Ljust och fräscht är lätt att skoja om, men den färglösa inredningen fortsätter att vara populärt. Den som vill vara trendig väljer numera grått hellre än vitt.

– Många inreder hela rum med grått i olika nyanser, berättar färgsättaren Katja Stern när hon visar runt bland färgprover på Måleributiken i Alvik.

Grått är en bra basfärg. Den binder samman inredning på ett lugnt sätt och skapar enhet. Vitt, svart och alla grå nyanser däremellan kallas ofta för ickefärger eftersom de inte utgår från primärfärgerna i en färgtoncirkel. De används mer för att göra de riktiga kulörerna mörkare eller ljusare. På samma sätt gör grått i olika toner våra hem antingen mörkare eller ljusare. Det går att skapa helt olika känsla beroende av vilken palett av grått man väljer.

Artikelbild

| Gråskala. Färgsättaren Katja Stern säger att jobbet som färgsättare just nu handlar mycket om att leta efter de perfekta nyanserna av grått.

– Fler har på senare tid upptäckt att det blir mer ombonat med mörkare nyanser. Ögat vänjer sig snabbt. När man väl har börjat måla med de mer mättade färgerna vill många ha mer av det.

Det färglösa idealet har dominerat heminredning ända sedan början av 2000-talet. Länge var det mesta vitt i olika brutna varma nyanser som stockholmsvitt och äggskalsvitt. Därefter kom cappucino och lattenyanserna. Nu är "greige" ett innebegrepp. Med det menas beige och grått i kombination så att upplevelsen blir varmt grå, men kallare än beige.

Det färglösa inredningsidealet betyder inte att färgsättning är enkelt. Kanske är det tvärtom mer petnoga med nyanser, ytfinish och struktur än det har varit tidigare. Tillsammans med genomtänkta detaljer, som att måla in element, tavelhyllor och även vissa möbler i samma färg som väggarna, skapas miljöer som stilmässigt känns moderna. Många väljer grått som drar lite åt blått eller grönt.

– Riktigt matta färger är inne. Till och med lister och socklar är matta, trots att det är mer praktiskt att välja en färg med lite glans för att kunna torka rent. Jag brukar rekommendera en halvmatt eller halvblank färg på snickerier, säger Katja Stern.

Artikelbild

| Kalla färger. Kalla grå nyanser som slår mot grönt och blått är populära.

Att bara inreda med grått kan låta trist, men det behöver det inte vara. Det finns en ny generation dekorfärger som gör det grå levande och som flirtar med den industriella trenden. Det går att måla fram en känsla av betongvägg, stenvägg eller kalkputs och resultatet blir förvånansvärt likt originalet. Nytt är också metallickulörer som ger en skimrande kontrast till de matta ytorna.

Som färgsättare uppmuntrar Katja Stern den som vill att addera fler färger i hemmet. En grå bas är den perfekta grunden för att framhäva och samtidigt lugna ned färgglada möbler och textilier. Ett tips är också att måla med rostfärg (lätt att missta för äkta rost) för att förstärka eller addera en ruff industrilook. Även naturmaterial som trä och läder passar bra i de grå rummen.

Artikelbild

| Färgpalett. Det krävs eftertanke för att åstadkomma den perfekta paletten av grått.

Frågan är vad Katja Stern har för färgtips till den som längtar efter att ha en "riktig" färg på hela väggarna?

– Det finns en mild färgskala med smutsigt gröna och blå färger som för tankarna till 1950-talet, exempelvis aqua- och buteljgrön. De är fina i de flesta miljöer och passar jättebra i det svenska ljuset. (TT)