Innanför portarna i växthuset i Gluggstorp väntar en hel vagn full med pelargonsticklingar redo för leverans till en handelsträdgård i Vetlanda. De späda växterna är det första vårtecknet för många. Och för trädgårdsmästaren gäller det att ha gott om moderplantor att toppa för att få sticklingar så det räcker.

Patrik Andersson blev pelargonodlare av en slump.

– Nu kan jag inte tänka mig ett annat liv, säger han.

Artikelbild

| Patrik sadlade om. Från att ha spolat avlopp till att odla pelargoner. Nu kan han inte tänka sig att byta yrke.

Pelargoner har alltid varit populära och vi svenskar vill absolut ha dem i våra balkonglådor och krukor på sommaren. Men slit- och släng-varianterna har fått konkurrens av kulturarvssorterna. Gamla trotjänare som har odlats i generationer och funnits där genom bröllop och barnafödslar, flyttbestyr och grannsämja, kärlek och krig. Pelargonerna berättar vår svenska historia, ett grönt kulturarv helt enkelt.

Av de plantor som svenska folket skickade in till POM, Programmet för Odlad Mångfald, har 40 sorter bevarats i en genbank. Varje år marknadsförs nu ett par nya sorter. Skånska ’Karna’och jämtländska ’Drottningminne’ var först ut och nu är småländska ’Knapaträdet’ redo. Det måste finnas många plantor för att tillfredsställa marknaden. I framtiden kanske sorterna ’Österlen’, ’Blekingeflickan’ och ’Skinnartorp’ blir storsäljarna.

På ett bord innanför porten i Gluggstorp står 25-30 plantor som Patrik har fått från olika håll. Kanske står nästa års Kulturarvssort där?

- Ja det kan hända, säger Patrik, men först måste jag kolla så att sorten fungerar att odla. Och att den är frisk!

Artikelbild

| Det går bra att sätta många sticklingar i en och samma kruka. När de har bildat rötter och börjar växa planterar man om dem var för sig.

Det värsta som kan hända en odlare är att få in rotlöss i sin odling. Då är det bara att kasta alla plantor. Därför måste alla nya växter som kommer innanför portarna stå i karantän så att de inte smittar ned friska blommor. Därefter tar Patrik sticklingar, förökar dem och ser så att sorten håller måttet - det vill säga blommar snyggt, växer bra och inte får några skönhetsfläckar.

Väder och vind är en annan opålitlig faktor för trädgårdsmästaren. En vinterstorm för ett par år sedan tog med sig taket på Patriks nya växthus och alla sticklingplantorna strök med den gången. Som tur var klarade de större plantorna kylan och tack vare hårdkörning med värmepannan och täcken så blev inte förlusten så stor som befarat.

Artikelbild

| Älskade blommor i mängder i växthuset.

Pelargontips

Väck dem

Nu är det dags att väcka pelargonerna till liv om du har valt att låta dem vila i ett märkt förråd eller i en källare med låg temperatur. I februari månad är det dags att ta fram dem i ljuset igen. Börja med att beskära om du inte gjorde det i höstas. Passa på att ta nya sticklingar om du vill ha flera blommor.

Ta sticklingar

Toppsticklingarna bör vara en dryg decimeter långa. Spara ett par blad i toppen.

Knipsa bort eventuella blomknoppar. Ställ sticklingen i vatten om du vill. Då ser du när rötterna kommer. Du kan också sätta dem direkt i planteringsjord, gärna uppblandad med perlite för att få luftigare jord. Ställ krukan ljust och vattna ”lagom”. För mycket vatten får sticklingen att ruttna.

Låt sedan plantorna stå ljust ett par veckor innan du planterar dem i ny jord, gärna med långtidsgödsel i, och börja vattna dem.