Logga in
Logga ut
Vilken skön debut i Champions League! OS-bloggen OS-bloggen
Vädersponsor:

Håkan Lundh

OS-bloggen

Håkan Lundh har skrivit om sport i UNT sedan i oktober 1978. Första referatet var en träningsmatch i ishockey mellan IFK Dannemora/Österby och Knivsta. De kommande veckorna kommer mycket handla om OS och åter OS.

Vilken skön debut i Champions League!

Ibland hinner man med annat än vinter-OS. Till exempel Champions League i fotboll.
Jag har två favoritlag ute i Europa: Sunderland, som jag såg vinna FA-cupen 1973 trots att man var totalt utspelat av Leeds. Sedan dess har laget från nordöstra England legat mig varmt om hjärtat. Det andra laget är Bayern München. Jag gillar Tyskland och framförallt delstaten Bayern. Därför var det kul att se Thomas Müller och de andra utklassa Besiktas med 5-0.
Vi fick se en ny expert i Champions League-studion: Fredrik Ljungberg. Den förre landslagsspelaren gjorde en utmärkt debut. En avslappnad attityd utan att bli oseriös. Han såg bekväm ut trots att det var hans första framträdande.
Detta har ju ingenting med OS att göra, men ibland måste man tillåta sig att ta ut svängarna för att - om inte annat - skölja tankekanalerna från skidor, puckar, stenar och skridskor.
Men nu är jag laddad igen och ser fram emot en av OS-veckornas roligaste dagar. Det är mindre än fyra timmar kvar till herrarnas skicross med bland andra Victor Öhling-Norberg. Klockan 5.15 är det dags. Sedan kommer allt slag i slag:
x 6.05: Sverige avslutar grundserien i curling med att vinna (?) mot Norge.
x 9.00: Lagsprinten på skidor - kvaltävlingen. Om inget händer, som ett skidbrott eller ett rejält fall, går Sverige enkelt till final i både herr- och damtävlingen.
x 11.00: Finalerna i lagsprinten startar. Stina Nilsson och Charlotte Kalla tar guld om ni frågar mig. Herrlaget ser faktiskt lite spännande ut: Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Bronschans, definitivt.
x 13.10: Tre Kronor möter Tyskland i kvartsfinal, ett tyskt lag som bör vara tröttkört efter förlängningsmatchen mot Schweiz.
Till sist: Det blev tysk trippel i nordisk kombination. Backmomentet är inget jag prickar in i almanackan, men jaktstarten, den är alltid lika kul att se. Synd bara att den här sporten är stendöd i Sverige.

Stina Nilsson och Charlotte Kalla

 Fredrik Ljungberg i landslaget 2008

 

Så här slutar onsdagens teamsprint

När jag ombads att tippa svenska guldchanser inför OS i Sydkorea så kom Stina Nilssons individuella sprint högst upp på listan. Nu, när OS har pågått ett tag, så har ytterligare en gren seglat upp som en mycket stark guldmöjlighet: teamsprinten.
Charlotte Kalla och Stina Nilsson mot Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla. Jag tror inte att något annat lag kan blanda sig i guldstriden.
Det blir Björgen mot Kalla och Nilsson mot Falla. De sistnämda möts på den sista sträckan, den sjätte.
För några dagar sedan kändes Sveriges guldchanser som 70-80-procentiga. Nu har de minskat en aning, till 60-70. Anledningen är att Björgen visade bra i form i stafetten och att Falla har vilat ett tag - hon åkte varken det indviduella milloppet eller den långa stafetten. En teamsprint är många rundor på kort tid, det gäller att ha krafter kvar när det närmar sig avslutningen.
Jag ska tippa: 1) Sverige, 2) Norge, 3) USA.

Helt fel beslut av juryn

Nu fick vi precis resultatet av juryns beslut efter upploppsstriden mellan Italien och Tyskland - till italienarens fördel. Helt fel, enligt mig. Bedrövligt faktiskt. Allltså får man byta spår när det återstår 50 meter trots att en annan åkare befinner sig där. Jag tycker att Arnd Peiffer blev tydligt störd avy Dominik Windischs byte av korridor.
Ja ja, nu är det som det är, och nu laddar vi var dam- och herrstafetterna senare i veckan.

Italien ska diskas för trängning

Glasklar diskning av Italien enligt mitt sätt att se på upploppet i mixedstafetten.
Italienaren Dominik Windisch var visserligen först in mot upploppet och valde spår, men när det var 50 meter kvar, och markeringarna var tydliga i snön, så bytte han spår, mitt framför skidorna på tysken Arnd Peiffer som av naturliga skäl hade valt en annan korridor på upploppet. Jag tycker att tysken blev stängd på ett regelvidrigt sätt.
Nu får vi se vad juryn säger efter Tysklands protest...

... och där sprack Sveriges medaljchans

Jag skrev nyss att Sveriges guldchans sprack när Sebastian Samuelsson ersattes av Fredrik Lindström. Men nu kan jag skriva att Sveriges medaljchans försvann redan på den första sträckan, när Mona Brorsson sköt bort sig och drog på sig straffrundor.
Sveriges (och Brorssons) tidigare så säkra skytte förbyttes blixtsnabbt i någon sorts förtvivlan.

Bloggaren
Namn:
Håkan Lundh
Gör:
Reporter på UNT-sporten

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se