• fredag 24 november 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Lasagne med spenat och ost Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Har hemmalaget en fördel i schack?

Uppsala Det är ingen större hemlighet att hemmalaget har en påtaglig fördel i de flesta lag- såväl som individuella idrotter. Ja, faktum är att en metaanalys som gjordes av JP Jamison i Journal of Applied Social Psychology (2010) kom fram till att hemmlaget vinner ca 60 procent av alla tillfällen i olika sporter. Vad beror detta på? Ett par faktorer som brukar lyftas fram - och är vedertagna inom litteraturen på området - är domarens roll, betydelsen av publikstöd och att hemmalaget är vana med underlaget eller tävlingsarenan. Men gäller detta också i schack?

Det som skulle tala emot är ju att publikstödet i de flesta fall är mellan litet och obefintligt i schack och domaren spelar nästan ingen roll eftersom så pass få partier har domaringripanden. För att ta reda på om hemmalplan ändå har betydelse i schack måste man studera fenomenet och det är precis vad forskarna Patrik Sörqvist, Niklas Halin och Anders Kjellberg har gjort i en artikel i Journal of Sport Behavior. Åtminstone Sörqvist har en bakgrund inom schacket och har spelat på god nivå.

Resultaten visar att hemmafördelen också finns inom schacket. Empirin bestod av Allsvenska serien (superettan, div 1 och 2) mellan säsongerna 2000/2001 och 2009/2010. Resultaten var statistiskt signifikanta även om effekten var liten. Men hemmafördelen försvann helt och hållet när forskarna kontrollerade för spelstyrkan hos spelarna i lagen. Det innebär i klartext att hemmafördelen i schack tycks bero på att hemmalagen lyckas få med högre rankade spelare i sina matcher.

Succé för Joakim Nilsson i Västerås Open

Uppsala I helgen avgjordes Västerås Open med fina resultat för flera Uppsala-spelare. Mest glädjande var nog Joakim Nilssons (USSS) prestation som överglänser det mesta. I snabbschackronderna slog Joakim både SM-segraren Hans Tikkanen och Martin Lokander.  I lör- och söndagens ronder följde han upp de resultaten och slog då bland annat Harald Lögdahl och landade på 5 av 8 och blev därmed bäste Uppsalaspelare. Stort Grattis!

Malte Burwick började lite försiktigt i snabbschacksronderna men fick fart på pjäserna i långpartierna och slutade också på 5 av 8. Samma poängskörd fick också Carl-Fredrik Johansson samt-Juan Pablo Fernandez som bland annat tog en fin skalp mot GM Juan Bellon. Riktigt kul var också Julia Östenssons fina resultat i Lilla Västerås Open. Det blev en 13:e plats med 5 av 8 och ett rättvist ratingpris i en av hennes första turneringar! Resultat och exakta placeringar finns på Svenskt Grand Prix-sidan

En eldsjäl inom schacket är Lars O A Hedlund som har ägnat mycket tid åt att bygga upp en fin bildbank åt svenskt schack under de senaste åren. Lars fotograferar från turneringar och evenemang och har katalogiserat allt i Bildbanken. Kika gärna där, bland annat på bilderna från Västerås nu i helgen! /Henrik

Rond 7 i Västerås Open

Senior-VM för Uppsalaveteraner

Uppsala

Numer finns det fler chanser att spela VM i schack för den som vill och har tid. Sedan rätt många år tillbaka nu spelas Senior-VM både individuellt och i lag. Lagtävlingen brukar vara ytterst välbesatt med svenska spelare och den här gången har Sverige tom vissa chanser till en medaljplacering för vårt förstalag, med namn som Renman, Uddenfeldt och Malmdin, i klassen 65 +. Tävlingen spelas just nu på Kreta i Grekland och har kommit till tredje ronden.

Med i laget är också schackskribenten och tidigare Schacknyttredaktören Lars Grahn som förgyller med fina reportage på sin utsökta blogg. På bilden ovan tar sig Grahn an finländaren Rantanen och drabbningen slutade remi efter att Grahn haft övertaget.

Några av matcherna kan man följa i direktsändning. Men annars finns också möjlighet att se resultatrapporteringen för både 50 + klassen och för 65 + klassen.

Uppsalaspelarna finns i lagen 65 + där vårt femtelag domineras av UASS med Bo Nyberg och Lennart Forslund på borden 2 och 3. Första ronden blev det derby mot vårt starka andralag och då blev det inte många poäng. Men i rond 2 repade femtelaget mod och slog ett betydligt högre rankat skotskt lag. I nästa rond möter man ett Österrikiskt lag. Heja! Heja!

