Efter nästan 20 år i Svartbäcken bestämde sig Monica och Leif Gustafsson för att flytta och satte upp fyra kriterier för en ny bostad: hiss, översta våningen, parkering och inglasad balkong.

Lägenheten som uppfyllde alla kriterierna hittade de i det nybyggda området Börjetull. De flyttade in i trean på 72 kvadratmeter i mitten av januari.

– Vi stötte och blötte beslutet om att flytta ett tag men bestämde oss för att slå till när vi hittade det här. Det var otroligt skönt att flytta medan vi själva orkade fixa flytten. Vi bestämde oss för att ha kul och det blev som en liten fest, säger Monica Gustafsson.

Artikelbild

| Börjetull. I det nya området arbetas det för fullt och ännu mer ska börja byggas i slutet av 2020.

Flytten planerades och förbereddes i nästan två år. Bland annat gick de noggrant igenom vilka möbler och föremål som skulle följa med till nya lägenheten. Tre stora vinds- och ett källarförråd blev 37 flyttkartonger som följde med till Gimogatan. Det som de inte ville ha längre såldes – eller gavs bort till barnen och Stadsmissionen.

– Det var svårt att göra sig av med saker eftersom man är så fäst vid dem, men vi tog bara sådant som vi båda ville ha och tycker om. Det gör att det mesta i lägenheten har varit med oss ett tag och har en historia. Några av möblerna har vi haft sedan uppväxten och har fina minnen till, säger Leif.

LÄS MER: Träningsprofilerna trivs i träningshuset

LÄS MER: Tvillingfamiljen hittade rätt i Vårdsätravik

Artikelbild

| Från den ljusa läshörnan har paret utsikt genom fönstret.

Lägenheten ligger i industriområdet Börjetull i de södra delarna av stadsdelen Librobäck. Här ska det skapas en blandad stadsdel med bostäder, kontor och olika verksamheter, vilket UNT berättat om tidigare.Byggandet och förverkligandet av de stora planerna förväntas börja i slutet av 2020 och pågå i flera etapper under en längre tid.

– De bygger för fullt med ett nytt torg och affärer och det ska bli roligt att se vad det blir av allting. Vi valde det här området eftersom vi trivs väldigt bra, vi har Fyrisån åt det hållet, stan är där och naturen finns i närheten. Vi var nog de första som flyttade in i vår port och det är kul med en blandning av personer som bor här. Det är unga, barnfamiljer och några äldre som vi, säger Leif.

Artikelbild

| Viktig. Hissen var en av de stora anledningarna till att Monica och Leif bestämde sig för att flytta till Börjetull.

Området är under utveckling och tanken är att skapa plats för cirka 1 500 nya bostäder och ytterligare 9 000 kvadratmeter för kontor och andra verksamheter.

Börjetull ska även få nya förskolor, en stadspark och gröna områden ner mot Fyrisån. Utsikten från Monica och Leifs lägenhet sträcker sig långt och bland annat kan de se ett träd som de gillar väldigt mycket.

Artikelbild

| Hantverk. Pallen byggde Monicas pappa och den har hängt med i många år i flera olika bostäder.

– Jag tänker mig att en koltrast ska sitta där och sjunga till våren. På ritningarna såg det ut som att trädet bara gick till andra våningen så jag blev ytterst glad över att det når upp ändå till oss och vi har kollat att de inte ska bygga något för vår utsikt de närmaste åren, säger Monica.

LÄS MER: Här hittade Melina, 20 år, sin första egna lägenhet

Artikelbild

| Efter 21 år i Svartbäcken valde Leif och Monica Gustafsson en ny lägenhet med hiss i Börjetull.

Den nya lägenheten med öppen planlösning och större rum var en omställning för paret. De kollade i flera affärer och pratade med en garderobsdesigner som var särskilt utbildad för uppdraget om hur de skulle göra med garderober, köket och lådor. Efter det kom de hem med massor av saker och ännu fler idéer.

– Som gammal husmor har det varit ett helt nytt tänk att flytta till något nybyggt. Jag är van vid att kastruller står på en hylla och inte i en låda. Här kan man tänka på ett helt annat sätt som vår generation inte är van vid, men vi trivs jättebra och allting är väldigt genomtänkt och praktiskt, säger Monica.

Artikelbild

| Tv-soffa. Eftersom ingen av dem ser så mycket på tv bestämde sig Monica och Leif för att den ska stå i ett eget rum och inte i vardagsrummet.

Det återstår en del att fixa och paret har en plan för hur de ska gå till väga och känner ingen stress. Snickaren är inbokad för att komma och sätta upp hyllor, skåp, draperier, lister och gardiner. Sedan ska de bland annat fundera över vilka tavlor som ska sitta var och lite annat fix som de ser fram emot.

– Eftersom vi är pensionärer har vi all tid i världen och vi vill inte ha för bråttom med att bestämma hur vi vill ha det. Vi vill leva mycket i nuet, göra det vi vill och njuta av tillvaron, säger Leif.

Artikelbild

| Konst. Fortfarande återstår en del jobb i lägenheten och bland annat ska fler tavlor sättas upp i sovrummet.

Läs mer: Bostäder, inredning och lokala hemma hos-reportage.