Det största problemet med att det blir sommar är att man aldrig har en aning om vädret. Om det regnar önskar man att det kommer lagom mycket regn, och gärna på natten. Solen får gärna skina ­– men helst bara där du själv befinner dig på semester och absolut inte dygnets alla timmar på växterna hemma i trädgården. Så vad gör man?

Enklast är naturligtvis att be en granne om hjälp med vattning eller att muta nästan vuxna barn som inte ska följa med på resan. Kanske har du någon bekant vars barn vill tjäna några extra kronor under sommarlovet och som kan tänka sig att rycka in som trädgårdsarbetare hos dig?

Men om den hjälpen inte finns får man ta till andra knep. Har du mycket växter som står i krukor? Se då i första hand till att de inte står för trångt. Plantor som behöver planteras om har rötter som fyller krukan och som gör att de torkar ut fort. Plantera om och vattna. Ställ alla krukor tätt tillsammans i en halvskuggig del av trädgården. Vattna rejält innan du far och ha inte för stora fat under krukorna. Många växter dör oftare av sur jord än av torka. Det är bra att ställa växterna där eventuellt regn når dem.

Artikelbild

Om du ska åka bort i sommar gäller det att preparera trädgården först. Glöm till exempel inte att öppna luckorna till växthuset.

I växthuset blir det gärna väldigt varmt. Har du växter där som inte kan flyttas ut så prova olika bevattningsknep. Dyrast är att köpa en automatisk bevattning, billigast att vända upp och ned på stora petflaskor (utan lock) fyllda med vatten. Det kan räcka som vattenreservoar en hel vecka. Har du stora krukor så ställ i två eller tre plastflaskor.

En filtmatta vars ände ligger i en balja med vatten fungerar också som fuktighetshållare. Ställ krukorna på mattan. Tänk på att växter planterade i lerkrukor torkar ut snabbare än de i plast.

Se till att ventilationsluckorna fungerar och lämna dörren till växthuset öppen så mycket som du själv bedömer är lagom. Ser det ut att bli hett – skaffa något slags skuggmattor, det finns vassmattor att köpa på byggföretag, och ställ innanför glaset. Det drar ned temperaturen och skyddar mot de vassaste solstrålarna.

Regntunnor kan man aldrig få för många av. Minsta lilla skur ger extra vatten till trädgården. För den som eventuellt ska vattna hos dig kan det vara skönt att ha tunnorna nära vattenkannorna.

Artikelbild

Pelargoner i växthus kräver vatten. Om de som här står på en bänk med singel kan man vattna lite extra så att det står kvar. Ett annat knep är att lägga en filtmatta under och låta den ligga med kanten i en balja med vatten.

I boken ”Skörda regnvatten” skriven av Eva Mathiasson och Susanna Widlundh konstateras att om man har ett tak på 60 kvadratmeter och det kommer en skur på åtta millimeter regn ger det 480 liter vatten. När spillet har räknats bort återstår 432 liter gratis vatten till trädgården.

I boken ges konkreta tips på olika rännor och akvedukter i trädgården som gör att regnvatten kan spridas ut till törstiga växter. Ett fiffigt knep som författarna delar med sig av är att skaffa oglaserade terracottakrukor, plugga igen hålet i botten och gräva ned krukan i jorden. Därefter fyller man krukan med vatten och lägger på ett lock. Vattnet sipprar sedan sakta ut genom lerväggarna och fuktar jorden. Tricket fungerar bäst i begränsade bäddar, som pallkragar till exempel.

Artikelbild

Passa på att fylla alla vattenkannor när regnet kommer så slipper du vattna med kranvatten.

Att satsa på torktåliga växter är ett annat sätt att få trädgården klara sig på egen hand. Krukorna måste inte fyllas med ettåriga sommarblommor som kräver vatten och gödning varannan dag på sommaren.

Gråbladiga växter tål ofta sol och torka bäst. Tänk malört, salvia och lavendel. Kryddväxter gillar också värme och sol. Prydnadsgräs är en annan grupp växter som är torktåliga.

Artikelbild

Kryddväxter är ofta torktåliga. Men ha inte för små krukor. Och tänk på att det blir väldigt varmt i plåtkrukor.

I rabatterna är det alltid smart att plantera växterna tätt. Ju fler växter tillsammans desto bättre skyddar de varandra och marktäckande plantor är självklart om man vill behålla fukten i marken. Öppen jord torkar ut på nolltid, särskilt om det blåser en varm sommardag.

Även krukväxterna kan behöva semester. Häng ut dem i amplar i skuggan under träden.

Så, nu kan du i lugn och ro åka i väg. Men kanske inte vara borta hela sommaren för det finns även andra som gillar din trädgård – mördarsniglar och bladlöss tar tyvärr inte semester. (TT)