Logga in
Logga ut
Näslund körde för medalj OS-bloggen OS-bloggen
Vädersponsor:

Håkan Lundh

OS-bloggen

Håkan Lundh har skrivit om sport i UNT sedan i oktober 1978. Första referatet var en träningsmatch i ishockey mellan IFK Dannemora/Österby och Knivsta. De kommande veckorna kommer mycket handla om OS och åter OS.

Det mesta dramatiska någonsin

Vilket är ditt största OS-minne?
Här fortsättningen nedräkningen, från åttan till ettan. Vi har hunnit till fyran.
4)Tv-sportens Kjell Andersson (av alla!) kommenterar det mest dramatiska individuella OS- eller VM-lopp i historien. Thomas Wassberg mot Juha Mieto på 15 kilometer i Lake Placid 1980. Wassberg vann med två hundradelar. Jag skrek mig hes när Wassberg diagonalade mot mål.
Minnet av den här duellen är minst lika starkt som när publiken lyfte fram Thomas Magnuson till guld på tremilen vid VM i Falun 1974.

För övrigt ska jag hinta om att det kommer en lista till - fast då med tre svenska OS-fiaskon i historien.

Näslund körde för medalj

Den relativt dåliga starten blev Sandra Näslunds fall. Hon valde ytterbanan och hade en hård kamp om bronset hela vägen. I mål var hon dock tydligt besegrad. 

Svenska guldchanserna - rekordet ska slås

OS i Turin 2006: Sju guld, två silver och fem brons. Totalt 14 svenska medaljer. Det rekordet ska Sverige försöka slå - och det kan faktiskt gå. Sverige har fem skapliga guldchanser kvar. Om två av dem slår in så blir det svenskt OS-rekord.
Jag ska lista dem:
1) Lag Edin i curling, som vann grundserien och som utklassade Schweiz i semifinalen, som i princip var avgjord redan i paus efter fem omgångar. Finalen spelas klockan 7.35 på lördag morgon svensk tid.
2) Den alpina lagtävlingen med André Myhrer, Frida Hansdotter och förmodligen Anna-Swenn Larsson och Mattias Hargin. Myhrer är nog världens bästa parallellåkare med sin förmåga att "krossa" portarna med nävarna. På lördag natt klockan klockan 3.00 är det dags.
3) Lag Hasselborg i curling, som gjorde en mycket vass grundserie även om många av matcherna var knappa segrar. Det finns kapacitet för att vinna, särskilt nu när Kanada är borta från semifinalen, som avgörs i morgon klockan 12.05.
4) Skicross med Sandra Näslund. Hon har haft stora framgångar i världscupen den här vintern och är en av guldfavoriterna i nattens final.
5) Charlotte Kalla på tremilen. Hennes fantastiska form i klassisk åkning ger förhoppningar om en medalj, kanske guld. Men jag vill inte påstå att hon är favorit, det är Marit Björgen. Start klockan 7.15 på söndag morgon.
Fredagens svenska stafettlag i skidskytte kan vara en medaljbubblare, men det skulle förvåna mig mycket om det skulle bli en pallplats. Nu har Sverige tre bra åkare: Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström. Den fjärde länken, oavsett vem det blir (Peppe Femling?), är det svaga kortet.
Det här fantastiska svenska OS:et måste väl avslutas med ett par guld till. Och tänk vilka kandidater till Bragdguldet och Jerringspriset det finns redan. Nu kanske till och med Charlotte Kalla kan vinna Jerringpriset, eller kanske inte förresten, det lär nog gå till Peder Fredricson...

Frida Hansdotter

Sådärja, ordningen är återställd!

Sådärja, nu är ordningen återställd. De svenska medaljerna har börjat ramla in igen.
Först André Myhrers guld tidigt i morse, sedan den otroliga upphämtningen av Sverige och Hanna Öberg på den sista sträckan i skidskyttestafetten.
Det svenska läget var ju omöjligt. Laget var inte bara uträknat, det var utslaget. Det handlade om en minut och 30 sekunder från täten – efter den näst sista sträckan.
Det blåste rejält på skjutvallen, men det verkade inte bekymra Hanna Öberg det minsta. Pang, pang, pang, pang och pang. Samtidigt stod konkurrenterna på vallen och darrade – och bommade och bommade.
Hanna Öbergs upphämtning jämfördes i Kanal 5:s studio med 0–4 till 4–4 mot Tyskland i VM-kvalet i fotboll och 1–5 till 6–5 mot Finland i hockey-VM, men sååå bra tycker inte jag att det var – men en upphämtning som kommer att bli klassisk i OS-sammanhang, det är glasklart.
Nästan samtidigt som Hanna Öberg åkte i mål säkrade Sverige (i princip) en plats i finalen i curling för herrar genom att trycka dit Schweiz. Okej, jag ska inte ta ut något i förskott, men 8–2 efter sex omgångar är onekligen ett jätteläge.

http://www.unt.se/sport/den-underbara-vackarklockan-4908687.aspx

Hanna Öberg i stafetten

 

 

Utslaget Sverige tog medalj

Tamejtusan, det blev medalj igen trots att det svenska skidskyttelaget var uträknat - ja, nästan utslaget.
Okej, alla lag hade problem på skjutvallen i blåsten, men att Sverige skulle hämta upp det hopplösa underläget var sensationellt. Sverige var ju knappt med i tv-bilden, så långt efter var laget med Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och så hjälten, Hanna Öberg.
Otroligt!

Nu blir det svensk OS-final

Nu är OS-finalen nära!
Sverige har 6-2 efter halva semifinalen i curling mot Schweiz - och sista sten i nästa omgång. Jag tror inte att lag Edin kommer att missa det här jätteläget.
Som det ser ut nu spelar Sverige om guld och silver!

Bloggaren
Namn:
Håkan Lundh
Gör:
Reporter på UNT-sporten

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se