• lördag 21 januari 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
VIDEO: Blomstrand efter 2-5 mot Karlskoga Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Frida Harju

Matstyrka

Frida Harju tränar nästan varje dag och bloggar om mat som bygger muskler och innehåller allehanda nyttigheter. 2014 genomförde hon en Tjejklassiker, sprang ett halvmara och vann ett mini-triathlon. Sommaren 2015 debuterade hon i body fitness och knep en andra plats. I vår är siktet inställt på Athletic Fitness.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Keso/spenatpaj på mandelmjölsbotten

Jag blev sugen på paj i helgen, men så hade vi mat kvar så det blev ingen riktig matlagning på söndagen och mina drömmar fick vänta. Dock inte längre än till idag då jag slog till på en vegetarisk variant (veckans vegetariska) och med min favvo glutenfria botten på mandelmjöl, fiberhusk och sesamfrö. Jag bytte även ut olivolja mot tryffelolja i den tomatsås jag gör och brer ut innan fyllningen kommer vilket skapade en bombastisk smak. Ni måste prova

Keso/spenatpaj på mandelmjölsbotten

4 portioner (ca 400 kcal/port)

botten:

1 ägg

1 msk (20 g) smör

2 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 msk sesamfrö

lite salt

 

tomatsås:

1 msk tomatpuré

1/2 vitlöksklyfta

1/2 msk tryffelolja (eller olivolja)

pizzakryddor

 

Fyllning:

1 påse färsk spenat

1/2 gul lök

1/2 vitlöksklyfta

1 näve finhackade höstkantareller (kan bytas ut mot annan svamp)

svartpeppar

lite smör att steka i

 

Stanning:

2 dl (200 g) lättkeso

1 förpackning (2,5 dl) matlagningsgrädde 4%

2 ägg

paprikapulver

Topping: riven ost

Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda allt till pajdegen i en mixer och tryck sedan ut degen i en ugnsfast form. Nagga med gaffel och kör pajskalet i ca 15 minuter i ugnen tills det får färg.

Rör ihop tomatsåsen. Hacka lök och fräs ihop med vitlök, spenat och svamp i smör i en stekpanna. Krydda med valfria kryddor.

Blanda ihop allt till stanningen. När skalet är klart, börja med att pensla på tomatsåsen. Fördela sedan spenatblandningen över. Häll över stanningen och toppa med någon nypa riven ost. Kör i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Vegetariska kroppkakor på Buttnernut squash, fylld med quorn, trattkantareller och svamp

Måndag igen och dax för vegetariskt. Hittade dessa läckerheter, eller snarare inspiration till dessa, hos en kostvetarkompis men som fyllt sina med halloumi och soltorkad tomat. Det blev säkert supergott men jag ville att det mer skulle likna originalet och gifta sig fint med syrliga lingon och grönkålen och fyllde mina med quornfileér, svamp, lök och kryddpeppar. Vilken grön succé!
Vegetariska kroppkakor på Buttnernut squash, fylld med quorn, trattkantareller och svamp
4 port
ca 500 kcal/port
Kroppkakor/deg
850 g (en normalstor) butternut squash
1-2 dl potatismjöl
3 äggulor
ca 0.5-1 dl fiberhusk
1 tsk salt
Fyllning
1/2 gul lök
en näve förvällda kantareller
1 påse quornbitar (ca 300 g)
1 tsk mortlad kryddpeppar
salt, svartpeppar, paprikakrydda
1/2 msk smör
Lingon
200 g frysta lingon
ca 0.75-1 dl sötningsströ
Grönkålschips
200 g grönkål hackad i bitar
kokosfettspray (eller olivolja)
flingsalt
Gör såhär: Skala, dela och koka butternut squashen. Detta kan göras i förväg och tar ca 20 min.
Ta ut lingonen i god tid innan servering och blanda med sötningsströ, låt tina. Sätt ugnen på 200 grader. Strö ut grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla olja och salt över. Kör i ugnen ca 7-10 minuter, tills den börjat få färg.
Blanda ihop allt till degen i en matberedare eller med degkrokar och elvisp. Tillsätt så mycket potatismjöl och fiberhusk att du får en deglik konsistens som går att arbeta med.
Hacka allt till fyllningen och fräs i en stekpanna i smör. Krydda efter tycke och smak.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Dela degen i flera små bollar, för oss blev det 24 st. Tryck ut degen i handflatan i en cirkel och stoppa lite fyllning mitt i. Vik över kanterna och rulla ihop till en boll, lägg på fuktad skärbräda att vänta på de andra. Gör lika med resterande och koka sedan bollarna, ca 12 åt gången, på medelhög temperatur i kastrullen med vatten. Bollarna är klara när de flyter upp till ytan. Servera ihop med grönkålschips, lingonen och eventuell överbliven fyllning.

