En dag fick Jimmy Borgstrand i Alunda en idé. Han skulle ersätta grusplanen framför sitt bostadshus med en trädgårdsdamm. Och i dammen skulle han ha fiskar.

Två år senare sitter han på sin nybyggda träveranda och lyssnar på det avstressande ljudet av porlande vatten. Den lilla vattenströmmen mynnar uti en 1,5 meter djup och cirka 90 kvadratmeter stor spegelblank damm.

Bland stora stenar och nyplanterade vattenväxter simmar tolv japanska koifiskar. De skimrar i olika nyanser av orange, vitt, guld och silver.

Artikelbild

| Färgglada firrar. Koifiskar är inte bara rogivande att titta på, de är också vackra.

Jimmy reser sig något stelt upp ur den svarta trädgårdsstolen och hämtar lite fiskmat. Sonen Wilmer, sex och ett halvt år, hjälper till att mata firrarna. De tar var sin näve med små fiskkulor och slänger ut i vattnet.

Inte mycket händer. Kanske är fiskarna inte så hungriga? Men Jimmy förklarar att orsaken är att de är blyga.

– Det kan ta ganska lång tid innan koifiskar vänjer sig vid en ny miljö. Jag fick dem levererade i frigolitboxar för en månad sedan, berättar han. Men det sägs att de är lika nyfikna som delfiner och vissa påstår att koifiskar gillar att bli klappade på ryggen.

Solen bryter fram mellan molnen och nu nästan lyser det om fiskarna. En gråsvart och jämförelsevis stor koifisk glider majestätiskt fram med hjälp av sina fjäderlika fenor.

Artikelbild

| Wilmer, 6 år, tittar fram och frågar om han också får vara med i tidningen. Det får han så klart.

– Den stora där heter Eva, säger ­Wilmer och pekar på den vackra fisken. Men jag och min bonusbror Liam tycker att tvillingarna Glitter är finast.

En orsak till att Jimmy Borgstrand byggde en trädgårdsdamm är att han är familjehemspappa. I det rödtimrade bostadshuset med ljusblå ytterdörr bor även två familjehemsplacerade tonårspojkar och Jimmy har tidigare märkt att akvariet inomhus ibland kan ha en lugnande effekt på barn.

Han driver också ett stödboende med inriktning på psykiatri/missbruk. I ett av husen som ligger alldeles intill dammen finns två lägenheter och hyresgästerna har – liksom hela familjen – på frivillig basis involverats i dammprojektet.

– Jag är övertygad om att det har hjälpt dem i vardagen. De tycker också att det är rogivande att sitta här vid dammen och titta på fiskarna. Det har varit ett familjeprojekt, alla har varit involverade och tycker att det är roligt, säger Jimmy.

Jimmy Borgstrand är lugn till sättet och ger ett stabilt och kraftfullt intryck. Kanske passar han inte riktigt in i fördomsmallen för en trädgårdsintresserad 43-åring.

Han har bott större delen av sitt liv i lägenhet och har undervisat i kick­boxning i flera år. Trädgårdsintresset dök upp från och med att han bestämde sig för att bygga dammen. Han har lärt sig eftersom och bland annat besökt trädgårdsmässan i Älvsjö i vår där han fick inspiration och ”köpte 100 lökar”. I dammen har han planterat olika typer vattenväxter, som till exempel näckrosor, vass och japanskt blodgräs.

Han vill inte berätta hur mycket projektet har kostat honom – förutom ryggproblemen – men låter förstå att det är en hel del pengar. Ett oräkneligt antal arbetstimmar har lagts ner de senaste två åren, bara att handskotta marken ner till berggrunden tog sin tid. Sedan har han lagt på ett decimetertjockt lager med finkornig sand och täckt botten med först en fiberduk och sedan en gummiduk.

Med hjälp av ett spett har han vid dammens bortre kant frigjort berget från jord och rötter. Här ska han i sommar bygga klart ett litet vattenfall med hjälp av några enorma stenbumlingar som fraktats dit med hjälp av en grävmaskin, men flera av de mindre har han burit själv.

Nu i vår lade han ut några kvadratmeter gräsmatta och har sedan snyggt placerat ut oregelbundna skifferplattor runt omkring dammen.

Har du inte ledsnat?

– Jo, jag har idiotförklarat mig själv flera gånger. Jag har kämpat som tusan med den här dammen. Men det har varit kul och tillfredsställande att se något konkret växa fram. Och jag har också fått mycket bekräftelse och fått höra att det har blivit vackert.

I dag på midsommarafton blir det ­officiell invigning av trädgårds­dammen.

– Flera som varit familjehemsplacerade kommer och hälsar på. Vi ska ha knytis och blir nog en 10–15 personer, säger Jimmy Borgstrand.