Logga in
Logga ut
Bra fredag Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Håkan Lundh

OS-bloggen

Håkan Lundh har skrivit om sport i UNT sedan i oktober 1978. Första referatet var en träningsmatch i ishockey mellan IFK Dannemora/Österby och Knivsta. De kommande veckorna kommer mycket handla om OS och åter OS.

Tre svenska OS-fiaskon

Jag lovade att skriva om tre svenska fiaskon i OS-sammanhang. Jag tar tre händelser ur minnet. Jag kan förstås ha glömt något, men här kommer min lista, från trean till ettan.
3) Ylva Nowén vann fyra raka slalomsegrar i världscupen. Hon vann hela slalomcupen och var världens bästa slalomåkare säsongen 1997/98. Hon var den största favoriten vid OS i Nagano 1998, men allt slutade med fiasko och tårar. Redan efter första åket stod det klart att Nowén inte skulle vara i närheten av en pallplats. ”Jag är mentalt helt slut,” var en av hennes kommentarer.
2) Herrstafetten i Lake Placid 1980. Två år tidigare hade Svenåke Lundbäck vunnit VM-guld på femmilen i Lahtis och i stafett. 1972 vann han 15 kilometer i OS i Sapporo. En veteran och pålitlig åkare. Han var startman i det svenska stafettlaget – och gick in i väggen lika skoningslöst som Niklas Jonsson vid VM-i Falun 1993. Det gjorde ont att se. Sverige blev femma, slaget av segrande Ryssland med nästan fyra minuter.
1) Sverige mot Vitryssland i Salt Lake City 2002. Det skulle bli en enkel match för Tre Kronor, som med Hardy Nilssons ”totalhockey” (Big ice hockey) imponerat oerhört, inte minst i segermatchen mot Kanada. Men i kvartsfinalen mot Vitryssland gick allt fel – och när Tommy Salo tappade in Kopats 4–3-skott efter 17.36 i den sista perioden så försvann Sverige ur turneringen. Radiokommentatorn Lasse Granqvist totalsågade laget på ett sätt han aldrig hade gjort tidigare.

 Ylva Nowén har anlänt till Nagano-OS 1998 som favorit i slalom.

 

De största tidsskillnader jag sett

Det har blivit några femmilar genom åren - framför tv:n alltså. Men jag kan inte minnas att jag har sett sådana tidsskillnader som det blev under OS - i alla fall inte på en masstart. I Holmenkollen brukar det kunna bli många minuter hit och dit, men inte fyra (!) minuter mellan ettan och sjuan.
Jag är oerhört imponerad av Ivo Niskanen, som nu vann sitt första indviduella OS-guld.
Han gjorde en "Johan Olsson" - gånger två. Han "ryckte" efter typ några kilometer. Bara Aleksej Poltoranin orkade, eller vågade, gå med, något han fick ångra till slut. Han stod still de sista kilometerna.
Det blev en kamp mellan Niskanen och ryssen Alexander Bolshunov. Det som avgjorde var att Niskanen hade fräschare skidor.
Bakom dessa två gjorde Daniel Rickardsson en bra femmil. Han åkte in som sjua, och hade ett guldtempo under nästan hela den andra halvan.
Tidigare under natten satt jag framför tv:n och fick se Sverige bli utslaget av Österrike i den alpina lagtävlingen. Det var faktiskt inget snack om saken, även om Frida Hansdotter förlorade det första racet med bara någon hundradel.
När man ändå har ångan uppe så fortsätter jag med curlingfinalen. 3-2 till USA just nu efter fyra omgångar. Sverige har sista sten i den kommande omgången.
Sova får man göra någon annan dag. Eller natt.

Skidskyttarna villade bort mig

Tidigare har jag haft Kanal 5 på tv:n och Kanal 9 på surfplatten. Man måste ju se allt! Men den här gången blev det inte så, och jag får skylla på Fredrik Lindström och de andra svenska skidskyttarna. Nu missade jag semifinalen i curling mellan Sverige och Storbritannien, och det känns inte bra.
Precis nyss slog jag över till nian, och ser då att Sverige leder med 9-5 i slutet av åttonde omgången - och har sista sten.
Det blir svensk OS-final även på damsidan, och nya medaljer.
Det bara rasar in svenska framgångar. Man hinner knappt med den ena förrän den andra kommer.

Mitt bendarr större än skyttarnas

Man blir alldeles matt och darrig när man ser vad de svenska skidskyttarna gör. Mitt bendarr är definitivt större än de svenska skidskyttarnas.
Här kommer en länk till min längre guldkrönika.

http://www.unt.se/sport/wow-det-dar-ni-norska-skidakare-4910164.aspx

Det blir svenskt GULD!

Herre min ska... DET BLIR GULD!

Då var det guldchans - igen

En sträcka återstår i skidskyttestafetten - och Sverige har jätteläge på medalj. Sebastian Samuelsson sköt bra och framförallt: han körde oerhört snabbt. Tre lag ser ut att göra upp om medaljerna: Norge, Sverige och Tyskland. Det är långt över minuten ner till fjärde lag.

Bloggaren
Namn:
Håkan Lundh
Gör:
Reporter på UNT-sporten

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se