Logga in
Logga ut
"Barbiekrona" på Björgen? Nej nej nej... OS-bloggen OS-bloggen
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Har hemmalaget en fördel i schack?

Uppsala Det är ingen större hemlighet att hemmalaget har en påtaglig fördel i de flesta lag- såväl som individuella idrotter. Ja, faktum är att en metaanalys som gjordes av JP Jamison i Journal of Applied Social Psychology (2010) kom fram till att hemmlaget vinner ca 60 procent av alla tillfällen i olika sporter. Vad beror detta på? Ett par faktorer som brukar lyftas fram - och är vedertagna inom litteraturen på området - är domarens roll, betydelsen av publikstöd och att hemmalaget är vana med underlaget eller tävlingsarenan. Men gäller detta också i schack?

Det som skulle tala emot är ju att publikstödet i de flesta fall är mellan litet och obefintligt i schack och domaren spelar nästan ingen roll eftersom så pass få partier har domaringripanden. För att ta reda på om hemmalplan ändå har betydelse i schack måste man studera fenomenet och det är precis vad forskarna Patrik Sörqvist, Niklas Halin och Anders Kjellberg har gjort i en artikel i Journal of Sport Behavior. Åtminstone Sörqvist har en bakgrund inom schacket och har spelat på god nivå.

Resultaten visar att hemmafördelen också finns inom schacket. Empirin bestod av Allsvenska serien (superettan, div 1 och 2) mellan säsongerna 2000/2001 och 2009/2010. Resultaten var statistiskt signifikanta även om effekten var liten. Men hemmafördelen försvann helt och hållet när forskarna kontrollerade för spelstyrkan hos spelarna i lagen. Det innebär i klartext att hemmafördelen i schack tycks bero på att hemmalagen lyckas få med högre rankade spelare i sina matcher.

Schackvärldsmästaren Garri Kasparov till Stockholm den 27 februari

Uppsala Schackvärldsmästaren Garri Kasparov har många strängar på sin lyra och en av dem är att väcka opinion mot Putinregimen i Kreml. Ända sedan 2005 då han lade ned sin aktiva karriär som spelare har han flitigt sökt organisera oppositionen mot den då alltmer auktoritäre Vladimir Putin. Kasparovs senaste bok "Winter is coming" (2016) är en studie av det ryska maktsystemet som har väckt uppmärksamhet i breda kretsar.

På tisdag den 27 februari kl 16.30-18.00 kommer Kasparov till Stockholm för att föreläsa på Utrikespolitiska institutet. UI arrangerar då, med Martin Kragh som moderator, en föreläsning med frågestund där Kasparov lägger ut texten om just situationen i Ryssland nu inför det stundande presidentvalet. Valet är som bekant riggat på förväg för att "rätt" kandidat ska vinna på olika sätt. Den främste oppositionskandidaten Alexei Navalnyi får t.ex. inte ens delta. Träffa Kasparov den 27 februari och hör hans egen analys av situationen!

Shirov föreläser i Sverige den 2 februari

Uppsala En av schackvärldens stora profiler, Alexey Shirov, spelar som ni kanske vet för Wasa SS sedan ett par säsonger tillbaka. Det är en del av Wasa Schackklubbs satsning för att ta sig upp i elitserien igen och av resultaten och laguppställningen att döma når man målet under denna säsong.

Shirov är kanske mest känd för sin skarpa kombinatoriska spelstil där djärvheten ibland gränsar till dumdristighet i hans jakt efter seger. Som bäst var nog Shirov omkring 1998 då han bland annat slog Kramnik och fick rätten att utmana Kasparov om VM-titeln. Hur gick den matchen kanske någon undrar? Svaret är att den blev ospelad. Kasparov drog sig efterhand ur evenemanget och gav istället chansen till förloraren Kramnik. Inte helt juste mot Shirov tyckte nog de flesta men i schackvärlden är det inte alltid rättvisa villkor utan ibland den starkes rätt...

fredag den 2 februari kommer Alexey till Stockholms schacksalonger Ringvägen 9 C för en helkväll med schack. Programmet börjar 17.00 med lite mingel och sedan börjar själva föreläsningen klockan 18.00. Shirov kommer bland annat att visa några av sina partier och svarar också på deltagarnas frågor.

Missa inte den här chansen att se en världsstjärna i aktion!

Schacklördag på stadsbiblioteket med svenska mästarna på besök

Uppsala Säsongsinledningen bjuder på ett evenemang i Uppsala stadsbibliotek som är en tradition i Uppsalas schackliv. Så länge som UASS spelade i samma serie som lokalrivalerna Schack 78 kunde vi ha derby på stadsbiblioteket. Men sedan 15 år tillbaka, när lagen återfinns i olika serier, så spelar UASS alltid hemmamatch i januarironden på stadsbiblioteket.

Nu på lördag den 13 januari är det dags igen för en av säsongens höjdpunkter. UASS möter då regerande svenska mästarna Team Viking i Elitserien. Från 11.00 är besökare hjärtligt välkomna att heja fram laget som spelar i Mallas sal. På barnavdelningen har vi aktiviteter för barn och unga mellan 12 och 15.

Hjärtligt välkomna!

 

 

Säsongsinledningen bjuder på ett evenemang som ni inte får missa. Nu på lördag den 13 januari kommer en av säsongens höjdpunkter. UASS möter mångfaldiga och regerande svenska mästarna Team Viking i Stadsbiblioteket. Kom och heja fram laget från 11.00 i Mallas sal! Vi har också aktiviteter för barn och unga mellan 12 och 15 på barnavdelningen.

