Det började för 15 år sedan. I nordvästra Skåne var Trädgårdsrundan en ny företeelse. Initiativtagare var dåvarande turistchefen i Ängelholm, Rita Aatola Olsson. Rolf Bengtsson och Gunilla Bokelund Bengtsson åkte ut med bilen för att titta på gröna rum i grannskapet.

– Vi hamnade i Thelmas trädgård på Bjärehalvön. Ett helt fantastiskt ställe!

En trädgård de inte visste fanns och aldrig hade kommit till om det inte varit för den öppna trädgårdsrundan. Men det var en fotograf som fick dem att själva börja visa sin trädgård.

Artikelbild

| Grönskar. Mycket är ”bara” grönt hos Gunilla och Rolf i Rögle.

– Fotografen gick runt hemma hos oss i flera timmar och tyckte absolut att vi också skulle vara med på trädgårdsrundan.

Det var nog just det, att någon annan puffade på som gjorde att de bestämde sig. Jantelagen är stark, och det kan krävas en utomståendes beröm för att man ska våga, tror Gunilla.

I dag är de veteraner i sammanhanget. De deltar naturligtvis i de tre rundor som anordnas i Nordvästskåne varje år. Till Solhem och Rögle kommer busslaster med turister, och de tar gärna emot enstaka besökare också. Bara man ringer först.

– Det är så kul att inspirera andra. Vi återanvänder mycket prylar och delar gärna med oss av idéerna.

Artikelbild

| Eget byggt. Växthuset har Rolf själv byggt. Utmärkt för pelargoner men också för människor att sitta i svala sommarkvällar.

Gunilla och Rolfs trädgård växer hela tiden. En ny köksodling med pallkragar har anlagts, en liten affär med en trädkoja gillas av alla barn och det senaste projektet är en upphöjd sittplats med vacker vy ut mot åkrarna intill.

Nya idéer kommer bland annat genom deras egna besök hos andra entusiaster. Deras intresse har dessutom smittat av sig till dottern som har trädgård i Halland som hon också visar.

Artikelbild

| Sensommar. Hemma hos Mariana Mattsson i Norrbyberg i Lappland är växtligheten enorm i augusti månad.

– För att vi är så stolta över det vi gjort här, säger dottern Lina.

I Sverige i dag anordnas många rundor. Medlemmar i trädgårdsföreningar runt om i landet öppnar sina grindar och även kommunerna har förstått att trädgård kan vara en turistattraktion.

Artikelbild

| För barn. Koja och affär för barn som kommer på besök ingår i trädgårdens rum.

Varje stad med självaktning har någon slags trädgårdsfest, stor eller liten och det pågår gröna event hela sommaren.

I lappländska Norrbyberg, fem mil från Lycksele bor Mariana Mattsson som vurmar för trädgårdarna i norr och tycker att de får alltför lite uppmärksamhet. I augusti månad har de ljusa nätterna fått växtligheten att explodera och trädgårdarna i norr är högre och färgstarkare än någon annanstans.

Artikelbild

| Gunilla Bokelund-Bengtsson trivs i sitt gröna rum

– Det är ju så himla skoj att få visa vad man själv har gjort. Att få besök av folk som verkligen är intresserade av det man skapat och gärna lyssnar till en trädgårdspredikan. Och som dessutom blir glada och ger beröm. Kan det bli bättre? säger Mariana.

Trädgård har blivit en social företeelse. Nu stänger vi inte längre in oss bakom staket och häckar och odlar vår egen trädgård i skymundan. Grindarna har öppnats på vid gavel.

Artikelbild

| Hosta och spjutbräken trivs i skånska Rögle.

– Jag har fått besök av gamla klasskamrater som jag inte träffat på många år, tack vare trädgården, berättar Gunilla som också är noga med att påpeka att den inte måste vara perfekt.

Men, det måste finnas något att titta på. Man ska kunna gå runt i en besöksträdgård i en halvtimme i alla fall, säger Gunilla. Som tidigare styrelsemedlem i Trädgårdsrundan har hon faktiskt varit med om att säga till trädgårdsägare att de inte fick delta.

Artikelbild

| Ett vattenblänk, för fåglar och fjärilar.

– En fin gräsmatta räcker inte. Det måste finnas mer.

Trädgårdsrundan i nordvästra Skåne drevs under flera år som ett Leaderprojekt med EU-pengar vilket gjorde att man kunde anställa en projektledare och inte bara arbeta ideellt.

Artikelbild

| Ingen kan missa var trädgården ligger.

– Att visa sin trädgård gynnar hela bygden. Besökarna ska äta och sova någonstans också, säger Gunilla som menar att trädgården gör oss klokare. Och lyckligare.

Det enda hon saknar är invandrarna och ungdomarna. Såväl trädgårdsägare som besökare är en ganska homogen grupp. (TT)