– Du driver det här lite som en minoritetsregering, men ibland måste du göra blocköverskridande överenskommelser, säger Alexander Emstedt till flickvännen Linn Öhman.

En av dessa överenskommelser är gasolgrillen som står på balkongen, den tillhör Alexander.

– Vi har ju ganska lik smak men det kanske är jag som styr mest, säger Linn.

Artikelbild

| Lägenheten i Sommarro är ljus och ombonad. Här trivs Alexander Emstedt och Linn Öhman bra.

Hon är en kreativ person som syr, stickar och inreder lägenheten och balkongen. Balkongen är en viktig del i parets hem och används flitigt.

– Jag skulle aldrig kunna bo utan balkong, säger Linn som ansträngt sig för att få den snygg och hemtrevlig.

Här finns flera pelargoner i olika sorter och färger. Linn odlar även salvia, oregano, basilika och chili. Mest stolt är hon över de två citronplantorna som vuxit sig stora. Än så länge ger de inte frukt eftersom det vanligtvis tar många år innan en citronplanta gör det.

Men det är inte bara den egna lägenheten som stylas, Linn har också hjälpt vänner med deras balkonger. Hon berättar skämtsamt att hon vid ett tillfälle tog med sig halva bohaget för att inreda en kompis balkong.

Artikelbild

| Linn Öhman står för pysslet i hemmet. Här ett knippe med råg och klint.

– Jag kom hem och då saknades det möbler, minns Alexander.

Det senaste projektet som också är det största hittills var när en annan balkong skulle göras iordning. Med hjälp av Alexander gjorde de bland annat en egen trätrall. Brädorna var så långa att de varken gick in i hissen eller kunde bäras i trapporna. I stället fick de hjälpas åt att hiva upp dem i det tomma utrynmet i trapphuset och ända upp till översta våningen. Det tog en vecka att göra balkongen färdig mellan arbete och vardagssysslor, men resultatet blev bra. Alexander är händig och har bland annat byggt ihop en vinhylla som står i det ljusa vardagsrummet bakom soffan. I en del av projekten hjälps de åt, Linn lägger en beställning eller gör en ritning och Alexander bygger.

Artikelbild

| Fantomen har fått en egen plats i lägenheten.

För tillfället är Linn upptagen med att sticka bebismössor till vänner.

– Det är många barn på gång nu, säger hon.

Artikelbild

| På en loppis i Dalarna kom Linn Öhman över ett gammalt trätråg.

Förutom mössor syr hon även babynests och saker som kan användas i hemmet, hon har exempelvis sytt ett överdrag till sänggaveln.

– Du är väldigt kreativ av dig och drivs av att hitta lösningar. I stället för att köpa nytt och dyrt så gör du det själv, säger Alexander till Linn.

Artikelbild

| Lägenheten är 83 kvadratmeter stor och ligger i den nybbygda delen av Sommarro.

I lägenheten finns en del fynd från loppisar och utlandsresor. Alexander visar upp en fin cigarrlåda i trä som han förvärvade under en tjänstgöring i Afghanistan 2013, och ur bokhyllan tar Linn fram ett gammalt trätråg som hon hittade på en loppis i Dalarna.

De är båda från Gävle och har varit ett par sedan gymnasietiden då de gick i samma klass. Nu är de 28 år, Linn är sjuksköterska på Akademiska sjukhuset och Alexander jobbar som yrkesmilitär i Enköping. För ungefär ett år sedan lämnade de hemorten och flyttade in i lägenheten i Somarro. I och med flytten har Alexander fått betydligt närmare till jobbet. Här i Uppsala trivs de bra.

– Det är en mycket trevlig stad att strosa i, säger Alexander och får medhåll av Linn.

Speciellt förtjusta är de i Hågadalen som ligger i närheten, och alldeles intill lägenhetshuset finns även Stadsskogen. Det är nära både till stadsliv och natur, och dessutom nära till Stockholm och Arlanda.

– Det jag gillar med det här området är att de nya husen är insprängda i ett äldre område. Det känns väldigt genomtänkt, säger Alexander.