Elva korsbandsskador - på sex år: Sirius k... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Schacklördag på stadsbiblioteket med svenska mästarna på besök

Uppsala Säsongsinledningen bjuder på ett evenemang i Uppsala stadsbibliotek som är en tradition i Uppsalas schackliv. Så länge som UASS spelade i samma serie som lokalrivalerna Schack 78 kunde vi ha derby på stadsbiblioteket. Men sedan 15 år tillbaka, när lagen återfinns i olika serier, så spelar UASS alltid hemmamatch i januarironden på stadsbiblioteket.

Nu på lördag den 13 januari är det dags igen för en av säsongens höjdpunkter. UASS möter då regerande svenska mästarna Team Viking i Elitserien. Från 11.00 är besökare hjärtligt välkomna att heja fram laget som spelar i Mallas sal. På barnavdelningen har vi aktiviteter för barn och unga mellan 12 och 15.

Hjärtligt välkomna!

 

 

Säsongsinledningen bjuder på ett evenemang som ni inte får missa. Nu på lördag den 13 januari kommer en av säsongens höjdpunkter. UASS möter mångfaldiga och regerande svenska mästarna Team Viking i Stadsbiblioteket. Kom och heja fram laget från 11.00 i Mallas sal! Vi har också aktiviteter för barn och unga mellan 12 och 15 på barnavdelningen.

Fusket inom schacket

Uppsala Kan man fuska i schack? Det är inte en helt ovanlig fråga man får som schackspelare. Svaret på den frågan har nog alltid varit ja men under de senaste 15-20 åren har frågan fått mycket större aktualitet än tidigare. Anledningen stavas datorer och schackmotorer. När datorerna började bli tillräckligt bra för att kunna vinna mot vem som helst och dessutom var mans egendom så öppnades en möjlighet att fuska som tidigare inte hade stått till buds.

Mot slutet av 1990-talet kom de första historierna om datorfuskare och ett antal spelare åkte också fast. I World Open USA åkte en spelare fast som deltog under pseudonym "John von Neumann" - alltså en av datorhistoriens pionjärer. Måhända ett bisarrt skämt lika mycket som fuskförsök?! Indiern Umakant Sharma hade år 2006 sitt elektroniska hjälpmedel (bluetooth) insydd i en excentrisk huvudbonad när han spelade tävlingar, men till sist bad en domare honom att ta av mössan vilket nog inte var vad indiern hade hoppats på...

olympiaden 2010 i Khanty Mansiysk så fastnade fransmannen GM Sebastian Feller och hans två kumpaner i domarnas nät efter att ha använt ett avancerat system där en av Fellers medhjälpare tecknade drag med hjälp av mun- och handrörelser medan en ytterligare sammansvuren skötte datorn som spottade fram dragen. Feller är efter en avstängning tillbaka igen, men förhoppningsvis utan polare med excentriskt rörelsemönster. Norge fick sitt första fuskfall 2016 när den blinde amatören Stein Björnsen, som tack vare sitt handikapp fick spela med en öronsnäcka, blev påkommen. Den listige norrmannen hade i själva verket en bluetoothmottagare gömd i örat och spelade nästan på Carlsens nivå till omvärldens stora förvåning.

Nu har Sverige fått sitt första dokumenterade fall av datorfusk. I Kvibergsspelen Göteborg 2017 så misstänkte domaren en spelare och ärendet fick vidare till en av FIDEs kommittéer som utreder dessa frågor. En viktig del av bevisningen utgörs av själva dragen. Vad man gör är att undersöka de bättre schackprogrammen mot spelarens faktiska drag under partiet. Ett enskilt parti, eller kanske två, kan en amatörspelare i sina ljusaste stunder spela på, låt säga, Houdinis eller Stockfish nivå. Men en spelare som under en hel turnering spelar samma drag som en dator, rankad ca 1000 Elopoäng högre - ja han fuskar med närmast exakt 100 procent säkerhet.

Spelaren ifråga är nu avstängd från allt tävlingsspel i två år, till maj 2019. Jag skulle gärna se att hans tävlingsresultat från tävlingen där han blev upptäckt stryks, prispengarna betalas tillbaka och att spelarens ranking nollas när han får tävla igen. Eftersom personen ifråga hävdar sin oskuld och då kanske överklagar så följer jag vedertagna pressetiska principer och namnger honom inte. Men det som är intresserad kan säkert googla fram hans identitet, precis som jag har gjort.

Nu undrar säkert vän av ordning hur ofta detta förekommer i schacket? Jag vågar påstå att det finns fler fuskare - också i Sverige - än dem som ertappats med sitt fusk. Ungefär som med doping inom idrotten så finns det ibland mer sofistikerade sätt att manipulera resultatet än vad kontrollanterna förmår upptäcka. 

 

 

Sortin ur Europeiska Schackförbundet

Uppsala När Sveriges Schackförbund samlades till extrakongress den 7 februari 1943 på Stockholms Schackförbunds lokaler Drottninggatan 29 C i Stockholm så var det ett förbund i splittring. SSF hade drivit genom beslutet om anslutning till det av Tyskland dominerade Europeiska Schackförbundet efter att en liten grupp i styrelsen hade drivit genom beslutet. Nu skakade dock marken under deras fötter när motståndet bland klubbar och distrikt ute i landet växte närmast exponentiellt.  

Den uppmärksamme läsaren noterar att datumet var (söndagen) 7 februari 1943. Alltså samma vecka som den sjätte tyska armén hade kapitulerat i Stalingrad, övergiven av sin befälhavare som gärna offrade sina arméer på slagfältet likt bönder på schackbrädet. Krigslyckan hade således vänt till Tysklands nackdel och detta visste naturligtvis alla de som samlades till kongress. 

