Därför får inte juniorerna chansen Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Succé för Joakim Nilsson i Västerås Open

Uppsala I helgen avgjordes Västerås Open med fina resultat för flera Uppsala-spelare. Mest glädjande var nog Joakim Nilssons (USSS) prestation som överglänser det mesta. I snabbschackronderna slog Joakim både SM-segraren Hans Tikkanen och Martin Lokander.  I lör- och söndagens ronder följde han upp de resultaten och slog då bland annat Harald Lögdahl och landade på 5 av 8 och blev därmed bäste Uppsalaspelare. Stort Grattis!

Malte Burwick började lite försiktigt i snabbschacksronderna men fick fart på pjäserna i långpartierna och slutade också på 5 av 8. Samma poängskörd fick också Carl-Fredrik Johansson samt-Juan Pablo Fernandez som bland annat tog en fin skalp mot GM Juan Bellon. Riktigt kul var också Julia Östenssons fina resultat i Lilla Västerås Open. Det blev en 13:e plats med 5 av 8 och ett rättvist ratingpris i en av hennes första turneringar! Resultat och exakta placeringar finns på Svenskt Grand Prix-sidan

En eldsjäl inom schacket är Lars O A Hedlund som har ägnat mycket tid åt att bygga upp en fin bildbank åt svenskt schack under de senaste åren. Lars fotograferar från turneringar och evenemang och har katalogiserat allt i Bildbanken. Kika gärna där, bland annat på bilderna från Västerås nu i helgen! /Henrik

Rond 7 i Västerås Open

Sortin ur Europeiska Schackförbundet

Uppsala När Sveriges Schackförbund samlades till extrakongress den 7 februari 1943 på Stockholms Schackförbunds lokaler Drottninggatan 29 C i Stockholm så var det ett förbund i splittring. SSF hade drivit genom beslutet om anslutning till det av Tyskland dominerade Europeiska Schackförbundet efter att en liten grupp i styrelsen hade drivit genom beslutet. Nu skakade dock marken under deras fötter när motståndet bland klubbar och distrikt ute i landet växte närmast exponentiellt.  

Den uppmärksamme läsaren noterar att datumet var (söndagen) 7 februari 1943. Alltså samma vecka som den sjätte tyska armén hade kapitulerat i Stalingrad, övergiven av sin befälhavare som gärna offrade sina arméer på slagfältet likt bönder på schackbrädet. Krigslyckan hade således vänt till Tysklands nackdel och detta visste naturligtvis alla de som samlades till kongress. 

Det svenska schackförbundets ledning sökte under hela detta skeende uppråtthålla fiktionen att det internationella schacket under andra världskriget gick att bedriva opolitiskt och att inträdet i Europeiska Schackförbundet bara var betingat av schackliga hänsyn. Klubbar och förbund såg saken lite annorlunda och tyckte allmänt att anslutningsbeslutet var att frångå neutraliteten till förmån för en tyskvänlig inställning.

När extrakongressen samlades den 7 februari 1943 skulle alltså beslut fattas. SSF-s styrelse hade innan dess insett att spelat var förlorat. Man gav upp striden och endast en talare valde att gå upp i talarstolen för att bibehålla anslutningen till Europeiska Schackförbundet. Han - jag besparar er namnet - blev dock nedröstad med utklassningssiffror.

När styrelsen för SSF sedan skulle väljas om försökte UASS peta vice ordförande Folke Rogard och krävde extra omröstning om den posten. Harry Petterson som hade fört UASS stämma lanserades till kandidat för vice ordförandeskapet i SSF. Men med röstsiffrorna 1126 mot 701 fick Rogard fortsatt förtroende. Men den förlusten till trots: UASS hade varit med om att återta kontrollen över SSF och gjorde det Europeiska Schackförbundet till en kort parentes i vår schackhistoria.

 

Upsala Allmänna Schacksällskap för 75 år sedan

Uppsala Upsala Allmänna Schacksällskap hade, liksom andra klubbar i landet, ett val mellan att passivt följa det beslut som Sveriges Schackförbund hade fattat på kongressen 1942 om att godkänna förbundets inträde i det nazidominerade Europeiska Schackförbundet - eller sätta sig till motvärn och söka få beslutet upphävt.

Alla klubbar reagerade inte samtidigt utan vissa var snabbare än andra och UASS tycks ha hört till de lite raskare i att uppfatta det som skedde. På hösten 1942 diskuterade styrelsen hur sällskapet skulle agera och efter att ha fattat ett preliminärt beslut i styrelsen lät man årsmötet slutligen avgöra frågan. 

