Logga in
Logga ut
Vemod blandat med lättnad och lycka OS-bloggen OS-bloggen
Vädersponsor:

Jan-Olov Johansson

Vad vi vet

Jan-Olov Johansson är en 62-årig morfar som är utbildad till agronom och hela livet har verkat för att skapa en dialog mellan vetenskap och medborgarna. Ledamot i IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin), ledamot av KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin), hedersdoktor vid Uppsala Universitet och yrkespatient.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

En förgiftad debatt

Det är med största tvekan som jag skriver om ” ekodebatten”, nu senast väckt till liv av en dom i Marknadsdomstolen.

Organisationen Svenskt Växtskydd hade stämt reklam producerad för COOP. Svenskt Växtskydd vann på alla punkter.

Svenska medier har haft stora svårigheter att hantera denna dom. Detta är samma presskår som den senaste tiden hyllat domslut i en rad andra frågor.

Samma dag som domen föll så visade exempelvis ett av SVT:s nyhetsmagasin ytterligare ett totalt okritisk reklamreportage ifrån en ekologisk bonde. Inte ett kritisk fråga förstörde stämningen.

Först två veckor senare har SVT samlat sig för att tackla ämnet. Detta sker i Aktuellt den 17 juli genom att man återigen visar scener ut den reklamfilm som COOP vid vite är förbjudet att visa (!).

Intervjuer sker därefter med parterna, COOP representant filmad i en avspänd grön fåtölj, Svensk Växtskydd representant avbildad i ett underifrån- makthavare-perspektiv  på ett kontor. Vi skall inte behöva tveka vilka roller som här spelas upp.

Den efterföljande studiotiden användes till att studiereportern försöker få en representant för Livsmedelverket att säga att ekologisk är bra.

Se själva och döm, 14.10 minuter in i programmet.

https://www.svtplay.se/video/14433632/aktuellt/aktuellt-17-jul-21-00-1?start=auto&tab=senaste

Återigen sitter jag där och skäms över hur dåligt pålästa och hur oförblommerat partiska mina kollegor är i denna fråga.

För i ”ekodebatten” finns det inte ens någon korridor, här gives inte ens utrymme till en myrstig av intellektuell problematisering.

Om du inte är för ”ekologisk odling” är du en ond människa!

 De som företräder denna fundamentalistiska syn på vår matproduktion är ofta samma människor som larmar om alternativa fakta, eländet Trump och föraktet för vetenskapen.

 Hur det gick till när ordet ”ekologi” gick ifrån att beskriva en vetenskap till att bli en innehållslös reklamkliché´ är värde en avhandling i sig, men i vanliga fall brukar journalister vara de första att förstå att reklam ljuger. Så är icke fallet här.

 Istället använder man klatschigt reklamspråk för att försöka analysera något så centralt som maten vi äter. Man delar in en bransch man inte förstår i onda och goda.

Eller, när skall vi någonsin få se en reporter på statstelevisionen ställa kritiska frågor till en ekoodlare?

 Därmed inte sagt att vår nuvarande matproduktion är hållbar eller resurseffektiv. Det är den inte. Varken den ekologiska eller denkonventionella. Och det är det verkliga problemet med hela det här käbblet, att hindrar oss ifrån att diskutera hur vi skall lösa försörjning av mat, energi och fibrer i framtiden. Det är en svår men livsviktig fråga. Och på sådana finns inga enkla lösningar.

 

 

Inga vilda hästar

Det är inte bara våra hundar som får sina genkartor kartlagda. Nu publiceras resultaten av en gentisk undersökning av de mongoliska vildhästar som tidigare ansetts vara just vilda hästar". Riktigt så är det inte visar de nya beräkningaarna. Przewalskis häst som den också kallas är i själva verket en tämjd häst. Men den står närmare den ursprungliga hästen än andra hästraser som vi i dag har kvar.

Nära, men det är ingen "vildhäst", vilket kan hittills trott.

Hästens betydelse för människans utveckling är dock fortsatt stor.

Hundens gentjänster

För alla er som missade den spännande föreläsningen om vad vi kan lära om av hundens sjukdomar. Här kommer äntligen hela föreläsningen.

Först berättar professor om vad en gen är egentligen! "Det här verkar enkelt, men vänta bara tills jag berättat det för er".

