Nya badrum i gamla hus

Badrummet är ett relativt nytt fenomen. Fram till 1950-talet var en zinkbalja på köksgolvet och utedass på gården en realitet för många svenskar. Därför krävs det extra eftertanke när man ska bygga nytt badrum i ett gammalt hus.

Äldre hus har kommit att betraktas som gamla antikviteter: De vårdas ömt och ägarna vill helst behålla så mycket som möjligt i ursprungsskick - eller återställa i originalstil. Men har man ett hus från 1700-talet är det lönlöst att tänka tidsenligt när man ska bygga badrum. Det fanns helt enkelt inga badrum på 1700-talet, de gjorde inte entré i våra hus förrän kring sekelskiftet 1900, eller ännu senare.

Vad man i stället bör tänka på är de rent praktiska aspekterna, för är det något som kan förstöra ett gammalt hus så är det fukt.
- Jag brukar säga tänk på att ni kommer att få en vattenskada. Det handlar inte om "om" utan "när", och då gäller det att vara proaktiv och begränsa den framtida skadan. Ju mer separat badrummet ligger, desto bättre, säger Göran Gudmundsson, antikvarie och expert på byggnadsvård.
- Kan man göra en tillbyggnad är det bästa alternativet. I annat fall är det bra om man lägger våtrum så nära varandra som möjligt, för att undvika långa rör och horisontella ledningar. Tänk också på att inte placera badrum över vardagsrummet, så att hela bostaden blir blöt den dagen något händer, säger han.

Göran Gudmundsson tycker inte heller att man ska vara dumsnål med utrymmena, om man inte måste.
- Det blir sällan bra om man försöker klämma in ett badrum med skohorn under en trappa. Det blir varken särskilt trivsamt eller enkelt att göra rördragningar och andra praktiska lösningar.
Rent estetiskt handlar det självklart om tycke och smak. Eftersom badrummet kanske ändå inte kan utföras i originalstil, får man gå efter eget huvud.
- Jag tycker inte att man måste välja någon Gustav III-stil bara för att man har ett gammalt hus, men äldre hus står för kvalitet och därför tycker jag att det till exempel passar bättre med badkar i riktigt gjutjärn i stället för glasfiber eller plast, säger han.

Äldre handfat och toalettstolar kan man hitta begagnade, och så länge de inte är trasiga brukar de vara lätta att installera igen. Gjutjärnsbadkar med skador i emaljen kan lämnas in för så kallad "remaljering", vilket egentligen är en typ av målning. Utvändigt målades gjutjärnsbadkar med linoljefärg, och det kan man göra själv.
- Ofta är äldre handfat, toalettstolar och badkar både rymligare och lite smartare. Det finns till exempel en bakkant på gamla tvättställ som skyddar väggen mot vattenstänk och gör det lättare att hålla rent. Det är ju också en aspekt i ett badrum.