Årsmötet hölls den 24 oktober 1942. Det är ungefär samtidigt som det stora slaget vid el Alamein inleddes och de allierade äntligen slog tillbaka Rommels ökenrävar. Sveriges läge var vid detta skede ytterst utsatt. Tyska stridskrafter hade full kontroll i vårt närområde och regeringen kurade ihop sig i en förvisso förnedrande eftergiftspolitik men som ju hade till syfte att hålla oss utanför krigets käftar. 

Det viktiga beslutet årsmötet hade att behandla var anslutningen till Europeiska Schackförbundet. Så här föll sekreteraren Harry Petterssons ord när han skulle beskriva det enhälliga ställningstagandet: "Sällskapet uttalar sitt bestämda ogillande av denna anslutning. Sällskapet uttalar likaledes som sin bestämda mening, att till Förbundet anslutna underförbund och enskilda sällskap borde ha givits tillfälle att uttala sig i frågan innan beslutet fattades."

En skrivelse författades den 9 november 1942 till Sveriges Schackförbund där man yrkade på följande: "Vi få därför vördsamt anhålla om att Sveriges Schackförbunds styrelse föranstaltar om att till förbundet anslutna underförbund och enskilda sällskap beredas tillfälle att avgöra, huruvida anslutningen skall förbliva i kraft".

Man yrkade alltså på att upphäva beslutet vid en ny (extra)kongress och SSF såg sig slutligen tvingade att anordna en sådan extrakongress i februari 1943. Och imorgon den 3 december ska vi kika närmare på hur det gick där!

Svenskt schack i skuggan av hakkorset

Uppsala Ur arkivens gömmor kan man gräva fram mycket matnyttigt material. Idag är det få som minns den stora strid som ägde rum inom Sveriges Schackförbund för 75 år sedan och som UASS tog del av.

Striden ifråga utspelade sig mitt under brinnande världskrig. De militära framgångar som axelmakterna uppnådde under krigets första år gjorde att man började förverkliga planerna på en nyordning av Europaidrotten inklusive det europeiska schacket. Frågan om det europeiska schackförbundet lanserades under Munchenturneringen (ibland kallat Europamästerskap) i september 1941. Den turneringen är för övrigt känd för att Gösta Stoltz sensationellt knep förstaplatsen framför Aljechin och Erik Lundin - som hamnade på samma poäng!

Münchentävlingen 1941 följdes av ett intensivt lobbyarbete från tyskarnas sida mot schackförbunden i Europa. Efter en förfrågan från tyskarna anslöt sig Sverige till Europeische Schachbund och vår vice ordförande Folke Rogard åkte ner för att förhandla om detaljerna i Salzburg i juni 1942. SSF skrev att man "med glädje hälsade ett återupptagande av det europeiska schacksamarbetet". I detta skede var SSF av formuleringarna att döma mer entusiastiska inför Europaförbundet än övriga Norden. 

Men ute i klubbarna mobiliserades ett motstånd mot det nya Europaförbundet som leddes av Erhardt Post, även kallad "Schackfuhrern" - tack vare att han hade så pass stora maktbefogenheter i det nya förbundet. Vad gjorde UASS mitt i allt detta. Dröm om min förvåning när jag hittade... ja vad då? Läs schackbloggen imorgon den 2 december så får ni se!

 

Stoltz spelar mot Kroatiens Braslav Rabar i München 1941

Schackkultur och schackhistoria åt folket!

Uppsala På den här bloggen har vi speglat Uppsalaschacket då och nu. Ibland har vi gjort nedslag något mer historiskt evenemang eller fenomen. För er som gillar den typen av inlägg eller artiklar kan jag rekommendera Schackkultur som ges ut av föreningen Schackets Kulturhistoriska Sällskap (SKS).

Tidningen kommer ut med 4 nummer per år och innehåller artiklar om schackhistoria i stort och smått, medeltida och nutida samt schackkultur i bred bemärkelse. SKS kom ut med nummer 59 av Schackkultur bara för någon vecka sedan och den innehåller, bland annat, en artikel om emigrantschacket i USA. Svenskar som utvandrade till USA tog med sig också schackintresset och bildade svenska schackklubbar på olika håll men främst i Chicago och New York.

Tidningen rekommenderas!

/Henrik

SKS

 

USSS spelar juniorallsvenskan 24-26 november

Uppsala USSS (Uppsala Skolschacksällskap) spelar den här helgen i juniorallsvenskan och USSS förstalag inledde i Division 1 med att spela oavgjort 2-2 mot Örgryte. Idag står Wasa på schemat för upsaliensarna och därefter SK Rockaden Stockholm som nog är lite av favoriter. Livesändning finns på Västerås hemsida och samtliga partier visas! USSS andra- och tredjelag spelar i division 2 och har Lunds ASK respektive Hammarö SK på programmet i första ronden.

/Henrik

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se