Logga in
Logga ut
Bra fredag Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Håkan Lundh

OS-bloggen

Håkan Lundh har skrivit om sport i UNT sedan i oktober 1978. Första referatet var en träningsmatch i ishockey mellan IFK Dannemora/Österby och Knivsta. De kommande veckorna kommer mycket handla om OS och åter OS.

Snart börjar den långa natten

Snart börjar den mest hektiska natten, morgonen och förmiddagen hittills - i alla fall för oss svenskar.
Först ut är storslalomdamerna. Klockan två är det dags för det första åket.
Någon chans på medalj är det inte. Ja, chans finns det alltid, men det skulle vara en "Sebastian Samuelsson-skräll" om det skulle bli svensk pallplats.
Tidigt i morgon bitti, eller sent i natt (välj själva) körs det andra åket. Sedan kommer läckerbitarna slag i slag med höjdpunkten, damernas fristilsmil, klockan halv åtta. Många tror säkert att Charlotte Kalla ska åka hem ett guld till, särskilt nu när det är hennes favoritdistans med indviduell start. Men jag undrar... Statistiskt talar det för ett norskt eller ett amerikanskt guld. Att Kalla skulle ta ett andra raka OS-guld är förstås fullt möjligt, kanske till och med troligt, men jag tror att Marit Björgren blir för svår. Kanske också Jessica Diggins.
Tre Kronor premiärspelar mot Norge på morgonen, och det bör bli svensk seger. Men betänk att det svenska laget består av åtskilliga spelare som aldrig har lirat ett OS medan Norge har en hel del OS-rutin i sin trupp.
Sedan kommer distansloppet i skidskytte, både för damer och herrar. Silvermannen Sebastian Samuelsson ska ut på banan igen. Ny medalj? Nej, jag tror att det kommer en reaktion. Guldet går i alla fall till Martin Fourcade.
I damloppet ska det bli spännande att se Anna Magnusson, som gör sin första start under OS. Hanna Öberg bör dock vara det största svenska hoppet.
Jag ska försöka hålla mig vaken så mycket jag kan.
Just nu (klockan tjugo över tolv) ska jag se Almtunas match mot Västervik en gång till (jag var på plats i Gränbyhallen) eftersom inspelningen av OS-programmet med Anja och Jessica av någon anledning inte fungerade.

De största tidsskillnader jag sett

Det har blivit några femmilar genom åren - framför tv:n alltså. Men jag kan inte minnas att jag har sett sådana tidsskillnader som det blev under OS - i alla fall inte på en masstart. I Holmenkollen brukar det kunna bli många minuter hit och dit, men inte fyra (!) minuter mellan ettan och sjuan.
Jag är oerhört imponerad av Ivo Niskanen, som nu vann sitt första indviduella OS-guld.
Han gjorde en "Johan Olsson" - gånger två. Han "ryckte" efter typ några kilometer. Bara Aleksej Poltoranin orkade, eller vågade, gå med, något han fick ångra till slut. Han stod still de sista kilometerna.
Det blev en kamp mellan Niskanen och ryssen Alexander Bolshunov. Det som avgjorde var att Niskanen hade fräschare skidor.
Bakom dessa två gjorde Daniel Rickardsson en bra femmil. Han åkte in som sjua, och hade ett guldtempo under nästan hela den andra halvan.
Tidigare under natten satt jag framför tv:n och fick se Sverige bli utslaget av Österrike i den alpina lagtävlingen. Det var faktiskt inget snack om saken, även om Frida Hansdotter förlorade det första racet med bara någon hundradel.
När man ändå har ångan uppe så fortsätter jag med curlingfinalen. 3-2 till USA just nu efter fyra omgångar. Sverige har sista sten i den kommande omgången.
Sova får man göra någon annan dag. Eller natt.

Skidskyttarna villade bort mig

Tidigare har jag haft Kanal 5 på tv:n och Kanal 9 på surfplatten. Man måste ju se allt! Men den här gången blev det inte så, och jag får skylla på Fredrik Lindström och de andra svenska skidskyttarna. Nu missade jag semifinalen i curling mellan Sverige och Storbritannien, och det känns inte bra.
Precis nyss slog jag över till nian, och ser då att Sverige leder med 9-5 i slutet av åttonde omgången - och har sista sten.
Det blir svensk OS-final även på damsidan, och nya medaljer.
Det bara rasar in svenska framgångar. Man hinner knappt med den ena förrän den andra kommer.

Mitt bendarr större än skyttarnas

Man blir alldeles matt och darrig när man ser vad de svenska skidskyttarna gör. Mitt bendarr är definitivt större än de svenska skidskyttarnas.
Här kommer en länk till min längre guldkrönika.

http://www.unt.se/sport/wow-det-dar-ni-norska-skidakare-4910164.aspx

Det blir svenskt GULD!

Herre min ska... DET BLIR GULD!

Då var det guldchans - igen

En sträcka återstår i skidskyttestafetten - och Sverige har jätteläge på medalj. Sebastian Samuelsson sköt bra och framförallt: han körde oerhört snabbt. Tre lag ser ut att göra upp om medaljerna: Norge, Sverige och Tyskland. Det är långt över minuten ner till fjärde lag.

Bloggaren
Namn:
Håkan Lundh
Gör:
Reporter på UNT-sporten

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se