Logga in
Logga ut
Författarafton i Funbo Funbobloggen Funbobloggen
Vädersponsor:

Frida Westman

Matstyrka

Frida Harju tränar nästan varje dag och bloggar om mat som bygger muskler och innehåller allehanda nyttigheter. 2014 genomförde hon en Tjejklassiker, sprang ett halvmara och vann ett mini-triathlon. Sommaren 2015 debuterade hon i body fitness och knep en andra plats, under våren 2016 blev det en fjärde placering i Athletic Fitness. Vad blir nästa mål måntro?
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Guide gällande kokosfett

Att äta kokosolja har blivit en del i mångas kost numera. Träningsfolket använder det både till att steka mat i som bakning. Det kan även helt enkelt bara "duttas" dit i smoothies eller liknande för den som vill ha större mättnad eller energiinnehåll. Det är nämligen så att fett i stor utsträckning förlångsammar magsäckstömningen något vilket leder till att man inte blir hungrig lika snabbt. Det "positiva" med kokosfettet är också att det innehåller sådant fett som är mer lättsmält än andra fettsyror, absorberas direkt i tarmen, kan likt kolhydrater användas som energi i kroppen utan att göras om men lagras inte som kroppsfett i samma utsträckning utan ökar istället på ämnesomsättningen.

 

Kokosnöten är ingen nöt utan en frukt. Det är en stenfrukt och har alltså ett frö som agerar nötens vita bulk som finns under skalet och kallas fruktkött. Det här leder till att nötallergiker kan äta kokos. Det är de gröna nötterna man gör kallpressad kokosolja på och de bruna som faller ner själva innehåller sämre kvalité och är därför inte de man helst gör fett på. Det tar ca 1 år för en kokosnöt att mogna. Kokosfett hör till det mättade fettet, men har medellånga fettsyror istället för långa som exempelvis smör och grädde har. Kokos är därför mer lättsmält och ökar inte risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Den tål höga grader innan den oxideras, ända upp till 200 grader, och antar sämre form. Den kan inte göras om till transfett vilket innebär när fett antar en struktur som vi inte kan bryta ner i vår kropp och som kan ske vid upphettning. Transfett bildas då exempelvis flytande växtoljor härdas (teknik som används i industrin för att skapa en hållbar, önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt) och då denna härdning inte blir fullständigt gjord. I och med dess värmetålighet passar det bra att steka i kokosfett och du slipper också stekosen av bränt smör exempelvis. En annan hälsofördel är att kokos innehåller laurinsyra som stärker immunförsvaret.

 

Men vad är det då för skillnad på kokosolja som i glasburk och kokosfett i kyldisken?

Jo det är nämligen så att när kokosolja ska tas fram använder man gröna, skördade kokosnötter och kokosoljan separeras från protein och vatten genom naturlig fermentering. kallpressad olja får ej hettas över 42 grader.

Sedan kan man, som jag skrev här ovan, vilja få en önskad fasthet och hållbarhet på kokosfettet och det är det som skett med det kokosfett man kan köpa i mejerikylen i affären. Viss kokosfett utsätts också för deodorisering vilket innebär att man vill avlägsna dålig lukt och oljan hettas upp till över 230 grader. Den sistnämnda typen av kokosfett innehåller alltså härdat fett som inte stämmer överens med kroppens kemi. När du cirkulerar runt vid kokosfetthyllorna i affären nästa gång så välj då en kallpressad. 

 

Fotnot: Jag har i det här inlägget kallat det ohärdade för kokosolja och det härdade för kokosfett vilket endast beror på att ni skulle kunna hålla i sär dem på ett enkelt sätt. man kan säga både och om båda så det ni ska kika på är då snarare benämningen "kallpressad" eller "härdat"/"ohärdat". 

Hälsosam västerbottenpaj och jag har gift mig

Hallihallå, alldeles för längesedan som jag delade med mig av ett smarrigt recept, lika bra att kasta upp gårdagens lyckosamma kreation. Men först och främst, hörrni, jag HAR GIFT MIG. snacka om att samla vuxenpoäng va? jag heter numera Frida Westman så det är alltså ingen ny person som tagit över min kostblogg, det är samma gamla Frida. om än något mer kär och galen.

