Sara Andén kommer ut från sin husvagn och svischar förbi på gräsmattan med raska steg. Siktet är inställt på det gröna servicehuset knappt 100 meter bort.

– Hej, jag hinner inte prata nu, jag måste ta ut kakorna ur ugnen, säger hon glatt och lite stressat.

Kvar på den gråmålade träaltanen står maken Lars-Åke Eriksson. I handen håller han en gammal bräda där en termometer monterats och pyntats med målade småstenar och lite mossa. Termometern är en present till vännen Arne som bor i ett hus strax ovanför campingen och Lars-Åke är på väg dit. Först ser han lite villrådig ut, men sedan fyrar han av ett gemytligt skratt, ställer ner termometern vid förtältets ingång och hälsar.

Artikelbild

| Trädgårdsland. I det lilla trädgårdslandet växer både potatisen och salladen så det knakar.

I sju år har paret Lars-Åke Eriksson och Sara Andén från Märsta haft sin husvagn av årsmodell 2002 uppställd året runt på natursköna Siggefora camping, dryga tre mil nordväst om Uppsala.

Från det generösa trädäcket som omringar förtältet har de utsikt mot den glittrande Siggeforasjön. Runt omkring står husvagnar av olika märken uppställda, vissa är utan förtält och står troligen inte här året runt. Men flera husvagnsägare har liksom Lars-Åke och Sara uppgraderat till ett så kallat stand by-tält, som står stadigt kvar även om husvagnen lämnar platsen. Andra har i stället för förtält byggt ett mindre hus av friggebodstorlek i direkt anslutning till husvagnen.

LÄS MER: Campinggästerna som tog över i Siggefora

På campingen blandas pensionärer med barnfamiljer, upplänningar med utländska turister. Den här husvagnen har dock stått still sedan ankomsten och är på flera sätt som en vanlig sommarstuga med utbyggd träaltan som rymmer alltifrån trädgårdsmöbler och gasolgrill, staket och blommande planteringar. I ett par pallkragar runt knuten odlas potatis, sex sorters sallad och flera olika kryddväxter

Artikelbild

| Populär camping. I Siggefora finns det plats för över 300 husvagnar. Många av dessa står här året runt och uppemot tio gäster bor här permanent.

– Ja, vi har boat in oss väldigt bra. Vi börjar alltid morgonen med en kopp kaffe, sedan går vi en promenad på en timme och om det är bra väder går jag ner till sjön och badar, berättar Lars-Åke som gick i pension från sitt jobb som koordinator på Arlanda flygplats för 1,5 år sedan.

Jämfört med en sommarstuga är husvagnen både billigare i drift och kräver mindre jobb.

Artikelbild

| Sara Andén trivs med husvagnslivet. Hon läser mycket böcker och har också ett stort hantverksintresse. Tillsammans med maken Lars-Åke gör hon tomtar, troll och termometrar och säljer på olika marknader.

– Det är så bekvämt här. Tidigare hyrde vi under flera år en bondgård utanför Arlanda och det var jobb hela tiden med att klippa gräsmattan och måla staket. Här klipper man bara lite runt husvagnen, har sjöutsikt och betalar ingen skatt för det, säger Lars-Åke och berättar att de plockar svamp och bär här i skogarna och gärna åker iväg i bilen på en och annan fiskeutflykt.

Vi sätter oss vid ett litet matbord i det rymliga förtältet och Sara kommer tillbaka och bjuder på nygräddade bondkakor. Hon berättar att hon jobbar på förskola och har ett par år kvar till pensionen. Det bästa med att bo så här är friheten och umgänget med de andra gästerna, tycker hon.

Artikelbild

| Siggeforaveteraner. Carina Andersson och Kjell Jalstrand bodde på Siggefora camping på 1970-talet och är nu tillbaka sedan några år. Utanför husvagnen har de en rejäl grill och ett litet trädgårdsland. I år har de satt potatis för första gången.

– Vi saknar ingenting. Det finns en social öppenhet här som är väldigt trevlig och det ordnas både dans, kubbtävling och musikquiz av campingen.

Lars-Åke håller med.

Artikelbild

| Utanför husvagnen har Carina och Kjell en rejäl grill och ett litet trädgårdsland. I år har de satt potatis för första gången.

– Här lär du känna folk på ett helt annat sätt jämfört med att bo i lägenhet. Man träffar folk varje dag, går runt och ljuger och har trevligt. Och så hjälper man varandra, till exempel om det är någon ny som kommer och ska slå upp ett tält. Och om man åker bort så sköter man om tomter och blommor åt varandra, säger han.

På andra sidan campingen träffar vi Lars-Åke Erikssons och Sara Andéns goda vänner Kjell Jalstrand och Carina Andersson från Gamla Uppsala. De är riktiga Siggeforaveteraner och hade sin husvagn här i 20 år från tidigt 1970-tal.

Artikelbild

| Rymligt förtält. Förtältet är som ett extra rum. Här ryms en matsalsgrupp, kyl och frys och en köksbänk gott och väl. Lars-Åke och Sara lagar mat inne i husvagnen eller så grillar de ute på träaltanen.

– Då tog man husvagnen härifrån när sommarsäsongen var slut. Mycket på campingen var annorlunda, det fanns ingen restaurang eller livsmedelsbutik, men man kunde köpa korv med bröd i en kiosk, berättar Kjell.

I början av 1990-talet sålde de husvagnen och valde bort campinglivet under flera år, men för sju år sedan kände Kjell att han ville tillbaka till Siggefora. Sagt och gjort, en ny husvagn köptes och nu står den här året runt med trätrall, blommande trädgårdsland och stand by-tält.

Artikelbild

| Husvagnsvin. Husvagnsägare har så klart boxvin i form av en husvagn.

Även de säger att de främst uppskattar frihetskänslan och grannarna.

– Dessutom är det bra att det är nära till stan, säger Carina, som till skillnad från sin man fortfarande jobbar och bara är här ute varannan helg.

– Och till Ulva kvarn, säger Kjell. Vi brukar köpa jordgubbar där nästan varje dag. Det gillar även barnbarnen när de kommer och hälsar på.

För Lars-Åke Eriksson och Sara Andén inleds snart ett nytt kapitel i livet. I vanliga fall skulle de efter sommaren flytta tillbaka till sin lägenhet i Märsta, men i oktober väntar ett annat äventyr. Lägenheten är uthyrd och i stället ska vinterhalvåret tillbringas i San Agustin på Gran Canaria.

– Vi har drömt om att bo i värmen under den hala och kalla tiden i många år. Vi får vi se om vi tycker att det är okej, men jag tror att det enda jag kommer att sakna är isfisket, säger Lars-Åke.