Fusket inom schacket

Uppsala Kan man fuska i schack? Det är inte en helt ovanlig fråga man får som schackspelare. Svaret på den frågan har nog alltid varit ja men under de senaste 15-20 åren har frågan fått mycket större aktualitet än tidigare. Anledningen stavas datorer och schackmotorer. När datorerna började bli tillräckligt bra för att kunna vinna mot vem som helst och dessutom var mans egendom så öppnades en möjlighet att fuska som tidigare inte hade stått till buds.

Mot slutet av 1990-talet kom de första historierna om datorfuskare och ett antal spelare åkte också fast. I World Open USA åkte en spelare fast som deltog under pseudonym "John von Neumann" - alltså en av datorhistoriens pionjärer. Måhända ett bisarrt skämt lika mycket som fuskförsök?! Indiern Umakant Sharma hade år 2006 sitt elektroniska hjälpmedel (bluetooth) insydd i en excentrisk huvudbonad när han spelade tävlingar, men till sist bad en domare honom att ta av mössan vilket nog inte var vad indiern hade hoppats på...

olympiaden 2010 i Khanty Mansiysk så fastnade fransmannen GM Sebastian Feller och hans två kumpaner i domarnas nät efter att ha använt ett avancerat system där en av Fellers medhjälpare tecknade drag med hjälp av mun- och handrörelser medan en ytterligare sammansvuren skötte datorn som spottade fram dragen. Feller är efter en avstängning tillbaka igen, men förhoppningsvis utan polare med excentriskt rörelsemönster. Norge fick sitt första fuskfall 2016 när den blinde amatören Stein Björnsen, som tack vare sitt handikapp fick spela med en öronsnäcka, blev påkommen. Den listige norrmannen hade i själva verket en bluetoothmottagare gömd i örat och spelade nästan på Carlsens nivå till omvärldens stora förvåning.

Nu har Sverige fått sitt första dokumenterade fall av datorfusk. I Kvibergsspelen Göteborg 2017 så misstänkte domaren en spelare och ärendet fick vidare till en av FIDEs kommittéer som utreder dessa frågor. En viktig del av bevisningen utgörs av själva dragen. Vad man gör är att undersöka de bättre schackprogrammen mot spelarens faktiska drag under partiet. Ett enskilt parti, eller kanske två, kan en amatörspelare i sina ljusaste stunder spela på, låt säga, Houdinis eller Stockfish nivå. Men en spelare som under en hel turnering spelar samma drag som en dator, rankad ca 1000 Elopoäng högre - ja han fuskar med närmast exakt 100 procent säkerhet.

Spelaren ifråga är nu avstängd från allt tävlingsspel i två år, till maj 2019. Jag skulle gärna se att hans tävlingsresultat från tävlingen där han blev upptäckt stryks, prispengarna betalas tillbaka och att spelarens ranking nollas när han får tävla igen. Eftersom personen ifråga hävdar sin oskuld och då kanske överklagar så följer jag vedertagna pressetiska principer och namnger honom inte. Men det som är intresserad kan säkert googla fram hans identitet, precis som jag har gjort.

Nu undrar säkert vän av ordning hur ofta detta förekommer i schacket? Jag vågar påstå att det finns fler fuskare - också i Sverige - än dem som ertappats med sitt fusk. Ungefär som med doping inom idrotten så finns det ibland mer sofistikerade sätt att manipulera resultatet än vad kontrollanterna förmår upptäcka. 

 

 

Sortin ur Europeiska Schackförbundet

Uppsala När Sveriges Schackförbund samlades till extrakongress den 7 februari 1943 på Stockholms Schackförbunds lokaler Drottninggatan 29 C i Stockholm så var det ett förbund i splittring. SSF hade drivit genom beslutet om anslutning till det av Tyskland dominerade Europeiska Schackförbundet efter att en liten grupp i styrelsen hade drivit genom beslutet. Nu skakade dock marken under deras fötter när motståndet bland klubbar och distrikt ute i landet växte närmast exponentiellt.  

Den uppmärksamme läsaren noterar att datumet var (söndagen) 7 februari 1943. Alltså samma vecka som den sjätte tyska armén hade kapitulerat i Stalingrad, övergiven av sin befälhavare som gärna offrade sina arméer på slagfältet likt bönder på schackbrädet. Krigslyckan hade således vänt till Tysklands nackdel och detta visste naturligtvis alla de som samlades till kongress. 

Det svenska schackförbundets ledning sökte under hela detta skeende uppråtthålla fiktionen att det internationella schacket under andra världskriget gick att bedriva opolitiskt och att inträdet i Europeiska Schackförbundet bara var betingat av schackliga hänsyn. Klubbar och förbund såg saken lite annorlunda och tyckte allmänt att anslutningsbeslutet var att frångå neutraliteten till förmån för en tyskvänlig inställning.

När extrakongressen samlades den 7 februari 1943 skulle alltså beslut fattas. SSF-s styrelse hade innan dess insett att spelat var förlorat. Man gav upp striden och endast en talare valde att gå upp i talarstolen för att bibehålla anslutningen till Europeiska Schackförbundet. Han - jag besparar er namnet - blev dock nedröstad med utklassningssiffror.

När styrelsen för SSF sedan skulle väljas om försökte UASS peta vice ordförande Folke Rogard och krävde extra omröstning om den posten. Harry Petterson som hade fört UASS stämma lanserades till kandidat för vice ordförandeskapet i SSF. Men med röstsiffrorna 1126 mot 701 fick Rogard fortsatt förtroende. Men den förlusten till trots: UASS hade varit med om att återta kontrollen över SSF och gjorde det Europeiska Schackförbundet till en kort parentes i vår schackhistoria.

 

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se