Upsala ASS är klara för elitserien 2017/18!

Uppsala Oj oj oj vilken dramatik det blev i avslutningen av superettan. Inför de avslutande tre ronderna i Västerås av Superettan och elitserien var det klart att UASS, troligen, behövde hålla sig ett poäng före sina konkurrenter eftersom vi hade alltför få partipoäng. Och första matchen mot Burgsvik var den allra viktigaste eftersom gotlänningarna var oss hack i häl.

Vad hände då i första matchen? Ja det frågade vi oss också efter kollapsen med 1 - 7 på fredagskvällen. Två ynka remier fick vi med oss. Därmed var matchen mot Horndal på lördag en måstematch för bägge lagen. Horndal slogs för livet i botten och vi för en elitserieplats i toppen. Efter en kampfylld match vann UASS med 5,5 - 2,5 mot dalmasarna, men lika viktigt var att både Burgsvik och Stockholms SS förlorade sina respektive matcher. Plötsligt var det realistiskt med uppflyttning, igen.

Inför sista ronden på söndag var läget raffinerat. På 11 poäng fanns Stockholms SS, Burgsvik och UASS i nämnd ordning och på 10 poäng skuggade Schack 08 Norrköping som också hade chansen. Vi utgick från att UASS skulle behöva vinna mot Kamraterna och då fanns möjligheten att avancera om bara något av lagen Stockholms SS och Burgsvik tappade poäng. UASS tog också en tidig ledning genom Sverrir Thorgeirson och sedan Carl-Fredrik Johansson som vann sina respektive partier. Thomas Marttala tog också kommandot i mittspelet och då skulle vi i sådana fall leda med 3 poäng.

Problemet var bara att det såg mindre ljust ut vid flera andra bräden. Risken fanns att det bara skulle bli oavgjort - och det skulle väl inte räcka... Faktum är att lyckan log mot UASS igen eftersom Burgsvik inte hade något flyt utan gick mot nederlag. Därmed skulle det räcka för UASS med ett oavgjort resultat och det var just vad det blev! Siffrorna skrevs till 4 - 4 och med ett poängs marginal lyckades vi passera Burgsvik.

Därmed vann Stockholms SS superettan, UASS på andra plats och därmed tar vi klivet upp i elitserien igen efter en paus på 3 säsonger!

UASS II klarade kontraktet i Östersund

Uppsala Ett stort grattis till Upsala Allmänna Schacksällskaps andralag som klarade kontraktet i den avslutande matchen mot Östersund i division 1 norra. Andralaget som ju spelar i en tuff division 1-serie hade bland annat Wasa med flera stormästare i laget att kämpa emot. Inför sista ronden fick man inte förlora emot Östersund och det gick vägen. Det blev istället seger med uddamålet 4,5 – 3,5 och fina segrar stod Erik Thörnblad, Fredrik Attefall, Jaokim Nilsson och Per Bjelvanmark för.

Tredjelaget hade å sin sida  samma utgångsläge i division II, dvs laget fick inte fick förlora mot Fagervik-Sundsvall för då hotade nedflyttning. Men Fagervik hade mobiliserat bra och anförda av Anders Kling slog man tillbaka UASS med 2,5 – 5,5 och därmed får UASS III lämna plats, bara 1,5 partipoäng skiljde upp till Schack 78 som därmed klarade sig kvar.

I division III vann Heby mot UASS och USSS kombinerade fjärdelag med 6,5 – 1,5. Men här inträffade en jätteskräll på fjärde bordet där Akash Mitra slog starke Ilhan Yusupov. Grattis Akash!

Nu är det bara en serie kvar att följa för UASS räkning, nämligen sammandraget den 24-26 mars för superettan där UASS förstalag allså har slagläge för att gå upp i elitserien. Men situationen i toppen är rafflande. Förstalaget ligger just nu på en andraplats vilket betyder uppflyttning. Avståndet ned till jagande Burgsvik som vi möter på fredagskvällen är bara 1 poäng och jagar bakom gör också SK Kamraterna och Schack 08. Sammandraget spelas i Västerås i Växhuset på Viktor Larssons plats på fredag-söndag med början på fredag klockan 18.00. Kom gärna dit och heja fram förstalaget till en elitserieplats!

/Henrik

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se