Trädgårdens nya trender

Att arbeta i trädgården är den vanligaste fritidssysselsättningen utomhus efter promenader. Och intresset bara ökar. Det märktes också på trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar, som bjöd på en hel del gröna tips.

Drygt fem miljoner svenskar ägnar sig åt trädgårdsarbete någon gång under året. Det visar en undersökning som Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) gjort tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Sedan andra världskriget har intresset för trädgård dessutom ständigt ökat. Men också förändrats. Från att ha odlat frukt och grönsaker för husbehov har odlandet förskjutits mer mot blommor och prydnadsväxter. I dag ägnar sig också allt fler åt design och ser trädgården som ett extra rum.

Trädgårdsarbete är vanligt inom alla sociala grupper i Sverige, men intresset för att odla sin egen trädgård ökar markant efter 35 år och uppåt. Det omsätts också en hel del pengar i branschen. Vi handlar för runt 13 miljarder kronor, av dem läggs en miljard på själva växterna och resten på andra produkter att använda i trädgården. Färre odlar i storstadsregionerna och de flitigaste trädgårdsodlarna hittar man i Halland.

Under våren har de gröna mässorna avlöst varandra över hela Sverige och i helgen var det dags för den största av dem alla, Nordiska Trädgårdar i Älvsjö, Stockholm. Där bjöds på knoppande rabarber, kungliga lagerträd och mycket nostalgi. Och som alltid på en mässa en del nyheter förstås.Nya trädgårdstips

1. Äkta engelsk aurikelteater
Det här är engelsmännens sätt att visa upp sina finaste samlingar. På en snickrad scen med flera våningar, alltid planterade i små lerkrukor och med en helt svart bakgrund. Ray Molin-Wilkinson i Närke har specialiserat sig på den här primulasläktingen som tillhör vårens allra piggaste växter. Ray har odlat aurikula de senaste tio åren och har nu 300 sorter i sin samling. Just nu korsar han sina mest härdiga sorter för att få fram plantor som tål svenska vintrar ännu bättre. Aurikler finns i en mängd färger och former, från exotiska tvåfärgade med liten, mjölig kant till den vanliga trädgårdsaurikeln som oftast blommar i gult.

2. Trotjänare i modern trädgård
Vintergröna växter var 1960- och 70-talens storsäljare och fanns i varenda villaträdgård. Efterhand som de ständigt gröna växte sig stora svalnade intresset för dem och många har redan fallit för motorsågen. Men nu är det dags att sluta fnysa. Det kommer nya sorter som redan är formklippta och färdigvuxna. Bland nyheterna hittar man ympade tallar med liten krona som inte blir högre än när man köper dem och färdigklippta tujaträd som ger trädgården ett modernt utseende. Den som tycker att det är för dyrt att lägga några tusenlappar på färdiga plantor kan gå ut med sekatören och börja formklippa sina egna växter. Just nu är dessutom rätt tid att beskära barrväxterna.

3. Vackra vitsippan Royal blue
Sippornas tid är här och i sippvärlden kommer det hela tiden nya sorter. Blå vitsippor och vita blåsippor, röda backsippor och gula svavelsippor - alla är lika välkomna i rabatten. De odlade sipporna har den egenheten att de inte sprider sig lika våldsamt som de vilda. Vill du ha vanliga vitsippor i trädgården är det bäst att försöka begränsa deras odlingsplats med en nedgrävd kant. Alla sippor trivs i halvskugga och mullrik jord. Bäst är att plantera dem i lundliknande miljöer där träd och buskar ännu inte fått löv.

4. Snokörten, för den som orkar
I blåaste blått blommar Echium webbii, en snokört som hör hemma på Kanarieöarna och som många semesterfirare nog sett ute i naturen. De höga stänglarna är imponerande. Som perenn i kruka ställer den krav på sin ägare. Den kanariska snokörten vill ha det ljust och varmt tidigt på åren när den ska blomma men kan man bara uppfylla de kriterierna så är den en fantastisk prydnad. Kan trivas på en varm, inglasad balkong. En nyhet för den som vill lägga lite extra energi på en växt.

5. Strandkålen - nyttig och vacker
Crambe maritima heter strandkålen på latin och det betyder att den helst vill växa vid havet och få lite saltstänk på bladen. Strandkålen växer vild vid den svenska kusten och är fridlyst. Den finns att köpa som frö och planta och då kan man leka viktoriansk trädgårdsmästare. I så fall behöver man en forcing pot, det vill säga en lerkruka med lock under vilken man kan driva sin kål. Krukan sätts över tidigt, när de första små skotten börjar visa sig. Sedan får strandkålen växa i mörker och skördas efter några veckor. De tunna, vita skotten var en delikatess i viktorianernas England. Det är lika gott i dag.

6. Populär pelargon
Pelargonen håller sitt grepp om den svenska trädgårdspubliken. Den är lika populär som alltid och sorterna som kommer blir bara fler och fler. Ändå är det de rena arterna som drar flest blickar till sig. Oftast har de vilda arterna ganska oansenliga blommor och ett klenare växtsätt. Pelargonium australe växer vild i Australien i klippskrevor och vid kusten vilket förstås betyder att den gillar värme och tål torka. Inte så dumt på en varm balkong.

7. Man tager vad man haver!
Det är mycket nostalgi, återbruk och påhittighet i den svenska trädgården i år. Flätade tvättkorgar blir planteringsplats för pelargoner, i trälådorna odlas de första primörerna och på balkongen får pinnstolen en ny sits.

8. Ta ut svängarna
Det är klart stövlarna ska stå i bokhyllan och att byrån ska ha sparrisknoppar! Och vem vill inte ha ett konstverk på väggen bestående av purjolök, bönor, rödlök, kronärtskockor och rädisor? Eleverna på Skillebyholms trädgårdsutbildning tog ut svängarna ordentligt i sin idéträdgård på Nordiska trädgårdar. Roligt och fantasifullt. Faktum är att det går att ha kompost i en byrå med flera lådor. Komposten "mognar" låda för låda. Kanske inte i vardagsrummet, men definitivt på balkongen.

9. Ljusglimt för fikonet
Stora studiolampor dyker upp i alla inredningsreportage just nu. Och även på trädgårdsmässan i Stockholm. Här ger den lite extraljus till fikonet. Snyggt, men inte tillräckligt. Fikonet behöver mer ljus än vad en lampa kan åstadkomma. Gärna en lampa men helst också naturligt ljus behövs för att fikonet ska kunna ge frukt.

10. Ufo-växter
Som ett grönt universum tänker sig kanske de blivande landskapsarkitekterna Linn Stevensson och Isabelle Pohjanen från Ultuna rymden. De har sett möjligheten i parabolantennens form och planterat den full med taklök. Som små planeter svävar jordgubbsplantorna satta i en liten plastpåse. De har den jord och fukt de behöver för att ge jordgubbar. Så kan man också göra!