Därefter redogör professor Kerstin Lindblad Toh för det allra senaste som hennes forskargrupp har kommit fram till. Slutligen har vi en frågestund där en rad intressanta spörsmål avhandlas.

Ett av dem är en fråga som redan Charles Darwin ställde sig. Varför verkar tama djur få hängande öron? How dogs get floppy ears?

Avslutningsvis så pratar vi lite om frågan om människan kanske till och med tämjt sig själv? I det senaste numret av New Scientist skriver man lite omkring detta. ( Tyvärr bakom betalvägg!)

Helt gratis är däremot nästa föreläsning i serien som kommer måndagen den 16 april! Missa int den!

En rasfråga

Hunden är vårt äldsta husdjur. Under tusentals år har vi människor genom avel valt ut de egenskaper vi vill ha hos våra vänner. Man kan också säga att vi utfört ett gigantisk genetiskt experiment. Med utgångspunkt hos vargen har vi fått fram vovvar som snart sett kan se ut hur som helst. Och som också, tyvärr, har sina speciella hälsoproblem. Vissa hundraseer drabbas exempelvis ofta av en viss typ av cancer, andra raser är kända för sina hjärtproblem. När det på senare år har blivit ekonomiskt möjligt att kartlägga hela genkartor har forskarna studera generna hos hundraserna. På så vis hoppa man lättare kunna identifiera liknande sjukdomar hos oss människor. Så människans bästa vän gör oss ytterligare en GENtjänst.

Professorn i komperativ gentik Kerstin Lindblad-Toh på Uppsala Universitet berättar hur mycket vi vet idag och vilka slutsatser vi kan dra. Men först berättar professor Dan Larhammar om vad en gen är - i gen tligen.

Du är välkommen att lyssan direkt, i den spännande Humanistiska Teatern, belägen i Engelska Parken. Vi börjar 18.30 på tisdagen den 6 februari. Fritt inträde. Välkommen!

Arrangemanget har blivit möjligt tack vare föreningen Vetenskap och Folkbildning och Uppsala Universitet.

Hundens gentjänster

 Genom att kartlägga generna hos olika hundraser hoppas forskningen hitta bot för sjukdomar hos människan. Vi människor har bedrivit storskaliga genetiska experiment i tiotusentals år, det kanske mest kända är - hundaveln. För när några av våra förfäder för många tusen år sedan tog hand om några vargungar inleddes en genmodifiering  som pågår än idag. Genom att styra vilka hundar som får para sig med varandra har vi fått fram allt ifrån jättar som Grand Danois till pyttesmå Chihuahua.

Varje ras har sitt utseende, sina färdigheter – men också sina åkommor. Och eftersom det inte är så stora genetiska skillnader mellan hundar och deras herrar så hoppas man att dra nytta av sina fynd när man letar efter bot för mänskliga sjukdomar.

Detta är grundtanken i det oerhört spännaren forskningsprojekt kring jämförande genetik som leds av professor Kerstin Lindblad- Toh på Uppsala Universitet.

Hur långt har de kommit och vilka sjukdomar hoppas de kunna bekämpa?

Det är ämnet för vinterns första föreläsning i serien ”Genvägar till kunskap”.

Kom och lyssna på Humanistiska Teatern, i engelska Parken, tisdagen den 6 februari, klockan 18.30!

OBS! Både ny tid och ny plats!

Serien är ett samarrangemang mellan Uppsala Universitet och Vetenskap och Folkbildning.

 

_______________________________

Denna dag ett liv

"Will you still feed me

will you still need me

when I´m sixtyfour?"

Det slumpade sig så att jag "firar" min 64 födelsedag - på Akademiska Sjukhuset. Mitt tredje hem. Och passande nog med provtagning på Transplantationsmottagningen. Som gett mig många extra år.

Det är väl också ett svar på frågan #vadfanfårjagförskatten?

Nu hoppas jag bara att provsvaren är ok, så jag kan se fram emot något år till...

Namn: Jan-Olov Johansson
Ålder61 år
Familj: Fru, tre vuxna barn och två barnbarn
Bor: I Norby, Uppsala
Gör: Vetenskapsjournalist, agronom och yrkespatient
Gillar: Djur, natur, vetenskap och intressanta människor
Ogillar: Alla former av fundamentalism@jolov på Twitter:

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se