Men nu över till pajen, alltså ni måste prova den. med hemslagen aioli och agavepicklad rödlök, hur gott liksom. Det råder kräfttider igen, tänk så fort tiden går. Här har ni ett recept som gör att kalaset blir lagom energifyllt men utan att tumma på kvalitén och smaken. Vad sägs om ett skal med crust och motstånd och en fyllning behaglig med smak av ost och salladslök? Skalet är alltså gjort som den gamla favoriten med mandelmjöl och sesamfrö, glutenfri alltså, den här gången tog jag dock linfrön istället och det gick ju lika bra, Prova ni med vettja.

 

Lök- & västerbottenpaj på mandelmjölsbotten

4 port (ca 400 kcal/port)

botten:

4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 msk linfrö

1/2 tsk salt

1 äggvita

1 msk (20 g) smör

Gör såhär: Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en mixer,  tillsätt allra sist ägget (ta ett helt ägg om du inte har äggvita på dunk). tryck ut degen i en pajform, nagga med gaffel och stoppa gärna i kylen ca 20 minuter, eller tills ugnen är varm. grädda skalet i ugnen ca 12-15 minuter. Tills den har en fin färg.

Fyllning/stanning:

1 påse salladslök

2,5 dl matlagningsgrädde 4%

70 g riven västerbottenost

3 ägg

valfria kryddor (jag tog bara svartpeppar)

Gör såhär: Hacka salladslöken. Vispa ihop grädden och äggen först, tillsätt sedan resten av ingredienserna till en stanningen och fördela över skalet. Ställ in i ugnen i ca 35 minuter. Täck med folie på slutet om den får för mycket färg.

jag fräste även några kantareller i smör och fördelade ihop med lite salladslök på pajen när jag tagit ut den och innan servering. 

 

Vegetarisk Daal med Mifú

Förra veckan hade en kille i mitt team med sig en riktigt intressant matlåda. Han tycker om att pyssla i köket och försöker även äta veganskt till så stor del som möjligt. Jag har inga problem med att laga veganskt men är himla förtjust i ost och andra mejeriprodukter varför vegetariskt passar mig bättre.

Jag tänkte att lite mifú i skulle bli himla gottans och även höja proteinvärdet något, sagt och gjort. Det här blev fantastiskt gott. Prova du med vettja.

Vegetarisk Daal med Mifú

4 port (ca 450 kcal per port)

1 förpackning krossade tomater

1 vitlök

en bit riven ingefära

1/2 gul lök

1 msk olivolja

3 dl lätt kokosmjölk

2 tsk Tikka Masala krydda

lite kanel

1 grönsaksbuljong

100 g uncle bens parboiled ris

160 g röda linser okokta

2 små morötter

3-4 dl vatten

salt, peppar

1 förpackning mifú (jag valde den med tomat och örter)

Gör såhär: Hacka löken, pressa vitlöken, skala och slanta morötterna och finriv ingefäran och fräs i olja i en kastrull. Häll på Tikka Masala. Lägg i resten av ingredienserna förutom Mifún och låt småputtra i ca 20 minuter. Fräs under tiden mifu i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg i Mifun i grytan i slutet och smaka av med salt och peppar.

 

Kallrökt laxpaj på mandelmjölsbotten med kvargromsås

Paj, en av mina största svagheter. Men tänk om man kan göra en glutenfri version utan varken fet stanning eller fylld med ost. Men blir det gott då? O ja, den här är oförskämt god. Det här är faktiskt en av få gånger jag använder gräddfil i varm matlagning men det blir riktigt bra alltså.

 

Kallrökt laxpaj på mandelmjölsbotten med kvargromsås

4 port (ca 470 kcal/port)

botten:

4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 msk sesamfrö

1/2 tsk salt

1 ägg

1 msk (20 g) smör

Gör såhär: Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en mixer,  tillsätt allra sist ägget. tryck ut degen i en pajform, nagga med gaffel och stoppa sedan in i ugnen ca 12-15 minuter. Tills den har en fin färg.

Fyllning:

1 påse spenat

1/2 gul lök finhackad

1 förpackning kkallrökt lax á 180 gram

några körsbärstomater

svartpeppar, paprikapulver

Gör såhär: Fräs lök och spenat i lite smör i en panna. Fördela sedan detta i det gräddade skalet, klyfta tomater och lägg i samt klipp laxen i strimlor och fördela över.

stanning:

2,5 dl mjölk

2,5 dl gräddfil

3 ägg

klippt dill

Gör såhär: Vispa ihop stanningen och fördela över skalet. Ställ in i ugnen i ca 45 minuter. Täck med folie på slutet om den får för mycket färg.

Romsås/Dipp

1/2 dl gräddfil

1 dl lättkvarg

1 msk stenbitsrom

1 msk finhackad rödlök

1 msk finhackad dill

Gör såhär: Blanda ihop allt till såsen och låt stå och dra sig i kylskåpet innan servering.