Det svenska schackförbundets ledning sökte under hela detta skeende uppråtthålla fiktionen att det internationella schacket under andra världskriget gick att bedriva opolitiskt och att inträdet i Europeiska Schackförbundet bara var betingat av schackliga hänsyn. Klubbar och förbund såg saken lite annorlunda och tyckte allmänt att anslutningsbeslutet var att frångå neutraliteten till förmån för en tyskvänlig inställning.

När extrakongressen samlades den 7 februari 1943 skulle alltså beslut fattas. SSF-s styrelse hade innan dess insett att spelat var förlorat. Man gav upp striden och endast en talare valde att gå upp i talarstolen för att bibehålla anslutningen till Europeiska Schackförbundet. Han - jag besparar er namnet - blev dock nedröstad med utklassningssiffror.

När styrelsen för SSF sedan skulle väljas om försökte UASS peta vice ordförande Folke Rogard och krävde extra omröstning om den posten. Harry Petterson som hade fört UASS stämma lanserades till kandidat för vice ordförandeskapet i SSF. Men med röstsiffrorna 1126 mot 701 fick Rogard fortsatt förtroende. Men den förlusten till trots: UASS hade varit med om att återta kontrollen över SSF och gjorde det Europeiska Schackförbundet till en kort parentes i vår schackhistoria.

 

Upsala Allmänna Schacksällskap för 75 år sedan

Uppsala Upsala Allmänna Schacksällskap hade, liksom andra klubbar i landet, ett val mellan att passivt följa det beslut som Sveriges Schackförbund hade fattat på kongressen 1942 om att godkänna förbundets inträde i det nazidominerade Europeiska Schackförbundet - eller sätta sig till motvärn och söka få beslutet upphävt.

Alla klubbar reagerade inte samtidigt utan vissa var snabbare än andra och UASS tycks ha hört till de lite raskare i att uppfatta det som skedde. På hösten 1942 diskuterade styrelsen hur sällskapet skulle agera och efter att ha fattat ett preliminärt beslut i styrelsen lät man årsmötet slutligen avgöra frågan. 

Årsmötet hölls den 24 oktober 1942. Det är ungefär samtidigt som det stora slaget vid el Alamein inleddes och de allierade äntligen slog tillbaka Rommels ökenrävar. Sveriges läge var vid detta skede ytterst utsatt. Tyska stridskrafter hade full kontroll i vårt närområde och regeringen kurade ihop sig i en förvisso förnedrande eftergiftspolitik men som ju hade till syfte att hålla oss utanför krigets käftar. 

Det viktiga beslutet årsmötet hade att behandla var anslutningen till Europeiska Schackförbundet. Så här föll sekreteraren Harry Petterssons ord när han skulle beskriva det enhälliga ställningstagandet: "Sällskapet uttalar sitt bestämda ogillande av denna anslutning. Sällskapet uttalar likaledes som sin bestämda mening, att till Förbundet anslutna underförbund och enskilda sällskap borde ha givits tillfälle att uttala sig i frågan innan beslutet fattades."

En skrivelse författades den 9 november 1942 till Sveriges Schackförbund där man yrkade på följande: "Vi få därför vördsamt anhålla om att Sveriges Schackförbunds styrelse föranstaltar om att till förbundet anslutna underförbund och enskilda sällskap beredas tillfälle att avgöra, huruvida anslutningen skall förbliva i kraft".

Man yrkade alltså på att upphäva beslutet vid en ny (extra)kongress och SSF såg sig slutligen tvingade att anordna en sådan extrakongress i februari 1943. Och imorgon den 3 december ska vi kika närmare på hur det gick där!

Svenskt schack i skuggan av hakkorset

Uppsala Ur arkivens gömmor kan man gräva fram mycket matnyttigt material. Idag är det få som minns den stora strid som ägde rum inom Sveriges Schackförbund för 75 år sedan och som UASS tog del av.

Striden ifråga utspelade sig mitt under brinnande världskrig. De militära framgångar som axelmakterna uppnådde under krigets första år gjorde att man började förverkliga planerna på en nyordning av Europaidrotten inklusive det europeiska schacket. Frågan om det europeiska schackförbundet lanserades under Munchenturneringen (ibland kallat Europamästerskap) i september 1941. Den turneringen är för övrigt känd för att Gösta Stoltz sensationellt knep förstaplatsen framför Aljechin och Erik Lundin - som hamnade på samma poäng!

Münchentävlingen 1941 följdes av ett intensivt lobbyarbete från tyskarnas sida mot schackförbunden i Europa. Efter en förfrågan från tyskarna anslöt sig Sverige till Europeische Schachbund och vår vice ordförande Folke Rogard åkte ner för att förhandla om detaljerna i Salzburg i juni 1942. SSF skrev att man "med glädje hälsade ett återupptagande av det europeiska schacksamarbetet". I detta skede var SSF av formuleringarna att döma mer entusiastiska inför Europaförbundet än övriga Norden. 

Men ute i klubbarna mobiliserades ett motstånd mot det nya Europaförbundet som leddes av Erhardt Post, även kallad "Schackfuhrern" - tack vare att han hade så pass stora maktbefogenheter i det nya förbundet. Vad gjorde UASS mitt i allt detta. Dröm om min förvåning när jag hittade... ja vad då? Läs schackbloggen imorgon den 2 december så får ni se!

 

Stoltz spelar mot Kroatiens Braslav Rabar i München 1941

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se