Den första vi träffar är Eddie, tre år. Han ligger på sin favoritplats i en grön golfbil utanför ytterdörren och ser ut att ha det oförskämt bra. När vi går fram mot den vitmålade villan hoppar golden retrievern ner från sätet och kommer med lojt viftande svans fram och hälsar.

– Eddie älskar att ligga i golfbilen och de gånger som Peter åker iväg till golfbanan utan honom blir han jättesur, säger Pia Helander.

Eddie går tillbaka till sin golfbil och vi går till det golfande parets favoritplats inne i huset. Från det inglasade ute­rummet har de utsikt mot greenen på hål 4.

Artikelbild

| Golfnära. Pia och Peter Helander bor bara 40 meter från 4:e hålets green på Upsala golfklubbs mellanbana. Nästan varje kväll tar de med sig hunden Eddie på en kort kvällsrunda.

Bara 40 meter bort står tre golfare och puttar. Det här hålet är inte helt lätt, den som vill träffa greenen med sitt andraslag tvingas ofta slå över den intilliggande dammen.

– Ja, här visas det livegolf! Vi ser ofta golfare som slår ner i vattnet. En gång var det en man som slog och slog och bara hamnade i dammen. Sedan skrek han ”jävlar” och så kom även en klubba flygande, skrattar Pia Helander.

På andra sidan huset gränsar tomten till hål 3. Från utslagsplatsen är det drygt 150 meter, vilket betyder att en och annan snedslagen boll seglat in på tomten.

– Det är ju inte helt riskfritt att bo på banan och det händer att det flyger in en boll på tomten. Den som kommit närmast hamnade på vår dörrmatta och en hittade jag i poolen. Men vi använder inte hjälm, säger Pia Helander.

Artikelbild

| Mot banan! Peter, Eddie och Pia är redo för en golfrunda. Men brukar inte åka golfbil på banan utan använder den som transport till första hålet. Eddie älskar att hänga med i golfbilen.

Maken Peter fortsätter:

– Första året vi bodde här tänkte vi ­jättemycket på att det kunde komma en boll, men nu händer det allt mer sällan.

Artikelbild

| Uterum med utsikt. Här i paret Helanders uterum kan de titta på livegolf. Greenen ligger bara 40 meter härifrån och själva spelar de nästan varje dag.

Den 155 kvadratmeter stora enplansvillan är byggd på en liten upphöjd ”holme” mellan hål 2, 3 och 4 på den så kallade mellanbanan, en av två niohålsslingor på Upsala golfklubb. Med bil tar det några minuter till Stenhagens köpcentrum och mindre än 15 minuter till centrala Uppsala. Omgivningarna är natursköna och skogsnära och här visar sig, förutom golfare, både rävar och rådjur.

Den drygt 2 000 kvadratmeter stora tomten är delvis en naturtomt med gles tallskog och på den sluttande marken ner mot dammen lyser vitsippor och tussilago. Norr om huset gränsar en stor gräsmatta intill en smal bilväg som löper rakt igenom golfbanan. Förutom ett bostadshus finns här också ett förråd och ett stort garage där Peter Helander, som är egen företagare, har inrett sin bildekalverkstad.

Artikelbild

| Egen brygga. Vid dammen längs hål 4 har paret Helander en liten brygga och en träeka. I dammen finns både mört och abborre – och en hel del bortslagna golfbollar.

Men det mest iögonfallande på tomten är dock paret Helanders ”lounge” som är uppbyggd mot en mindre bergknalle bredvid villan. Peter har själv jobbat som snickare och byggde trädäcket med tillhörande sexmeterspool på bara sex veckor sommaren 2013. De båda 54-åringarna ler åt minnet.

– Det blev rätt bråttom att hinna klart till vår gemensamma 50-årsfest i augusti. Vi bjöd in till 100-årsfest, men överraskade alla med att gifta oss här på berget i stället, säger Peter Helander.

Artikelbild

| Byggt på en höjd. Villan är byggd på en liten kulle mellan hål 3 och 4. Till vänster finns också ett garage, där Peter Helander har sin bildekalverkstad.

En liten trätrappa leder upp på däcket och på ena kortsidan står en vindskyddad soffgrupp med intilliggande köksbänk och grill. Det är lätt att förstå att detta är parets favoritplats utomhus, speciellt när solen är på väg ner över den grönskimrande fairwayen på ­Upsala golfklubb.

Men huset och tomten i all ära, eftersom Pia och Peter kallar sig ”golfnördar” håller de ofta och gärna till på banan. Mest på sommaren, men de har även spelat på julafton och nyårsafton. Nästan varje kväll tar de med sig hunden och går runt de två närmaste hålen.

Artikelbild

| Favoritplatsen. Det rejäla och upphöjda trädäcket inrymmer både pool, soffgrupp, grill och diskbänk. Härifrån har man utsikt över tre olika golfhål.

– Går det bra så spelar vi korthålet efter också, säger Peter och berättar att han var 35 år när han började med golf och blev då ordentligt ”golfbiten”. Han spelade många klubbtävlingar och gick snabbt ner i handikapp. När intresset var som störst kunde han gå upp halv fem på morgonen när familjen sov för att åka ut till övningsfältet och träna.

– Nu när man bor så här är golfen inte lika superviktig. Det har mer blivit en social grej. Det finns ju de som spelar även när det är snö med färgade bollar. Men där går gränsen, flinar han.

Artikelbild

| Ljust och luftigt. Villan, som har ett så kallat ryggåstak, har en öppen planlösning med matplats, vardagsrum och kök i vinkel.

Pia Helander började spela när hon träffade Peter för elva år sedan och är inte riktigt lika biten. Intresset för heminredning och trädgårdsskötsel konkurrerar.

– Jag går inte lika många 18-håls­rundor sedan jag flyttade ut hit. Men jag tycker att golf är kul och man får bra kondition, säger hon.

Artikelbild

| Bröllopsfoto. Sommaren 2013 bjöd Peter och Pia till gemensam 50-årsfest, men överraskade gästerna med att gifta sig vid golfbanan.

I 13 av de 14 hus som är byggda på de villatomter som golfklubben styckade av och sålde för fem år sedan bor det golfare i blandade åldrar, från småbarnsfamiljer till pensionärer.

– Vi har så trevligt ihop och till ­exempel har vi varje år en gemensam golftävling. Det blir mycket mer sammanhållning så här ute på landet till skillnad från inne i stan, säger Pia, som liksom Peter tidigare bott i lägenhet.

Mycket omsorg har förstås lagts ner både på den ljusa och luftiga inredningen i villan och de många uteplatserna som följer solens gång runt husets trädäck. Men än är de inte riktigt klara. Härnäst ska Peter sätta 100 meter kantsten mellan uppfarten och gräsmattan och dessutom bygga ett vedskjul. Och i sommar kommer Pia att förverkliga drömmen om en kryddträdgård.

Projekten kommer dock inte att inkräkta allt för mycket på golfandet. Även Eddie älskar att vara följa med ut på banan och är duktig på att söka rätt på bortslagna bollar. Men en gång blev lite tokigt.

– Det var ett gäng med fyra killar som stod och puttade på greenen. Eddie var liten och sprang in på greenen och tog bollen precis när en av dem skulle putta. Åh, vad pinsamt det var! minns Pia Helander.