Kimchi - syrad kålsallad

Alltså denna skapelse är en riktig sån där surdeg som blir bättre ju längre den ligger. Jag pratar såklart om Kimchi - syrad kålsallad som är troligt bra för din tarmbiota. Och inte bara det, det är himla gott också. Detta är alltså koreas nationalrätt och är ett mycket vanligt inslag som sidorätt i denna cuisine. Oftast är den gjord på kinakål (salladskål) men kan variera i recept i oändlighet. Typiskt sånt där äckel-gott om du frågar mig. Jag älskar den krispiga konsistensen. Jag smakade för första gången det här i höstas faktiskt, när jag åt Bibimbap för första gången. Jag älskar ju syrliga saker så det var inte märkligt att det blev en favorit direkt.
Det här är egentligen inte så komplicerat men tar någon dag, så ha det i åtanke. För oss blev det provsmak ikväll även om man egentligen ska vänta 5 dagar. Önskas bilder i de olika stegen kan ni surfa in på DEN HÄR hemsidan.
Kimchi
c 8-10 serveringar
1 salladskålshuvud (ca 600 g)
0.75 dl salt
170 g (1/4) rättika
1,5 msk pressad vitlök
1 msk färsk riven ingefära
2 dl strimlad purjolök
2.5 msk chilikrydda
1 msk agavesirap
1 msk fisksås
Dag 1: Dela salladskålen på hälften och lägg de delade ytorna uppåt likt båtar. Häll över salt och gnid in i bladen. Lägg detta i en burk eller skål och täck med vatten. Placera en tyngd över så att salladen pressas ner under ytan. Lät stå över natten i rumstemperatur.
Dag 2: Finstrimla lök och rättika. Blanda ihop med resten av ingredienserna. Häll av vattnet från kålen och skölj den i durkslag. Fördela den andra blandning över dem och gnid in halvorna i röran. Fläta ihop salladskålen med röran. Lägg i en påse eller burk med återförslutningsbart lock och låt stå i rumstemperatur en dag.
Dag 3: Skär upp kålen i grova bitar och lägg i en glasburk med lock. Blanda runt så att "hårda" rotbitar blandas med de lite lösare ändarna. Låt stå i kylen i 5-7 dagar innan förtäring.

 

Gluten- och sockerfria Cake pops

Jag har flera gånger sneglat på dem, blivit sugen på att prova baka, men inte tagit mig för då deras huvudingrediens är överbliven sockerkaka och sedan doppad i choklad eller annat godis. Inte min smak alltså. Men så kom jag på att vem har bestämt det egentligen? Likt punschrullar som inte heller de behöver vara gjorda av överblivna kakor, om man inte vill. Jag ville också prova använda den proteinella i vit choklad smak som jag köpte på Fitnessfestivalen. Alltså som nutella fast med smak av vit choklad - sockerfri - perfekt i mitt bakverk. Själva degen är en RAWbollssmet som jag smaksatte med rivet limeskal och lite saft. Dessa mixade jag och fyllde med protellan, sedan trä på sugrör och rulla i smält sockerfri choklad. Man kan toppa med vad man vill egentligen. Jag hade lite julpynt kvar sedan pepparkakshuset, även gojibär som är himla juliga i sin färg. enjoy!

 

 Såhär ser Proteinella ut. Man kan välja att inte fylla kulorna eller ta vanlig nutella om man vill.

Gluten- och sockerfria Cake pops

ca 10 stycken stora

 

Degen

120 g dadlar, urkärnade (ca 13 st)

0,5 dl kokosfett, smält

0.75 dl kakao

1/2 tsk kallt kaffe

1/2 tsk vaniljpulver

2 dl pecannötter

rivet skal från en halv lime, lite limesaft

en nypa havssalt

 

fyllning

12 tsk vit choklad nutella (sockerfri)

 

täcke

ca 1 kaka (100 g) sockerfri mjölkchoklad

pynt, hackade nötter, gojibär eller smält choklad till topping

10 st sugrör

 

Gör såhär: Mixa ihop allt till degen i en matberedare. Fördela degen i 10 bitar. Tryck ut varje bit i handen och fyll med proteinella, ca 1 tsk per boll, vik sedan över kanter och forma till en boll. Trä varje boll på ett sugrör. Jag lade sedan in klubborna i frysen en stund för att de skulle stelna mer innan man doppar i choklad, ca 30 min. Värm upp chokladen i bitar i en skål i micron eller i vattenbad. Rulla varje klubba i choklad och hjälp till med en sked för att täcka hela. Använd någon kartong, frigolit eller ställning att ställa varje klubba i för torkning, jag tog en äggkartong. Ställ i klubban och strö över den topping du vill ha. Låt torka och förvara sedan i kyl fram till servering.

