar kvar tycker jag, men det är ju en smaksak. Servera med sweet chili och ett gott bröd.

Tekakor

I morse bjöd jag familjen på nybakta tekakor. De blev mycket poppis! Kul!

Tekakor

15 st

50 g jäst

100 g margarin

5 dl mjölk

2 tsk salt

2 msk ljus sirap

2 dl havregryn

ca 10-12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och häll på mjölken. Se till att degvätskan blir fingervarm. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den lösts sig. Tillsätt salt, sirap, havregryn och sedan vetemjölet, lite i taget, tills degen känns smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca en timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och dela i 15 bitar. Platta ut till kakor, ca 10 cm i diameter, och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga med en gaffel och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Grädda mitt i ugnen, vid 250 grader, 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Avnjut med smör och ost. Mums!

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 40 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se