Vi åt ihop med min goda sockerfria pizzasallad.

Asiatisk biffsallad med het dressing

Ibland kan jag få sånt där galet sug efter asiatiska smaker - jag tänker då på chili, lime, ingefära och soja. Gärna fräscha grönsaker också, i en wok typ. Hittade en version på den här i UNT faktiskt. Valde dock glasnudlar och även lövbiff istället för vanlig biff då, så freestylade vi lite med dressingen då vi inte hade alla ingredienser hemma, det blev galet bra. Prova du med vettja. Lagom lätt, inte tung måltid som ändå mättar bra.

Asiatisk biffsallad med het dressing

4 portioner (ca 450 kcal per port)

700-800 g lövbiff

3 salladslökar

1 förpackning sockerärter

1 morot

1 msk rapsolja

160 g (1 förpackning) glasnudlar

salt, svartpeppar

 

dressing:

2 msk sweet chilisås

2 msk soja

1 msk sesamfrö

1 kruka hackad färsk basilika

torkad chili

Gör såhär: Koka upp vatten i en kastrull till glasnudlarna. Blanda ihop dressingen och ställ åt sidan. Strimla lövbiffen, lök, morot och sockerärter. Fräs lövbiffen i olja i en wokpanna och ha sedan i grönsakerna när köttet börjat få färg. salta och peppra. Lägg i glasnudlarna i tre minuter i det heta vattnet. När de är klara häll av vattnet i ett durkslag och blanda sedan ner nudlarna i kött- och grönsakswoken. Fördela på fyra tallrikar och ringla dressingen över.

Fridans version på Carbonara

Igår när jag kom hem från jobbet hade jag ingen lust att äta en matlåda, något som annars är lätt hänt när inte Simon var hemma och det bara var jag som skulle ha mat i magen. Jag liksom många andra var trött och hungrig igår och ville att middagen skulle gå snabbt. Jag blev sugen på Carbonara för någon dag sedan då jag blivit exponerad av nån bild med det på. Visste att jag hade 1 portion bönpasta kvar hemma i skafferiet, även lite riven ost i kylen och ägg har vi alltid hemma. Perfekt, det enda som behövde införskaffas var kycklingbacon. Detta är ju en charkvara om en snäppet "hälsosammare" än griskött. Man får fuska ibland, helt klart. Väljer man bönpasta höjs både proteininnehållet (indirekt mättnaden) och man slipper bråkigheter som gluten. Genom att välja kyckling- eller kalkonbacon så har man "råd" rent energimässigt att strö lite riven ost i rätten, gärna en smakrik sådan. Prova du med vettja! du kommer inte att bli besviken.

Fridans version på Carbonara

1  portion (ca 450-500 kcal)

1 förpackning kycklingbacon

1/4 förpackning bönpasta (jag hade risenta)

1/2 tomat

2 msk riven ost

1 ägg

lite persilja till garnering

Gör såhär: Koka upp vatten till pastan i en kastrull. Lägg i pastan och låt koka i 6-7 minuter. Fräs under tiden kycklingbaconet hackat i småbitar i en teflonpanna, strö lite svartpeppar över. Skiva upp en halv tomat. Häll bort vatten från pastan, rör ner bacon, tomat och riven ost och lägg sedan upp på en tallrik. Ta bort toppen av skalet på ett ägg och placera det i högen av pasta. Strö lite persilja över. Bon apetit.

 

Bloggare: Frida Westman Ålder: 28 Familj: Hennes man Simon. Uppvuxen i älvkarleby med mamma och tre syskon - Elina, Henrik, Christian. Kostvetare: läst kostvetarprogrammet, Uppsala universitet, jobbar nu som Nutritionist/projektledare på företaget Lifesum Extraknäck: Egna föreläsningar, kostscheman På fritiden: Tränar och lagar mat i massor, läser mycket både skönlitteratur och tränings/matfakta i tidningar Äter helst: Frukostmat (havregrynsgröt och mitt surdegsbröd, tröttnar aldrig) Annars min pulled chicken som är lika god som pulled pork men mer hälsosam och snällare mot miljön. Äter aldrig: vitt bröd, pasta, falukorv och köttbullar Drömmer om: Att få fortsätta att jobba med sådant som hjälper människor i deras vardag med kosten och hälsan på något sätt. Mer av Frida Harju:: http://fridawestman.squarespace.com/

Externa bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se