 

 

Lasagne på sojabönsplattor

Alltså ÄNTLIGEN har Risenta kommit ut med lasagneplattor gjorda av sojabönor. Ja alltså likt den spagetti som redan finns ute på marknaden och är den enda pasta jag äter sedan år tillbaka. Jag saknar inte alls vanlig pasta faktiskt, det är lite som att bli av med sitt sockersug, när det väl gått en tid så har man inget sug kvar efter det. Fördelen med sojabönor är också att det är så proteinrikt att det inte är något som helst problem att välja vegetarisk fyllning i och man står sig länge på inte allt för hög energimängd. Förra veckan gjorde vi keso och spenatlasagne med röda linser i. Denna vecka blev det lax och torskfyllning istället för linser. Ni bara måste prova, det är så enkelt när man använder sig av färdig ostsås att spä ut keson med, yes ibland får man använda halvfabrikat.
Lasagne med sojabönsplattor
Lax/torskfyllning
4 serveringar (ca 400 kcal/port)
Tomatsås
1 förpackning krossade tomater
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljong
salt, peppar
valfria kryddor (jag tog oregano, paprika, timjan)
ostsås
1/2 förpackning färdig ostsås (2,5 dl)
200 g lättkeso
2 laxfiléer á 125 g styck
1 torskfilé á 125 g
100 g tinad spenat
muskotnöt
1 förpackning Risenta lasagneplattor med sojabönor
Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och pressa vitlöken och fräs i en stekpanna. Häll över krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning och kryddor. Häll på 1/2 dl vatten och låt småputtra ett tag.
Blanda ihop allt till ostsåsen, hacka fisken i små bitar och rör runt. Ta fram en ugnsfast form och varva vit sås med tomatsås och lasagneplattor. Avsluta med ett lager vit sås och kör i ugnen i 35-40 min. Vi åt med min goda sockerfria pizzasallad, denna gång hade jag haft i finriven rå rödbeta, det var jättegott.
Vegetarisk fyllning
4 port (ca 400 kcal per port)
Tomatsås
1 förpackning krossade tomater
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1/2 grönsaksbuljong
1 finriven morot
ca 3 dl kokta röda linser
salt, peppar
valfria kryddor (jag tog oregano, paprika, timjan)
Ostsås
1/2 förpackning färdig ostsås (2,5 dl)
200 g lättkeso
150 g fetaost 10%
100 g tinad spenat
muskotnöt
 
1 förpackning Risenta lasagneplattor med sojabönor
Gör såhär: Koka linserna enligt anvisningar på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och pressa vitlöken och fräs i en stekpanna. Häll över krossade tomater, tomatpuré, finriven morot, buljongtärning och kryddor. Häll på 1/2 dl vatten och låt småputtra ett tag. Lägg i de kokta linserna på slutet och låt bli varmt.
Blanda ihop allt till ostsåsen, smula ner fetaosten och rör runt. Ta fram en ugnsfast form och varva vit sås med tomatsås och lasagneplattor. Avsluta med ett lager vit sås och kör i ugnen i 35-40 min.

Bloggare: Frida Harju Ålder: 27 Familj: mamma och tre syskon - Elina, Henrik, Christian. är sambo med pojkvännen Simon Kostvetare: läst kostvetarprogrammet, Uppsala universitet, jobbar nu som Nutritionist/projektledare på företaget Lifesum Extraknäck: Egna föreläsningar, kostscheman På fritiden: Tränar och lagar mat i massor, läser mycket både skönlitteratur och tränings/matfakta i tidningar Äter helst: Frukostmat (havregrynsgröt och mitt surdegsbröd, tröttnar aldrig) Annars min pulled chicken som är lika god som pulled pork men mer hälsosam och snällare mot miljön. Äter aldrig: vitt bröd, pasta, falukorv och köttbullar Drömmer om: Att få fortsätta att jobba med sådant som hjälper människor i deras vardag med kosten och hälsan på något sätt. Mer av Frida Harju:: http://fridaharju.blogg.se/

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se